Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Néhány hét kell a kirúgás feldolgozásához
2007.04.19, Forrás: HR Portal
Bárkivel előfordulhat, ha egy napon munkaadója útilaput köt a talpára. A kirúgás -főként, ha váratlan - lelki megrázkódtatást jelent, aminek megemésztése heteket vehet igénybe. Pszichológusokat kérdeztünk a felmondás utáni álláskeresésről.
Az állás elvesztése - különösen, ha egy szeretett munkáról van szó, amit hosszú időn keresztül, egy jó csapat részeként végeztünk - nagyon nagy csapás lehet. Ráadásul nemcsak anyagilag, érzelmileg is. "Egy kirúgás után elveszik az életvezetés fontos kerete, és értelmüket vesztik olyan célok, amelyekért azelőtt a dolgozó sokat feláldozott. A munkavállalók többsége ilyenkor úgy érzi: nincs miért felkelnie, nincs miért összeszednie magát" - mondta el Kiss István szakpszichológus.

"A legnagyobb gondban azok vannak, akik a hirtelen változásokra nem tudnak reagálni. Ők a felmondólevél kézhez vétele után leblokkolnak, majd egyre mélyülő krízisbe sodródnak" - számolt be tapasztalatairól Kiss István.

Az első három hónap a sorsdöntő

A problémák azonban kiküszöbölhetők. "Az állásvesztést követő első három hónapban tehetjük a legtöbbet. Sokan az érzelmi megrázkódtatás hatására magukba zárkóznak, ez viszont nem megoldás. Nem szégyen, ha előkeressük ismerőseink listáját, segítséget kérünk a továbblépéshez" - tanácsolja Kiss István.

"Néhány hétnek mindenképp el kell telnie ahhoz, hogy túltegye magát érzelmileg a dolgozó az eseményeken" - véli Szatmáriné Balogh Mária karriertanácsadó. "Hátráltatja mindezt, ha nem beszél az érzéseiről, elfojtja azokat. Ugyanakkor az se jó, ha válogatás nélkül mindenkivel csak erről beszél. Az indulatkitörés szintén nem ajánlott. Egyebek mellett azért sem, mert a későbbiekben kellemetlen helyzetbe kerülhet emiatt a tanúk és a munkáltató előtt. Jobb békességben elválni" - tanácsolja.

Mérjük fel képességeinket

Az elbocsátott dolgozóknak nem árt tudni: az érzelmi problémák megoldásával párhuzamosan tanácsos előkészíteni a terepet az álláskeresésre is. "Az álláskeresést megelőzően mérjük fel, melyek azok a készségek, képességek, amelyek erősségeink, illetve melyek azok, amelyeket hasznos lenne fejleszteni. Amennyiben úgy látjuk, hogy például informatikai tudásunk nem éri el a piac által elvárt szintet, érdemes belevágnunk egy ilyen irányú képzésbe" - mondta el a karriertanácsadó.

"Az álláskeresési technikák elsajátítása különösen ajánlott. Nemcsak azoknak, akik már több éve nem kerestek munkát, hanem mindenkinek. Ezeknek a módszereknek az ismerete és alkalmazása nélkül ugyanis várhatóan jóval nehezebb lesz az elhelyezkedés" - tette hozzá.

Keressük fel a munkaügyi központot

Aki egy ilyen jellegű képzés finanszírozását nem engedheti meg magának, annak érdemes felkeresnie az illetékes munkaügyi központot, és bekapcsolódnia az ott működő álláskeresői klubba.

"Mindemellett tanácsos átgondolnunk, milyen irányban szeretnénk tovább haladni. Továbbra is ugyanabban a munkakörben szeretnénk dolgozni, amelyben eddig vagy inkább váltanánk? Azt sem árt fontolóra venni: milyen típusú szervezetnél érdemes folytatni a pályájukat. A multinacionális vállalati kultúra illik-e személyiségükhöz, vagy jobban éreznék magunkat egy kisebb cégnél - ahol jóval családiasabb a légkör és mód van a munkakör gazdagítására" - állítja Szatmáriné Balogh Mária.

Ne kapkodjunk

A karriertanácsadó elmondta: a munkakeresést nem tanácsos elkapkodni - már ha a dolgozó ezt megengedheti magának. Nem ajánlott rögtön az első ajánlatra rábólintani, hacsak az nem annyira kedvező. Az elhamarkodott döntésnek ugyanis könnyen beilleszkedési nehézség, rosszabb esetben pedig egy újabb felmondás lehet a vége...

Címkék: felmondás kirúg munkaadó állás

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu