Az olívaolaj a legegészségesebb zsiradék - Ezt nem csupán orvosi jelentések, hanem nagy hagyományú nemzeti ételek is bizonyították. A görögök és spanyolok szűz, hidegen préselt olíva olaja nem csupán zamatos, de nagyon egészséges is. Akik disznózsírral, vagy olcsó napraforgó olajjal főznek, el sem tudják képzelni azt az íz árnyalatot, amit az olíva olaj ad a mediterrán ételeknek.
Az olívaolaj előnyeiről és termesztésének módjáról egy spanyol képeslap melléklete közölt riportot, A folyékony arany címmel. A táplálkozáskutató szakemberek egyértelműen megállapították, hogy az olívaolaj fogyasztása kifejezetten előnyös az emberi szervezetre, ha legalább napi négy kanállal fogyasztanak belőle. Nyersen salátákon, vagy kenyérrel is fogyasztható.
Olaj és a koleszterin Sokáig hallhattunk egy buta reklámot, melyben olajat reklámoztak azzal a felkiáltással: nincs benne koleszterin. Valóban nincs benne, ugyanazért, mert a kempingsajtban sincs sátorrúd. Az olaj fogyasztása hatásait tekintve csökkenti a betegséget okozó koleszterin szintjét. Alapvetően kétféle koleszterin létezik, az egyik rossz, a másik pedig kifejezetten jó hatással van a szervezetre - főleg a szívre és az erekre. A koleszterin egy zsírféleség, amely a vérben kering, a vér élettani alkotó része.
Ártalmassá válik, ha szintje túlságosan megemelkedik, mert az érfalakon lerakódva fokozatosan csökkenti az artériákban a vér áramlását. A koszorúerekben képződő lerakódások miatt az ismert betegségek léphetnek fel, így a szívroham és az angina pectoris. Kétféle koleszterint különböztetünk meg: az úgynevezett "rossz koleszterin" (LDL = low-density lipoprotein) felelős az érelmeszesedésért, míg a "jó koleszterin" (HDL = high-density lipoprotein) összetevői kivonják a vérből ezt az anyagot, és visszaszállítják a májba.
Az olívaolaj áldásos hatásai Többek között az, hogy megvédi az érrendszert a meszesedéstől, megakadályozza a zsírok lerakódását az erekben és erősíti az izomsejteket. Kifejezetten előnyös az érrendszeri megbetegedések, a trombózis és a magas vérnyomás megelőzésére. Az Athéni Egyetem klinikáján a görög ételek kedvező hatásait keresték. A vizsgálatban részt vevők étrendjét visszamenőleg tanulmányozva arra a felismerésre jutottak, hogy akik a legkevesebb olívaolajat fogyasztották, azoknál több mint két és félszer nagyobb gyakorisággal alakult ki a reumás ízületi gyulladás, mint azoknál, akik a "legegészségesebben" táplálkoztak életük során.
Az ember olívától tartósabb? A földközi-tengeri országokban ezért magasabb az átlagéletkor, mint Észak-Európában vagy az Egyesült Államokban, ahol az állati zsírok fogyasztása dominál. A hagyományos mediterrán étrendben bőségesen van zöldség és gyümölcs, hüvelyes és hal, ráadásul olívaolajat használ, amely az egyetlen olyan olaj, amelyet természetes - spanyol vagy olasz elnevezéssel "szűz" - formájában, vagyis pusztán préseléssel nyernek. (Erre utal a cikk címében a szűz kifejezés: a címkén extravirgin felirat olvasható). Az olaj nyáron napozás után is "tartósít", ugyanis nem csupán szép színünket őrzi meg, hanem a bőrünk egészségét is, és erőteljesen csökkenti a bőrrák kialakulásának kockázatát, ahogy azt japán kutatók megállapították.
Olíva a világon A legnagyobb olívaolaj-fogyasztók a spanyolok mellett az arabok, a zsidók, a törökök és az olaszok. Ezt az olajat a történelem során a táplálkozáson kívül más célokra is felhasználták, ezzel kenték fel a királyokat, szépítették a hercegnők testét, ápolták a csecsemők bőrét és kenték be a holttesteket... A Biblia özönvízről szóló fejezetében a csőrében egy olajágat tartó galamb jelenti be a katasztrófa végét.
Kapcsolódó cikkek:
Olivabogyó