Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Még mindig van valami misztikus abban, ha valaki végig akarja járni a magyar-osztrák határon lévő, Vas megye északnyugati részén elterülő Írottkő Natúrparkot.
Kattintson a hirdetésre!

Már semmi sem akadályozza az alpokaljai nagytáj természeti és épített értékeinek bejárását, szemrevételezését. Legfeljebb a felséges látványba borzonghat bele a látogató, ha letekint a 882 méter magas Írottkő csúcsán lévő, a határvonalra épített kilátóról a fenyvesekkel borított vadregényes tájra.

A Kőszegi-hegység magyar oldalának egészét és a Vasi-dombvidék kisebbik részét magában foglaló 201 négyzetkilométernyi területet kedvelt kirándulóhelyeket, gyönyörű épített értékeket és védett növényi és állati kultúrákat kínál.

A gyógyító erejű szubalpin klímájú, terület 16 településén 19 ezer lakos él. A térség határa közúton közelítve Északról Peresznyénél, Keletről Kőszegpatynál, Délről Perenyénél és Gyöngyösfalunál, Nyugatról pedig Bozsoknál és Kőszegnél érhető el. Vasúton csak Kőszeg közelíthető meg. Két állandó határátkelője Kőszegen és Bozsokon van, de a gyalogos és kerékpáros turisták a Hétforrásnál és az Írottkő kilátónál létrehozott határátkelő ponton személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel átléphetnek a szomszédos natúrparkba. Ott hat tanösvényt építettek, melyek tematikájukban a növény és állatvilágot, a különleges geológiai értékeket, a településeket, kirándulóhelyeket és a hegység erdőgazdálkodását mutatják be.

A növényvilágra jellemzők a szelídgesztenyések, a kocsánytalan tölgyesek, a madárcseresznye, a feketeáfonya. A gyertyános tölgyek szép orchideája a kétlevelű sarkvirág, a kardos-, a fehér- és a piros madársisak és a széles levelű nőszőfű. Dekoratív a fecsketárnics, az osztrák zergevirág és a tarsóka, a ritka bordaharaszt. Megtalálható a védett kövi rák és számos tegzesfaj, a boglárkalepkék, a halak közül a sebes pisztrángok, dunai ingola, a sujtásos küsz, a fenékjáró küllő és a kövi csík. Találkozhatnak foltos szalamandrával, sárgahasú unkával, gyepi békával, alpesi tarajos gőtével is. Az énekesmadarak közt említendő a sárga és tüzesfejű királyka, a fehérhátú fakopáncs, a darázsölyv. Él itt havasi cickány, de még zerge is felbukkan.

A 16 kilométeres 185 méter szintkülönbségű Natúrpark Kerékpárút Kőszegfalvától indul, áthalad Kőszegen és Cákot, Velemet és Bozsokot érinti közvetlenül. Nagy hagyománya van a turistáskodásnak, hiszen arrafelé már az 1800-as évek elején működött turistaegyesület. Az útvonalak egyénileg is bejárhatók, de az Írottkő Natúrpark Egyesület márciustól októberig minden hónapban vezetővel is indít túrákat a Kálvária-dombra, az Óház-kilátóhoz, a Hétforráshoz, az Írottkő-kilátóhoz, a Stájerházakhoz, a Kalaposkőre, vagy a Szent Vidre. Persze egyénileg mindenki felkeresi a kőszegi Jurisics várat, s gyönyörködik a városka új főterében, műemlékeiben.

A sok gyaloglástól vagy kerekezéstől kiszáradt torkokra is gondoltak a szervezők. A borútnak már tíz állomása van. Rendezvényeik Szent György-naptól Adventig tartanak. Szent György-napja különösen látványos, hisz ekkor mutatja be a hegybíró a történelmi város polgármesterének a domboldali tőkékről hajnalban levágott szőlőhajtásokat. Majd berajzolják a vesszőket a 250 éves világritkaság Szőlő Jövésnek Könyvébe, hogy következtethessenek a várható termésre.

Különleges a gesztenyeünnep. A kellemes hangulatot azzal is fokozzák, hogy történelmi, irodalmi sétákra, vagy nyáron a Kőszegi Várszínházba invitálják a látogatókat. Aki pedig a környék népi kismesterségeivel akar megismerkedni, az a velemi alkotóházat keresheti fel.

Címkék: Alpok alja gesztenye látvány natúrpark szelíd természet Írottkő

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu