Kis türelmet...
rendszerint vörös, szesszel dúsított édes likőrbor; eredetileg a dél-spanyolországi Málaga tartományban termelték, de az elnevezés általánosabb értelemben minden testes, édes vörösborra alkalmazható. A legnemesebb spanyol malagabor muskotályos szőlőből és a Pedro-Ximéneznek nevezett szőlőfajtából készül; ez utóbbi szemeit rendszerint meg is aszalják, hogy fokozzák a cukortartalmukat.
Orujo = törkölypálinka
Pacharán = fekete ribizke likőr
Vino de Jerez = sherry
A jerez nevű spanyol bor nemzetközi megjelölése, Jerez de Frontera város fehér szőlőjéből készül. A musthoz szeszt töltenek, ezzel együtt erjesztik. Az erjedés megszűntével a bort lefejtik, és újból szeszt öntenek hozzá, hogy az utóerjedést meggátolják. Magas szeszfoka minden borbetegségtől megóvja a palackban. A kellő minőség eléréséhez hat évig érlelik. Arab krónikák már 1153-ban tesznek említést a sherryről. Két nagy csoportra osztják: FINOS - OROLOSOS. Mind két csoporthoz, nagyon száraz, száraz, és édes borok tartoznak.
Almacenista
Spanyolországban a legjobb sherryket kis mennyiségben nagypénzű magánemberek, kistermelők érlelik, inkább hobbiként. Ezeket a kistermelők által készített borokat nevezik a helyiek almacenista sherrynek.
Amontillado
Koncentrált zamatokkal rendelkező, mogyorós felhangokkal készített sherry típus.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Sangría
Sangría
Paella
Horchateria, hát az meg mi?