Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Mentőöv munkanélkülieknek - Álláskeresők klubja
 

Önbizalomhiány, tanácstalanság, motiválatlanság, kilátástalanság. Aki már átélte a munkanélküliség érzését, szembesült ezekkel a tünetekkel. Hogyan jut ki az ember a gödörből?

Ha saját erőből nem megy, felkeresheti az Álláskeresők Klubját, ahol regisztrált munkanélküliként három hónapig ingyenesen javíthatja munkaerőpiaci esélyeit.

A Fővárosi Munkaügyi Központ keretében 1994-ban hívták életre az Álláskeresők Klubját, mely jelenlegi formájában 1999 óta működik. "A klub célja, hogy a regisztrált munkanélküliek háromhetes tréning keretében megismerjék a hatékony álláskeresési technikákat, és ezzel könnyebben találják meg a számukra megfelelő állást", mondja Kijácz Krisztina a klub vezetője.

Többségben a hölgyek

A munkaügyi központ ingyenes szolgáltatását tavaly 148-an vették igénybe, akiknek hozzávetőlegesen a fele kapott állást a foglalkozások után. A statisztikából kiderül, hogy legnagyobb arányban a 30 és 50 év közöttiek, a hölgyek és a középfokú végzettségűek jelentkeztek a háromhetes tréningre.

Kevés információ, önbizalomhiány

A jelentkezők először egy problémafeltáró beszélgetésen vesznek részt, majd egy 10-12 fős csoportban kezdődik a munka. "Sokan nehezen dolgozzák fel a munkanélküliséget, önbizalomhiányban szenvednek, beszűkül személyes kapcsolatrendszerük, nincsenek tisztában lehetőségeikkel, hanem esélyeiket tovább csökkentő önigazolást gyártanak maguknak. Pedig a legtöbb esetben nem önhibájukból, hanem gazdasági okokból vesztették el állásukat", meséli Kijácz Krisztina a tréningek kezdetéről.

Építő csoportmunka

A csoportok sokszínűek, a diplomás vegyészmérnöktől a könyvelőn át a titkárnőig a legkülönfélébb szakmákból érkeznek munkanélküliek, ám ez a tanácsadó szerint semmiképpen nem hátrány, sőt inkább előny. "Az a tapasztalatom, hogy a kor és végzettségbeli különbség növeli a húzóerőt, az álláskeresők más-más szempontból adnak tanácsot egymásnak, megosztják sokrétű tapasztalataikat. A csoportmunka mindenképpen építő hatású."

Videós elemzés

A foglalkozás első hetében a résztvevők önismeretét fejlesztik, valamint az álláskeresés egyes lépéseit tudatosítják. "Már az önéletrajz készítésénél adódhatnak problémák. Valaki túl regényesre írja, mások lényegtelen eseményeket emelnek ki. Ezen kívül elemzünk telefonbeszélgetéseket, videóra veszünk interjúkat. A második és a harmadik héten pedig élesben gyakorlunk, tehát ekkor aktív álláskeresés folyik ", ad betekintést a munkába Kijácz Krisztina.

Több mosoly három hét után

Az első hét sokaknak sokkszerű, hiszen ekkor szembesülnek azzal, hogyan viselkednek versenyhelyzetben, ekkor látják először magukat kívülről.

A munkavállalási tanácsadó azonban megjegyezte, hogy a három hét elteltével a legtöbb résztvevőnél szemmel látható a fejlődés. "Többet mosolyognak, határozottabbak, mernek és tudnak beszélni, egyszóval javulnak az esélyeik."

Ne csak meghirdetett posztra pályázzunk

A trénerek fontosnak tartják, hogy ne csupán meghirdetett állásra vadásszanak az állástalanok: "Sok helyen munkatársat terveznek felvenni, de még nem írták ki a pályázatot. Ha ebben a pillanatban hívja az ember a cég illetékesét, nagyon jó helyzetben van. Ha pedig nem keresnek új munkaerőt, csak terveznek felvenni, akkor megüresedés esetén ismét jó esélyekkel pályázik az álláskereső", mondja a klub vezetője.

Rugalmasság, rámenősség, kreativitás

A tanácsadó tapasztalatai szerint az ideális álláskereső aktív, rugalmas, jó kommunikációs képességekkel rendelkezik, kreatív, önálló és kitartó. Kijácz Krisztina az álláskeresőknek a rámenős, de nem agresszív attitűdöt javasolja.

Az álláskeresők a háromhetes tréning után még két hónapig bejárhatnak a klubba, használhatják a telefont, a faxot, a számítógépet és a tanácsadók is figyelemmel követik az álláskeresést. A résztvevőknek rendszeresen be kell számolniuk, hogy napról napra mit tettek az állás megszerzéséért.

Három hónap, három ajánlat

A tanácsadónak természetesen a legnagyobb öröm, ha 'tanítványai' révbe érnek. "Nemrég járt nálunk egy könyvelő hölgy, aki a tréning elvégzése után három állásajánlatot is kapott. Azóta is küld jókívánságokat, mert nagyon elégedett mostani munkahelyével", meséli a klub vezetője.

A hiúság, a félszegség, a kishitűség sok munkanélkülit otthon tart, pedig sok példa azt mutatja, hogy az ingyenes tanácsadó szolgálat segítségével könnyebben kitörhetnének az elszigeteltségből.

Címkék: munka nélküli tanács

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu