Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

A mobiltelefonok rádióhullámai károsítják az emberi sejteket -- derül ki egy négyéves kutatásból, amelyet részben az Európai Unió finanszírozott. A kísérleteket végző tudósok azonban felhívják a figyelmet arra, hogy jelenleg csak laboratóriumi körülmények között vizsgálták a mobiltelefonok hatását a sejtekre, ezt további teszteknek kellene követnie ahhoz, hogy egyértelműen megállapítható legyen, vajon a mobilok károsak-e a szervezetre.

A négy évig tartó projekt során hét ország összesen tizenkét kutatócsoportja dolgozott együtt. A tesztek során emberi és állati sejteket tettek ki olyan sugárzásnak, amilyet a mobiltelefonok bocsátanak ki magukból. A mérések szerint a sugárzásnak kitett sejtekben jelentősen megnövekedett a DNS-lánc töréseinek száma, ami végső soron mutációhoz vezethet. Rákos megbetegedés gyakran a sejtek mutációjából jön létre.

További kísérletek szükségesek

Mivel a teszteket laboratóriumi körülmények között végezték, a kutatók szerint nem állapítható meg egyértelműen, hogy a mobiltelefonok használata káros lenne az egészségre. A további bizonyítékok vagy éppen cáfolatok feltárásához további kísérletekre lenne szükség, nem laboratóriumi körülmények között. E kísérletek újabb 4-5 évet vennének igénybe.

A korábbi kutatások során azt találták, hogy a mobiltelefonoknak lehet káros hatása a szervezetre, például gyakori vagy igen hosszú használat esetén a sugárzásuk felmelegítheti az emberi test szöveteit, és fejfájást, rosszullétet okozhat. Eleddig egyetlen esetben sem bizonyosodott be, hogy a mobilozás visszafordíthatatlanul károsítaná az egészséget.

Idén októberben a svéd Karolinska Institutet hozott nyilvánosságra olyan kutatási eredményeket, amelyek szerint a mobiltelefonok használata növeli a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét. A tudósok azt találták, hogy ha valaki 10 évig rendszeresen használ mobiltelefont, nagyobb eséllyel kap a hallószerveket megtámadó nem rákos jellegű tumort.

A kutatók azonban siettek leszögezni, hogy az eredmények kizárólag az analóg rendszerű mobiltelefonokra érvényesek, ugyanis amikor a felméréseket készítették, a digitális mobiltelefonok még nem voltak széles körben elterjedtek. A mai, GSM rendszerű mobiltelefonok mind digitálisak. Magyarországon a Westel 0660 volt az utolsó analóg rendszerű mobilszolgáltatás, amely 2003 nyarán megszűnt.

Nincs bizonyíték?

Évente világszerte több száz millió mobil készüléket adnak el, a Föld lakosságának már közel fele mobilozik. A piaci szereplők szerint a mobiltelefonok használata nem káros az egészségre. A tudósok viszont azt javasolják, - főképpen gyermekek esetében- , hogy telefonáláskor csatlakoztassunk mobilunkhoz headsetet.

 

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu