Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Klári blogja - 2007. október

GSM - Global System for Mobile Communications
A GSM rendszert 1987-ben tizenhárom európai ország hozott létre azért, hogy Európában kiépítsenek egy egységes, ezáltal egymás közt kompatibilis telekommunikációs rendszert a 900 megahertzes frekvenciasávon. Ez a rendszer lett a GSM rendszer, avagy a Global System for Mobile Telecommunications nemzetközi szabvány..

A GSM egy digitális, többcellás mobiltelefon-hálózati rendszer, mely az egyik legmagasabb szintû telekommunikációs technológia.

Címkék: GPRS adatátviteli mobil technológia

Tovább 

Ezeket a betûszavakat gyakran és sokan puffogtatják, miközben nem is a technikai hátterük a lényeg, hanem az, hogy mire vagyunk képesek általuk, mire használhatjuk azokat a gyakorlatban. Az egyik kulcsszó az információ. Fontos és értékes dolog, és alapvetõ igényünk, hogy idõben, és ahhoz jusson el, akinek szüksége van rá. Ehhez segítenek hozzá minket ezek a betûszavak, illetve az az internetes szolgáltatás, mely mögöttük van. A másik kulcsszó a sebesség, hiszen nem mindegy, milyen gyorsan tudunk például internetezni.

Címkék: 3G EDGE GPRS HSDPA WiFi mi mobil

Tovább 

A T?Mobile internetszolgáltatásának segítségével asztali-, hordozható- vagy kézi számítógéppel, valamint mobiltelefonjával egyaránt elérheti az internetet. A számítógép és a telefon összekapcsolására többféle lehetõség van:

 • bluetooth kapcsolat
 • infraport
 • adatkábel
 • laptopba illeszthetõ kártyatelefon, amely a külsõ mobiltelefont helyettesíti.

Ugyanezek az eszközök használhatók faxoláshoz és adattovábbításhoz is.

GPRS, EDGE, 3G, HSDPA

Az internetet leggyorsabban és legelõnyösebben GPRS, EDGE, 3G vagy HSDPA szolgáltatásunkkal érheti el.

Címkék: T-Mobile internet mobil

Tovább 

 Laptopoddal és asztali számítógépeddel egyaránt azonnal, kábelek és várakozás nélkül csatlakozhatsz az internethez Mobil Internet csomagjaink és a Pannon mobil szélessáv használatával. Internet szolgáltatásunkat igénybe veheted adatátviteli eszközzel: USB-modemmel, adatkártyával vagy mobiloddal, mint modemmel.

Ha már van adatkártyád vagy USB modemed az internetezéshez, esetleg a telefonodat használnád modemként, vagy mobilodról interneteznél, csak egy internet-elérést biztosító csomagra van szükséged.

Címkék: csomag díj havi internet mobil

Tovább 

Lehet kihasználni mindkettõ elõnyeit? Nézzünk bele!

Érdekes megoldást kínál a Pannon: ugyan elõfizetésrõl beszélünk, nem kell félni, hogy túllépjük a limitet, amit megszabtunk a kártyánknak. Most mindenkinek az jutott eszébe, mint nekem, hogy mit tesz akkor az ember, ha sürgõsen kell telefonálnia: elballag egy boltba, vagy bankhoz, és feltölti a számláját feltöltõkártyával, vagy módosítja a csomagját.

Eddig igencsak egy automatizált kártyás csomag érzését kelti.

Címkék: előfizetés feltöltő kértya limit mobil

Tovább 

Borravaló-kalkulátor Windows Mobile-ra

2007-10-03 

Az ingyenes Tipster alkalmazással pillanatok alatt kiszámolhatjuk a számlához tartozó borravalót, melyet elõre beállított százalékértékkel számol a program. A Tipster ezeket az eredményeket el is tudja osztani, így ha társaságban vagyunk, a fejenkénti borravaló összegét is kiszámítja. A program elektronikus pénztárcaként is mûködik, elõre beállíthatjuk az elkölthetõ értéket, a Palm OS-hez való változat a forgalmi adót is megjeleníti.

Címkék: borravaló kalkulátor mobil windows

Tovább 

A mindennapjaink részét képezõ vezetékestelefon-, mobiltelefon-, kábeltelevízió- és internetszolgáltatás igénybevétele elektronikus hírközlési szolgáltatásnak minõsül.

E hírközlési szolgáltatásokat olyan szolgáltatók nyújthatják és kínálhatják igénybevételre a fogyasztók számára, amelyek a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) honlapján megtalálható nyilvántartásában szerepelnek. A nyilvántartott szolgáltatókról és szolgáltatásaikról az NHH ügyfélszolgálatai is készséggel adnak felvilágosítást.

Címkék: előfizetés feltétel szerződés szolgáltató ÁSzF

Tovább 

Az elmúlt száz évben az Alexander Graham Bell által 1876-ban feltalált berendezést neveztük telefonnak és az összekapcsolásukra szolgáló hálózatot telefonhálózatnak. A hálózatban a telefonok telefonközpontokhoz kapcsolódnak, melyeket kábelek kötnek össze egymással. A beszédkapcsolat úgy jön létre, hogy a hívó és a hívott fél összekapcsolódik egymással.

Az összeköttetést a betárcsázott számok alapján a telefonközpontok hozzák létre, és ez a kapcsolat a hívás bontásáig folyamatosan fennáll.

Címkék: IP Kártya internet nemzetközi telefon

Tovább 

Embertársaink iránt érzett felelõsségtudatunktól indíttatva ? mi mint valamennyi szakterület, különösen a környezetegészségügyi orvoslás elismert orvosai -, fordulunk az orvos-társadalomhoz és azokhoz akik a közegészségügy és a politikai felelõs területein dolgoznak, valamint a nyilvánossághoz.

A legutóbbi években pácienseink körében a súlyos és krónikus megbetegedések drámai növekedését figyelhettük meg, különösen:

???Tanulási, koncentrálási, és viselkedési zavarok (pld.

Címkék: egészség felhívás hatás kutató mobil orvos panaszok

Tovább 

A MOBILTELEFON MINT VESZÉLYFORRÁS


Annak ellenére, hogy a szakembereknek egyre nagyobb köre fúj riadót a mobiltelefonok veszélyes mellékhatásai miatt, a politika és a gazdaság illetékesei mégis agyonhallgatják a dolgot. Eközben hamarosan minden sarkon egy adóval fogunk találkozni, mert pl. Németországban a mobil szolgáltatók egy új hálózatsûrítési programot terveznek. Miért ez az ellentmondás?


Ma már minden ember hozzászokott ahhoz, hogy elektromos eszközöket használjon, és az európai háztartások is tele vannak kábelhez kötött, alacsony frekvenciákon mûködõ elektromos berendezésekkel.

Címkék: adó elektro elhallgatás mobil sugárzás szennyezés szmog telefon

Tovább 

HOGYAN ÁRNYÉKOLHATÓ LE A MOBILTELEFON?

Tichy Géza

A közmondás szerint "más kárán tanul az okos". Ha jól megvizsgáljuk ennek a mondásnak a gyakorlati megvalósulását, észrevehetjük, hogy más kárán ritkán tanulunk, az vésõdik csak be igazán tudatunkba, amit magunk tapasztalunk, magunk élünk át, amelyet személyes tapasztalattal szereztünk. Hasonló a helyzet a tanulással is. Az elmondott szöveget elhihetjük, jól megtanulhatjuk, de csak akkor válik igazi sajátunké, ha sok tapasztalat révén kapcsolatot teremtettünk az elmondottak és az átélt események között.

Címkék: fizika mobil telefon árnyékolás

Tovább 

A mobiltelefonok rádióhullámai károsítják az emberi sejteket -- derül ki egy négyéves kutatásból, amelyet részben az Európai Unió finanszírozott. A kísérleteket végzõ tudósok azonban felhívják a figyelmet arra, hogy jelenleg csak laboratóriumi körülmények között vizsgálták a mobiltelefonok hatását a sejtekre, ezt további teszteknek kellene követnie ahhoz, hogy egyértelmûen megállapítható legyen, vajon a mobilok károsak-e a szervezetre.

A négy évig tartó projekt során hét ország összesen tizenkét kutatócsoportja dolgozott együtt.

Címkék:

Tovább 

Védelem az elektroszmog ellen!
Elektromágneses tér harmonizáló mobiltelefonokra, bébitelefonokra, monitorokra
EMF harmonizáló chip

A mobiltelefon, vezeték nélküli telefon, számítógép, monitor, laptop, bébitelefon, elektromos borotva vagy HI-FI készülék harmonizálására készült az EMF (elektromágneses tér) Harmonizáló, amely minden készülékre öntapadóan felragasztható. Hatékonyságuk kineziológiai tesztekkel és hőtérképekkel igazolható.

Címkék: elektro mobil sugárzás szmog védelem

A magyar mobiltelefon-tulajdonosok bizonytalanok telefonjaik egészségkárosító hatásaival kapcsolatban -- derül ki a TNS Hungary kutatásából. A megkérdezettek többsége azonban annak ellenére engedélyezné a kiskorúak számára a készülékek használatát, hogy nincs meggyõzõdve a veszélytelenségükrõl.
Kattintson a hirdetésre!

 

Vannak akik félnek, vannak akik nem

A TNS által megkérdezettek több mint 20 százaléka úgy véli, hogy a telefonok sugárzása súlyos egészségkárosító hatással bír, ám körülbelül azonos mértékben vannak azok is, akik nem tartják veszélyforrásnak a készülékeket.

Címkék: bizonytalan hatás káros magyar mobil

Tovább 

 A mindenhová beférkõzõ reklámok kiszolgálására lassan külön iparág épül: az Innovation Lab új találmánya a betonépületek tûzfalát célozza meg mozgóképeivel.

 

A megjelenítõkkel kapcsolatos kutatások manapság az egyre élethûbb színekre és a nagyobb felbontásra koncentrálnak, akadnak azonban egyedifejlesztések is. Ilyen például az Innovation Lab, Christoffer Dupont és a dán Dalton Beton együttmûködésének eredménye, az átlátszó betonból készülõ monitor.

Címkék: beton házfal kép monitor éles

Tovább 

Bár az 2560x1440p-s felbontás (16:9 aránnyal) még nem szabvány a Chi Mei Optoeletronics (rövidítve CMO) hivatalosan bejelentette, hogy 2007 második negyedévében megkezdi a 47 inches Quad-HD-LCD paneljének tömeggyártását. Ezzel most "henceghetnek", hiszen ez az elsõ olyan TV, ami tömeggyártású is lesz és túllépi az 1920x1080p-t. A 3,68 millió pixel 1,78x több, mint a jelenlegi 1920x1080p. A CMO LCD további adatai: 450 cd fényerõ, 1500 : 1 kontrasztarány, 6,5ms válaszidõ, Dual-link DVI és HDMI 1.3!

Címkék: kép pixel szuper tv éles

Tovább 

Digitális világkönyvtár

Digitális világkönyvtárat hoz létre az UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete az amerikai Kongresszusi Könyvtár és több más ismert könyvtári intézmény együttműködésével.

Címkék: Digitális online világkönyvtár

Tovább 

Digitalizálódnak a játszóterek Kutatás a gyerekek internetezési szokásairól

Hiánypótló felmérést végzett az NRC Piackutató, amikor megvizsgálta a gyerekek internetezési szokásait. A VMRkids 2007 kutatás eredményeiből többek közt kiderült, hogy már a 6 évnél fiatalabbak is interneteznek - elsősorban játékra használják a világhálót.

Címkék: gyerek internet szokás

Tovább 

FDP EX-CP1L, EX-CP2L és EX-CP4L analóg intelligens tûzjelzõ rendszerForgalmazó: Agora-Group Kft.
Gyártó: FDP International Group S.R.L.Nagyítás Olaszország egyik vezetõ biztonságtechnikai gyártója, az FDP International Group 25 éve mûködik sikeresen. Hagyományos és analóg intelligens tûzjelzõ rendszerei mellett biztonságtechnikai kiegészítõit (nyitásérzékelõk, szirénák, ajtótartó mágnesek) is folyamatosan fejleszti.

Címkék: jelző rendszer tűz

Tovább 

Az AU Optronics bemutatta a világ legvékonyabb 1,9 colos kijelzõjét, mely mindössze 0,69 milliméteres vastagságával még a hagyományos bankkártyákat is 13 %-kal alulmúlja. Az új megjelenítõ kifejezetten könnyû és kisméretû mobiltelefonok számára készült, hiszen a megjelenítõ mindössze 2,2 grammot nyom a mérlegen, ennek ellenére a háttérvilágítás igen jól teljesít, hiszen a kijelzõ fényereje 400 nit. A képet elnézve úgy tûnik, hogy a kis eszköz semmilyen védõréteget sem kapott, így erre a gyártóknak kell ügyelni.

Címkék: bankkártya kijelző műszaki vékony

Tovább 

A Thrrum elõször 2005-ben mutatta be az nThrrum technológiát melynek lényege, hogy nagykapacitású szerverek egyetlen mobiltelefonnal készített fotó segítségével képesek a való világ tárgyait felismerni és arról információval szolgálni, azaz segítségével a mobiltelefon lehet a való világ megismerésének kulcsa. Az nThrrum elsõként a Nokia Nseries modellekre érhetõ el, egy mindössze 6 dolláros szoftver letöltésével mely ár magában foglalja az adatbázis elérését is.

Címkék: felismer mobil objektum számítógép tárgy

Tovább 

Az Open Media Research Institute (korábban Radio Free Europe és Radio Liberty) napi hírösszefoglalókat készít Kelet-Európáról és a volt Szovjetunió országairól. Ha szeretnéd ezt megkapni e-mailben, küldj egy levelet az alábbi címre:

  listserv@ubvm.cc.buffalo.edu
A "subject:" sort hagyd üresen és a levélbe írd ezt:
  subscribe omri-l Saját_Név
A Voice of America (egy külföldre sugárzó állami rádióállomás) a hírei angol nyelvû változatának szövegét kínálja gopher és anonymous ftp szerverrôl.

Címkék: internet média rádió világ

Tovább 

A világon egyre több napilap készít online kiadásokat is. Ezekben általában nemcsak az aktuális hírek és sportesemények beszámolói olvashatók, hanem "színes hírek" és különbözô rovatok is vannak, sôt -- egyre nagyobb számban -- hirdetések is (hát, valahogy fedezni kell a költségeiket).

Az egyik legelsô újság, ami napi frissítésû online kiadással jelentkezett, a Charlotte News and Observer (North Carolina) volt, ami a http://www.nando.net címen érhetô el.

Címkék: hírcsatornák rádió sajtó szerep tv világ

Tovább 

BAJNAI GORDON JÓ HÍRNÉV MEGSÉRTÉSE MIATT BEPERLI ORBÁN VIKTORT
2007. október 9.

KÖZLEMÉNY

 forrás: mszp.hu

A pártelnök az elmúlt hetekben az uniós források felhasználása kapcsán több esetben alaptalanul vádaskodott és félrevezette a magyar közvéleményt. Ezzel egyúttal rossz színben tüntette fel hazánkat az Európai Unió közvéleménye és intézményrendszere elõtt is. Az Orbán Viktor ellen indított per így az ország jó hírnevének helyreállítását is szolgálja.

Címkék: EU felhasználás forrás hírnév közpénz mszp érdek

Tovább 

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke csütörtök délután tõle szokatlan módon heves és érzelmekkel teli sajtótájékoztatón ítélte el az újabb baloldali korrupciós botrányt és a tegnap napvilágot látott társadalombiztosítási modellt. Orbán szerint a tervezett tb-rendszer tartalmát látva világos a paktum, hogy egy Zuschlag-modell válik általánossá a kormányzati munkában. A pártelnök úgy látja, lassan már minden napszakban elõkerül egy újabb korrupciós botrány, kezdõdött ez a Zuschlag-féle ifjúsági ügyekkel, csütörtökön az EU-s pénzekkel, és folytatódni fog a több-biztosítós tb-átalakításnál is.

Címkék: botrány elosztás kormány korrupció közpénz párt

Tovább 

A Fõvárosi Ítélõtábla ítéletében helybenhagyta a Fõvárosi Bíróság 2006-ban hozott ítéletét egy bruttó 160 milliárdos autópálya-építési kartellügyben, egyben a felperesek keresetét elutasította.
2007-08-31
 
(Forrás: fn.hu)
A Gazdasági Versenyhivatal korábban megállapította, hogy a Nemzeti Autópálya Rt. által 2002 júliusában, illetve augusztusában kiírt közbeszerzési pályázatokon résztvevõ vállalkozások ? a Betonút Rt., a DEBMÚT Rt., az EGÚT Rt., a Hídépítõ Rt.

Címkék: autópálya bírság kartell megegyezés építés

Tovább 

Soha annyi autópálya nem épült még Magyarországon, mint ma. Sok autópálya-kilométer épül valóban - csak sajnos meglehetõsen drágán.

Méterenként 3 200 000 forintért

Hogy pontosan mennyiért? Az M7-es Balatonszárszó és Ordacsehi közötti autópálya-szakasz 20 kilométere 65 milliárd forintba került. Egy kilométer tehát nagyjából 3,2 milliárd forintért, vagyis egyetlen méternyi autópálya 3,2 millióért épült meg.

Címkék: autópálya költség méter átadás építés új

Tovább 

Többmilliós kárt okozott a Tesco?

Többmilliós kárt okozott az alkalmazottaknak és az állami költségvetésnek a magyarországi Tesco áruházlánc ? állítja egy, a lánc paksi egységébõl tavaly elbocsátott olvasónk. B. Gábor szerint az áruházlánc rendszeresen túlóráztatta alkalmazottait, amiért nem fizetett semmit. A Tesco szóvivõje szerint mindezek alaptalan vádaskodások, amelyek nem bizonyíthatók.

Két jelenléti ívet voltak kötelesek kitölteni a paksi Tescóban a dolgozók: egy valósat, ami a tényleges munkavégzés idejét rögzítette, és egy olyat, ami megfelelt a hivatalosan bejelentett foglalkoztatási adatoknak, amelynek alapján a munkavállalók a fizetést is kapták ? jelentette ki lapunknak B.

Címkék: Magyarország alkalmazott bér kifizet költségvetés lánc megrövidít nemzetközi tesco áruház

Tovább 

Horváth Ádám szerint a világ?
2007. október 3. 01:00

 

Az Életképek címû közszolgálati szappanopera ? miképpen a címében is benne van ? hû képet ad a mai magyar valóságról, mindennapi gyötrelmeinkrõl, drámáinkról, örömeinkrõl.
Mert ma már valóban nincsenek lakótelepek, sem munkanélküliek, sem hajléktalanok, nincsenek lecsúszóban a középosztálybeliek, nincsenek kuporgató nyugdíjasok. Az egészségügyi ellátás és a tömegközlekedés pompás és olcsó.

Címkék: magyar valóság életkép

Tovább 

Sereghajtók lettünk


Magyarország mintaország? Mit mérnek?

A 2006 õszi eredménykimutatás idején az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EÚFB) francia elnöke Magyarországot példaként emelte ki azokért az erõfeszítésekért, amelyeket a versenyképesség eléréséhez az innovatív stratégiák elsajátításában tett az elmúlt 15 évben.

Címkék: Ország erő gazdaság helyzet magyar

Tovább 

Már megint nem sikerült..?


Kormánypárti körökben nem titok: eszméletlenül kényelmetlenek tudnak lenni a kérdések, fõleg, ha olyan dolgok után érdeklõdnek, melyekrõl jobb lenne nem beszélni. Ennél is rosszabb, ha a kérdezõnek - ráadásul - még igaza is van. Mert hát, államtitkárként, miniszterként, mégsem illik, nagy nyilvánosság elõtt, lovat adni a ?kellemetlenkedõ" ellenzéki képviselõk alá.

A KDNP képviselõi a rendszeres ?kellemetlenkedõk? táborába tartoznak a T.

Címkék: OEP egészségügy kórházak rendelők szerződés várólista

Utolsó hozzászólás

B Klári üzente 12 éve

Egységes társadalombiztosítási rendszer – több pénztárral   Nem lesz járulékemelés az egészségügyben a több pénztár megjelenése miatt – mondta Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője csütörtökön a közszolgálati televízió reggeli műsorában. Attól, hogy több pénztár van, nem szedhetnek több járulékot. Annál is inkább, mert az, hogy ki, mennyi járulékot szed, az nem a pénztár, vagy a biztosító magándöntése, hanem továbbra is parlamenti döntés – hangsúlyozta Lendvai Ildikó a Nap-keltében. A frakcióvezető kiemelte: mindenki ugyanazt a járulékmennyiséget fogja fizetni, függetlenül attól, hogy melyik regionális pénztárhoz tartozik. Valamennyi pénztár illetékességi területén ugyanazt az ellátást kapja a beteg a járulékért. A kötelező alapszolgáltatások köre nem változik. Egyik pénztár sem választhatja majd meg, hogy kit fogad és kit nem a betegek és az ellátottak közül – mutatott rá Lendvai Ildikó. Kiemelte: továbbra sem lehet a szó szoros értelmében vett több-biztosítós rendszerről beszélni, hiszen egységes társadalombiztosítási rendszer lesz, több pénztárral. Egyelőre nem dőlt el, hány pénztár lesz. Mint mondta, augusztus 24-ig nem készül el az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló törvénytervezet. Az Európai Unióban jelenleg egyebek mellett Franciaországban, Németországban, Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában működik több-biztosítós egészségügyi rendszer. Magyarországhoz hasonlóan egy biztosító van Szlovéniában, Lengyelországban és a Balti-államokban. Az Egyesült Királyságban, Írországban, Spanyolországban és Portugáliában, valamint Svéd- és Finnországban is állami, vagy önkormányzati egészségügyi rendszer működik.

Tovább 

gondola 2007. október 22. 21:09

Miközben Gyurcsány néhány száz híve elõtt megbékélésrõl szónokolt az Operában, vízágyúkkal oszlatták a tüntetõket


A tavalyihoz hasonló kiszorítósdi volt az Opera körül, állítólag gumilövedéket is bevetettek a rohamrendõrök.

Címkék: nemzeti október történet ünnep

Tovább 

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) 2007. október 29. 09:48

Mit vár a vásárló az élelmiszerek jelöléseitõl?


Az elhízás az egész világon problémát jelent, ezért az élelmiszerek címkéjén lévõ energia- és tápanyagjelölés fontos segítséget adhat a vásárlóknak az élelmiszerek kiválasztásakor, illetve a kiegyensúlyozott étrend összeállításakor.

Címkék: adat bevitel címke napi tápanyag élelmiszer

Tovább 

Századvég-Forsense 2007. október 29. 14:15

Századvég és Forsense: Rosszul mennek a dolgok ? a politikai elit rosszul teljesít


Az adatfelvétel csökkenõi szavazói aktivitás mellett az erõviszonyok változatlanságát rögzítette: a két nagy párt között nem csökkent a különbség.

Címkék: ellenzék kormány különbség megítélés munka értékelés

Tovább 

Elek István 2007. október 30. 00:17

Erõsödik a politikai elittel szembeni elégedetlenség


Ezt mondják a Századvég és Forsense legfrissebb adatai.

Címkék: felmérés index jelentés népszerűség párt

Tovább 

Háttal Európának..!


A gazdagok gazdagodnak, a szegények pedig szegényednek. A községi és a kisvárosi önkormányzatok alulfinanszírozottsága a napnál világosabb. Minél messzebbre néz a kormány annál több az ígéret, annál szebb a menyasszony, miközben két megyényi lakosság a munkanélküli.

Megkezdte a jövõ évi költségvetés vitáját a T.

Címkék: Fejlesztés Magyarország folyamat gazdaság helyzet irány költségvetés ígéret

Tovább 

Még nem kapós a távtitkárnõ
 

Miközben Magyarországon a cégvezetõk nagy része azt sem tudja, eszik-e vagy isszák a virtuális asszisztenst, az Egyesült Államokban a cégek az idõeltolódást is kihasználva a profittermelés fontos eszközeként használják az indiai távtitkárnõket. Nálunk még bizalmatlanság övezi a szolgáltatást; a kereslet és a kínálat sem találja egymást.


Az idõeltolódást és az ázsiai, olcsóbb, angolul beszélõ munkaerõt kihasználva Amerikában és Nyugat-Európában már nemcsak a nagyvállalatok, hanem kis cégek, sõt "magánzók" is kiszervezik tevékenységeik egy részét.

Címkék: titkárnő távmunka

Tovább 

Egy cafeteria rendszer bevezetésével a vállalkozásoknak többféle célja lehet. Leggyakrabban az elsõszámú célkitûzés a munkatársak motivációjának, elégedettségének és elkötelezettségének fokozása.

Miért jó a munkáltatónak?

 

A cafeteria bevezetése jelentõs segítséget nyújt a munkavállalók megtartásához, illetve támogatja a legjobb munkatársak megnyerését. Ennek hátterében az áll, hogy a rendszer lehetõséget nyújthat a juttatásokhoz kapcsolódó személyes, egyénenként differenciált igények magas fokú kielégítésére.

Címkék: cafeteria munkáltató

Utolsó hozzászólás

B Klári üzente 12 éve

Miért jó a munkavállalónak? A munkavállaló a munkáltató által meghatározott költségkeret terhére részesül a béren kívüli juttatásokból, és olyan elemeket választ, ami számára a hosszú és rövid távú céljaihoz, élethelyzetéhez stb. a legjobban illeszkedik. A jól felépített cafeteria a hasonló munkakörben munkavállalókat hasonló keretösszegben részesítheti. Rendszeresen és törvényesen kapják meg a cég által biztosított juttatásokat. Sőt a bérük után személyi jövedelemadót és 2007-től megnövekedett járulékot is fizetnek. Ezzel szemben a cafeteria keretüket, amennyiben okosan választanak, akár az utolsó forintig elkölthetik. A hasonló munkakörben a munkavállalók többnyire hasonló kerettel gazdálkodnak. Míg például eddig az iskolakezdési támogatást csak a közoktatási intézményben (felsőoktatási nem) tanuló gyermekes szülők vehették igénybe (akár mindkét szülő is egyszerre egy gyermek után), a többi munkavállaló nem részesült ilyen jellegű juttatásban, ami esetenként feszültséghez is vezetett a javadalmazások meghatározásakor. Erre is megoldást nyújthat a cafeteria rendszer. Egy cafeteria rendszer bevezetése során felmerülhetnek olyan munkavállalói kételyek is hogy ezáltal kevesebb jövedelemmel fog rendelkezni a munkavállaló. Előfordult olyan is a munkáltató béremelés helyett adómentes juttatásokkal kívánta a munkavállalók jövedelmét növelni és ez a munkavállalók ellenállása miatt hiúsult meg. Munkavállalói oldalról többek között volt olyan indok, hogy egy hitelfelvétel esetén a magasabb jövedelem (ami után adó- és járulékfizetési kötelezettség is felmerül) után több hitelt kaphatnak. Számoljunk csak: 10 000 forint béremelés esetén (ha a legmagasabb adósávval számolunk) több mint 50 százalékos adó- és járulék elvonás keletkezik, vagyis kevesebb, mint a fele marad meg a munkavállalónak elkölthető jövedelemként. Ugyanakkor, ha ez az összeg nem béremelésként, hanem mondjuk melegétel utalványban kerül juttatásként kifizetésre, a teljes 10 000 forint elkölthető jövedelemként jelentkezik a munkavállalónál. A hitelintézetek egyébként is a nettó jövedelmeket nézik egy hitelfelvételi kérelem elbírálása során, és lehetőség van a cafeteria rendszerben kapott juttatásokat egyéb jövedelemként feltüntetni a jövedelemigazoláson. Tehát egy adómentes juttatás akár nagyobb nettó jövedelmet is jelenthet. Összefoglalóan megállapítható, hogy a következő előnyökkel jár egy cafeteria rendszer bevezetése a munkavállalónál: - a szabad választás önállósága; - egyéni igények magasabb szintű kielégítése; - magasabb jövedelemszint elérése; - rugalmasság. Cafeteria finanszírozásának lehetőségei A pénzügyi tervezés szempontjából fontos kérdés hogy a vállalkozás milyen forrásból finanszírozza a munkavállalók egyéni cafeteria keretét. Ennek lehetséges forrásai: - A már meglévő, de nem rugalmas juttatások költségeinek átcsoportosítása. Ebben az esetben a vállalkozás nem költ többet a juttatásokra a cafeteria bevezetésével, mint azt korábban tette. Elsősorban arról van itt szó, hogy az eddig fix módon nyújtott juttatásokat (például utazási bérlet, fitnessbérlet, étkezési támogatás stb.) választhatóvá teszi, mivel nem mindenki jár például kondi terembe, vagy busszal dolgozni. Így a munkáltató a korábban fix juttatásokra fordított összeget cafeteria keretként szétosztja a munkatársak között. - Az évenkénti béremelésre szánt bérköltség (tehát a béremelés összegét + az emelést terhelő munkáltatói járulékok) teljes összegét nem a bérfejlesztésre fordítják, hanem a cafeteria rendszerben kerül felosztásra és felhasználásra. Ebben az esetben nem keletkezik az előre tervezetthez képest többletköltség. - Extra források hozzárendelése esetében a vállalkozás a cafeteria rendszer működéséhez extra forrásokat rendel, vagyis ezzel fajlagosan megnöveli a bérjellegű kiadásait. A gyakorlat azt mutatja, hogy a működő cafeteria rendszerek finanszírozását a fenti források egyfajta kombinációja biztosítja a leghatékonyabban. Érdemes-e alkalmazni 2007-től a cafeteria rendszert? Sok helyen hangzik el, hogy a folyamatosan szűkülő adómentes juttatások lehetősége és felhasználása rontja a cafeteria rendszer alkalmazását, annak létjogosultságát. Tény az hogy évekkel korábban sokkal nagyobb mozgástér volt a rendszer működtetésére és érdekes módon akkor alkalmazták a legkevesebben. Jelentősen csökkentették például az Önkéntes Nyugdíj-, valamint az Önkéntes Önsegélyező- és Egészségpénztárakba történő munkáltatói befizetések lehetőségét, valamint 2007. június 1-jével az Önkéntes Egészségpénztárba befizetett összegek felhasználásának körét stb. Azonban a növekvő egyéni járulékterhek (2006. szeptember 1-jétől a korábbi 4 százalék egészségbiztosítási járulék 6 százalékra, 2007. január 1-jétől 7 százalékra történő növelése) mégis egyre jobban a cafeteria rendszerben adható adómentes és kedvezményes béren felüli juttatások felé tolja az adható jövedelmeket. Még egy kisebb vállalkozás is jelentős összegű adómegtakarítást érhet el, hiszen már akár egy 2 fős (2 munkavállalóval rendelkező) vállalkozás esetében is érdemes a cafeteria rendszert kialakítani és működtetni.  

Tovább 

Néhány hét kell a kirúgás feldolgozásához

2007.04.19, Forrás: HR Portal
Bárkivel elõfordulhat, ha egy napon munkaadója útilaput köt a talpára. A kirúgás -fõként, ha váratlan - lelki megrázkódtatást jelent, aminek megemésztése heteket vehet igénybe. Pszichológusokat kérdeztünk a felmondás utáni álláskeresésrõl.
Az állás elvesztése - különösen, ha egy szeretett munkáról van szó, amit hosszú idõn keresztül, egy jó csapat részeként végeztünk - nagyon nagy csapás lehet.

Címkék: felmondás kirúg munkaadó állás

Tovább 

A pletykafészek


A team információs központja, ám a továbbadott aktualitások nem szakmai természetûek, inkább a munkatársak privát életére vonatkoznak. Ki kivel jár, kivel szakított, mi a gyengéje, mit csinál az éjszakai életben, kivel barátkozik, kivel nincs jó viszonyban? Ilyen és ehhez hasonló kérdések állnak érdeklõdésének középpontjában. Mit tegyünk, ha ilyen kollégába akadunk, aki ráadásul gyakran kérdez bennünket privát dolgainkról?

Címkék: fajta munkatárs tipus

Tovább 

Munkatárs-típusok
Kivel hogyan viselkedjünk?

 

A bûnbak


Ez nem is szerep, inkább állapot, következmény. Õ az oka mindennek, és a team úgy gondolja, az õ cselekedetei miatt nem sikerül semmi. Kellemetlen, személyiségromboló, akár súlyos lelki következményekkel is járó helyzet. És mindenekelõtt igazságtalan és sokszor méltánytalan. A bûnbak a fekete-fehér sémákban gondolkodás áldozata, és csak ritkán igaz, hogy neki a legnagyobb a felelõssége a team sikertelenségében.

Címkék: fajta munkatárs tipus

Tovább 

Hogyan segítik az újak beilleszkedését?
Tippek, járható utak, kerülendõ akadályok
  Milyen módszerekkel ajánlott a beilleszkedéshez segíteni az újonnan belépõket?

Címkék: munkatárs munkáltató

Tovább 

Ha zavarja a munkahelyi stressz


Nemcsak nálunk, de világszerte sok gondot okoz az irodai - munkahelyi stressz. A hajszolt életforma, a túlvállalások, a megnövelt munkaidõ számos testi és lelki probléma okozója lehet. Éppen ezért fokozottabban kell ügyelnünk a mindennapjainkra. Az USA Today néhány tippje feltételezhetõen a magyar munkavállalóknak is hasznos lehet.

A legfõbb szempont: munkája közben többször is lazítson, tartson hoszabb-rövidebb szünetet!

Címkék: hely helyzet munka stressz

Tovább 

A cafetéria lehetséges elemei és kapcsolódó adózási szabályok


A költséghatékonyság egyik legfontosabb eszköze a dolgozók megtartása. A jó ösztönzési rendszer figyelembe veszi a dolgozói motivációit is. Mivel mindenkinek mások a preferenciái, érdemes lehetõséget nyújtani az alkalmazottaknak, hogy a rendelkezésre álló költségkeret terhére maguk válasszák meg a nekik legmegfelelõbb juttatási formát.

Címkék: cafeteria elem szabály

Tovább 

A munkaviszony megszûnése

A munkaviszony megszûnik a munkavállaló halálával, a munkáltató jogutód nélküli megszûnésével, a határozott idõ lejártával...

A munkaviszony megszûnik a munkavállaló halálával, a munkáltató jogutód nélküli megszûnésével, a határozott idõ lejártával, illetve ha a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó munkáltató személye azért változik meg, mert az alapító vagy a munkáltató döntése alapján a munkáltató egésze vagy egy része, szervezeti egysége, a közalkalmazottak jogállásáról vagy a köztisztviselõk jogállásáról szóló törvény hatálya alá tartozó munkáltató számára kerül átadásra, a munkáltató átadásra kerülõ szervezete, illetve tevékenysége keretében foglalkoztatott munkavállaló munkaviszonya az átadás idõpontjában megszûnik.

Címkék: megszűnik munka viszony

Tovább 

Mentõöv munkanélkülieknek - Álláskeresõk klubja

 

Önbizalomhiány, tanácstalanság, motiválatlanság, kilátástalanság. Aki már átélte a munkanélküliség érzését, szembesült ezekkel a tünetekkel. Hogyan jut ki az ember a gödörbõl?

Ha saját erõbõl nem megy, felkeresheti az Álláskeresõk Klubját, ahol regisztrált munkanélküliként három hónapig ingyenesen javíthatja munkaerõpiaci esélyeit.

A Fõvárosi Munkaügyi Központ keretében 1994-ban hívták életre az Álláskeresõk Klubját, mely jelenlegi formájában 1999 óta mûködik.

Címkék: munka nélküli tanács

Tovább 

Ha rossz a kapcsolat a fõnökkel


Sok vezetõ kapcsolata az alkalmazottakkal a stílusa miatt nem túl jó. Az emberek azonban számos alkalommal egyszerûen beletörõdnek, sõt elfogadja fõnökük lekezelõ stílusát. Sokan azt gondolják, hogy ez a viselkedés együtt jár a magasabb fizetéssel.

A fenti jelenség, miszerint számos alkalmazott egyszerûen beletörõdik, sõt elfogadja fõnöke lekezelõ stílusát egyeseknek talán meglepõ.

Címkék: főnök kapcsolat munkaerő munkahely

Tovább 

Munkahelyi protokoll - Mutasd a ruhád, megmondom ki vagy!


Az öltözködés mindent elárul az emberrõl. Egy rosszul kötött nyakkendõ, egy gyûrött ing, vagy a zakó hiánya gyakran sokat dob a latba egy elbocsátás vagy céges döntés során. Az Önök kérésére Görög Ibolya protokoll szakértõt arról kérdeztük, melyek az elegáns üzleti öltözködés kritériumai.

Görög Ibolya 1987-1999 között a Miniszterelnöki Hivatal protokollosa, majd protokollfõnöke volt, azóta felnõtt képzéssel foglalkozik, ennek megfelelõen hitvallása a precíz, pontos és igényes viselkedés és öltözködés, amellyel megtiszteljük a többi embert és önmagunkat egyaránt.

Címkék: öltözet öltözködés üzleti

Tovább 

Ön mennyire jó munkaerõ?


Bizonytalan a munkájában, nem tudja, hogyan értékelik kollágái, fõnökei a teljesítményét? Válaszoljon õszintén az alábbi kérdésekre, s tudni fogja a választ.

1. Szerencsére ritkán felejtem el a határidõket.

2. Sokszor a szabadidõmben is a munkámon töprengek.

3. Semmi gond, ha néhány napra be kell ugranom a kollégáimhelyett.

4. Nem vállalok el olyan munkát, amelyik meghaladja az erõmet.

Címkék: munka munkaerő végzés

Tovább 

Szokatlan interjúhelyzetek: készüljünk a legrosszabbra

Elõfordul, hogy az állásinterjún váratlan helyzettel állítják szembe a pályázót. Ezeknek a próbáknak általában az a célja, hogy a jelölt alkalmazkodó- és stressztûrõ képességét mérjék.

Hazai és külföldi fejvadászoktól gyûjtöttünk szokatlan, extrém történeteket, feladatokat. A reggel 7 órás állásinterjútól a plüssmacival történõ beszélgetésig széles az ötlettár.

Címkék: helyzet interjú kezelés szokatlan

Tovább 

A legrosszabb álláskeresési mód


Aki egymás után, sorozatban hívja végig az álláshirdetéseket, miszerint ?olvastam a hirdetést, és szeretnék jelentkezni?, a legrosszabb módszert választja egy új pozíció elnyeréséhez...

? állítja Veres Tamás karrier-tanácsadó. Az ilyen jelentkez?k általában a második-harmadik kérdés után, már a telefonos interjún kieshetnek, ha nem készülnek fel eléggé.

Címkék: keresés tanács állás

Tovább 

A kísérõlevél jelentõsége manapság egyre jobban fontossá vált, szerepe megnõtt, szinte minden helyen kérik ennek megírását a pályázótól, hogy a munkavállaló személyes indítattásáról, elképzeléseirõl tudomást szerezzen a pályáztató.

 • A kísérõlevél ma már elengedhetetlen részét képezi egy professzionális pályázatnak, hiszen személyes tulajdonságainkról, ambícióinkról itt adhatunk alapvetõ tájékoztatást. Az önéletrazjhoz hasonlóan ebben az esetben is tömör, lényegretörõ tájékoztatásra törekedjünk.

Címkék: kisérőlevél

Tovább 

Tippek az állásinterjú elõtti stressz levezetésére

Az álláskeresõk közül csak kevesen képesek idegeskedés nélkül átvészelni a kiválasztási procedúrát. A többség felfokozott idegállapotban vág neki az interjúnak, sõt vannak, akik teljes egészében álmatlanul töltik az azt megelõzõ éjszakát.

Az idegeskedõknek Kiss István szakpszichológus ad tanácsot a fellépõ  stressz csökkentéséhez.


Az idegesség minden olyan helyzet természetes velejárója, ahol megmérettetünk.

Címkék: interjú levezetés stressz állás

Tovább 

CURRICULUM VITAE
Name: Miklos Rasonyi

Date and Place of Birth: 14th June, 1975; Hatvan, Hungary
Citizenship: Hungarian
Phone: +36-12796190
Fax: +36-14667503
E-mail: rasonyi@sztaki.hu
Address: Computer and Automation Institute of the Hungarian Academy
1111 Budapest
Kende utca 13-17.
Hungary
Education: 1993-1998: Eotvo?s Lorand University, Budapest; MSc in Math-
                        ematics, Master thesis: ?FK spaces and infinite matrices?
1998-2002: PhD School of Eotvo?s Lorand University


1999-2002: Ecole Doctorale Louis Pasteur, Laboratoire de Mathematiques,

                        Besancon, France; joint PhD programme in Financial Mathematics un-

                        der the supervision of Laszlo Gerencser (in Hungary) and Youri M.   
                        Kabanov (in France).

Címkék: CV angol minta önéletrajz

Tovább 

Tank Aranka

 

Személyi Adatok

Születési idõ, hely: 1980. február 29., Budapest

Családi állapot: hajadon

Állampolgárság: magyar

Értesítési cím: 1234 Budapest, Lövölde tér 1.

Telefon: +36-30-123-45-67

E-mail: címem@szolgáltató.hu

Végzettség

1999 - 2004 Elektrom Ágnes Bakterképzõ Egyetem, Masinisztaképzõ Kar
Gõzmozdonyvezetõ szak

Tolató szakirány

 

1994 - 1998 Budipa Piros Gimnázium; érettségi

Munkahelyek

2002- Tudományos fõzz-kávét asszisztens (Nem-létezõ Kft.)

Kávéfõzés

Fénymásolás


2001-2002 Tedd-ide, Tedd-oda fõmunkatárs (Másik Nem-létezõ Kft.)

Fénymásolás

Referencia: Mézes B.

Címkék: magyar minta önéletrajz

Tovább 

Ezen kérdéseket érdemes átfutni az állásinterjú elõtt és elgondolkodni, hogy mit is válaszolna rá?! Sokkal lazább tud maradni, ha nem érik teljesen váratlanul a kérdések!

 - Mit jelent a siker az Ön számára?
- Melyek a rövid távú tervei?
- Melyek a hosszú távú tervei?
- Melyek az Ön gyengeségei?
- Mi motiválja Önt?
- Mesélje el a legsikeresebb szakmai élményét!
- Miért szeretne állást változtatni?
- Hogyan képzeli el az ideális munkakört?
- Hogyan szokta levezetni a feszültséget?

Címkék:

Tovább 


Mit vigyünk magunkkal a felvételi beszélgetésre?

Semmiképpen se vigyünk olyan nagy táskát, melybe még két könyv meg egy kis magnó is belefér. A hölgyek kis táskát viseljenek, melybe zsebkendõ, pénztárca, kis notesz, toll, mobiltelefon (Ne feleljtsük el kikapcsolni a beszélgetés kezdete elõtt!) kerüljön. Kerüljük az aktatáskát!

Az állásinterjú viselkedési "szabályai"

Nem is hinnénk, hogy mekkora szerepet játszik egy interjún a testbeszéd (mozgásunk, taglejtésünk, arckifejezésünk).

Címkék: interjú viselkedés állás

Tovább 


1. Ne késsünk el! (Inkább érkezzünk elõbb egy kicsit)
2. Határozottan mutatkozzunk be! Fontos a megfelelõ kézfogás (nem lazán/hal/, de nem is túl erõsen). Emellett a mosolygás csodákra képes- jó benyomást kelt és oldja a feszültséget. Az interjúztató nevét mindenképpen jegyezzük meg, legalább a keresztnevét, mert jól jöhet még a késõbbiekben.
3. Legyünk udvariasak, de ne vigyük túlzásba! Akkor üljünk le, amikor az interjúztató (férfiak nõi interjúztató esetében késõbb), ne tegyük keresztbe a lábunkat illetve ne üljünk terpeszben!

Címkék: alap interjú szabály állás

Tovább 

"Amikor magam is aktív álláskeresõ voltam - vallja egy fiatal fejvadász - mindig nagyon izgultam egy beszélgetés elõtt (jelzem, ez valószínûleg ma sem lenne másként). Úgy gondoltam, hogy a jó emberismeretemmel majd kitalálom, milyen emberre is vágynak az interjúztatók és aszerint fogok viselkedni. Emellett megtanultam egy-két fontos viselkedési szabályt, melyeket a késõbbiekben fogok leírni. Szóval egyre rutinosabb lettem az interjúkban és felkészült a várható kérdésekre.

Címkék: interjú megállapítás tapasztalat állás

Tovább 

Tisztelt Hölgyem/Uram!

 

 

Ezúton szeretném az X napilapban újságnév, vagy internetes cím meghirdetett csoportvezetõi pozíciójukat megpályázni. Amennyiben konkrét pozíciót pályázol meg, feltétlenül tüntesd fel, hogy hol leltél rá a hirdetésre, és mi a pozíció pontos neve, esetleg hivatkozási száma.


Mint ahogyan önéletrajzomból is kitûnik, több mint X éves tapasztalattal rendelkezem, és nagy gyakorlatot szereztem pénzintézeti vonalon. Összefoglalva írd le a tapasztalatodat, összesen hány év vezetõi-, vagy ugyanazon pozícióban eltöltött évet tudsz magad mögött, vagy összesen hány évig volt részed egy-egy tevékenységben.

Címkék: levél magyarázat motivációs

Tovább 

Motivációs levél- Kísérõlevél

A motivációs- vagy kísérõ levél több célt is szolgál:

- Felkelti a figyelmet, és ösztönzi az olvasót az önéletrajz elolvasására valamint annak részletesebb áttanulmányozására!
- Rávilágít a fontos dolgokra, melyek kimaradtak az önéletrajzból, de fontos azok hangsúlyozása!
- Mutat valamit a személyiségünkbõl!

A motivációs levél külalakja és tartalma:

Legfeljebb egy oldalas legyen, négy fõ részbõl és maximum öt bekezdésbõl álljon!

Címkék: kisérőlevél külalak levél motivációs

Tovább 

1. Milyen a jó szakmai önéletrajz külalakja?

" Az önéletrajz minden példánya legyen eredeti.
" Fontos, hogy önmagában felhívja a figyelmet, de kerülje a túlzásokat! Ne használjon rikító vagy különös színû papírt, használjon fehéret vagy annak az árnyalatait (pl. törtfehér, pasztellszürke?)
" Az önéletrajz legyen lényegretörõ és tömör (legfeljebb két oldal)
" Géppel írjuk és lézer- vagy tintasugaras nyomtatón nyomtassuk ki!

Címkék: CV írás önéletrajz

Tovább 

Fehér Virág

 

Tanulmányok, tanfolyamok

 

1974 Verseghy Ferenc Gimnázium érettségi Szolnok

 

1989 B kat. Jogosítvány

1990 takarékszövetkezeti középfokú szakvizsga

1997 TB ügyintézõ középfok

2002 mérlegképes könyvelõ

 

Tapasztalatok

 

1992-2004 Építõipari Konstrukció KFT humán manager Szolnok

 

feladatok: teljes munkaügy (munkaszerzõdések, be és kiléptetések intézése)

bérszámfejtés, TB ügyintézés

pénztárkezelés

könyvelés elõkészítése

 

 

1990 -1992 Újszász és Vidéke Takarékszövetkezet kirendeltség vezetõ Szolnok

1986 -1990 ügyintézõ

 

feladatok: a szövetkezet zavartalan mûködésének biztosítása

ügyfelek problémamentes kiszolgálásának felügyelete

hitelfolyósítás, betétek, takaréklevelek ügyintézése

villanyszámla szedés

hó végi zárás, egyeztetés a fõkönyvvel

havi, negyedéves jelentés a TSZ elnöknek

 

 

1974 ?1986 Állami Építõipari Vállalat anyagkezelõ és bérkifizetõ

 

feladatok: házipénztár kezelése

bérfizetés

könyvelés elõsegítése

 

Egyéb: gépírás

felhasználói PC ismeret

 

Képességek

kreativitás,

kezdeményezõ készség,

csapatmunkára való képesség,

kitartás

 

Ambíció

önállóságot igénylõ, felelõsségteljes jogi feladatok végzése

a társasági jog minél több területén tapasztalat szerzése

 

Címkék: CV minta önéletrajz

Tovább 

Tíz pont lapátra kerülteknek


Mostanában a munkaerõpiacon gyors változások zajlanak. STíz pont lapátra kerülteknek bár a kormány ígéretei szerint egy év alatt százezer új munkahely jön létre, egyes kimutatások pedig a foglalkoztatás színvonalának emelkedését jelzik, az elhelyezkedés- különösen a diplomások számára- mégis meglehetõsen nehéz. Itt egy csokorra való túlélési tanács.

Ebben a helyzetben mit tehet az okos ember, aki a nehéz piaci körülmények között sem mondott le karrier ambíciókiról, megpróbál minél jobban alkalmazkodni a drasztikus változásokhoz, s igyekszik az új körülmények között megvívandó csatákhoz felfegyverezni magát?

Címkék: elbocsátás lapát leépítés tanács

Tovább 

Végzetes hibák az önéletrajzban

Sokan annak tulajdonítják sikertelen álláskeresési próbálkozásaikat, hogy a legtöbb nekik való pozíciót már elõre levajazzák, elnyerésükre egy kapcsolatok nélküli külsõ jelentkezõnek eleve nincs esélye, a hirdetést pedig csak formai okok miatt teszik közzé.

Eközben nem veszik észre, hogy azért akadnak fenn már az elsõ rostán, mert önéletrajzukban (CV) végzetes hibákat követtek el.

Címkék: CV hibák írás önéletrajz

Tovább 


A jól elkészített önéletrajz fél siker - szokták mondani. Az alábbi pontokban összeszedtünk pár tippet, jó tanácsot, hogy mit is érdemes szem elõtt tartani ennek megírásánál.

 • Törekedjen arra, hogy pályázatát mindig a hirdetésben megjelölt lehetõ legpontosabb módon készítse el. Amennyiben kézzel írott önéletrajzot kérnek, ne sajnálja az idõt ennek elkészítésére, hiszen ez a ?belépõje? a személyes találkozásra.

Címkék: CV tanács önéletrajz

Tovább 

Fortélyok és buktatók -

személyzeti tanácsadók a cv-rõl


Az elsõ iromány, ami a megcélzott cég munkatársához kerül, így különösen fontos, hogy milyen hatást érünk el. Látszólag könnyû önéletrajzot írni, ám itt is vannak buktatók, melyeket jó szem elõtt tartani.

Az Európai Bizottsága ajánlott életrajzi mintája kapcsán magyar személyzeti tanácsadó cégek vezetõit kérdeztük az önéletrajzírásról, a típushibákról, az ajánlott stratégiáról.

Címkék: CV buktató fortély személyzeti tanácsadó önéletrajz

Tovább 

Mi mit jelent egy álláshirdetésben?Nap mint nap találkozhatunk olyan esetekkel, amikor a valóságot megszépítve speciálisan kreált szóösszetételekkel írnak körül amúgy nem feltétlen kellemes dolgokat. Különösen igaz ez az álláshirdetéseknél.Ha belelapozunk egy újság álláshirdetõ rovatába, vagy felkeresünk egy ilyen jellegû weboldalt, a hirdetések nagy részében olyan frázisokkal fogunk találkozni, mint az "ehhez a munkához elengedhetetlen a magas szintû kommunikációs készség, és a nehéz körülmények között való hatékony teljesítés képessége" vagy éppen az "ön szerepköre az ügyfelek elkötelezettségének növelésének stratégiai fejlesztésében fog szerepet játszani..."

De vajon mit jelentenek ezek a mondatok?

Címkék: interjú jelentés állás

Tovább 

Mennyire hasonlítanak a francia étkezési, ételkészítési szokások a magyarokéhoz?


A franciák reggelire egyszerû és könnyen elkészíthetõ ételeket fogyasztanak. A kávéhoz croissant esznek vajjal és jammel. A mi szokásainkkal ellentétben, õk reggelire épphogy csak harapnak valamit, ebédelni szintén nincsen

sok idejük, ezért a gyorsan elkészíthetõ ételeket részesítik elõnyben. Általában salátát esznek sajttal vagy hússal. Este, amikor összejön a család, hogy együtt étkezzenek és megbeszéljék a nap történéseit, elõételnek erõ- vagy krémlevest tálalnak.

Címkék: francia konyha magyar szakács

Tovább 

A magyar konyha eljárásai alig térnek el más népek konyhájának ételkészítési eljárásiról, mert a világ bármelyik részén szintén fõzéssel párolással vagy sütéssel készítik az ételeket.
A magyar konyha éppen azoknak a különleges eljárásoknak köszönheti jó hírnevét, amelyek egyéb népek sütési és fõzési módjától megkülönböztetik. Pörkölt és paprikás ételeink alapja az olvasztott sertészsírban pirított hagyma, fûszerpaprikával keverve. A sertészsír azért a legmegfelelõbb, mert kellõ hõfokra hevítve a legjobban kioldja a hagyma illóolaját.

Címkék: jelleg konyha magyar

Tovább 

Mátyás Király korából és az õt követõ idõkbõl már bõséges adataink vannak. Mátyás király asztalára az ételek bõ és változatos sora került. A hazai és külföldi tudósok gazdagnak mondják hazánkat minden állat- és növényfajtában. A királyné olasz volt, így erõsen érvényesült az olasz befolyás a fõúri és nemesi konyhákon. Szakácsai is magyarok voltak.

A nyárson és rostélyon sülteken kívül készítettek még ételeket üstökben, bográcsban, lábasokban.

Címkék: konyha középkor magyar

Tovább 

A magyar ételek elkészítési módja napjainkban - talán szerencsére - korántsem azonos õseinkével. A honfoglalás elõtti korban már megtalálhatóak azon ételek alapjai, amelyeket - fejlesztett formában - ma is ismerünk. Az osztjákoktól örököltük a bablevest, az azerbajdzsánoktól a gulyáslevest. A töltött káposzta õse a szárma. Ez a szõlõ- vagy káposztalevélbe töltött és rizzsel kevert hús török eredetû étel, többek között ez is egy bizonyíték arra, hogy a török hódítás igen nagy hatással volt a magyar konyha kialakulására.

Címkék: konyha magyar íz

Tovább 

Milyen színeket használjunk a konyhában?

Ez egy rendkívül kényes kérdés, legjobb ha Feng Shui tanácsadó véleményét kérjük ki, ugyanis színét meghatározza a konyha elhelyezkedése, (hogy mely égtáj fele néz), a nagysága és a természetes fény mennyisége is. Piros szín jól hat az emésztésre, ezért lássuk el kis konyhai kiegészítõkkel, mint például terítõ, gyertya, virágos vagy gyümölcsképek. Az étkezõ részben a fehér a fekete, a szürke vagy ezek kombinációja kerülendõ, ugyanis bizonyított dolog, hogy az effajta színek látványa csökkenti az étvágyat.

Címkék: konyha szín tűz

Tovább 

A konyha kialakítása Feng Shui módszerek szerint

A mai rohanó világban az otthon egyik legfontosabb része a konyha, mivel a családtagok este találkoznak, és vacsora közben tudják csak megbeszélni a napi eseményeket. Nem véletlenül nevezik Magyarországon a konyhát családi tûzfészeknek. Ezért nagyon fontos úgy kialakítani a Feng Shui elveivel, hogy itt az emberek a lehetõ legjobban érezzék magukat.

Kínában a gazdagság szimbólumának tekintik a konyhát, ezért elrendezését, bútorzatát nagy körültekintéssel tervezik meg.

Címkék: feng konyha shui

Tovább 

A billentyûzet röviden a számítógépbe való adatbevitelért, parancskiadásért felelõs eszköz. A számítógép figyeli a billentyûleütéseket és egy belsõ karaktertáblázat alapján, alakítja át tetszõlegesen a leütött billentyûk kódjait.

számítógépes billentyûzet vagy egyszerûen billentyûzet (angolul computer keyboard) az írógép mintájára kialakított számítógépes beviteli eszköz. A billentyûzet az írott szöveg bevitelére szolgál, valamint befolyásolható vele a számítógép mûködése.

Címkék: billentyűzet periféria

Tovább 

A monitor

A számítógépbõl jövõ vizuális információk megjelenítõ eszköze.

A monitor vezérlését a videókártya végzi. A számítógép küld egy jelet a videóadapternek, elmondva milyen karaktert, képet, vagy grafikát kell megjeleníteni. Az adapter lefordítja a jelet olyan utasítások sorozatára, mely segítségével a monitor meg tudja jeleníteni azt.

Fajtái:

a képmegjelenítés elve szerint :

- folyadékkristályos
- gázplazmás

a kép típusa szerint

- alfanumerikus
- grafikus

a színkezelés szerint

- monochrom ( fekete-fehér )
- színes

felbontás szerint

- VGA 640*480
- SVGA 1024*768

 

Az LCD monitor mûködési elve: két, belsõ felületén mikronméretû árkokkal ellátott átlátszó lap közé folyadékkristályos anyagot helyeznek, amely nyugalmi állapotában igazodik a belsõ felület által meghatározott irányhoz, így csavart állapotot vesz fel.

Címkék: megjelenítő monitor periféria

Tovább 

 A CD ill. DVD író lehet a számítógép házon, laptopon belül vagy csatlakoztatható hozzá kívülrõl is.

Hogyan is mûködik? 

 A CD-kre, s a DVD-kre is digitális formában kerülnek az adatok egy belülrõl induló csigavonal mentén, melyet kinyújtva a CD esetében 5700 méteres szálat kapnánk. A DVD lényegében csak annyiban tér el, hogy a szál még vékonyabb, így még több tekerhetõ fel belõle a korongra. A csigavonalat hivatalosan tracknek vagy magyarul sávnak nevezik

Címkék: CD dvd periféria írás

Tovább 

Összességében legnagyobb mértékû átlagos árnövekedést az építõanyag-áraknál (9,4 százalék), az építési-szerelési tevékenységeknél (8,2 százalék) és a tervezési díjaknál (7,8 százalék) prognosztizálnak. A munkaerõköltségek átlagosan 7,4, a telekárak 6,9 százalékkal haladhatják meg a 2006. évi szintet.


5,5 millió forint az átlaghitel

A megszorításokkal járó erõteljes reálbércsökkenés érzékelteti hatását a lakáshitel-piacon, a korábbinál lassabban bõvül a hitelállomány.

Címkék: Nyaraló Telek irodapiac

Tovább 

A mai grafikus programok igénylik a képernyõ egy-egy pontjára való rámutatást. Ezt a navigáló (kurzormozgató) billentyûk segítségével csak nagyon kényelmetlenül lehet elvégezni. Emiatt egy olyan eszközt fejlesztettek ki, amelyet a kinézeténél fogva (tenyérben elférõ forma, tetején két-három gombbal, és vékony vezetékkel csatlakozik a számítógéphez, többnyire a soros porthoz) egérnek neveztek el.

A mechanikus egér: Az egér alján süllyesztett, de a síkból kissé kiálló golyó található.

Címkék: egér mechanikus optikai periféria számítógép

Tovább 

Telekpiac
- nõ az irodaházak, bevásárlóközpontok és szállodák építésére alkalmas telkek kereslete;
- magas az üdülõtelkek kínálata, keresletük kis mértékben növekszik;
- Budapest agglomerációjában nõ az építési telkek kínálata;
- tovább nõ az építési telkek eladási ideje;
- az árnövekedés üteme a korábbi 10 százalék körüli szintrõl érezhetõen mérséklõdik.

Új lakások piaca
- jelentõs az eladásra szánt új lakások kínálata és hosszabbodik az értékesítési idejük;
- csökken a kereslet az új építésû lakóparki ingatlanok és egyéb lakások, házak iránt;
- az új és a használt lakások eladási ára egyre inkább alku tárgya;
- a nehezen és lassan értékesíthetõ új lakások forgalmának gyorsítására jelentõs kedvezményeket adnak;
- magas az egyedi, igényes lakóingatlanok iránti kereslet.

Címkék: Telek használt lakások új

Tovább 

Az Ecostat 2007. III. negyedévi ingatlan-barométerének az év második negyedévi értékéhez viszonyított 3,4 százalékpontos elmaradása az ingatlan-beruházó és ingatlan-forgalmazó vállalkozások pesszimizmusát, összességében az ingatlanpiaci kilátások romlását mutatja. Az egy évvel ezelõtti felméréshez képest viszont kis mértékû javulás történt, de továbbra is a lakások építésére vagy vásárlására vonatkozó lakossági várakozások megítélése a legpesszimistább.

Címkék: előrejelzés ingatlan piac trend várható

Tovább 


Reformtáplálkozás

A reformtáplálkozás nem csupán hús-, zsír és cukormenetes étrend, hanem egy átfogó, sokrétû szemléletváltozás, amelyben az egészség helyreállításán, a természetes íz és étvágy megõrzésén, s új ízek megismerésén van a hangsúly. A legfontosabb ebben a folyamatban, hogy a táplálkozási szokásaink megváltoztatását tudatossá tegyük. Higgyünk abban, hogy szokásaink megváltoztathatók, ha kellõ ismeretekre teszünk szert ezen a téren, és elegendõ energiát fordítunk az irányváltásra.

Címkék: reform szokás táplálkozás

Utolsó hozzászólás

szj aori üzente 9 éve

http://konyv-konyvek.hu/allitson_ossze_sajat_menut_egeszsegesen
érdeme átolvasni igazi reformkonyha

Tovább 


Érdekességek a nagyvilág gasztronómiájából

A nyugat-európai vásárlók már kezdenek rájönni, hogy az élelmiszereknek nem a kinézete a legfontosabb, hanem a beltartalmi értéke. Egyre kevesebben vágynak az azonos méretû, jellegtelen ízû, fényesre dörzsölt gyümölcsökre. Mind több emberben tudatosul, hogy a nagy méret, a vonzó szín az agyonvegyszerezés következménye. Az ily módon termesztett zöldségben feldúsul a mûtrágya és a különféle permetlevek, amelyek a szervezetbe kerülve rákot és különféle mérgezési tüneteket okoznak.

Címkék: adat csomagolás megszívlelendő világ érdekesség étel összetevő

Utolsó hozzászólás

Gál Piroska üzente 10 éve

SZUPER

Tovább 

Gundel Károly: "Hogy mi a magyar ételek ízletességének titka? Végy egy konyhát, amelynek ükapja kaukázusi, dédapja olasz, nagyapja török, sógora osztrák, nagybátyja francia; Keress ehhez egy népet, amelynek jó ínye, fejlett ízlése, és emellett érzéke, kedve van a fõzéshez." Ezt mások ezzel a megjegyzéssel egészítették ki: A magyar konyha értéke, hogy a legegyszerûbb nyersanyagokból is a legváltozatosabb ételeket hozza létre a legfondorlatosabb módon.

Címkék: anekdóta történet vicc étkezés

Tovább 

Új ételkészítési eljárások

Aki már kóstolta készséggel elismeri, hogy a korpás kenyerek íze sokkal finomabb, mint a fehér kenyéré, de hiányolják a héjuk ropogósságát. Ez a probléma azonban viszonylag könnyen megoldható. A sikér nélküli liszttel (pl. rozsliszttel) kevert kenyerek héja ropogósabbá tehetõ, ha a tésztájukat túldagasztjuk. Normál esetben addig kell dagasztani a kenyértésztát, ameddig összehurkázódik, és kisimul. Ha ezt követõen tovább gyúrjuk, akkor a rozsliszttõl mind jobban leragad a tál aljára.

Címkék: eljárás készítés étel

Tovább 

Az utazási kedv növekedésével nálunk is mind többen mennek külföldre. A trópusi országokba igyekvõk a helyi ételspecialitásokon kívül kóstolják meg az arrafelé honos gyümölcsöket is, mert csak így kapnak teljes képet az ott élõk gasztronómiájáról. Ha nem is fog ízleni mindegyik, legalább elmondhatjuk, hogy: ezt is megismertük. Azért is célszerû megismerni a trópusi gyümölcsöket, hogy kibõvíthessük velük az étrendünket. Dr. Velich István ismeretterjesztõ könyveibõl megtudhatjuk, hogy a világon 1500 fajta gyümölcs létezik, ebbõl 150-et termesztünk, és csupán kéttucatnyi az, amit rendszeresen fogyasztunk.

Címkék: exotikus gyümölcs ismeretlen távoli zöldség

Tovább 

Mivel télen a vitaminszükségletünket többnyire déligyümölcsből fedezzük, érdemes róluk bővebben is szólni. A trópusokon és a Földközi-tenger mellékén termelt gyümölcsök választéka óriási, de más európai országokhoz hasonlóan nálunk is citromból narancsból mandarinból grépfrútból banánból kiviből, ananászból fügéből és datolyából fogy a legtöbb.

 

A citromnál kerüljük a nagy, vastag héjúakat, mivel a kisebb méretű, vékony héjú fajták több levet adnak, így relatíve olcsóbbak.

Címkék: déli exotikus gyümölcs

Tovább 

Konyhai eszközök és készülékek fejlesztése

A férfiak állítólag ijedtükben találták fel a porszívót, a mosógépet, a padlókefélõt, a mosogatógépet, és más otthon használatos szerkezetet, amikor a nõk megkérték õket, hogy segítsenek a háztartásban. Ez a XX. század elején átélt sokk ma is érezteti a hatását, mert a férfiak száz év után sem lettek háziasabbak. Most is töretlen aktivitással gyártják rakásra nõtársaiknak a különféle háztartási eszközöket, gépeket, hogy minél kevésbé kelljen részt venniük a házimunkában.

Címkék: Eszköz Fejlesztés konyhai technika

Tovább 

 1. Nagy nyomáson főzött és fagyasztott élelmiszerek → Élet és Tudomány, 1993/45 szám (1438. oldal)
 2. Zöldségek savanyítása fermentálással → Ideál, 1999. október (59. oldal)
 3. A kelt tésztában lezajló fizikai folyamat tudományos magyarázata → Magyar Konyha, 2001. március (22. oldal)
 4. Hogyan megy végbe a mézkészítés a méhek belső szerveiben → Népszabadság, 2001. május 17. (30. oldal)
 5. Surányi Dezső: Aszaló napsugár (Téka Könyvkiadó - 1990)

Címkék: Irodalom eljárás készítés étel

 1. Telített, telítetlen és többszörösen telítetlen olajok zsírsavtartalma ? Elixír, 1998. november (17. oldal)
 2. Rizsfajták ajánlása ? Ideál, 1999. február (53. oldal)
 3. Koleszterin és rák ellen védõ tojás ? Népszava, 1999. április 29. (10. oldal)
 4. Különbözõ zöldségek és gyümölcsök hatása a szervezetre ? Ideál, 1999. augusztus (16. oldal) és Elixír, 1999. augusztus (32. oldal)
 5. Különféle ét- és salátaolajok jellemzõi ? Vendéglátás, 2000. augusztus (10.

Címkék: adalék anyag nyers táp étel

Tovább 

Budapest 12 legjobb étterme a vendégek értékelése szerint (ábécé sorrendben)

- Alabárdos étterem
- Budavári Fortuna étterem
- Corvinus étterem (Hotel Corvinus Kempinski)
- Dominican étterem (Hilton Hotel)
- Fausto's Ristorante
- Gambrinus étterem
- Gundel étterem
- Kisbuda Gyöngye étterem
- Mágnáskert étterem
- Monarchia étterem
- Vadrózsa étterem
- Valentine étterem (Várkert Casino)

Címkék: budapesti legjobb szerint vendég étterem

A vendéglátó szakma neves szakemberei
(séfek, étteremtulajdonosok) és újságírók által összeállított
toplista Magyarország legjobb éttermeirõl
(ábécé sorrendben, 2006. évi adat)

 

A szakmai zsûri által háromcsillagosnak nyilvánított éttermek:

 1. Faust's étterem - Budapest
 2. Gundel étterem - Budapest
 3. Lou Lou étterem - Budapest
 4. Páva étterem - Budapest
 5. Rosenstein étterem - Budapest
 6. Tanyacsárda - Lajozsmizse

A szakmai zsûri által kétcsillagosnak nyilvánított éttermek:

 1. Admirális étterem - Érd
 2. Alabárdos Étterem - Budapest
 3. Arany kaviár étterem - Budapest
 4. Fehér szarvas étterem - Eger
 5. Fregatt Arizona étterem - Pécs
 6. Kistücsök étterem - Balatonszemes
 7. La Maredo étterem - Gyõr
 8. Matteo étterem - Budapest
 9. Oliva étterem - Veszprém
 10. Ráspi étterem - Fertõrákos
 11. Spoon Café and Lauge - Budapest
 12. Tercia étterem - Sopron
 13. Villa Medici - Veszprém

A szakmai zsûri által egycsillagosnak nyilvánított éttermek:

 1. Baraka Restaurant & Lauge - Budapest
 2. Bock bisztró - Budapest
 3. Budavári Fortuna Étterem - Budapest
 4. Kakas étterem - Budapest
 5. Mokka Café & Restaurant - Budapest
 6. Múzeum Kávéház és Étterem - Budapest
 7. Spoon étterem - Budapest
 8. Tom George étterem - Budapest
 9. Vadrózsa étterem - Budapest

Címkék: csillag kitűnő legjobb magyar séf étterem

Utolsó hozzászólás

Varga Viola üzente 8 éve

Hello, én is ajánlanék egy nagyon jó budai éttermet. Jardinette Étterem, mindenképpen próbáljátok ki, ha van lehetőségetek még a nyáron, mert a kerthelyiség nagyon hangulatos!
www.jardinette.hu

Tovább 

 

EGZOTIKUS GYÜMÖLCSÖK SZÓTÁRA

abiu
afrikai olajpálma
akébia
aki
akiszilva
aligátorkörte
ambarella
amerikai datolyaszilva
amerikai mogyoró
ananász
ananászcseresznye
annóna
aranybab
aranykanálfa
arany mombinszilva
arazá
árvamimóza
atemoja
ausztrál dió
avokádó
babakó
babkávé
balzsamalma
balzsamtök
banán
banánmarakuja
baobab
bámia
barackpálma
barbadoszi cseresznye
bársonyalma
batáta
bengálibirs
bergamotcitrom
bergamotnarancs
bilimbi
biribá
bogyósjukka
bordás szivacstök
brazil cseresznye
brazil dió
brazil guáva
buritipálma
cédrátcitrom
ceyloni egres
chilei araukária
citrancs
citrom
citronád
citronátcitrom
Costa-Rica guáva
cukoralma
cseresznyemirtusz
cserimoja
csillagalma
csillaggyümölcs
csirimojó
csironja
csodabogyó
csupacsupa
datolya
datolyaszilva
dél-amerikai szapota
dinnyefa
dumpálma
durián
dzsambolán
dzsekfrút
dzsenipa
dzsenipapó
édesburgonya
édes citrom
édes granadijja
egymagvú tök
ehetõ gyertyafa
ehetõ inga
Engelmann fügekaktusz
fásalma
fehér szapota
feijoa
fejesakác
fekete datolyaszilva
fenyõmag
festõ mangosztán
filodendron
florentina
földicseresznye
földimandula
földimogyoró
földiszederdzsem gy.

Címkék: exotikus gyümölcs ismeretlen távoli

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 6 éve

Egy keresztrejtvényhez kellett volna, de itt nem találtam. Végül ráakadtam valahol.

Josta

Érdemes beilleszteni. :)

Tovább 

A dubai konyha mesterien ötvözi a különböz? közel-keleti konyhák hagyományait.

A régióban jól ismert "kötelez?k" - mint a rizzsel töltött szõlõlevél, a humusz vagy a shawarna (alias gyros) - mellett a helyi specialitásokat se hanyagoljuk el! A bárány elkészítéséhez Dubaiban is remekül értenek, különösen finom a matchbous (fûszeres bárányhús rizzsel) és a hareis (zsenge bárány párolt búzával).

A desszertek szintén kitûnõek: az Umm Alit - szó szerint Ali mamáját -, az Esh asarayát - a hárem kenyerét - és a mehalabiyát, a rózsavízzel és pisztáciával ízesített pudingot feltétlenül kóstoljuk meg.

Címkék: Dubai arab bárány gyros humusz étel

Tovább ?
Azafrán
, sáfrány - Crocus sativus >>>Tovább
spanyol sáfrány, valódi sáfrány, bécsi sáfrány; saffron, safran
A sáfrány megnevezés, amelyik a legtöbb európai nyelvben kizárólag ezt a növényt jelöli, az arab "za'fran" (sárga) szóból származik.
Vörösesbarna, aromás illatú, kesernyés ízû növényi fûszer: az ételt néhány szál is aranysárga színre festi.
A sáfrány hagymás, évelõ dísznövény, gyökérgumókkal szaporítható, lila virágjának három sötétvörös bibéje van.

Címkék: Fűszer sáfrány

Tovább 

Paella
spanyol nemzeti étel: különféle húsokkal, tenger gyümölcseivel és zöldségekkel fõzött sáfrányos rizs. Spanyolország Földközi-tenger menti, rizstermesztõ vidékeirõl terjedt el; a leghíresebb a valenciai paella.
Az ételt a paellera nevû lapos, füles serpenyõfélében fõzik, és hagyományosan abból is fogyasztják.
Elkészítése a következõ: a kicsire vagdalt húst (csirkét, sertést, nyulat) vagy a tenger gyümölcseit (garnélát, szkampit, kagylót, tintahalat) olívaolajban párolják hagymával, fokhagymával és zöldfûszerekkel, majd kiveszik a paellerából és félreteszik.

Címkék: paella spanyol étel

Tovább 

Pimiento
sült, a bőrétől megfosztott, kimagozott paprikaA kicsumázott fél paprikákat alufólián 20 percig süssük a sütőben, míg a bőrük megfeketedik.
Vegyük ki és takarjuk be szorosan a fóliába 15-20 percre.
Addigra kihűlnek és a keletkező gőz fellazítja a bőrüket, így könnyen leszedhető a húsukról.

 

Címkék: grill paprika pimiento sült


?
Sangría
(vörösborból jéghidegen, sok gyümölccsel készült nyári üdítõ)
A Sangríát eredetileg Spanyolországban készítették a Rioja termõvidék boraiból és egyéb spanyol borokból, és ugyan az ital alapvetõen vörösborból készül, nem kizárt, hogy belefussunk néhány pohár Sangría Blancóba, azaz a Fehér Sangríába. A Cava-termesztõ környéken kezdték el készíteni a buborékos fehér változatot. Délen pedig nem is Sangríának, hanem Zurrának nevezik a nedût, amely õszibarackkal vagy nektarinnal készül.

Címkék: bor gyümölcs sangria spanyol

Tovább 

Aguardiente = (törköly)pálinka
Anís = ánizslikõr
Brandy (de Jerez) = spanyol konyak
Cava = spanyol pezsgõ, száraz habzóbor
Chider (sidra) = almabor
Malagabor, malaga = csemegebor

rendszerint vörös, szesszel dúsított édes likõrbor; eredetileg a dél-spanyolországi Málaga tartományban termelték, de az elnevezés általánosabb értelemben minden testes, édes vörösborra alkalmazható. A legnemesebb spanyol malagabor muskotályos szõlõbõl és a Pedro-Ximéneznek nevezett szõlõfajtából készül; ez utóbbi szemeit rendszerint meg is aszalják, hogy fokozzák a cukortartalmukat.

Címkék: bor ital pezsgő pálinka spanyol

Tovább 

oda megyünk lakni, ahol horchata-t kapni

 

Egy élménybeszámoló Valenciából:

Reggelire kipróbáltuk a helyi speckó italt a horchatát. Épp a legrégebbi horchateriába tévedtünk be a Santa Catalinaba. Elmesélem, hogyan is kell ezt az italt elképzelni. Tulajdonképpen jó pohár hideg tej, aminek meglepetésszerûen erõs marcipán íze van. Sajnos a marcipán vízválasztó az édességkedvelõk között is, így aztán nem biztos, hogy mindenkinek bejön.

Címkék: Valencia horchata ital

Utolsó hozzászólás

B Klári üzente 12 éve

  • Chufa de Valencia - Cyperus esculentus L. var. sativus mandulafű; a palka- vagy sásfélék (Cyperaceae) családjába tartozó, ehető föld alatti gumókat fejlesztő földimandula, más néven ehető palka, kávégyökér vagy tigrismandula;chufas, tigernuts, Erdmandeln, Tigernüsse, noix tigrées, souchetA 4000 éve ismert, mediterrán eredetű mandulafű sárgás-barnás rizómája, a földimandula 5-20 cm nagy, 'llargueta' (hosszúkás) vagy 'gordeta' (gömbölyű) formájú ehető gumó. Főleg “horchata”-ként fogyasztják, ami a tehéntej és a szójatej alternatívájaként egy egészséges, vegetáriánus mandulatej. A rizómák levéből készül. Frissítő, tápláló , gazdag ásványi sókban, E- és C-vitaminban.A rizómák két évig raktározhatók és vízbe áztatva néhány óra után felhasználhatók.

Aceite de oliva
olívaolaj
Spanyolország a világ vezetõ olívaolaj gyártója, évi termelése megközelíti az egymillió tonnát, ami a Föld össztermelésének mintegy 20 százaléka. Az országban összesen 220 millió olajfa van, 370 ezer gazdaságban. Tíz fõ termõvidék található az országban, melybõl Andalúzia az éves olívatermeléshez kb. 75 %-kal járul hozzá. Az itt található fõ fajták a Hojiblanca, Lechin de Sevilla, Picual, Picudo, Ocal és Verdial olíva fajták, amelyekbõl az olívaolajok ízének és színének széles kavalkádját állítják elõ.

Címkék: folivaolaj tajta termelés

Tovább 

 

Turrón 


A turrón arab származású édesség, amit a 16. században hoztak be Spanyolországba. Legfontosabb összetevõi a méz, a cukor, a tojásfehérje és a pirított mandula. Sokféle típusa létezik, marcipános, kókuszos, kesudiós, mogyorós vagy éppen ez a kakaós. Volt szerencsém párat kóstolni Spanyolországban.


Ez a turrón kakaós ízesítésû, teljesen úgyis néz ki, mint egy tábla csoki, azt leszámítva, hogy nem kockákból, hanem nagyon vékony csíkokból állt.

Címkék: halva mézes turrón édesség

Tovább 

Az olívaolaj a legegészségesebb zsiradék - Ezt nem csupán orvosi jelentések, hanem nagy hagyományú nemzeti ételek is bizonyították. A görögök és spanyolok szûz, hidegen préselt olíva olaja nem csupán zamatos, de nagyon egészséges is. Akik disznózsírral, vagy olcsó napraforgó olajjal fõznek, el sem tudják képzelni azt az íz árnyalatot, amit az olíva olaj ad a mediterrán ételeknek.

Az olívaolaj elõnyeirõl és termesztésének módjáról egy spanyol képeslap melléklete közölt riportot, A folyékony arany címmel.

Címkék: extra olaj oliva szűz

Tovább 

A sangría (jelentése spanyolul ?érvágás?, a sangre ?vér? szóból) eredetileg Spanyolországból  származó, bor alapú, alacsony alkoholtartalmú édes ízesített üdítõitalfajta. Nevezik borpuncsnak, illetve aromás bornak is.

Az utóbbi idõkben más országokban is gyártják; hazánkban is elterjedt. Különbözõ fajta vörösborok keverékéhez citrom- és narancsaroma, illetve cukor hozzáadásával készül. Alkoholtartalma 7 tf % körüli. Fogyasztása hidegen ajánlott.

Címkék: ital sangría spanyol

Tovább 

 

 

Többnyire száraz spanyol csemegebor, mely ízét különleges nyitott hordós érlelésének köszönheti. Alkoholtartalma 14-25 % Más elnevezései: Jerez, Xéres. (Ismertebb márkái: Amantilando, Hanzanilla, Sandeman, Domecq, Gonzales Byass)

Címkék:

 Tortilla (Burgonyás omlett)

 

A burgonyát meghámozzuk, körömnyi darabokra vágjuk, a hagymát lehéjazzuk, felaprítjuk. A szalonnát felkockázzuk és
2 ev?kanál olívaolajon kisütjük. Ezután a hagymát is megfuttatjuk rajta, majd a burgonyát rádobjuk, 5-6 percig együtt pirítjuk. Amikor a burgonya megpuhult, a serpeny?b?l sz?r?lapáttal kiszedjük és félretesszük.
A tojásokat sóval habosra keverjük, és a burgonyára csorgatjuk. A maradék olajat az üres serpeny?ben megforrósít-juk, a tojásos, burgonyás masz-szát beleöntjük.

Címkék: burgonya omlett tortilla

Tovább 

a paella

Legfõbb elv, ami maradék a konyhában van az mind bele. Minden húsféle, tengergyümölcsei, és akár zöldségfélék is. Ha vásárolni kell hozzávalókat, akkor a minimum:

20 dkg. sertéshús, 1 csirke mell, 20 dkg. rákhús, 20dkg. kagyló, 20 dkg rizs, 20 dkg. zöldborsó, 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 db paprika, 3 db paradicsom, 1/4 liter húsleves, 2 dl fehérbor. 1 mokkáskanál sáfrány, só, bors, olívaolaj.

A húsokat apró darabra vágjuk (ragu nagyságura) A hagymát finomra a paprikát vékony csíkokra a meghámozott paradicsomot gerezdekre vágjuk.

Címkék:

Utolsó hozzászólás

B Klári üzente 12 éve

Gazpacho hideg leves a spanyol - elsősorban az andalúziai - konyhában. Régi étel, ógörög és római források is említik, habár a paradicsom és a zöldpaprika, tehát a modern változat két legfontosabb alapanyaga az Újvilágból való, Európában csak a XVI. század óta ismert. A spanyol szakácskönyvek a gazpachót a saláták közé sorolják.Legismertebb változatában a gazpacho paradicsom, fokhagyma, olívaolaj, víz, ecet, hagyma, uborka és zöldpaprika nyers keveréke, amelyet friss kenyérbélmorzsával sűrítenek. A gazpacho szó az arab nyelvből származik, eredeti jelentése: „áztatott kenyér”. Néha aprított zöldséget, tojást és zsemlekrutont is kínálnak hozzá, az andalúziai Malaga tartományban készülő változat pedig mandulát és szőlőt is tartalmaz.

Tovább 

 

 

A manchego a legismertebb spanyol sajt. A manchego juhsajtot jelent, ami a tej eredetére utal. A sajt két kilós tömbökben készül félkemény vagy kemény formában. A szine pedig világossárga vagy arany. A héja barna, néha sötétbarna vagy fekete amely egy karakterisztikus mintát alkot.

Az íz a sajt érettségi fokától függûen lehet friss savanykás vagy zamatos puha. Az érettségi fokai a következõek: friss, 3-4 hónapos érett vagy egy éves öreg. Ahhoz hogy ezt a sajtot tartósítsák olívaoljaba teszik.

Címkék: juh manchego sajt spanyol

Tovább 

Extraszûz vagy sansa?

Az olívaolaj egészséges, de az olívaolajok különféle változatai között nagy különbség lehet.

 

A mediterrán országokban, ahol az olivaolaj a konyha legfontosabb alapanyaga, az egy fõre jutó extraszûz olívaolaj fogyasztás havi 1,3 liter. Ezekben az országokban a szív- és érrendszeri megbetegedések száma töredéke az európai átlagnak. Sajnos kevesen tudják, hogy mit takar az extra szûz olívaolaj és a szintén egészséges látszatot kelteni óhajtó, ám tartalmilag ettõl messze elmaradó sansa (pomace, orujo) névre hallgató (mellék)termék közti különbség.

Címkék: Bogyó extra olaj oliva sansa szűz

Tovább 

A spanyolok számára a sonka nem egyszerûen étel, hanem a kultúra része, ugyanúgy beszédtéma az asztali társalgásnál, mint nálunk a bor. Illik véleményt mondani róla, felismerni a különbségeket, megbírálni.

 Elsõ látásra abban különbözik a mi sonkánktól, hogy nem füstölik, hanem egyszerûen sózással tartósítják. Ez a módszer már a Római Birodalom idején is ismert volt, s a spanyol sonka már ekkor olyan jó hírnek örvendett, hogy Diocletianus császár is említést tesz róla írásaiban.

Címkék: sonka spanyol sózott érlelt

Tovább 

Szombaton elmentünk az Es Trenc strandra. Tényleg büdi a sófõzde, viszont egy rövid részen szûk az út csak. Amikor mi voltunk, a parkolójegy 6 euróba került. Onnan még kell egy kevéskét cammogni. Es Trenc gyönyörû, ha nem látod pl. a már említett Cala Virgilit, vagy Cala Mondragot. Tényleg fehér a homok, kristálytiszta a víz, csak ha szeles az idõ - mint akkor, amikor mi voltunk - akkor kiúszik a partközelbe az összes moszat és egyéb növényzetek. Ami kellemetlen, ha fürdeni akarsz, és ezt még a hullámok sem kárpótolják.

Címkék: mallorca spanyol sziget tenger

Tovább 

Mallorca számomra kissé csalódás volt. Azt hittem egy full extra-luxus nyaralásban lesz részem valami elit helyen. De csak egy megyényi mediterrán Spanyolországot kaptam, némi németes-angolos beütéssel. A legborzasztóbb számomra az volt, hogy Mallorca egy nagy szikla ami mindenhol hirtelen eséssel ér a tengerbe, ezért a legtöbb helyen csak sziklamászók férhetnek a tengerparthoz. Persze van homokos tengerpartja is, mert csináltak olyat, de elhagyatott tengerpartról ne is álmodjunk.

Címkék: mallorca spanyol sziget szikla tenger

Tovább 

Spanyolország, Gran Canaria januárban

Indulásom elõtt két nappal még nem sejtettem, hogy hamarosan melegebb tájékra távozom. Akkor lettem kissé ideges, aztán izgatott, mikor a Neckermann weblapján (állítólag máshol is lehetett találkozni az ajánlattal) 29.9 eFt-ért hirdették a repjegyet Gran Canariára. Illetékkel 42 eFt, még így is a ?megéri? kategóriába tartozik. Igaz reptéren lehúztak még 10 eFt-ra a bringa miatt. Ennek nagyon nem örültem.

Címkék: Canaria Gran

Tovább 

Tenerife 2006. október 18-29.

Az elsõ tenerifei utazásunk hatalmas benyomást tett ránk. Nem sokkal utána éreztük már a párommal, hogy vissza kell egyszer jönnünk. Úgy terveztük, hogy elõbb végigjárjuk sorjában a többi Kanári-szigetet. Így lenne észszerû, hiszen mindegyik érdekel. Bár kétségtelen, hogy az összes többi Kanári-sziget õrülten vonz, mégis Teneriffa a legerõsebb mágnes. Amíg nem ismerem meg annyira, amennyire szeretném, addig nem akarok másik szigetre menni, mert úgy érzem valami félbemaradt, amit be kell fejezni.

Címkék: Kanári szigetek élmény

Tovább 

Ez itt a Funky világa!

A meglepetések világa, ahol folyamatosan zúg az összes "szabály" vészharangja! A váratlan fordulatok, az ötletesség világa, ahol senki sem képes megmondani, mit hoz a holnap!

Ismerõs világ? Igen! Ebben élsz!

Egy funky világ vesz körül, ahol az utóbbi idõben nagyot változtak a dolgok!

A sikeresek ma már nem a termékek minõségében, hanem az eltérõ gondolkodásmódban különböznek versenytársaiktól.

Címkék: hely munka építés üzlet

Tovább 

Karaoke kapitalizmus

A Funky Business szerzõi újabb bibliát írtak

Vannak, akik meghaladni szeretnék a kapitalizmust, vannak, akik inkább megdöntenék. És vannak, akik érvényesülni szeretnének benne. Aki az elsõ kategóriába sorolja magát, ne költsön feleslegesen ezreket a Karaoke kapitalizmus ? Az emberiség menedzsmentje címû könyvre.
Kattintson a hirdetésre!

Mindenki más talán hasznát veszi a két svéd közgazdász, Jonas Riddersträle és Kjell A. Nordström legújabb bibliájának.

Címkék: HR menedzsment üzlet

Tovább 

Légy szexi, ha már nem lehetsz a legerõsebb

Nem lehet minden vállalat iparága legerõsebb szereplõje. A többség jobban jár, ha a hátrányokból kovácsol erényt és ezzel teszi vonzóvá szervezetét, állítja dr. Jonas Ridderstrale. A nagy sikerû Funky Business és Karaoke Kapitalizmus társszerzõje 2007. november 22-én Budapesten tart elõadást az IIR Magyarország szervezésében. Mfor.hu interjú.

A menedzsment guruA menedzsment guru

A menedzsment gondolkodók között világviszonylatban a kilencedik, míg Európában az elsõ helyen tartják számon szerzõtársával, Kjell A.

Címkék: HR fogás humán menedzsment praktika üzlet

Tovább 

Igen gyorsan, átlagosan 4-6 év alatt, de bizonyos helyeken akár 2-3 év alatt is megtérülhet egy frekventáltabb helyen lévõ tengerparti ingatlan ára. A jó üzletet reményében egyre több magyar vásárol nyaralót Horvátországban, Spanyolországban, és újabban a még nagyon olcsó Törökországban - írja a Világgazdaság.

A hazai ingatlan-befektetõk körében már évek óta Horvátország az elsõ számú külföldi célpont, amelynek mértékét jelzi, hogy több ingatlanszakérõ szerint is a magyar vásárlások meghaladják a német, osztrák vagy olasz befektetések értékét.

Címkék: ingatlan part spanyol tenger

Tovább 

Lassabban drágulnak a spanyol ingatlanok Spanyolországban valamelyest lassult a lakások áremelkedésének üteme az utóbbi 1-2 évben. A legdrágábban Madridban vásárolhatunk házat, míg a legolcsóbb ingatlanokat a spanyol-portugál határon kell keresnünk. Az utóbbi három hónapban 3,4 százalékkal növekedtek az ingatlanárak Spanyolországban, ez a mutató 2002 hasonló idõszakában 3,9 százalék volt. Egy 200 ezer otthon megkérdezésével készült felmérés adatai szerint a júliustól szeptemberig terjedõ idõszakban az ingatlanok négyzetméterenkénti átlagára 1450 euró (380-400 ezer forint) volt.

Címkék: ingatlan spanyol trendek árak

Tovább 

Penthouses in Moscow

"A hat over the roof" - that's how the Americans describe a penthouse. A penthouse is a house over the house-top with a vent to the roof around it. A classic penthouse should enjoy the three compulsory features:

? a large sun-parlor with a sound dump course and a room for a garden or a grass-plot or a small swimming pool;
? a de luxe class wrap-around windows at the second level (winter garden);
? a look in all directions, presumably at least three sights - urban, green zone and architectural and/or historic memorials.

Címkék: Penthouse ingatlan moszkva stílus

Tovább 

How Expensive Is Expensive in Moscow?

By Valeria Cheshko
Everybody in Moscow likes to talk about how expensive it is to live here. Passport Magazine decided to put the gossip to the test. We asked some of the leading real estate agencies in the city to show us examples of what there is on offer if money is no object.

 

Arbat Area. $26 million

For this price one gets to live right next to the American ambassador, in a 601 sq.m. duplex apartment on the 6th and 7th floors of a 7-storey building built in 1915.

Címkék: ingatlan moszkva árak

Tovább 

Penthouse

A padlástéri lakás régebben igen olcsó hajléknak számított, ahol többnyire a szegényebb emberek, illetve az egyetemisták, mûvészek húzódtak meg (utóbbiak számára hatalmas elõnyt jelentett a mûterembe beáramló rengeteg fény). Manapság azonban gyökeresen megváltozott a helyzet: a házak, épületek tetõterei csaknem a legtekintélyesebb helyiségekké váltak. A lakberendezõk, belsõépítészek számára ezek a lakások valódi kincsesbányát jelentenek, hiszen kialakításuk rendkívül érdekes és kihívó feladat.

Címkék: Penthouse kihasználás padlás tetőtér tér

Tovább 

Loft lakás Pesten

Szöveg: Szász Katalin
Fotó: Darabos György

Lepukkant gyárépületek, betonudvarok, hiányos közvilágítás, a gyártelep elõtt a Soroksári út forgalma és Erzsébet lakótelepi házsorai. A néhol szilánkosra tört ablakok, és az embert próbáló lépcsõházak díszletei remek helyszínül szolgálhatnának egy gengszterfilm forgatásához. Mindent összevetve a helyszín ideális egy trendi loft lakás kialakításához.


  A legkevésbé sem felemelõ környezet azonban hatalmas belsõ tereket rejt, irigylésre méltó belmagassággal, óriási ablaktáblákkal és többszintes luxuslakások kialakításának lehetõségével.

Címkék: gyárépület lakás loft tér

Tovább 

Átértékelõdtek a tetõterek

Divatba jöttek a tetõterek is, a beázásoktól, elviselhetetlen melegtõl való félelem pedig már a múlté. A technika fejlõdésével ezek a gondok jórészt eltûntek, az elõnyök viszont ? a csend, a kilátás, a napsütés ? megmaradtak. A tetõterek vevõi között ma még egyértelmûen a külföldi vásárlók vannak túlsúlyban, de ez Kiss Zoltán szerint csak átmeneti. A hazai vásárlóknak ugyanis idõbe telik megemészteni, hogy a belvárosi ingatlanárak néhány év alatt megduplázódtak.

Címkék: belváros főváros projekt tetőtéri

Tovább 

Új trendek a lakáspiaconMa már Budapesten sem feltétlenül luxus a loftlakás. A divatos ingatlantípus épületei a város több pontján is megjelentek, ráadásul egyre keresettebbek.

Címkék: ingatlan lakás loft népszerű

Tovább 

 Jazz Loft lakások életmûvészeknek

Megjelent a loft fogalma a magyar ingatlanpiacon is. A világban sokfelé ismert, eredetileg mûvészek, bohém életmódot követõk által kedvelt lakástípus több projekt kapcsán is élénk érdeklõdést váltott ki a finomabb vagy éppen különc ízlésû és tehetõsebb magyar ingatlankeresõk körében. Jelenleg Budapesten a Jazz Loft az egyik legizgalmasabb ilyen jellegû beruházás.

Loft, a városi bohém otthona

A loft irányzat gyökerei Amerikába vezetnek.

Címkék: bohém dzsezz jazz lakás loft művész életművész

Tovább 

Penthouse, loft, belvárosi tetõtér-beépítés


A HYPO Alpe-Adria Leasing Zrt.-tõl

Az elmúlt néhány év az ingatlanpiac felsõ szegmenseiben jelentõs változásokat eredményezett. E változások egyik fontos eleme, hogy a keresletet a korábbinál szélesebb szempontrendszer jellemzi: az ingatlan elhelyezkedésén és méretén kívül sok más szempont is nagyobb jelentõséget kapott. A kereslet differenciálódása az ingatlantípusok változatosságában is tetten érhetõ, a korábban csak a szakértõk által ismert penthouse és a loft kifejezések mára már a szélesebb közönség köreiben nagy népszerûségnek örvendenek.

Címkék: Penthouse lakás loft luxus modern tetőtéri

Tovább 

 Az új és felújított budapesti loft lakásokról:

 

Egyre többször olvasunk arról Magyarországon, hogy "loft" lakás. Nem tudom, mindenki tudja-e, hogy mit jelent. Azt jelenti, hogy a régi és már használaton kívüli gyárépületek hatalmas belsõ tereiben lakásokat alakítanak ki. Ezeknek az a különlegességük, hogy õrült nagyok a szobáik, rendkívül nagy a belmagasságuk, tehát szárnyalhat lakójuk fantáziája bõven, hogyan rendezi be, hogyan használja.

Címkék: budapesti felújított lakások loft új

Tovább 

Loft lakások: kütyük és kortársak

Az urban stílusú lakást nem formai jegyek alapján lehet meghatározni, inkább a városi életformából adódó praktikus vonások jellemzik. Nem véletlen, hogy városban alakult ki az egyterû, azaz a loft lakás, melyek egykori ipari épületek átalakításával jött létre.

A városlakó általában kevés idõt tölt a lakásában, többnyire akkor tartózkodik ott, ha pihen vagy alszik. Így a hangsúly a hálószobára, illetve a fürdõszobára esik.

Címkék: egyterű lakás loft praktikus urban

Tovább 

Paulay Ede utcai tetõtérbeépítés
Paulay Ede utcai LOFT lakások A Paulay Ede utca az Andrássy út és a Király utca közötti párhuzamos utca, amely Budapest VI. kerületében, Terézváros kiemelt övezetében a Kiskörút közelében található. Az elhelyezkedése kiváló, mivel a belvárosi kulturális és irodai negyed itt található, valamint a közlekedés is nagyon jó (metrocsomópont, buszközlekedés) Az Andrássy út két éve elnyerte a Világöröksége megtisztelõ címet, ennek következtében a környezõ utcákban, területeken elkezdõdött egy beépítési és felújítási koncepció.

Címkék: beruházás budapesti lakás loft épület

Tovább 

Miért loft lakás?


Mert ez az a tér, ami a mai ember életében változó folyamatokat követni tudja. A család gyarapodása, az egyre gyakoribb lehetõség az otthoni munkára, a lakás funkcióinak folyamatos alakulását és változását követeli meg. A loft egyterûsége kitûnõ lehetõséget nyújt modern életvitelünk újabb és újabb átgondolására és megvalósítására.

Mára már mindenkinek világos, hogy mi is az a loft lakás. Évekkel ezelõtt még olyan eszközöket használtam ügyfeleim megvilágosítására, mint az ?Emlékszel a Flashdance-ben a csaj hol lakott?? vagy ?Megvan, amikor Cristopher Lambert kiszáll a liftbõl a motorjával együtt??.

Címkék: eredeti fantázia lakás loft magas tér

Tovább 

Panel. Érdekes építõanyag. Kis, relatíve kis betonkockák gondosan egymásrarakva s valamely építõipari technikával rögzítve. Négy emelet, tíz emelet, tizenhat emelet, hét emelet, húsz emelet?, csoda miket ki tudnak hozni belõle. Ez is rákkeltõ persze mint kiderült nemrég, merhát sugárzik a jó vas ugye, meg a körészével sincs valami rendben? álítólag. Ebbe születtem bele, egy tízesbe, ahogy mondják, annak is a kilencedik emeletére, ami azér jó mert nem olyan nagy a zaj, mint a földszinten, viszont az év 6,7% ? ában használhatatlan lift miatt egyre izmosodó vádlim és horpadó tüdõm azt mondatja velem, hogy a lépcsõmászás és a zajszennyezés közötti egészséges határ valahol a negyedik és hatodik emelett között lehet, s ha emlékezetem nem csal ez az ötödik lesz.

Címkék: lakás panel szubjektív

Tovább 

Panelból energiatakarékos
Megkésve bár, de remélhetõleg az eddig megszokott lendülettel indul õsz tájékán a következõ Panelprogram. Az iparosított technológiával épült lakóépületek energia-megtakarítást eredményezõ felújítására 2001 óta rendszeresen meghirdetett és mindig nagy érdeklõdés övezte pályázat átalakításának egyik kiemelt eleme az energiahatékonyság növelése, illetve a kivitelezés minõségének garantálása.

Címkék: energia panel takarékos

Tovább 

Megkezdõdött a Rózsakerti lakótelep azbesztmentesítése

Ezer család szabadul meg egy éven belül a Rózsakerti lakótelep épületeinek azbesztszennyezõdésétõl. A hatszázmillió forintos program az elsõ ilyen az országban.

 A több mint huszonöt éve épült budafoki Rózsakert utcai lakótelep házainak azbesztmentesítése. A munka azért fontos, mert a korábban szigetelésre használt azbeszt - ha porladni kezd - belélegezve rákkeltõ hatású lehet.

 

A XXII. kerület három évvel ezelõtt határozott arról, hogy megszabadítja a veszélyes anyagtól a terület 49 négyemeletes és két tízemeletes házát.

Címkék:

Tovább 

Eladhatatlan panelek a toronyházak árnyékábanEgyértelmûen az egyik kedvezõ árfekvésû alternatívát kínálja a budapesti ingatlanpiacon a IV. kerület. Újpesten ráadásul igen széles választékot találunk, mint panellakásból, mind használt vagy újépítésû lakásból vagy családi házból. A kerület alapvetõen népszerû a kedvezõ árfekvésû lakást vásárlók körében, hiszen pl. a szomszédos XIII. kerületnél lényegesen olcsóbban vásárolhatunk újépítésû lakást, ráadásul a kék metrónak köszönhetõen a városrész tömegközlekedése is kifejezetten jónak mondható.

Címkék: ház panel tégla épület újpest

Tovább 

Zugló a divatkerület: még a panel is eladható
Felmérések szerint a fõváros XIV. kerülete már jó ideje az úgynevezett divatkerületek közé tartozik, a vásárlást tervezõk közül sokan költöznének szívesen Zuglóba, a zöld környezet, a kertvárosias részek és a belváros közelsége miatt.

A kerület jó hírnévnek örvend, szinte minden ingatlantípust keresnek, noha az eladók idõnként meglehetõsen túlárazzák a kínált lakásokat, családi házakat ? mondta lapunknak Murányi Ákos, a Duna House Kft.

Címkék: négyzetméter panel zugló ár

Tovább 

Napelemek egy miskolci panelház tetejénNapkollektorokat szereltek fel egy tízemeletes panelház tetejére Miskolcon. Az 55 lakásos társasházban, az országban elsõként, a napenergiát használják majd a vízmelegítéshez. A panelházat fél éve felújították a Panel Plusz program keretében, a megtakarítás máris érezhetõ: a rezsiköltség 5-6 ezer forinttal csökkent. A napelemekkel a vízmelegítés díja számítások szerint a felére csökken majd. A lakások ebben a házban a felújítás óta kapósabbak, egy második emeleti otthon félmillió forinttal drágábban kelt el, mint egy ugyanakkora lakás a szomszéd épületben.

Címkék: ház lakótelep napelem panel

Tovább 


XVI. század két legtehetségesebb protestáns fõurának is a Nyugat-Dunántúl, közelebbrõl a történelmi Vas vármegye adott otthont. Batthyány Boldizsár Németújvárt (ma Güssing, Burgenland), Nádasdy Tamás pedig a Rába-völgy egyik stratégiailag fontos pontján létrejött Sárvárt birtokolta.

Az egykori Nádasdy-birodalom lankás dombok közt kialakult központja, elsõsorban a reneszánsz vár ma is vonzza - no nem a református prédikátorokat és krónikásokat - de a turistákat.

Címkék: Sárvár dunántúl

Tovább Nyáron azért tud igazán meleg is lenni - 1931-ben egyszer több mint 43 fokot mértek - a fagy viszont ritka, mint a fehér holló, vagy inkább papagáj - a békés hangulat azonban mégsem csak a klímának köszönhetõ.

Hosszú lábú, karcsú nõk

Amikor másfél napi, amúgy nagyon kellemes repülés után megérkezve, kissé elcsigázva és kóvályogva városnézésre indultunk, a cityben lépten nyomon sortban és fitnesz dresszben dzsoggingoló férfiakba és nõkbe botlottunk.

Címkék: ausztrália történelem

Tovább 


Nem állítom, hogy Sydneyben soha nem dudálnak rád, ha kicsit lassabban hajtasz, nem káromkodnak és nem néznek csúnyán idõnként - de mégis, a derû és a lazaság szinte tapintható a városban. Igaz, nagy helyzeti elõny, hogy itt szinte mindig langyos az idõ.


A híd nem különösebben szép, legalábbis alulról, talán ezért is találták ki az egyik legvonzóbb turistacsalogató attrakciót - a hidat meg lehet mászni! Három és fél óra alatt, speciális ruhában, létrákon és járdákon, kizárólag vezetõvel, persze.

Címkék: Sydney ausztrália cápa város

Tovább 

A történelmi utcák magas épületeinek megörökítéséhez elengedhetetlen a nagylátószög? objektív (vagy nagylátószög állás a kompakton), hiszen egy sz?kebb utcában csak így tudjuk az utat és az épületeket egy képbe foglalni.

Ha a gépünkön nincs megfelel? nagylátószög teljesítmény, a témák nagy részét egyszer?en nem tudjuk jól befogni. A megfelel? látószög kompaktnál és tükörreflexesnél is 24?28 mm-nél kezd?dik. Az objektíven kívül nem vár el luxus funkciókat az épületfotózás.

Címkék: fotó fotózás panoráma téma város épület

Tovább 

Fekete "gyászruhás" madarak vitetik magukat a folyó sodrában, majd hirtelen eltûnnek a víz alatt, hogy néhány pillanat múlva újra felbukkanjanak, horgas csõrükben egy vergõdõ hallal. Kormoránok - azaz kárókatonák - halásznak elõttünk a Dráván, és nem zavarja õket sem a kenulapátok csobbanása, sem az idõnként erre járó motoros sétahajó zaja.

Az ország délvidékén járunk, a horvát határ közelében, ahol a somogyi lankák belesimulnak a széles folyóvölgybe.

Címkék: Dráva Duna hajó kerékpár nemzeti park

Tovább 

Dubai legnevezetesebb látványosságán, a Pal Jumeirah mesterséges szigeten zajló építkezés

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: Dubai krónika képek pálma sziget építkezés


5_20060411122134_791.jpg
1833-ban a Maktoum család vezette, 800 tagot számláló Bani Yas törzs telepedett meg a folyó torkolatánál. A folyó természetes kikötõ volt, és Dubai hamarosan a halászat, a gyöngyhalászat és a tengeri kereskedelem központjává vált.


A 20. századra Dubai sikeres kikötõ volt. A folyó Deira oldalán lévõ souk (piac arab megfelelõje) a part legnagyobbika volt 350 üzlettel és látogatók és üzletemberek állandó tömegével. Az 1930-as évekre Dubai lakossága közel húszezer volt, akiknek negyede külföldi volt.

Címkék: Dubai jelen ma történelem

Tovább 

Az aranyszõrû kecskéket legeltetõ királylány mondája Tihany riadó leányáról szóló Csokonai-vers, vagy Gyulaffy László végvári kapitány tetteirõl szóló történelmi híradások ugyanarra a tájra csábítanak bennünket, mint a téli ruhák között megbújó, "molyûzõ" levendulás zsákocska. Ez a hely a Tihanyi-félsziget, mely a Balaton északi partján mintegy 4 km-re nyúlik be a tó vízébe.

Hagyjuk otthon az autót, és utazzunk vonattal Balatonfüredig. Útközben már az akarattyai magasparttól csodálhatjuk a tengerként feltûnõ tavat, a jó szélben suhanó vitorlásokkal, és szurkolhatunk a Kenese és Fûzfõ közötti partszakasz nádasaiban üldögélõ horgászoknak.

Címkék: Skanzen Tihany apátság balaton bencés falu félsziget

Tovább 

Még mindig van valami misztikus abban, ha valaki végig akarja járni a magyar-osztrák határon lévõ, Vas megye északnyugati részén elterülõ Írottkõ Natúrparkot.

Kattintson a hirdetésre!

Már semmi sem akadályozza az alpokaljai nagytáj természeti és épített értékeinek bejárását, szemrevételezését. Legfeljebb a felséges látványba borzonghat bele a látogató, ha letekint a 882 méter magas Írottkõ csúcsán lévõ, a határvonalra épített kilátóról a fenyvesekkel borított vadregényes tájra.

Címkék: Alpok alja gesztenye látvány natúrpark szelíd természet Írottkő

Tovább 

Nemcsak gyógyulási, hanem üdülési szándékkal is érdemes felkeresni a csendes, jó levegõjû Bükkszéket Hevesben. Az egyedülálló összetételû gyógyvíz megalapozta turizmusát, és ma mintegy 700 szálláshely várja az odaérkezõket.

Kattintson a hirdetésre!

A Nyugat-Bükk és a Mátra találkozásánál, a Tarna-völgy szélén, festõi környezetben található a Salvus gyógyvízrõl híressé vált kis falu. Lakóinak száma nem éri el a 900 fõt, a nyári hónapokban ennek a többszöröse lakik itt.

Címkék: Bükk anyag bükkszék fürdő gyógy oldott tartalom víz összetétel

Tovább 

A Duna vonalát követõ 2-es és 2/a országút Vác után északnak fordul, eltávolodik a folyótól és Pest megyét elhagyva az Észak-Magyarországi régió legnyugatibb megyéjébe, Nógrádba érkezik. Akár a nyugat-nógrádi, Börzsöny közeli tájon kalandozunk, akár északabbra az Ipoly-völgye és a régi megyeszékhely, Balassagyarmat felé fordítjuk "szekerünk rúdját" (vagy gépkocsink kormánykerekét), mindenhol szembetalálkozhatunk a múlt emlékeivel. Azok sem járnak rosszul, akiket inkább a természeti értékek, vagy éppen a geológiai különlegességek érdekelnek.

Címkék: Balassagyarmat Mikszáth Palóc föld karakter tájegység

Tovább 


Ötször annyi szolgáltató jelentkezett árengedménynyel a hétvégi Magyar Vidéki Turizmus Napjaira, mint azt a szervezõk elõzetesen várták. A soha nem látott méretekben megszervezett akcióban résztvevõ majdnem ezer vidéki szálláshely, vendéglõ és különbözõ vállalkozás 30-50 százalékot enged áraiból.


 A lelkesedés várakozáson felüli, legalábbis a Leader - Magyar Vidéki Turizmus Napjaihoz csatlakozott szolgáltatók részérõl. A jelentõs árengedménnyel elõrukkoló kistelepülési vállalkozások - köztük 365 szálláshely, 212 vendéglõs, valamint méhész, kenukölcsönzõ, lovastanya tulajdonos, babamúzeumos - 340 településen várja a hazai vendégeket péntektõl vasárnapig.

Címkék: Leader Napjai magyar program turizmus vidéki árengedmény

Tovább 

Mi a közös Freddie Mercuryban, Chaplinben és Dosztojevszkijben? Mindhárman otthon érezték magukat a Svájci Riviérán.

Jó ízlésük volt, nem vitás. A Lac Léman, vagy ahogy mi jobban ismerjük, a Genfi-tó környéke, azaz a francia Svájc valóban egyike a legszebb helyeknek Európában. Havas hegycsúcsok, napfényben fürdõ szõlõültetvények, sötétkék mély tavak, kristálytiszta levegõ.

Hozzá béke, nyugalom és jólét. Ráadásul már többszáz éve. Gazdagságához a helyiek szorgalmán túl azok a protestáns menekültek is hozzájárultak, akik Európa minden részébõl özönlöttek Genfbe, a protestáns Rómába, még a XVI.

Címkék: Genf arisztokrata luxus szálloda találkozóhely wellness

Tovább 

A "vadvízi evezés" hagyományát Magyarországon a Tisza-túra teremtette meg legalábbis ez volt az a vízitúra, amelyr?l országszerte beszéltek, amelyen részt venni fiatalok generációi számára jelentett egyet a nagy nyári kalanddal.

Ez azonban ma már a múlté, hiszen vízi túra az elmúlt két évtizedben megszámlálhatatlan szervez?dött országszerte a turisztikai magánvállalkozások, civil- és sportegyesületek örvendetes elszaporodása nyomán. A kajakosok, kenusok így birtokba vették Magyarország valamennyi, szabad vízi evezésre lehet?séget kínáló folyóit, ami elhomályosította a Tisza-túra egyediségét.

Címkék: evezés sodrás természet tisza tisza-túra vadvíz védett

Tovább 

Jó a testnek jó a léleknek" lehetne a jelmondata az észak-alföldi termál- és gyógyfürdõknek, melyek többsége a Bocskai István kiváltságlevele nyomán létrejött Hajdúságban található. Szinte az egész megye egy 1000-1500 m mélyben elhelyezkedõ forró vízmedencében "úszik", és ez a víz a szénhidrogén-kutatásoknak köszönhetõen számos helyen a felszínre tör.

Az ország határain túl is híres Hajdúszoboszló "árnyékában" talán kevesek által ismert az egyik legdinamikusabban fejlõdõ gyógyfürdõ Hajdúnánás.

Címkék: Hajdúnánás fürdő gyógyvíz termál

Tovább 

Sopron - Történet


A dunántúl északnyugati részén, a Fertõ tó és a Soproni-hegység között, az Ikva patak partján, Magyarország nyugati kapujában fekszik Sopron. Környékének változatos természeti szépsége, utcáinak megejtõ hangulata, történelmi, kultúrtörténeti emlékei a látogatók tízezreit csábítják felfedezõ utakra.

Sopron vidéke évezredek óta lakott terület. Az ember már valószínûleg az õskõkorszakban letelepedett errefelé, de biztos nyomai csak az újkõkorszakból kerültek eddig elõ.

Címkék: Alpokalja gasztronómia műemlék sopron város építészet

Tovább 

Egy kitûnõ írás jelent meg a napokban a Backyard Geek blogon a
Linuxszal szembeni talán 5 legnagyobb tévedésrõl.

Aki tudja, olvassa el a másik blogbejegyzésemben angolul. 

Dióhéjban ennyi:

1: A Linux több éves lemaradásban van a Windowstól.

- Normál felhasználó és rendszergazda szétválasztása. A
Linuxnál ez kezdettõl megoldott, a Windows eddig 15 éves
hátrányban van.

- A Windowsban 2001 óta van tûzfal, a Linux 7 évvel jár
elõtte.

- A Linux támogatta elõször a 64 bites x86 processzorokat,
2 év elõny.

Címkék: leggyakoribb linux tévedés tévhit

Tovább 

Five Common Misconceptions About Linux
digg_url="http://backyardgeek.blogspot.com/2007/10/five-common-misconceptions-about-linux.html";

1. Linux is Behind the Times

One comment heard often is ?Linux was five years behind XP, and it's 10 years behind Vista!? Well, here are some facts:

 • Windows began separating the basic user from the administrator account by default in Vista, over 15 years behind Linux.
 • Windows added a firewall in 2001, over seven years behind Linux's 1994 addition of ipchains.

Címkék: angol common five linux misconceptions tévedés

Tovább 

A következõ táblázat azokat az intézményeket, vállalatokat tartalmazza, akik OpenOffice.org-ot használnak. A listára azok kerültek fel, akik felelõs vezetõként, valódi névvel, beosztással vállalták, hogy náluk OpenOffice.org fut. Várjuk további intézmények, vállalatok jelentkezését. A cím: timar(kukac)fsf(pont)hu

Szervezet neve 

Telepített  

OOo (db) 

Egyéb megjegyzés 

Bejelentõ 

Fõvárosi Bíróság  

1500 

1.1.4 ? 2.0.3 verziókat használják 

Erdélyi Gábor 

informatikus csoportvezetõ 

Fõvárosi Bíróság Informatikai Fõosztály 

Szeged M.

Címkék: Open Vállalat cég felhasználó magyar office szervezet

Tovább 

Szabad irodai csomag ? magyarul

Az OpenOffice.org több platformon és több nyelveb elérhetõ irodai csomag, amely kompatibilis az összes jelentõs irodai szoftvercsomaggal. Az OpenOffice.org szabad szoftver. Ez azt jelenti, hogy tetszõleges célra, tetszõleges helyen*, tetszõleges számú számítógépen licencdíjmentesen, azaz INGYENESEN használható, és az LGPL licenc elõírásai szerint szabadon terjeszthetõ, módosítható és a módosítás is terjeszthetõ.

Igen, üzleti célra, intézményi felhasználásra is ingyenes.

Címkék: Open ingyen magyar office szabad vállalati

Utolsó hozzászólás

B Klári üzente 12 éve

Megjelent a magyar OpenOffice.org 2.3, letölthető a hu.openoffice.org honlapról kiindulva. Egyelőre Linux/x86 (deb és rpm) és Windows alá érhető el. A kiadás érdekessége, hogy a Hunspell 1.1.12 verziójú helyesírás-ellenőrzőt építettük be a hivatalos OOo-forrásban szereplő régebbi verzió helyett. Ebben a verzióban jelent meg többek között a kiejtés alapú javaslattétel, ami a szótárban megadható kiejtési szabályokat veszi figyelembe (pl. Rönómmal -> Renault-mmal). Az új Hunspellhez új magyar és angol szótárat is adtunk, ezek részben hibajavításokban, részben az új funkciókat kihasználó bővítésekben különböznek az OOo 2.3 forrásában meglévőktől. Mindezek az újdonságok idővel be fognak kerülni az OOo forrásába is. A magyar OpenOffice.org elkészítését az FSF.hu Alapítvány koordinálja.

Tovább 

Az IBM új ingyen irodai csomagot kínál

Közvetlenül a Microsoft számára kedvezõtlen európai uniós döntés után jelezte az IBM, hogy õk is ingyenes irodai csomaggal szeretnének egy szeletet kiharapni a tortából, a Google pedig prezentációkkal bõvíti meglévõ szolgáltatását.

A Nagy Kék döntésérõl a Reuters számolt be egy rövid hírben, pusztán annyit közölve, hogy a vállalat elhatározta egy ingyenes irodai szoftvercsomag megjelentetését. A Lotus Symphony névre keresztelt csomagban hagyományos szövegszerkesztõ, táblázatkezelõ, valamint üzleti prezentációs megoldást is találunk majd, a cég tehát egy komplett ajánlatot kínál majd az érdeklõdõknek, igyekezvén minél nagyobb és hatékonyabb konkurenciát megjeleníteni a Microsoft Worddel szemben.

Címkék: IBM elektronikus iroda office szöveg táblázat

Tovább 

Aki keres, az talál...

Az Internet egyik legtöbbször hangoztatott jellemz?je, hogy szinte mindent megtalálhatunk rajta, amire csak szükségünk van. Azonban ehhez megfelel? gyakorlat kell, még akkor is, ha tisztában vagyunk a hálózaton található keres? programok használatával. Internet iskolánk utolsó részében bemutatjuk a legnépszer?bb keres? rendszereket.

Az Internet használók két leggyakoribb tevékenysége a szörfözés és a keresés. Általában azért kapcsolódunk a hálózathoz, hogy onnan információkhoz jussunk.

Címkék: internet keresés

Tovább 

Web oldalak, könnyedén

 bemutatunk egy grafikus Web szerkeszt?t.

A HTML forrás szöveg szerkesztése gyakran nélkülözhetetlen, azonban a bonyolultabb, táblázatokat, kérd?íveket, kereteket tartalmazó oldalakat már nehéz egyszer? szövegszerkeszt?vel elkészíteni. Szerencsére számos remek. grafikus felület? Web szerkeszt? programot lehet kapni, amelyek használatakor semmit sem kell tudnunk a hipertext leíró nyelvr?l, csupán ikonok, egér mozdulatok segítségével tudjuk elkészíteni honlapunkat.

Címkék: grafikus szerkesztés wer

Tovább 


Virtuális irányt?
Amikor egy hipertext dokumentumot letölt a böngészô programunk, elkezdi értelmezni a benne található címkéket. Ezek mondják meg, hogy a szöveg egyes részeit milyen bet?mérettel, típussal, színnel jelenítse meg és hogyan helyezze el a képernyôn. Persze nem nagyon találni a Web-en olyan oldalt, ami csak száraz leírásokat tartalmaz, a grafikus internet felület szinte kínálja a képek, rajzok használatát. Ezeket azonban nem lehet beletenni a HTML fájlba, hiszen, mint arról már szó volt, ezek az állományok a kis méret és gyors letöltés érdekében, csak szöveges információkat tartalmaznak.

Címkék: felület grafikus interne oldal szerkesztés web

Tovább 

Web oldal készítés

Madarat tolláról, embert Web oldaláról...

A passzív nézelôdés mellett sok olvasónknak eszébe jutott, jó lenne egy-egy saját oldallal b?víteni a világhálót. Minden további segédeszköz, program nélkül is bárki megteheti ezt.

Ahhoz, hogy saját Web oldalainkat a világ minden szegletében láthassák, két dolog szükséges. Elôször el kell készíteni azokat, majd fel kell tölteni egy Internet szerverre. Mindkét feladat egyszeru, hiszen a készítéshez elegendô egy szövegszerkesztô, a felrakáshoz pedig a legtöbb Internet szolgáltató biztosít bizonyos lemezterületet a szerverén, ráadásul az esetek többségében a magán felhasználók részére ez a szolgáltatás ingyenes.

Címkék: oldal szerkesztés web

Tovább 

Firefox 2

Napjainkban egyre több dologra használjuk az internetet. A Firefox 2 olyan új funkciókkal gazdagodott, amely tovább fokozza a böngészés élményét.

Továbbfejlesztett lapkezelés

A lapkezelés népszerûségének köszönhetõen a Firefox az új oldalakat alapértelmezésben egy új lapon nyitja meg. Minden egyes lap saját bezáró gombbal rendelkezik. A bezárt lapok listája az Elõzmények > Nemrég bezárt lapok menüpont alatt található, ahonnan könnyedén újra megnyithatók a véletlenül lezárt oldalak.

Címkék: firefox internet reklám webböngésző weboldal

Tovább 

Variációk egy témára I.

A Web oldalak elérésére és letöltésére szolgáló programok választéka b?séges, mégis két olyan program terjedt el a PC-s környezetben, amelyek szolgáltatásai és kezel? felülete manapság mát szabványnak számít. Mindegyiknek vannak el?nyei és hátrányai, de az alapvet? szolgáltatásokban ugyanazt nyújtják és a velük való böngészés sebessége is nagyjából megegyezik. Sorozatunk mostani és következ? részében külön-külön mutatjuk be az Internet Explorer programját és a Fierfox webböngészõt.

Címkék: Explorer böngésző firefox web

Tovább 

Az Internet kezdetben csak a számítástechnikában jártas kevesek kedvence volt. Ennek f? oka, hogy kezeléséhez bonyolult és nem igazán felhasználóbarát Unix parancsokat és utasításokat kellett használni. Ezek még a Dos környezetben otthonosan mozgókat is elriasztották a hálózattól. A hardver eszközök gyors fejl?désének és a grafikus felhasználói felülettel rendelkez? operációs rendszerek megjelenésével egyre inkább fokozódott az igény egy olyan rendszer megvalósítására, amely könnyen kezelhet?vé teszi az Internetet még azoknak is, akiknek a számítógép csupán egy, azok közül a mindennapi technikai berendezések közül, amelyeket csak használni szeretnének és nem akarnak közelebbi ismeretségbe kerülni az informatika rejtelmeivel.

Címkék: felület grafikus internet közeg protokoll web www

Tovább 

A gyakorlat
A legjobban elterjedt levelez? programok nagyjából azonos felépítés?ek, egy általános ismertet? alapján már mindegyiket könny? lesz kezelni. Ezek a programok csupán néhány szolgáltatásukban térnek el egymástól, a választást közülük legtöbbször a kényelmi szempontok befolyásolják, illetve, hogy az Internet szolgáltatónk melyik szoftvert biztosította számunkra. Azt is érdemes tudni, hogy új operációs rendszerek (Windows 95, Windows NT, OS/2 Warp Connect, OS/2 Warp 4.0) már eredetileg is tartalmazzák az elektronikus levelezéshez szükséges programokat, így ha ezek közül használjuk valamelyiket, nincs szükség külön szoftverre.

Címkék: e-mail küldés levelezés

Tovább 

Elektronikus levelezés
Annak ellenére, hogy az Interneten egyre újabb technológiák és szolgáltatások jelennek meg, az elektronikus levelezés napjainkban is a hálózati forgalom dönt? részét képezi. Ennek a kommunikációs formának a f? vonzereje a gyorsaság, a kényelmes kezelhet?ség és az olcsóság. Az email-nek magyarul megfelel? elektronikus levél kifejezés kissé körülményes, ezért itthon is az angol megfelel?t szokták használni, de kezd elterjedni a drótposta elnevezés is.

Címkék: e-mail hozzáférés internet levelezés szerver

Tovább 

Hogyan alakult ki ez a világméret? hálózat és jelenleg milyen a felépítése?

Mit is jelent egy elektronikus levél vagy egy Web oldal címe és hogyan kell ezeket az adatokat értelmezni?

Kezdjük a kezdetek kezdeténél! Egyszer volt, hol nem volt, volt olyan id? amikor az Egyesült Államok és a Szovjetunió nem voltak nagy barátságban és egy elkövetkezend? összecsapásra készültek. Az amerikai kormány attól félt, hogy a nagy rivális néhány atombombával az egész országot visszajuttatja a k?korszakba.

Címkék: elektronikus internet levél oldal web

Tovább 


Az Internet egyik legnagyobb erénye, hogy olyan gépeket lehet rajta keresztül összekapcsolni, amelyek különböz? felépítés?ek és különböz? operációs rendszerek alatt m?ködnek. Természetesen nem kívánjuk bemutatni az összes géptípus esetén, hogy milyen programokat érdemes használni, csupán a PC kategóriájú gépekre szorítkozunk. Ezeken a számítógép típusokon is használhatunk különböz? operációs rendszereket, mivel azonban az Internet napjainkban szinte egyet jelent annak grafikus felületével a World Wide Web-bel, ezért olyan megoldásokat részletezünk, amelyek grafikus felhasználói felülettel rendelkez? operációs rendszerekhez használhatóak.

Címkék: internet netezés program szoftver

Tovább 

Milyen hardver szükséges az Internet használatához? Az els? és sajnos elengedhetetlen eszköz ahhoz, hogy használni tudjuk az Internet nyújtotta szolgáltatásokat: egy számítógép. Bár mondhatnánk azt is, hogy egy akármilyen gép megteszi, azonban ha ki szeretnénk használni a mai Internet adta lehet?ségeket, akkor ne egy 286-os processzorra alapozzuk a világháló elérését. Ahhoz, hogy a szinte egyeduralkodóvá váló, az Internet grafikus felületét jelent? World Wide Web-et is tudjuk használni, bizony komolyabb gépre van szükségünk.

Címkék: Eszköz internet szörfölés

Tovább 

1.1. Mitõl függ a számítógép hardverórájának pontossága?

Ha pontosságról beszélünk, meg kell különböztetnünk a hardverórát és az operációs rendszer óráját. Itt most csak a hardveróráról ejtünk egy-két szót.

A számítógépekben kvarcoszcillátort használnak az idõ számontartásához. Az oszcillátor frekvenciáját osztón vezetik keresztül, és végeredményben egy másodpercenként egyet lépõ számlálót kapunk - ami megfelel a pillanatnyi idõ megállapításának (a valóságban kissé bonyolultabb a helyzet, de ez a magyarázat lényegét nem érinti).

Címkék: hardver pontos óra

Tovább 

A hardver és a szoftver órák

A személyi számítógépeknek elemmel meghajtott hardver órájuk van. Az elem biztosítja azt, hogy az óra még akkor is járjon, amikor az egész számítógép ki van kapcsolva, azaz nincs feszültség alatt. A hardver óra a BIOS setup képernyõjén keresztûl állítható be, vagy egyéb más módon, amikor az operációs rendszer fut.

A Linux kernel az idõt a hardver órától függetlenül méri. A boot-olás ideje alatt a Linux a hardver órájával megegyezõ idõre állítja a saját órájának idejét.

Címkék: PC hardver linux számítógépes óra

Tovább 


Ügyfélszolgálat:

Igen, miben segíthetek?

 

Felhasználó:

Hát, hosszas megfontolás után úgy döntöttem, installálni fogom a Szeretetet. Végig vezetne kérem a folyamaton?

 

Ügyfélszolgálat:

Rendben, szívesen segítek. Készen áll az indulásra?

 
 Felhasználó:

Hát, nem vagyok egy mûszaki zseni, de azt hiszem készenállok. 
Mit kell elõször tennem?

 

Ügyfélszolgálat:

Elsõ lépésként nyissa meg a Szívét. Megtalálta a Szívét?

 

Felhasználó:

Igen, de egy csomó más program is fut jelenleg.

Címkék: betöltés installálás szeretet vicc

Tovább 

Ahhoz, hogy az Internet szolgáltatásait elérhessük, e-mailt küldhessünk, vagy böngészhessünk a Weben, kapcsolódnunk kell a hálózathoz. Ez munkahelyünkön közvetlenül, otthonunkban azonban csak telefonhálózaton keresztül lehetséges.


A számítógéppel rendelkezõ magánember számára az Internethez való kapcsolódás fõ eszköze a modem. Ez az eszköz az otthoni vagy munkahelyi számítógépet a telefonvonalakon keresztül, telefonhívás révén kapcsolja össze a hálózatba kapcsolódott gépekkel, miközben azok digitális jeleit analóg telefonjellé, majd vissza, a számítógép által érthetõ digitális jellé alakítja.

Címkék: Modem PC hang hardver kép számítógép átalakítás

Tovább 

A háttértárak a számítógép központi egységével közvetlen kapcsolatban álló egységek, amelyek nagy mennyi­ség? adatot képesek a központi egységt?l átvenni, és azokat ugyanolyan gyorsan a központi egységnek visszaa­dni. A háttértáraknak az a rendeltetése, hogy a központi egység tárát, az operatív tárat vagy f?tárat te­her­men­tesítsék azoktól a programoktól és adatoktól, amelyekre éppen nincs szükség, de egy kés?bbi futtatásra il­let­ve feldolgozásra meg kell ?rizni.

Címkék: CD PC dvd egység floppy hardver tároló

Tovább 


Videókártya, monitor:

A monitor az információk megjelenítésére szolgál. További elnevezései: megjelenítõ, képernyõ, display. A monitor a számítógépek szabványos kimeneti perifériája. Alaphelyzetben minden szöveg, ábra és egyéb megjeleníthetõ információ a képernyõre kerül. A gép a memóriájából viszi át az adatokat a monitorra, tehát itt is egyirányú, de a billentyûzettel ellentétes adatáramlásról van szó. Az adatfeldolgozás eredményei, a gép üzenetei, a billentyûzeten begépelt szöveg is kikerül a képernyõre, és ezen láthatjuk minden egérrel végzett mûveletünk eredményét is.

Címkék: PC egység hangszóró hardver monitor periféria számítógép

Tovább 

A input egységek (beviteli eszközök) segítségével visszük be a számítógépbe mindazokat az információkat, a­melyekre a feldolgozáshoz szükség van, tehát a feldolgozandó adatokat és programokat. Ezeknek az esz­kö­zök­nek nem csak az adatmozgatás a feladata, de az adatokat az ember által értelmezhet? formáról átalakítják a gép által értelmezhet? formára.

A billentyûzet: Angol neve: keyboard. A billentyûzetet adatbevitelre használjuk. A billentyûzet a számítógépek szabványos bemeneti perifériája.

Címkék: Eszköz bemeneti beviteli billentyűzet egér periféria

Tovább 

Mindazokat az egységeket, amelyeknek nem a tulajdonképpeni adatfeldolgozás a feladata, hanem például a be­vitel, a kivitel és a tárolás egységei, vagyis nem a központi egységhez tartoznak, perifériáknak nevezzük. Az e­gyes számítógéptípusok fontos min?sít?je, hogy milyen perifériákat csatlakoztathatunk hozzá, és hogy milyen a csatlakoztatás módja (szabványos illesztés vagy gyártó-specifikus felület). A PC sorozat sikerét egyrészt épp az óri­ási perifériaválaszték biztosítja.

Címkék: PC egység hardver periféria számítógép

Tovább 

A számítógép belsõ áramköreit busz köti össze.  A busz az alaplapon levõ közösen használt vezetékrendszer, melyre rácsatlakoznak a számítógép vezérlõ, irányító egységei. Az adaton kívül még címet és vezérlõinformációkat is továbbít. Részei: tépvonalak, vezérlõvonalak, címbusz, adatbusz.  

Buszok alatt azonos feladatokat ellátó vezetékcsoportot értünk. Jól látható megvalósítása a nyomtatott áramköri lap­ka, amelyre a számítógép részegységeit megvalósító integrált áramköri tokokat és egyéb elektronikus al­kat­ré­szeket ül A címbuszon keresztül áramlanak a használni kívánt eszközök elérési címei, az adatok elérésének, il­letve rendeltetési helyének címei.

Címkék: busz hardver rendszer számítógép

Tovább 

A memória tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. A memóriaelemek rendeltetés szerint két fõ csoportra - RAM (Random Access Memory, azaz tetszõleges hozzáférésû, a processzor által írható-olvasható) és ROM (Read-Only Memory, azaz csak olvasható memória) - oszthatók. A két csoporton belül további - gyártás és felhasználás szerinti - típusok különböztethetõk meg. Külön csoportba tartoznak a hordozható gépekben vagy kéziszámítógépekben (PDA) használt flash-memóriák.

Címkék: CPU PC RAM memória számítógép

Tovább 

Ahogy a szoftverek világában óriási változásokat hoztak az elmúlt évek, úgy a hardverek is hatalmas mértékben változtak. Aki számítógépet vásárol, vagy bõvít, mindenképpen tekintettel kell legyen az alaplap tíusára, mert az alaplap megszabja a felhasználható processzor(ok) típusát és sebességét, a bõvítõkártyahelyek számát és fajtáját, a felhasználható memória típusát, az adott gép által kezelhetõ maximális memóriaméretet, a használható számítógépházat és tápegységet.

Címkék: PC alaplap működés szerep számítógép

Utolsó hozzászólás

B Klári üzente 12 éve

Az alaplapon található egyéb csatlakozók A régebben gyártott alaplapokon  nem volt csatlakozóhelyük az AT-bus csatlakozással rendelkező eszközeink számára, külön vezéslőkártyára volt szükségünk arra, hogy a merevlemezünket használni tudjuk. A CD meghajtók is külön (gyártónként különböző) kártyáról, vagy éppen a hangkártya erre a célra speciálisan kiépített csatlakozója segítségével üzemeltek. Hasonlóan  az előzőhöz, külön vezéslőkártyára volt szükség, ha egeret szerettünk volna  a számítógépünköz csatlakoztatni. A napjainkban kereskedelemben kapható alaplapokon minimálisan a következő csatlakozóhelyeket találjuk: IDE1 és IDE2: Két AT-bus  csatlakozóhely, maximum 2-2 IDE illesztésű eszköz (merevlemez, CD olvasó, CD író, DVD író, olvasó) számára. Párhuzamos interface: olyan csatlakozóhely, amelyen keresztül az adatbitek egyidőben egymás mellett haladnak. Leggyakoribb felhasználása  nyomtatók csatlakoztatása, vagy számítógépek ideiglenes kapcsolatának kiépítése (link). Előnye a gyors adatátvitel, hátránya, hogy az interface kábel hossza 5-10 m lehet maximálisan. Soros interface: olyan csatlakozóhely, amelyen keresztül az adat bitjei sorban egymás után haladnak. Ilyen csatlakozóhelyre kell illeszteni az egerek nagy részét és a faxmodemeket is. Lassúbb adatátvitelt valósít meg, mint a párhuzamos interface, azonban 100 m távolságon belül biztonságos kapcsolatot biztosít. SCSI interface: Small Computer System Interface szabványának megfelelő eszközök csatlakoztathatók rá, külön vezérlőkártya nélkül. Előnye a csatlakoztatható eszközök száma (7db). Ethernet interface: Az Ethernet típusú (napjaink legelterjedtebb lokális hálózata) hálózatokhoz biztosítja a hardver csatlakozását.

Tovább 

A Neumann-elven épült számítógépek olyan egységekb?l vannak felépítve, amelyek az adat­fel­dol­gozás fo­lyamán meghatározott funkciókat teljesítenek. A számítógép f? feladata az adatfeldolgozás. E funkciót a szá­mí­tó­gép központi egysége látja el. Az adatokat és a programokat, amelyek a feldolgozáshoz szükségesek, ter­mé­sze­tesen el?z?leg be kell vinni a számítógépbe. Az adatok és programok bevitele a beviteli egységek se­gít­sé­gé­vel történik.

Címkék: Neumann János adatfeldolgozás központi egység

Tovább 

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu