Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Ami ma a díj, az volt régen a rendjel. A hatalom által kedvelt művészek gyakran jobban vágytak a kitüntetésre, mint a közönségsikerre.

Ma az ilyesféle emberek ilyen vagy olyan “díjasok”, ragszkodnak hozzá, hogy a nevük mellett lehetőleg mindig hangozzék is el a díj, különben a kutya se tudná, kicsodák.

Régen a kiváltságos művészek a rendjeleikkel igyekeztek ugyanezt elérni.

Gaspare Spontini itáliai zeneszerző és karmester élete második felében halmozta a társasági sikereket. Minden rendszert kiszolgált. Udvari zeneszerzője volt Napóleonnak, de a császárt váltó XVIII. Lajos királynak is. Aztán Poroszországban és szerte Európában.

Kazalnyi plecsnit kapott. Rátarti lett. A zenészeitől elvárta, hogy excellenciás úrnak szólítsák, és földig hajoljanak előtte. Kollégáival magas lóról beszélt.

Egyszer valami udvari koncerten irdatlanul kidekorálva jelent meg. Több tucat rendjel fityegett a mellén. Csörömpölt, mint az ószeres.

Két öreg zenész összenézett.

- Látod?

- Mozartnak egyetlen rendjele sem volt.

A másik a fejét csóválta.

- Mozart? Ő igazi művész volt. Nem volt ilyesmire szüksége.

Címkék: anekdota az ám blognovella motívum

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu