Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Elektronikus levelezés
Annak ellenére, hogy az Interneten egyre újabb technológiák és szolgáltatások jelennek meg, az elektronikus levelezés napjainkban is a hálózati forgalom döntõ részét képezi. Ennek a kommunikációs formának a fõ vonzereje a gyorsaság, a kényelmes kezelhetõség és az olcsóság. Az email-nek magyarul megfelelõ elektronikus levél kifejezés kissé körülményes, ezért itthon is az angol megfelelõt szokták használni, de kezd elterjedni a drótposta elnevezés is.
Az elektronikus levelezés azért is fontos része az Internetnek, mert használatához nincs szükség a teljes körû Internet hozzáféréshez, elég hozzá egy úgynevezett shell szolgáltatás. Ez utóbbi általában lényegesen olcsóbb és jóval több helyen áll rendelkezésre, például az iskolákban, munkahelyeken. A felsorolt elõnyök mellett, bármennyire is hihetetlen, szinte minden Internet szolgáltatást igénybe lehet venni email-en keresztül is, akár program fájlokat vagy Web oldalakat is letölthetünk a segítségével.

Az elmélet
Az elektronikus levél írása ugyanúgy kezdõdik, mint egy hagyományos levélé. Megírjuk valamilyen számítógépes szövegszerkesztõvel, azonban nem kell kinyomtatni és a postára vinni, elegendõ csupán egy levelezõ programot használni, amelyik az Internet segítségével a címzetthez juttatja írásunkat. A valódi levél esetében is elengedhetetlen a címzés, hiszen ennek hiányában nem lehet a küldeményt továbbítani. Az elektronikus levelezés esetén sincs ez másként, itt is meg kell pontosan adni, kinek szeretnénk elküldeni az üzenetet. Ez azt jelenti, hogy email-t csak annak tudunk küldeni, aki rendelkezik elektronikus levél címmel és mi is csak akkor kaphatunk ilyen üzenetet, ha van email címünk.
Az elektronikus levél cím általában az Internet elõfizetéssel együtt jár, sõt egyes szolgáltatóknál arra is van lehetõség, hogy egy Internet elõfizetéshez több email cím tartozzon. Például egy munkahely egyetlen Internet kapcsolatához, akár több száz levél cím is tartozhat. Magánszemélyek esetében is van értelme több email cím használatának, hiszen így például a család minden tagja önálló elektronikus levelezést folytathat. Az elektronikus levél cím két fõ részbõl áll, amelyeket a @ karakter választ el egymástól. A cím elsõ fele a tulajdonos nevére utal, a legtöbb esetben a keresztév elsõ betûje és a vezetéknév. Persze választhatunk fantázia neveket is. A cím második része a szolgáltatót jelzi, innen tudja a hálózat, hogy a sok millió gép közül melyikre kell továbbítani a levelet. Az elektronikus levél cím pontos megadása igen lényeges, hiszen egyetlen betû vagy karakter elírása esetén a levél nem fog megérkezni a címzetthez. Az elektronikus levél cím mellé választanunk kell egy jelszót is. Ez biztosítja a levéltitkot, hogy a részünkre érkezett leveleket senki más ne tudja elolvasni.
Az elektronikus levelek továbbítása igen gyors, szinte az elküldés pillanatában megérkeznek a címzetthez. Pontosabban a címzett szolgáltatójának a számítógépére és ott várakoznak, mint a hagyományos levelek a postaládánkban addig, amíg meg nem nézzük õket. Az elõbbi mondat csak abban az esetben igaz, ha dial-up kapcsolatot használunk az Internet csatlakozáshoz, ha állandó csatlakozásunk van, akkor a levél azonnal a saját számítógépünkre érkezik meg. Egyes levelezõ programok olyan szolgáltatást is kínálnak, amelynek segítségével elsõ lépésben csupán a beérkezett levelek legfontosabb információit kapjuk meg, amelyek alapján eldönthetjük, hogy mely leveleket töltsük le a gépünkre és melyeket töröljünk ki olvasatlanul. A levelek letöltése a szolgáltató szerver gépérõl a legtöbb esetben azok törlését is jelenti a szerverrõl.
Az elektronikus levelek, hasonlóan egy hagyományoshoz, több részbõl állnak. Az üzenet mellett a levél fejrészében kell a címet megadni és minden levélnek létezik egy Subject-Tárgy sora is, ahol röviden leírhatjuk a levél tartalmát. Ennek a sornak az a jelentõsége, hogy a levelezõ programokban általában akkor is látható a levélnek ez a része, amikor még nem nyitottuk meg vagy töltöttük le a teljes üzenetet. Így a subject sor ismeretében akár letöltés és elolvasás nélkül is törölhetünk a postafiókunkból számunkra érdektelen leveleket.
A levél fej része nemcsak a címzett elektronikus levél címét tartalmazza, hanem a feladóét is. Ez biztosítja, hogy egy email érkezésekor mindig tudjuk, honnan és kitõl kaptuk az üzenetet. Mivel a feladó címének továbbítása automatikus, ezért névtelen elektronikus levelet elég nehéz küldeni, bár vannak olyan szerver gépek, amelyek segítségével, mint általában minden az Interneten, ez is megoldható.

Címkék: e-mail hozzáférés internet levelezés szerver

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu