Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Mennyire hasonlítanak a francia étkezési, ételkészítési szokások a magyarokéhoz?


A franciák reggelire egyszerű és könnyen elkészíthető ételeket fogyasztanak. A kávéhoz croissant esznek vajjal és jammel. A mi szokásainkkal ellentétben, ők reggelire épphogy csak harapnak valamit, ebédelni szintén nincsen

sok idejük, ezért a gyorsan elkészíthető ételeket részesítik előnyben. Általában salátát esznek sajttal vagy hússal. Este, amikor összejön a család, hogy együtt étkezzenek és megbeszéljék a nap történéseit, előételnek erő- vagy krémlevest tálalnak. Második fogásnak egyszerű húsétel következik. Legtöbbször megsütik a húst, és annak a pecsenyezsírjából készített mártással tálalják. A franciák a köreteket általában együtt készítik el az étellel, vagyis belefőzik. De gyakran előfordul az is, hogy a köret helyett kenyeret fogyasztanak. A harmadik fogás szinte mindig sajt. Talán kevesen tudják, hogy

csaknem háromszáz féle sajtot gyártanak tartományonként - a könnyű ömlesztett

sajttól, a lágy és a több évig érlelt változatig. Ez nagyon tartalmas étel például a

téli időszakban, amikor a megfőtt húsokra, burgonyára vagy káposztára olvasztott

sajtot öntenek. Ehhez többnyire friss vagy pirított rozskenyeret fogyasztanak. Társas

összejöveteleken felszolgálnak egy pohár italhoz úgynevezett „egyfalatos” ételeket.

Nagyon szeretik a kaviáros, rákos, pácolt bélszínes, pár perc alatt elfogyasztható

falatokat. 

Mennyire munkaigényesek ezek az ételek?

Roppant egyszerűen elkészíthetők. Mint ahogy említettem a

franciák nem szeretik túlbonyolítani a főzést. A roston sült, gőzben párolt, főtt,

vagy sütőben sült ételeket szeretik. Ha innen nézzük, a magyarok nagyon sok időt töltenek a konyhában. A franciáknál nem ritka, hogy reggel feltesznek egy fazekat

a tűzhelyre, amiben a vízen, són és a zöldségek kívül csak a szűrőre helyezett hús van, ami ebédre puhára párolódik, és szinte hozzá sem kell nyúlni. 

Magyarországon tájegységenként más módon készítik el az ételeket. Innen nézve mennyire nevezhető egységesnek a francia konyha?

 

Nem lehet egyféle francia konyhát meghatározni. Tartományonként

nagyon változatosak a főzési szokások. Alapanyagtól függően más-más ételeket

készítenek Normandiától Provance-ig. Annyi azonban bizonyos, hogy Lion és környéke a francia szakácskultúra bölcsője. Valamilyen okná l fogva ezen a vidéken honosult meg az a gasztronómiai kultúra, ami egyre magasabb szintet képvisel. Itt találhatók a leghíresebb szakácsiskolák és a legdrágább éttermek, ahová sokszor évekkel korábban kell asztalt foglalni.

Bizonyára van olyan étek, amelyet hasonlóan készítenek el csaknem mindegyik háztartásban. Melyik a legjellegzetesebb francia étel?


Úgy tartja a legenda, hogy XVI. Lajos a délvidéken járva egy fogadóban akart megszállni. Megkérte a fogadóst, hogy készítsen neki vacsorát, aki nagy sietségében a családnak éppen készülő tyúkhoz hozzá öntött mindenfélét: zöldségeket, gombát, szalonnát és vörösbort. Ebből született az egyik legnevesebb francia egytálétel: a kakas vörösborban, ami az ország minden tartományában ismert.


A világ legrangosabb borai Franciaországban készülnek. Milyen borokat fogyasztanak étkezéskor?

Mindig az ételtől függ, hogy milyet isznak. Annyi bizonyos, hogy ebédhez és vacsorához mindig fogyasztanak valamilyet. A víz és a bor az étkezések fő kiegészítője. A sör náluk háttérbe szorul, bár Európa leghíresebb söre, a Kronenburg náluk készül. Általánosságban azért elmondható, hogy vörösbor az étkezések kísérője, és egyre kevésbé ragaszkodnak ahhoz a régi hagyományhoz, miszerint vöröshúshoz vörösbor, fehérhúshoz fehérbor fogyasztható. 


Vonható valamilyen  párhuzam a magyar és a francia konyha között?

Nagyon sok mindent átvettünk tőlük. A mai magyar gasztronómiai képzés alaptétele a francia konyha, tehát a párhuzam teljesen egyértelmű. A mi ételeink többsége ugyanúgy elkészíthető, mint a franciáké.

Interjú Budai László mesterszakáccsal 



 

Címkék: francia konyha magyar szakács

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu