Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

 Az új és felújított budapesti loft lakásokról:

 

Egyre többször olvasunk arról Magyarországon, hogy "loft" lakás. Nem tudom, mindenki tudja-e, hogy mit jelent. Azt jelenti, hogy a régi és már használaton kívüli gyárépületek hatalmas belső tereiben lakásokat alakítanak ki. Ezeknek az a különlegességük, hogy őrült nagyok a szobáik, rendkívül nagy a belmagasságuk, tehát szárnyalhat lakójuk fantáziája bőven, hogyan rendezi be, hogyan használja. Tehát eltérnek a "loft" lakások attól, azoktól a lakásoktól, amelyeket a korábbi évszázadok során eddig direkt lakás céljára építettek, vagy építenek manapság.

Nálunk ez a dolog is valahogy kifordult eredeti önmagából. Ezt jól megfigyelheti az, aki a Nagyszombat utca - Árpádfejedelem útja környékén csatangol, hiszen azt látja, hogy olyan, mintha megvolna a volt gyárépületnek, az időközben kimúlt, nagy múltú magyar textilipar egyik fellegvárának, a PANYOVÁnak a fala. Nagyon közelről úgy tűnik, mintha meglenne, de ha kicsit távolabbról nézzük, látjuk, hogy szó nincs erről. A faldarab, mint egy díszletelem, betonnal megtámasztva áll a hatalmas új lakótelep előtt. Ez a már elkészült lakótelep, ha szépen körüljárjuk, látható, hogy terjed tovább a szomszédos utcák, a Lajos utca és a Textilgyár utca felé.

Komplett háztömb épül itt. Sokkal sűrűbben elfoglalva a helyet, azt, amit a gyárépület foglalt el korábban.

Az óbudai Amfiteátrum felőli sarkon is csak egy díszletfalat tartottak meg, funkciója csak annyi, hogy mutatja, meddig ért a nagy üzemépület, amelynek teljes terjedelmét most alaposan, s a befektető számára lehető leggazdaságosabban teleépítik.

Biztosan sokan vagyunk úgy, hogy szívesen beköltöznénk egy olyan hatalmas alapterű és belmagasságú lakásba, ahogy a gyárépület eredeti terei kiadják, és kényelmesen tudnánk benne élni. Nyilván erre is van igény, különben nem csinálnák Angliában, vagy más országokban is.

Miért kell nálunk kiszolgáltatni a gazdaságosság érdekeinek a kertes, zárt udvaros, egy-két-háromszintes házakat éppúgy, mint a különleges és jól megépített üzemcsarnokokat annak, hogy a befektető minél több négyzetmétert építhessen be, minél több hasznot hozzon ki a ház lebontása után a megmaradt díszletfalak között? És ez különösen furcsa Óbudán, amit a Kádár-korszakban az egyen-lakótelepek építésének érdekében szinte a földdel tettek egyenlővé, beleértve az Óbudával szomszédos Újlakot is. Előttem nem világos, hogy az elmúlt 15 évben miért kellett lebontani azt, ami még megmaradt Óbuda hangulatos, földszintes, kertes, udvaros házaiból. És most már ezek szerint az óbudai iparra, Óbuda legendás iparára emlékeztető, és okosan, másképpen, de újrahasználható gyárépületeinek is vége.

Ha tovább haladunk a III. kerületben a Vörösvári út partján, azt látjuk, hogy a villamossínek helye leaszfaltozva még megvan. Itt mentek be a villamosok az óbudai remízbe. Jól látható, hogy itt valami, az előbb bemutatotthoz hasonló, csak a homlokzatot megtartó építkezés indul. A Vörösvári út felé néző igen jó külsejű épületnek csak az utcai falát tartják meg, még az a fal is lebontásra kerül, ami az I. világháborús hősök emléktábláját őrzi, tartja. Az új telepet, amit itt kialakítanak, Golden Grape Residence néven hirdetik a zászlók, mert

Óbudán, és úgy tűnik másutt is, a sok irodaház és új lakótelep elnevezésekor lassan elfelejtik a magyar nyelvet is. Amit lehetne Arany szőlőnek is hívni, Golden Grape-nek nevezik, és a lakótelepet pedig residence-nek.

Megnéztük hátulról is a remíz kis, még megmaradt épületdarabjait, azt kell mondanom, hogy ezt igen jól megépítették valaha téglából, örökké elállhatnának, ha szükség lenne rájuk.

Ugyanitt, a szomszédban volt az óbudai Vörösvári úti malom. A Hévízi utcai oldalon a házak még megvannak végig. A Hunor utcai oldalon egy épület még áll, bár a födémszerkezetébe már belebontottak. Egy nagy tömbnyi épület helyén a téglák válogatásával volt elfoglalva egy ember, amikor arra jártam.

A tömb Vörösvári út felőli fő nézetén pedig szépen tatarozva áll a malom-együttes két háza. Én most azt hallottam a terület átépítését tervező építésztől -

s ezek a legfrissebb információim -, hogy a térség egy részét új házakkal építik be ugyan, de a még megmaradt, tehát most a felvételeinken látható régi házakat is fel fogják újítani, és úgy tartják meg az új házak körül. Bennük, a szó más országokban már bevált értelme szerinti, igazi "loft" lakásokat alakítanak ki.

Címkék: budapesti felújított lakások loft új

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu