Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Penthouse

A padlástéri lakás régebben igen olcsó hajléknak számított, ahol többnyire a szegényebb emberek, illetve az egyetemisták, művészek húzódtak meg (utóbbiak számára hatalmas előnyt jelentett a műterembe beáramló rengeteg fény). Manapság azonban gyökeresen megváltozott a helyzet: a házak, épületek tetőterei csaknem a legtekintélyesebb helyiségekké váltak. A lakberendezők, belsőépítészek számára ezek a lakások valódi kincsesbányát jelentenek, hiszen kialakításuk rendkívül érdekes és kihívó feladat.


Az a kilátás, panoráma pedig, amit a tetőtéri helyiség nyújt, szinte megfizethetetlen. Az egykori negatívum tehát pozitívummá változott.
Magyarországon a hagyományos építkezés nem használta ki a tetőteret. A tetőtér maga a padlás volt, amely sajátságos funkciót töltött be. Leginkább tárolóhelyiségként kezelték, lakótérnek nemigen használták.
A városi népsűrűség növekedése és az egyre emelkedő lakásépítési költségek komoly vonzerőt kölcsönöznek ennek a meglévő, de rosszul kihasznált térnek. A funkcionális bővítés igénye azonban gyakran megköveteli a tetőtér beépítését, tekintettel arra, hogy a sűrű városi épületszövetben a telek igen drága, és a terjeszkedésre általában ez a legkézenfekvőbb megoldás.

A jobbára sötét, fűtetlen és hőszigetelés nélküli tetőteret hosszú időn át csak a szerényebb jövedelemmel rendelkezők használták, és túlnyomórészt csak mellékes tevékenységekre. Az épületek tetején található tér értékelése alapvetően az utóbbi évtizedekben változott meg.
Az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt a lakások iránti kereslet, s ezzel együtt a lakóingatlanok vásárlási /építési költségei is jelentősen megnőttek. Vidéki környezetben, megyeszékhelyek vonzáskörzetében a régi típusú - ún. "kockaházak" - vagy a 70-es, 80-as évek családi házai remek lehetőséget kínálnak újabb lakóterek/lakások kialakításához. Ezek a házak, ha megfelelő állapotban vannak, egy jó építész segítségével a mai modern családi házzá alakíthatóak. Az új építésű lakóépületek körében is elterjedtek a tetőteres családi vagy társasházak.

A tetőterek létjogosultságát a társadalom életszínvonala hozta magával. Kezdetben azért terjedt el, mert házon belül az egyetlen terjeszkedési móddá vált. Az építési szabályok értelmében az egyetlen terjeszkedés felfelé történhetett. A meglevő jó állapotú szerkezetre egy plusz emeletet húztak rá, vagy sok esetben a tetőteret építették be. Ezáltal több generáció lakhatott egy házon belül, egymástól függetlenül, de mégis együtt.
A másik indok szintén az életszínvonalhoz köthető, de itt már egy magasabb társadalmi osztályba tartozó közönségről van szó. Számukra fontos, hogy a központban éljenek, nívós környezetben. Manapság a belvárosban kialakított tetőterek nagy eleganciáról árulkodnak, amelyet építészek, belsőépítészek hada alakít ki
a megrendelő igényeinek megfelelően. Mindkét esetben egy új lakótérről beszélhetünk, amely igen sok lehetőséget rejt magában.

Meglévő ingatlanra ráépítéssel, vagy a tetőtér beépítésével újabb funkcionális helyiségeket kapunk, A felső szinten bármilyen szobát berendezhetünk, például hangulatos gyerekszobát, amely tele van meglepetésekkel: a ferde síkú tető alatt izgalmas játszóhely kínálkozik
a hancúrozó gyerekek számára, vagy akár a nappali tevékenységtől teljesen elkülöníthető intim zóna is kialakítható.
Mivel a tetőtér alapterülete nem, beltere viszont elég nagy, két szintet is létre lehet hozni: fönt a fürdőszobát, a hálószobát és a dolgozószobát lehet berendezni, az alsó szinten pedig a konyhát és a nappalit. Nemcsak elhelyezkedése különleges ennek a lakótérnek, de az igényeknek megfelelően bárhogy formálható.

Kivitelezhetőség

Ma Magyarországon a lakások, társasházak saját tulajdonban vannak. Ezek között vannak fiatalabb épületek, de a századfordulón épült lakóházak is igen jellemzőek. Mindegyik elöregszik, felújításra szorul, amit sok esetben a lakók saját erőből nem tudnak finanszírozni. Ebben az esetben a társasház üzemeltetője keres egy beruházót, aki elvégzi a munkálatokat. Sok esetben a felújításért tetőtér elv érvényesül, vagyis a vállalkozó munkálatainak fejében megkapja a tetőtér tulajdonjogát, amit felújítva, vagy kialakítva eladhat, kiadhat a jövőben. Ezáltal az adott társasház, bár igen nagy munkába vágott bele, ami piszokkal és mindenféle nehézséggel jár, de a legtöbb esetben pénztárcakímélő megoldást talált, sőt növeli a ház értékét, vele együtt a lakásokét is.
Abban az esetben, ha egy beruházó csupán a tetőteret akarja megvenni, a ház százszázalékos beleegyezését kell elnyerni. Nemrég módosították a rendeletet és 75%-os hozzájárulás is elégséges, de a tulajdoni lap módosításához és a telekkönyvi bejegyzéshez elengedhetetlen az egész ház egyöntetű, írásos beleegyezése.

Címkék: Penthouse kihasználás padlás tetőtér tér

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu