Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Egy cafeteria rendszer bevezetésével a vállalkozásoknak többféle célja lehet. Leggyakrabban az elsőszámú célkitűzés a munkatársak motivációjának, elégedettségének és elkötelezettségének fokozása.

Miért jó a munkáltatónak?

 

A cafeteria bevezetése jelentős segítséget nyújt a munkavállalók megtartásához, illetve támogatja a legjobb munkatársak megnyerését. Ennek hátterében az áll, hogy a rendszer lehetőséget nyújthat a juttatásokhoz kapcsolódó személyes, egyénenként differenciált igények magas fokú kielégítésére.

A célok másik köre a juttatások költségéhez és a jelenleg is elérhető adómegtakarításhoz kapcsolódik. A cafeteria rendszer alkalmazásával könnyebben válik lehetővé a juttatásokhoz kapcsolódó költségek tudatos kontrollja anélkül, hogy ez a munkavállalók rovására menne. Ez főleg abban nyilvánul meg, hogy a vállalat megtakaríthatja a nem, vagy kevéssé kihasznált juttatásokra feleslegesen kiadott pénzösszegeket (pl. konditerem bérlet, fenntartott étkezde stb.), ezáltal a jövőben csak a valóban "felhasznált" juttatásokat kell finanszíroznia. Az átgondoltan kialakított rendszereknél napjainkban előtérbe kerül az adómegtakarítás is. Gondoljunk csak bele, milyen előnyökkel járhat, ha egy munkáltató által biztosított 10 000 forint juttatásból (mely a munkáltatónak ténylegesen is csak 10 000 forintjába kerül) a munkavállalónál a teljes 10 000 forint elkölthető nettó jövedelemként jelenik meg, teljesen adó- és járulékmentesen, természetesen legálisan. Mindkét fél részéről az adómegtakarítást lehet a legnagyobb előnyként megemlíteni.

Vannak olyan vállalkozások is, ahol bér-megtakarítási jelleggel alkalmazzák a választható béren kívüli juttatások rendszerét, mivel a munkavállalóknak nyújtott teljes juttatási "kompenzációs" csomagon (bér, fizetés, különböző ösztönzők, prémiumok, juttatások) belül nagyobb teret biztosítanak azoknak, amelyek adó- és költséghatékonyabbak. Bizonyos vállalkozások pedig egyenesen nem a béremelés lehetőségét használják ki, hanem folyamatosan növelik a választható béren kívüli juttatások körét és összegét és kizárólag a jogszabályilag "kötelezően" előírt bérfejlesztéseket hajtják csak végre.

Végül, de nem utolsó sorban gondoljunk csak bele, hogy napjainkban (főleg a magas adó- és járulékterhek miatt) rendkívül sok vállalkozás fizet úgymond zsebbe a munkavállalói számára a bejelentett béren felül további összegeket. A cafeteria rendszer ennek legalizálására is megfelelő lehetőséget biztosít. Sőt, a cafeteria rendszerben kifizetett (és kis odafigyeléssel), mind a munkáltatói, mind a munkavállalói oldalról adó- és járulékterhektől mentes juttatások, teljes egészében legális költségként elszámolhatóak, és mint ilyenek, személyi jellegű egyéb kifizetésként, vagy jóléti juttatásként a társasági adóalapot csökkentő tételként jelennek meg.

Tehát összefoglalóan megállapítható, hogy az alábbi előnyökkel jár egy cafeteria rendszer bevezetése a munkáltatónál:

- munkaerő megtartás, ösztönzés;

- tervezhető költségek;

- adóoptimalizálás lehetősége;

- költséghatékonyság;

- magasabb munkavállalói jövedelmezőség.

- a "zsebből" történő kifizetések adómentes legalizálásának lehetőségét nyújtja.

Címkék: cafeteria munkáltató

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

B Klári üzente 17 éve

Miért jó a munkavállalónak? A munkavállaló a munkáltató által meghatározott költségkeret terhére részesül a béren kívüli juttatásokból, és olyan elemeket választ, ami számára a hosszú és rövid távú céljaihoz, élethelyzetéhez stb. a legjobban illeszkedik. A jól felépített cafeteria a hasonló munkakörben munkavállalókat hasonló keretösszegben részesítheti. Rendszeresen és törvényesen kapják meg a cég által biztosított juttatásokat. Sőt a bérük után személyi jövedelemadót és 2007-től megnövekedett járulékot is fizetnek. Ezzel szemben a cafeteria keretüket, amennyiben okosan választanak, akár az utolsó forintig elkölthetik. A hasonló munkakörben a munkavállalók többnyire hasonló kerettel gazdálkodnak. Míg például eddig az iskolakezdési támogatást csak a közoktatási intézményben (felsőoktatási nem) tanuló gyermekes szülők vehették igénybe (akár mindkét szülő is egyszerre egy gyermek után), a többi munkavállaló nem részesült ilyen jellegű juttatásban, ami esetenként feszültséghez is vezetett a javadalmazások meghatározásakor. Erre is megoldást nyújthat a cafeteria rendszer. Egy cafeteria rendszer bevezetése során felmerülhetnek olyan munkavállalói kételyek is hogy ezáltal kevesebb jövedelemmel fog rendelkezni a munkavállaló. Előfordult olyan is a munkáltató béremelés helyett adómentes juttatásokkal kívánta a munkavállalók jövedelmét növelni és ez a munkavállalók ellenállása miatt hiúsult meg. Munkavállalói oldalról többek között volt olyan indok, hogy egy hitelfelvétel esetén a magasabb jövedelem (ami után adó- és járulékfizetési kötelezettség is felmerül) után több hitelt kaphatnak. Számoljunk csak: 10 000 forint béremelés esetén (ha a legmagasabb adósávval számolunk) több mint 50 százalékos adó- és járulék elvonás keletkezik, vagyis kevesebb, mint a fele marad meg a munkavállalónak elkölthető jövedelemként. Ugyanakkor, ha ez az összeg nem béremelésként, hanem mondjuk melegétel utalványban kerül juttatásként kifizetésre, a teljes 10 000 forint elkölthető jövedelemként jelentkezik a munkavállalónál. A hitelintézetek egyébként is a nettó jövedelmeket nézik egy hitelfelvételi kérelem elbírálása során, és lehetőség van a cafeteria rendszerben kapott juttatásokat egyéb jövedelemként feltüntetni a jövedelemigazoláson. Tehát egy adómentes juttatás akár nagyobb nettó jövedelmet is jelenthet. Összefoglalóan megállapítható, hogy a következő előnyökkel jár egy cafeteria rendszer bevezetése a munkavállalónál: - a szabad választás önállósága; - egyéni igények magasabb szintű kielégítése; - magasabb jövedelemszint elérése; - rugalmasság. Cafeteria finanszírozásának lehetőségei A pénzügyi tervezés szempontjából fontos kérdés hogy a vállalkozás milyen forrásból finanszírozza a munkavállalók egyéni cafeteria keretét. Ennek lehetséges forrásai: - A már meglévő, de nem rugalmas juttatások költségeinek átcsoportosítása. Ebben az esetben a vállalkozás nem költ többet a juttatásokra a cafeteria bevezetésével, mint azt korábban tette. Elsősorban arról van itt szó, hogy az eddig fix módon nyújtott juttatásokat (például utazási bérlet, fitnessbérlet, étkezési támogatás stb.) választhatóvá teszi, mivel nem mindenki jár például kondi terembe, vagy busszal dolgozni. Így a munkáltató a korábban fix juttatásokra fordított összeget cafeteria keretként szétosztja a munkatársak között. - Az évenkénti béremelésre szánt bérköltség (tehát a béremelés összegét + az emelést terhelő munkáltatói járulékok) teljes összegét nem a bérfejlesztésre fordítják, hanem a cafeteria rendszerben kerül felosztásra és felhasználásra. Ebben az esetben nem keletkezik az előre tervezetthez képest többletköltség. - Extra források hozzárendelése esetében a vállalkozás a cafeteria rendszer működéséhez extra forrásokat rendel, vagyis ezzel fajlagosan megnöveli a bérjellegű kiadásait. A gyakorlat azt mutatja, hogy a működő cafeteria rendszerek finanszírozását a fenti források egyfajta kombinációja biztosítja a leghatékonyabban. Érdemes-e alkalmazni 2007-től a cafeteria rendszert? Sok helyen hangzik el, hogy a folyamatosan szűkülő adómentes juttatások lehetősége és felhasználása rontja a cafeteria rendszer alkalmazását, annak létjogosultságát. Tény az hogy évekkel korábban sokkal nagyobb mozgástér volt a rendszer működtetésére és érdekes módon akkor alkalmazták a legkevesebben. Jelentősen csökkentették például az Önkéntes Nyugdíj-, valamint az Önkéntes Önsegélyező- és Egészségpénztárakba történő munkáltatói befizetések lehetőségét, valamint 2007. június 1-jével az Önkéntes Egészségpénztárba befizetett összegek felhasználásának körét stb. Azonban a növekvő egyéni járulékterhek (2006. szeptember 1-jétől a korábbi 4 százalék egészségbiztosítási járulék 6 százalékra, 2007. január 1-jétől 7 százalékra történő növelése) mégis egyre jobban a cafeteria rendszerben adható adómentes és kedvezményes béren felüli juttatások felé tolja az adható jövedelmeket. Még egy kisebb vállalkozás is jelentős összegű adómegtakarítást érhet el, hiszen már akár egy 2 fős (2 munkavállalóval rendelkező) vállalkozás esetében is érdemes a cafeteria rendszert kialakítani és működtetni.  

Válasz

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu