Kis türelmet...
• Sangría (vörösborból jéghidegen, sok gyümölccsel készült nyári üdítő)
A Sangríát eredetileg Spanyolországban készítették a Rioja termővidék boraiból és egyéb spanyol borokból, és ugyan az ital alapvetően vörösborból készül, nem kizárt, hogy belefussunk néhány pohár Sangría Blancóba, azaz a Fehér Sangríába. A Cava-termesztő környéken kezdték el készíteni a buborékos fehér változatot. Délen pedig nem is Sangríának, hanem Zurrának nevezik a nedűt, amely őszibarackkal vagy nektarinnal készül.
Tipikus Sangría például a vörösbor, különböző gyümölcslevek, szóda, gyümölcsök és néha még egy kis brandy keveréke. Ha saját Sangríát készítünk, gondosodjunk róla, hogy minőségi vörösbort használjunk, és hűtsük az italt egy éjszakán át. Ha igazi spanyol ízre vágyunk, próbáljunk meg beszerezni néhány palackkal a Rioja-vidékről származó borokból.
Minden étteremnek megvan a maga Sangría receptje - általában bort, brandyt és friss gyümölcsöt kevernek össze, és jéggel együtt kínálják. Ez az egyik legindividuálisabb ital a piacon - a variációk végtelen lehetőségének köszönhetően. Megvehetjük ugyan a boltok polcain található Sangríát is, de mennyivel izgalmasabb kikísérletezni a saját, kedvenc specialitásunkat!
Úgyhogy vegyünk néhány üveggel a kedvenc borainkból, szerezzünk be néhány kiló friss gyümölcsöt, és indulhat a varázslat. Ha lehűlt, öntsünk nyakon néhány jégkockát egy kancsóban, dobjunk bele még 1-2 darabka friss gyümölcsöt, és élvezzük Spanyolország ízét.
Spanyol gyökereitől indulva a Sangría népszerű frissítővé, igazi parti-itallá vált szerte a világon.
Andalúziai sangría
Hozzávalók (8 személyre): 4 l vörösbor, 1 l rosé, 1 pohár brandy, 5 narancs, 4 citrom, 1 pohárnyi cukorszirup, 2 alma, 2 szegfűszeg, 1 darab vanília, 3 darab fahéj, 500 g érett barack, 500 g cseresznye, 1 banán, néhány friss mentalevél.
Egy nagy fazékba vagy tálba öntjük a bort, a rosét és a brandyt. A gyümölcsöket megmossuk, majd 3 narancsot és 3 citromot felszeletelünk, kipréselünk és a borba öntjük. Hozzáadjuk a cukorszirupot is, és hosszasan kavargatjuk. Meghámozzuk az almát, feldaraboljuk, a torzsáját kikerülve, és ezt is a borhoz öntjük, úgy, hogy közben 2 szeletbe beleszúrjuk a szegfűszeget is. Ezután a keverékbe tesszük a felvágott vaníliát és az egész fahéjdarabokat is. Pihentetjük kb. 6 órát. Közben meghántjuk a barackot és felszeleteljük, kimagozzuk a cseresznyét, karikára vágjuk a banánt. Összekeverjük a gyümölcsöket a sangríával, és 1 órát állni hagyjuk a hűtőszekrényben. Fogyasztás előtt mentalevelekkel díszítjük, ezek különleges aromát adnak az italnak. A sangríát ásványvízzel is felszolgálhatjuk.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Alkoholos spanyol italok
Mielőtt más kontinensek piacaira, éttermeibe látogatnánk, legyünk tisztában mik is ezek....
Déli- és exotikus gyümölcsök szakszerű felhasználása
A világban fellelhető gyümölcsök neveinek szótára