Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Elek István 2007. október 30. 00:17
Erősödik a politikai elittel szembeni elégedetlenség


Ezt mondják a Századvég és Forsense legfrissebb adatai.

Az október közepi felvétel szerint jelentősen, 5 százalékkal csökkent a pártválasztók aránya. A megkérdezettek közül most csupán 41 százaléka pártot is választó biztos szavazó.  A biztos szavazók rétegének 36 százaléka pedig vagy nem tudja, kire szavazna, vagy nem árulja el.

Ugyanakkor a kérdezettek igen nagy arányban vélik úgy, hogy rosszul mennek a dolgok. A felmérés ismét azt jelzi, hogy a kérdezettek többsége mind a kormány, mind az ellenzék teljesítményét negatívan értékeli. A kormánnyal 65 százalékuk, az ellenzékkel 56 százalékuk elégedetlen.

A kormány teljesítménye katasztrófa, az értékelésén nincs mit csodálkozni. De az ellenzék se igen lehet büszke erre a teljesítményre.

A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség ugyan egyedül is megszerezné a kormányzáshoz szükséges többséget, az MSZP pedig történelmi mélyponton van, ám ha a számok mögé nézünk, korántsem ilyen egyszerű a képlet.

Amikor arra kell válaszolni, hogy a kérdezett a felkínált öt lehetőség közül melyiket szeretné inkább, MSZP-kormányt a mostani vezetőjével vagy mással, Fidesz-kormányt a mai vezetőjével vagy mással, illetve a mai pártoktól független új párt vezette kormányt, különös módon azt láthatjuk, hogy e képzeletbeli harmadik erő a legnépszerűbb, 35 százalékkal, a Fideszes kormánynál az MSZP-s még mindig kívánatosabb. A kérdezettek 28 százaléka inkább ezt szeretné és a Fidesz-kormányt csak 24 százalékuk.

Ami azért lehetséges, mert e kérdéssel szembesülve az eredetileg a Fideszt választók jelentős részéről, 24 százalékáról az derül ki, hogy a Fidesz-kormánynál kívánatosabbnak találja e képzeletbeli harmadik erő kormányát. Míg az eredetileg az MSZP-t választók közül csak 5 százaléknyi kérdezett nyilatkozik így.

Ez nem mást jelent, mint hogy a kormánnyal elégedetlen szavazók jelentős többsége ugyan a Fideszre szavazna, de csak realistaként, józan megfontolásból, vagy tán pontosabban fogalmazva, jobb híján, a fogát összeszorítva.

A kisebb ellenzéki pártokra nézve persze még gyászosabb a mérleg. Hatalmas az elégedetlenség a kormánnyal, jelentős a legnagyobb ellenzéki párt teljesítményével, s mindebből ők mégsem tudnak hasznot húzni. Nem az ő látható zászlójuk alatt csoportosulnak az elégedetlenek, hanem inkább egy láthatatlan harmadik erő zászlajáról képzelegnek.

Kell ennél kiábrándítóbb bizonyítvány?

Címkék: felmérés index jelentés népszerűség párt

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu