Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Sereghajtók lettünk


Magyarország mintaország? Mit mérnek?

A 2006 őszi eredménykimutatás idején az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EÚFB) francia elnöke Magyarországot példaként emelte ki azokért az erőfeszítésekért, amelyeket a versenyképesség eléréséhez az innovatív stratégiák elsajátításában tett az elmúlt 15 évben. Jean Lemierre a Le Monde című párizsi napilapnak adott nyilatkozatában úgy fogalmaz, hogy míg Szlovákia az autógyártás terén vált a térség legjelentősebb befektetési központjává, Magyarország egy első befektetési hullám után egy második, a magasabb bérköltséggel jobban összeegyeztethető elektronikai, informatikai és gyógyszeripari befektetési hullámot is fogadott. Egyébként a nyolc új közép-európai uniós tagállamban a növekedés tartósnak látszik, de a reformok társadalmi ára magas. Valamennyi ország politikai problémákkal küszködik, amelyet a rövid távú szociális várakozások és a gazdasági reformok közti szakadék okoz. Ez új jelenség a térségben. A stabil pénzügyi helyzetig az új tagországoknak még hosszú utat kell megtenniük - mutatott rá Lemierre.

Gazdasági növekedés - külföldi működőtőke-befektetések

Magyarország az előrejelzés szerint az egész kedvezményezett térség leglassabban növekvő gazdasága lesz: a londoni bank a tavalyi 4,1 százalék után az idén 3,5 százalékot vár, miközben Csehországban 6,2, Szlovákiában 6,4, Lengyelországban 5,0, Észtországban 8,9, Lettországban 9,0, Litvániában 7,0 százalékos növekedést jósol. Külön kedvezőtlen jelenségként említi a jelentés, hogy Magyarországon az újonnan befektetett működőtőke nettó értéke csökkenő, ami sebezhetőbbé teheti a gazdaság külső finanszírozását. Az Economist Intelligence Unit (EIU), nemzetközi gazdasági hírszerző és elemző szerv prognózisa szerint Magyarországra a 2006-2010-es előrejelzési időszakban, éves átlagban várhatóan 4,5 milliárd dollárnak megfelelő közvetlen külföldi befektetés érkezik. Ezzel az értékkel a magyar gazdaság a 82 vizsgált ország közül a 41. helyen, vagyis épp a világmezőny közepén áll az EIU listáján.

Kidöglött a pannon puma?

Szlovákiának az idei harmadik negyedévben már 9,4 százalékos volt a gazdasági növekedése. Az észt és a lett gazdaság idén 11 százalékkal nőhet, kivéve minket az összes új EU-tagtól azt várja az Európai Bizottság, hogy a korábban jelzettnél gyorsabban gyarapszik 2008-ig. Ha folytatódik a leszakadásunk, az egy főre jutó GDP alapján idén még harmadik Magyarország 2010-ben csak a hetedik lesz a nyolcból. Most már látható a leszakadás. Az index.hu összefoglalója mutatja, hogy a magyar gazdaság növekedése fénykorában (2000-ben) is csak 5,2 százalékkal bővült, 2003 óta pedig csak egy évben tudta átlépni a 4 százalékos küszöböt. A következő két évben ráadásul csak 2,4-2,7 százalékos GDP-bővülések várhatók. Ennek következtében az egyik legátfogóbb és a gazdaság fejlettségéről legtöbbet eláruló mutató, az egy főre jutó GDP alapján összeállított listán néhány éven belül a sereghajtók közé sodródunk. A bécsi Nemzetközi Közgazdasági Tanulmányok Intézetének (WIIW) adatai szerint az EU8 mezőnyében hazánk jelenleg a harmadik helyen áll Szlovénia és Csehország mögött. Ezt a helyet azonban már idén elveszik tőlünk az észtek: náluk 2005-ben 14 120 euró volt az egy főre jutó GDP, míg hazánkban 14 410 (a listavezető szlovéneknél csaknem 18 ezer, Csehországban 16 ezer). Ebben az évben - az előrejelzett GDP-bővülésekkel számolva - azonban nálunk várhatóan csak 14 986, míg Észtországban 15 659 euróra emelkedik (változatlan euróárral és lélekszámmal kalkulálva).

Az EU válságlaboratóriuma

Az index.hu a kormány (PM), az Ecostat és az Eustat adatai alapján készített összefoglalója szerint a többiekhez képest szinte stagnáló hazai GDP-t (amelynek egy főre jutó értéke 2008-ban 15.760 euró lesz) két éven belül utoléri Szlovákia is. Pedig tavaly még 1.500 euró, vagyis több mint tíz százalék volt a különbség (a mi 14.410 eurónkkal szemben Szlovákiában csak 12.900 euró volt ez a mutató). Erre az évre a szlovák lemaradás 1200, 2008-ra 160 euróra csökken, vagyis két éven belül lényegében ledolgozzák a hátrányt - legalábbis az Európai Bizottság által jelzett GDP-növekedési pályák szerint. Ha azonban a most rekordot döntő szlovák bővülés lendülete megmarad, és az említett szinten túlszárnyalja a Brüsszelben vártat, már elénk is kerülhetnek a 2008-as rangsorban. A Gyurcsány-csomag elhúzódó hatásai miatt 2010-re a másik két balti állam is lekörözhet bennünket. – állapítja meg a PriceWaterhouseCoopers keddi konferenciáján Király Júlia, a Nemzetközi Bankárképző vezérigazgatója. Erre utalnak az elmúlt kétéves és a következő három évre várt GDP-fejlődésekből rajzolt trendvonalak is. Ebben az esetben Magyarország az EU8-ak mezőnyében négy év alatt a harmadikról a hetedik helyre süllyedhet.

Magyarország Londonból nézve

A JP Morgan nemzetközi pénzügyi szolgáltató a felmérésbe bevont befektetési alapok adataiból havi indexet közöl a feltörekvő piacok deviza- és kamatkonstrukcióiban meglévő befektetői pozíciók változásáról. A pénteken Londonban kiadott novemberi jelentés szerint a portfoliókban tartott forintpiaci befektetések alulsúlyozottsági indexe ebben a hónapban erős további javulással mínusz 0,5 volt az októberi mínusz 1, a szeptemberi mínusz 2,2, az augusztusi és júliusi mínusz 2,5, a júniusi mínusz 2,9, a májusi, az áprilisi és a márciusi mínusz 2,4, a februári mínusz 2,3, a januári mínusz 2,2, a tavaly decemberi mínusz 2,1 és a tavaly novemberi mínusz 1,8 után a plusz 10 és mínusz 10 közötti indexskálán. Vagyis meredeken (tovább) javult az elmúlt hónapban a forintpiaci befektetési konstrukciók súlyozottsága a feltörekvő piacokon aktív globális befektetési alapok portfolióiban, miután a piac most már derűlátó a deficitcsökkentéssel kapcsolatban. „A forinteszközök súlyozottsága a korábbi igen erős alulsúlyozottságtól közelít a semlegeshez.”

A Moody’s viszont leminősítést valószínűsítő negatív kilátással látta el a magyar osztályzatot, amelyre nemrégiben külön leminősítési vizsgálatot is bejelentett; ez a negatív kilátásnál eggyel erősebb jelzés a valószínű osztályzatrontásra. Ha azonban ez be is következnék, a magyar adósosztályzat nagy eséllyel továbbra is az elsőrendű „A” sávban maradna a Moody’s listáján, mivel – főleg EU-tag – szuverén adósok esetében, ha nincs heveny külső fizetési válság, elenyészően ritka az egyszerre három osztattal való leminősítés.

Magyarország már a sereghajtó

A bécsi WIIW szakértői a magyar gazdaságot térségi szinten a példátlanul lassú GDP-növekedéssel és a meglóduló inflációval jellemzik. A bécsi gazdaságkutató intézet most kiadott előrejelzése az idei évre 4 százalékos növekedést vár Magyarországon, ami nem sokkal marad el a többi kelet-közép-európai országétól, de jövőre már 2,7 százalékra fékeződik, ami már alig több mint fele lesz a térségi átlagnak, és csupán hajszálnyival múlja felül a kibővülő unióban várható értéket. A borúlátás nem az utóbbi hónapok viharos magyarországi eseményeinek tudható be, hiszen a WIIW előző, júniusban kiadott prognózisa 2006-ra a most kiadottal megegyező, 2007-re pedig valamelyest még rosszabb növekedési számot tartalmazott. Az infláció terén is hasonló a kép: az idei magyar érték még belesimul a térségi összképbe, a 2007-es azonban kiugróan magasnak ígérkezik. A munkanélküliségnél a magas lengyel és szlovák mutató (meg a magyar statisztika vaksága) miatt nem kerülünk szégyenpadra.


Címkék: Ország erő gazdaság helyzet magyar

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu