Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Zsóka blogja - 2008. január

 

 network.hu

 

 

Romániában, Nagybánya környékén az Aurul nevû ausztrál vegyes vállalat cianodis eljárást alkalmazó telephelyén, a zagytározó gátja, 2000. január 30-án, az éjszakai órákban, 25 m szélességben átszakadt, a szakadáson át, ciánnal és fémekkel erõsen szennyezett víz ömlött a földeken át a Láposba, majd a Szamosba. A gát helyreállítása több mint két napig tartott, mialatt legalább 100 ezer m3; erõsen toxikus szennyvíz szabadult el.
Az országhatárt Csengernél február 1-én a kora délutáni órákban érte el a cianid.

Címkék: megemlékezés

Utolsó hozzászólás

Szávai Xénia üzente 16 éve

Nagyon kedves dolgok az emléknapok, de önmagukban semmit nem érnek...Mindenkinek a lelkiismerete alapján kell eldöntenie, hogy vajon ő mennyit tesz a természet védelméért! Úgy igazán. Mennyit szennyezi a levegőt, mennyire ész nélkül fogyaszt, vásárol, termel szeméthegyeket otthon, füstöl, autózik nem figyel oda, jókat nevet a természetvédőkön stb. - mert nem ám az UFÓK szennyeznek, hanem mi emberek. "Erre nincs időm." - mondják. Most pl. a legaktuálisabb téma lehetne Budapest levegője...néhány hülyének nézett természetvédőn kívül senkit nem érdekel, de csak addig amíg nem lesz baj, mert akkor meg elkezdődik a pánik, sírás-rívás. De ezernyi ilyen aktuális téma van... Sajnos a legtöbb ember nem képes 1 óránál előrébb gondolkodni és ez a legnagyobb baj, csak nehogy majd csupa ilyen emléknapokból álljanak a hétköznapok.

Tovább 

 

 network.hu

 

 

Alan Alexander Milne angol költõ, regényíró, drámaíró és publicista. Alan Alexander Milne 1882. január 18-án született Londonban. Apjának magániskolája volt, melynek tanára volt egy ideig H. G. Wells is, aki Milne atyai jóbarátja lett. Milne matematikát tanult a cambridge-i Trinity College-ben. Miután 1903-ban diplomázott, úgy döntött, hogy író lesz. Esszéi és versei a híres angol élclapnál, a Punchnál és a Jame's Gazette-ben jelentek meg. 1906-tól a Punch segédszerkesztõjeként dolgozott.

Címkék: megémlékezés

Tovább 

 

 

 

 network.hu

 

  

Harminc éve, 1978. január 30-án halt meg Nagy László Kossuth- és József Attila-díjas költõ, mûfordító

 

 

 

A Veszprém megyei Felsõiszkázon született. Édesapja, Nagy Béla (1889-1969), elismert gazdaként különbözõ tisztségeket töltött be, bíró is volt.Festõnek készült. Édesanyja, Vas Erzsébet (1905-1995), nyárádi születésû gazdalány. A szülõk 1923-ban kötöttek házasságot, s négy gyermekük született: Izabella, Mária, László és István.

Címkék: megemlékezés

Utolsó hozzászólás

Tóth Zoltánné Erika üzente 16 éve

Nagyon köszönöm a megemlékezést,aranyos vagy:)

Tovább 

 

network.hu

  

 

 Páger Antal (Makó, 1899. jan. 29. ? Bp., 1986. dec. 14.)

 

 Az I. világháborúban az olasz fronton volt katona. Leszerelése után Bp.-en a Pázmány Péter Tudományegy.-en jogot tanult. Egy mûkedvelõ elõadáson tûnt fel, amely után Andor Zsigmond táncoskomikusnak szerzõdtette Székesfehérvárra



Pályáját mint táncoskomikus kezdte, de legnagyobb sikereit drámai szerepekben aratta. Rekedtes hanggal, furcsa, szokatlan gesztusokkal, kivételes átélõképességgel formálta meg hõseit.

Címkék: megemlékezés

Utolsó hozzászólás

Tóth Zoltánné Erika üzente 16 éve

Nagyon köszönöm a megemlékezést.Nagyon örültem,hogy hallhattam újra a hangját

Tovább 

 

 

 network.hu

 

 

 

 

 

 

 

(Debrecen, 1773. november 17. ? Debrecen, 1805. január 28.) költõ.

 

Csokonai a magyar irodalom egyik legjelentõsebb költõje. A 18. és a 19. század fordulójának magyarországi viszonyai közepette lenyûgözõ tájékozottsággal rendelkezett a kor gondolkozását, irodalmát, politikáját illetõen egyaránt. Ugyanakkor jelentõségét, éppen e körülmények miatt Európa nem ismerte föl, a magyar irodalomban azonban rövidesen elfoglalta méltó helyét

 


Csokonai Vitéz Mihály Debrecenben született 1773.

Címkék: megemlékezés

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Üdv!

Szeretnék ajánlani egy Csokonai verseskötete, amit teljesen ingyen lehet letölteni a következő oldalról:
http://ingyenesenletolthetokonyvek.hu/konyvek/csokonai_vitez_mihaly_osszes_versei

Kellemes olvasgatást kívánok hozzá.

Tovább 

  

Címkék:

 

 

 

 

 

 network.hu

 

1919 Január 27. (89 éve történt)


Meghalt Ady Endre költõ, újságíró.

Az erdélyi Érmindszenten született egy elszegényedett nemesi családba. Édesapja Ady Lõrinc (1851?1929), kisparaszti gazdálkodó, édesanyja Pásztor Mária (1858?1937), református lelkipásztorok leszármazottja volt. Egy öccse volt, Ady Lajos.

 

Ady 6 ujjal született ezért kiválasztottnak, táltosnak tartotta magát. Tanulmányait az érmindszenti református elemi iskolában kezdte 1883-ban, ahol Katona Károly tanította, majd a katolikus népiskolában folytatta Hark István keze alatt.

Címkék: megemlékezés

Utolsó hozzászólás

Nagy Ági üzente 16 éve

Nagyon köszönöm, ismét remek az összeállításod:-))

Tovább 

 

 network.hu

 

 Kern András (Budapest, 1948. január 28 ? ) színmûvész, rendezõ, író, énekes, humorista

 

 

Kern elõször az 1962-es Ki mit tud-on tûnt fel paródia-számával. Három évvel késõbb 1965-ben (még mindig csak tizenhét éves volt!) egyik barátjával forgatott amatõrfilmje, a Mi lesz? elnyerte a XIII. országos amatõrfilm-fesztivál fõdíját. 1970-ben végzett a Színház- és Filmmûvészeti Fõiskolán, majd a Vígszínházhoz szerzõdött. Jelenleg is a társulat tagja.

Címkék: megemlékezés

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Köszönöm, az egyik kedvencem Ő, nagyszerű színész.

Tovább 

 

 PETÕFI SÁNDOR:HÁROM MADÁR

Három madár van, akit szeretek,
Három madárról mondok éneket.
Ha oly szép lenne rólok énekem,
Amily nagyon én õket szeretem,
Amennyi boldogságot, örömet
Ezen madarak nékem szerzenek!



Az elsõ madár egy kis cinege,
Nem sérti õt a télnek hidege,
Nem háborítja õt meg semmi vész,
Télben, viharban vígan fütyörész,
Vigan ugrál a száraz ágakon,
Mint a pillangó a virágokon,
Ugrál, miként a gyermek, gondtalan,
Jön és megyen, máshol van untalan,
Alig képes kisérni õt a szem.

Címkék: versek

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Köszi, nagyon tetszik.

Tovább 

 

 network.hu

 

 Fekete István (Gölle, 1900. január 25. - Budapest, 1970. június 23.) író, számos ifjúsági könyv és állattörténet írója. Barátjával, Csathó Kálmánnal együtt az "erdész-vadász irodalom" legismertebb mûvelõje. Vuk, Bogáncs, a Tüskevár megálmodójaként ismerjük és csak kevesen tudják róla, hogy civil foglalkozása is volt. Vadászati elõadóként dolgozott a Földmûvelésügyi Minisztériumban, majd a Mezõgazdasági Múzeumban volt tudományos kutató.

Címkék: megemlékezés

Utolsó hozzászólás

Hadar Judit üzente 12 éve

Tetszik. Nagyon jók a művei.
Hány évesen kezdte az elemi iskoláit Fekete István és miért, ebben tudnál-e segíteni?

Tovább 

 

Az ajándék



Egy forró nyári napon adták kezébe az égiek. Remegett a megindultságtól, amikor látta , milyen törékenynek tetszik. Igen különös ajándékot bíztak rá, olyat, amit egykor majd át kell engednie a világnak. Addig, mint megtudta, neki kell vigyáznia rá. Az asszony azt felelte, megértette a feladatot, és tisztelettudóan hazavitte. Elhatározta, hogy igyekszik megfelelni a belé helyezett bizalomnak.



Elõször szinte nem is tágított mellõle, óvta mindentõl, amit ártalmasnak érzett: szorongva figyelte, valahányszor kikerült a védõburokból, amit formált köré.

Címkék:

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Köszönöm szép történet.Tücsi

Tovább 

 

 network.hu

 1783 január 23-án Grenoble-ban megszületett Marie-Henri Beyle (ismert álnevén Stendhal) francia regényíró.

 

 

Jómódú, királyhû polgárcsaládból származott, õt azonban már gyermekkori lázongásai szembefordították családja konzervatív nézeteivel, a jakobinusokhoz vonzódott.

 

1799-ben Párizsba költözött. Rokoni segítséggel Napóleon hivatalnoka, majd katonája lett. Részt vett az olaszországi gyõztes hadjáratban, a milánói bevonulás élete legnagyobb élménye volt, de elkísérte a császárt Oroszországba is.

Címkék: megemlékezés

Utolsó hozzászólás

Nagy Ági üzente 16 éve

Ismét egy tartalmas összeállítás. Köszönöm:-))

Tovább 

 

 

 network.hu

 

 

 A Magyar Kultúra Napja, a Himnusz születésnapja


 

"Nagyság és szerencse: két egészen különbözõ dolog, s mégis a sokaság e kettõt rendszerint összetéveszti."

Kölcsey Ferenc (1790-1838)





1823. január 22-én Kölcsey Ferencbõl egyetlen nap alatt szakadt ki a nemzet megmaradásáért Istenhez intézett fohász. 1992 óta a Magyar Kultúra Napján emlékezünk meg a magyar nemzet e szent jelképének születésnapjáról. A Himnusz születése után Vörösmarty 13 év elteltével fordult Szózatával a nemzethez A két összegzõ mû, mely a történelmi múlt, a jelen és a jövõ képeivel szándékozza a magyarságot tettekre buzdítani, a nép ajkán hosszú évekig versenyben állt egymással.

Címkék: megemlékezés

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Köszönöm!

Tovább 

 

 network.hu

 

 

 Weöres Sándor

(Szombathely, 1913. június 22. ? Budapest, 1989. január 22.)

költõ, mûfordító, drámaíró


 

Szombathelyen látta meg a napvilágot 1913. június 22-én, mégis a cseri dombok tetején gubbasztó kis falut, Csöngét tekintette szûkebb hazájának, mivel itt, szülei otthonában töltötte gyermekéveit és ifjúkorát.
Szûkebb pátriájához, Vas megyéhez, Kemenesaljához egész életén át szoros szálakkal kötõdött. Bármerre sodorta az élet, sohasem szakadt el lélekben e tájtól.

Címkék:

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Köszönöm az ismertetőt!

Tovább 

 

 network.hu

 

 1941 Január 21. (67 éve történt)
Megszületett Placido Domingo spanyol operaénekes, a világ egyik legismertebb tenorja

 

Madridban született, de 8 éves korában családja Mexikóba költözött, ahol egy zarzuela-együttest mûködtettek .Mexikóvárosban , a Nemzeti Konzervatórilumban kezdett zenét tanulni, az éneklés mellett zongorázni és vezényelni is. 2958-ban a Los Black Jeans nevû rock-and-roll banda háttér-vokálosa volt. Színpadi premierjére1959. május 12-én került sor Guadalajarában ahol Pascual szerepét kapta a Marina címû darabban.

Címkék:

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Nagyon jó !Köszönöm.

Tovább 

 

 Madách Imre a magyar irodalom és drámaköltészet kiemelkedõ alakja. Mûve, Az ember tragédiája a magyar drámairodalom egyik legismertebb darabja. Számos nyelvre lefordították és a mai napig több országban vitték színre.

 

 

network.hu

 

 

Madách Imre (1823. jan. 21. Alsósztregova - 1864. okt. 5. Alsósztregova) drámaíró, költõ. Nemesi családból származott. 1837-ben filozófiát, 1839-40-ben jogot tanult a pesti egyetemen. Szülõhelyén fejezte be tanulmányait.

Címkék:

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Köszi egyik kedvenc opera énekesem.Nagyon örültem mindjár el is mentettem puszi.Tücsi

Tovább 

network.hu

 

 Sík Sándor(Budapest, 1889. január 20. ? Budapest, 1963. szeptember 28) piarista tanár, tartományfõnök, költõ, mûfordító, irodalomtörténész, egyházi író, cserkészvezetõ, az MTA levelezõ tagja (1946?49), Kossuth-díjas (1948), a 20. század jelentõs magyar lírikusa

 

 

 

 1889 január 20-án született Budapesten. Apja Sík Sándor ügyvéd, anyja Winternitz Flóra. Apja korai halála után anyja nevelte négy kisebb testvérével együtt. A család Gödöllõn lakott, ott végezte az elemi iskolákat és onnan járt be a budapesti piarista gimnáziumba.

Címkék:

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Köszönöm!

Tovább 

 

 network.hu

 

 "Egy írót kitüntetni nem lehet sem diadalkapuval,
sem koszorúkkal, úgy mint azzal, ha ôt muveiben megismerik:
ez a legnagyobb jutalma."

(Mikszáth Kálmán)



 

Mikszáth 1847. január 16-án született a Nógrád megyében található Szklabonyán (1910-tõl Mikszáthfalva), saját emlékeik alapján nemesi családban. Apja (Mikszáth János) viszonylag nagy földbirtokkal rendelkezett, de övék volt a falu egyetlen mészárszéke és kocsmája is.

 

Anyagi körülményei megengedték számára, hogy tanulhasson, de ugyanakkor együtt játszott a többi falubeli, legtöbbször szegény családból származó gyerekkel.

Címkék:

Utolsó hozzászólás

Nagy Ági üzente 16 éve

Mikszáth Kálmán: A jó palócok

Bede Anna tartozása

Mind együtt ültek a bírák. Ott künn a köd nekinehezedett az idomtalan épületnek, s szinte összébb szorítá annak falait, ráült az ablakokra, és elhomályosítá a jégvirágokat. Minek is ide a virágok?
A teremben nehéz, fojtott levegô volt, ködmön- és pálinkaszag, s a legfelsô ablaktáblán csak lassan, lomhán forgott az ólomkarika.
A bírák fáradtan dôltek hanyatt székeiken, az egyik behunyta szemeit, s kezét bágyadtan leeresztve hallgatta a jegyzô tollának percegését, a másik ásítozva dobolt irónjával a zöld asztalon, míg az elnök, letolva pápaszemét orra hegyére, izzadó homlokát törlé kendôjével. Szürke, hideg szemei fürkészve szegzôdtek az ajtóra, melyen most távozik az imént letárgyalt bûnügy személyzete, a beidézett tanúk és vádlottak.
- Van-e még odakünn valaki? - kérdi vontatott, hideg hangon a szolgától.
- Egy leány - mondja a szolga.
- Hadd jöjjön be az a leány.
Az ajtó kinyílt, és a lány belépett. Üde légáramlat surrant be vele, mely szelíden meglegyintette az arcokat, s megcsiklandozá a szempillákat: a vastag ködön át mintha egy sugár is lopózott volna az ablakhoz, és ott táncolna a jégvirágok között, megsokszorozva magát a tárgyalási terem falain és bútorzatán.
Takaros egy teremtés. Délceg, arányos termet, melyre a kisvirágos ködmönke olyan módosan simult, mintha szoborra lenne öntve; fekete szemei szendén lesütve, magas, domború homloka elborulva, megjelenésében báj, mozdulataiban kecs, szoknyája suhogásában varázs.
- Mi járatban vagy, gyermek? - kérdi az elnök közönyösen. (az ilyen merev, szigorú hivatalnoknak nincs érzéke semmi iránt.)
A lány megigazítja fekete kendôjét a fején, és mély sóhajjal feleli:
- Nagy az én bajon, nagyon nagy. Hangja lágy és szomorú, a szívekig hat, mint a zene, mely mikor már elhal is, mintha még mindig zendülne a levegôben, elváltoztatva mindenkit és mindent.
A bírák arca nem olyan mogorva többé, a király képe meg az országbíróé is odább nyájasan integet neki a néma falról, hogy csak beszélje el azt a nagy bajt. Ott az írás, elmondja az: csakhogy azt még elôbb meg kell keresni a keblében, ki kell gombolni a pruszlik felsô kapcsát, s kezeivel benyúlni érte. Ó, a csúf kapocs! Ni, lepattant... leesett. Milyen elbûvölô látvány, amint lehajol érte szemérmesen, s az írás is kihull onnan. A kegyetlen szürke fej, az elnöké elfordul, csak a nagy, kövér kéz van kinyújtva az írás felé.
- Egy végzés! - dünnyögi, amint szúró szeme elszalad az iraton.
- Bede Anna felhívatik, hogy félévi fogházbüntetését mai napon megkezdje.
A lány szomorúan bólint a fejével, s amint azt mélyen lesüti, hátracsúszik rajta a gyászkendô, s a gazdag fekete haj egy vastag fonata kioldózva ömlik arcára. Jobb is, ha eltakarja, mert ha fehér liliom volt elôbb, olyan most a szégyentôl, akár a bíbor.
- Ma egy hete kaptuk az írást - rebegi töredezve. - Maga bíró uram hozta, meg is magyarázta az értelmét, édesanyám pedig így szólt, szegény: "Eredj, lányom, a törvény törvény, nem lehet vele tréfálni." Hát én el is jöttem, hogy kiálljam a fél esztendôt.
Az elnök kétszer is megtörölgeti a szemüvegét, mérges, hideg tekintete fölkeresi a kollégák arcát, az ablakot, a padlót, a nagy vaskályhát, melynek likacsos ajtaján szikrázó tûzszemek nézik vissza mereven, és azt morogja önkéntelenül: "A törvény."
Majd újra meg újra végigolvassa az idézô végzést, azokat a kacskaringós szarkalábakat a fehér lapon; de bizony következetesen azt mondják, hogy Bede Anna orgazdaság vétsége miatt félévi fogságra van ítélve.
A bádogkarika ôrült sebességgel kezd forogni. Bizonyosan szél támadt odakünn, aminthogy rázza is már az ablaktáblákat, s mintha valakinek a hazajáró lelke volna, hideg borzongatást keltve besüvít a nyílásokon: "A törvény törvény."
A kegyetlen fej helyeslést bólint a túlvilági hangnak, a nagy kövér kéz pedig a csengettyût rázza meg a törvényszolgának:
- Kísérje ön el Bede Annát a fogházi felügyelôhöz.
A szolga átveszi az iratot, a lány némán fordul meg, de pici, piros ajka, amint görcsösen megmozdul, mintha szavakat keresne.
- Talán valami mondanivalód van még?
- Semmi... semmi, csak az hogy én Erzsi vagyok, Bede Erzsi, mert tetszik tudni, a testvérnéném, az az Anna. Ma egy hete temettük szegényt.
- Hisz akkor nem te vagy elítélve?
- Ó édes Istenem! Hát miért ítélnének el engem? Nem vétek még a légynek sem.
- De hát akkor minek jössz ide, te bolond?
- Hát úgy volt az, kérem, hogy mialatt "ez a dolga" a király tábláján járt, meghalt.
Mikor kiterítve feküdt a virágos kamrában, akkor jött ez a parancsolat, a "fél esztendô miatt", hogy mégis ki kell állnia. Ó, mennyire várta! Beh jó, hogy nem bírta kivárni. Nem ezt várta...
Könnyei megeredtek a visszaemlékezésben, alig bírja folytatni:
- Amint ott feküdt mozdulatlanul, becsukott szemekkel, örökre elnémulva, megsiketülve, megígértük neki az anyámmal, mindent jóváteszünk, amit a szeretôje miatt elkövetett. (Mert nagyon szerette azt a Kártony Gábort, miatta keveredett bûnbe.) Azt gondoltuk hát...
- Mit, gyermekem?
- Azt, hogy legyen meg a teljes nyugodalma a haló porában. Ne mondhassa senki, hogy adósa maradt: édesanyám a kárt fizeti ki, én meg a vármegyénél szenvedem el helyette azt a fél esztendôt.
A bírák egymásra néztek mosolyogva: "Milyen naiv, milyen együgyû lány!" Az elnök arca is, mintha nem volna már olyan szertartásosan hideg. Sárga kendôjével nem is annyira a homlokát törli; talán lejjebb valamit...
- Jól van, lányom - szól halkan és szelíden -, hanem megállj csak, most jut eszembe...
Széles tenyerét homlokára tapasztja, s úgy tesz, mintha gondolatokba mélyedne.
- Igen, igen, nagy tévedés van a dologban. Hibás írást küldtünk hozzátok... Nagy, mélázó szemeit élénken emeli fel a lány az öregre, s mohón szól közbe:
- Lássák, lássák! Olyan fájó szemrehányás van hangjában, hogy az öreg elnök megint a zsebkendôhöz nyúlt. A kegyetlen ember egészen el van érzékenyülve. Odalép a lányhoz, megsimogatja gyöngéden azt a hollóhajat a fején.
- Odafönt másképp tudódott ki az igazság. Eredje haza, lányom, tisztelem édesanyádat, mondd meg neki, hogy Anna nénéd ártatlan volt.
- Gondoltuk mi azt! - suttogá, s kis kezét szívéhez szorította

Tovább 

 

 

 

 network.hu

 


Martin Luther King, Jr. (Atlanta, Georgia ,1929.január 15. Memphis, Tennessee, 1968.április4) amerikai babtista tiszteletes, polgárjogi harcos, politikai aktivista, az afroamerikai polgárjogi mozgalom egyik vezetõ személyisége. Célja, a fehérek és feketék között fennálló jogi egyenlõtlenség és a feketékkel szembeni faji megkülönböztetés megszüntetése volt. Beszédeiben, nyilatkozataiban és tetteiben mindig az erõszakmentességet hirdette, céljai eléréséért a polgári engedetlenség módszerét is alkalmazta.

Címkék:

Utolsó hozzászólás

Nagy Anna üzente 16 éve

Köszönöm,hogy felhívtar RÁ a figyelmem.

Tovább 

 

 network.hu

 

 

Csákányi László (1921. január 13. - 1992. november 3.)

 

 

Eredetileg misszionáriusnak készült. A Színmûvészeti Akadémia hallgatója volt, ahol 1942-ben-ben diplomázott. A Nemzeti Színháznál kezdett, azonban 1945-ben hadifogságba esett, és csak 1948-ban térhetett haza. Ezután a Pesti, az Úttörõ és az Ifjúsági Színház társulatához szegõdött, majd 1953-tól a fõvárosi Operettszínház 1956-tól pedig a Petõfi, illetve a Jókai Színházban dolgozott.1963?1971 között a Vígszínház 1971?1974 között aJózsef Attila színház, 1974-tõl pedig haláláig a Vidám Színpad alkalmazta.

Címkék:

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Mint mindig ez is alapos összeállítás. Én nagy tisztelője vagyok.

Tovább 

network.hu

 

 

 Assisi Szent Ferenc

 

 

Csaknem ezer évvel ezelõtt élt, mégis, ma is mindenki ismeri õt, a ferences rend megalapítóját és szentjét, az olasz költõt, kinek alázatossága és minden teremtmény iránti szeretete máig példaértékû maradt.

 

Az egykori olasz szerzetes, a Ferencesek szerzetesrend megalapítója Giovanni di Bernadone néven született, 1181 Január 12-én, és eleinte egyáltalán nem szent életérõl volt ismeretes.



Édesapja Pietro Bernardone posztókereskedõ, Assisi leggazdagabb embere volt.

Címkék:

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Én is köszönöm ezt részletes beszámolót.

Tovább 

 

network.hu

 

 

 Molnár Ferenc


(1878-1952)

 

 

Molnár Ferencrõl nagyon nehéz tárgyilagosan írni: Molnár Ferencnek lelkes rajongói és dühödt ócsárlói vannak. Irodalmi alakja halála óta is az indulatok kereszttüzében áll. Közben az egész magyar irodalomból õ a világszerte legismertebb nevû és mûvû író, közben színházaink újra meg újra sikerek közepette újítják fel vígjátékait, miközben ironikus és szatirikus prózája - amely alighanem egyértelmûbben irodalmi érték, mint annyit vitatott drámai mûveinek nagyobbik része - szinte ismeretlenné haloványult.

Címkék:

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Köszönöm, jó volt róla olvasni!

Tovább 

 

 network.hu

 

 

 Rónay György



Verebek



Tizennyolc-húsz fokos hideg
volt idefönt a hegyvidéken.
Már azt hittem, ezen a télen
kipusztulnak a verebek.
Napok óta egyet se láttam.
S mi történt tegnapelõtt? Ebéd
után egy kevés maradék
volt még a tálban,
csak pár falat, de mégis étek:
eltenni kevés, kidobni vétek.
A cica kényes, nem eszi meg.
?No, majd megeszik a verebek!?
Azzal egy kis tálkára véve
kitettük a balkon közepére
a hóba.
Nem történt semmi perceken át.
Aztán megrebbent egy bokorág,
s gyanakodva
kidugta fejét,
és szétnézett egy kis veréb.

Címkék:

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve


Gyönyörűek ,nagyon szép.Köszi !
:))

Tovább 

 

 

 

 network.hu

  

 Életének 81. esztendejében elhunyt Körmendi János színmûvész, író - tudatta a család közlése alapján az Oktatási és Kulturális Minisztérium szerdán az MTI-vel. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színmûvészt türelemmel viselt hosszú betegség után január 6-án, vasárnap szeretettei körében érte a halál.
Forrás: MTI



 



Körmendi János Szegeden született 1927-ben, a Színház- és Filmmûvészeti Fõiskolát 1946 és 1951 között végezte.

Címkék:

Utolsó hozzászólás

Nagy Ági üzente 16 éve

Megint elment egy a nagy színészeink közül. Nyugodjon békében.

Tovább 

 

Kányádi Sándor:

 

MADÁRETETÕ

 

Cinkék, cinegék, feketerigók,
megosztom veletek e fél cipót,
megosztom az én olyan-amilyen
énekem-szerzett kenyerem.

 

Csettegess, rigóm, járd a kerteket,
jöjjetek, csókák, varjak, verebek:
vendégül látok minden itt maradt,
velünk telelõ madarat.

 

 

Terítve már patyolat abroszom,
kenyeremet elétek morzsolom.
Nem várok érte, nem kell félnetek,
ordas télben ujjongó éneket.

 

Ha majd tavasz lesz, és én hallgatok,
akkor zendüljön a ti hangotok,
hírrel hirdetve, hogy az emberek
télen se voltak embertelenek

 

Címkék:

Utolsó hozzászólás

István Halhóber üzente 16 éve

Nyáron a kertbe egy rozsdásfakú választotta kertünket.
A teraszon épített magának fészket és itt költötte ki kicsinyeit.
Nagyon érdekes volt, mert ha a teraszon voltunk szinte ijesztgetett, amiatt,hogy tudja etetni a kicsiket.
Sajnos miután felnevelte őket, távoztak.

Tovább 

 

Donászy Magda

 

HÓ KATÓ

 

 

 

Azon a réges-régi télen édesanyám eltörte a lábát, s egyszeriben én lettem a lóti-futi kisasszony a betegágy és a nagyvilág között.
Vittem a parancsot tyúkoknak, kacsáknak:
-- Édesanyám azt üzeni: jó éjszakát! ? és szigorúan rájuk reteszeltem a bordás lécajtót. Reggel is én engedtem ki a tollas népet:
Édesanyám küldi! ? szórtam elébük a ropogós kukoricát. De nemcsak háziasszonykodtam. Édesapám szerint nem volt nálam jobb hírharang.

Címkék:

Utolsó hozzászólás

Rné Magdi üzente 16 éve

Nagyon szép kis mese!
Gratulálok!

Tovább 

 

 

 network.hu

 Vass Albert 100.születésnapja: 2008.jan. 08



Wass Albert (szentegyedi és czegei gróf Wass Albert; Válaszút, 1908. január 8. - Astor, Florida, 1998. február 17.) erdélyi magyar író és költõ.

Az erdélyi magyar irodalom Magyarországon csak halála után felfedezett alakja volt. Egyik leghíresebb könyve a Kard és kasza, amely több generációs családi életrajz formájában áttekinti a történelmünket 1050-tõl egészen a mai korig. 1944-tõl Németországban, majd 1952-tõl haláláig az Amerikai Egyesült Államokban élt.

Címkék:

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Ez csodálatos összeálítás vot Zsoka!
köszönöm,hogy itt magyarföldön és mint Erdélyí ilyent olvasok .Gratulállok a szép sok bejegyzéseidhez.

Tovább 

 

 network.hu

 

 

 Farsang

 

 

 

Vízkereszt napjától (január 6.) hamvazószerdáig tartó idõszak. A farsang a lakodalmak, disznótorok s egyéb mulatozások idõszaka volt. Hamvazószerdát megelõzõ 3 nap, -melyet "farsangutójának", "farsangfarkának" is szokás volt nevezni- az igazi mulatozások, játékok ideje.

Ha farsang - akkor móka, kacagás, no meg persze bõséges evés, ivás.
A farsang szó hallatán szinte mindenkiben az álarcosbálok, táncos mulatságok hangulata, a jelmezes felvonulások színes kavalkádja elevenedik meg.

Címkék:

Utolsó hozzászólás

Prohászka Béláné üzente 16 éve

Megint kitettél magadért. Gratulálok, miket nem találsz!!!
a fűánkok láttán meg azonnal éhes lettem.
Köszi a recepteket!!!!

Tovább 

 

 

 network.hu

 JANUÁR 6. VÍZKERESZT



Vízkereszt vagy háromkirályok napja a karácsonyi ünnepkör zárónapja és a farsang kezdõnapja. A keleti egyház ezen a napon ünnepli Jézus születését. A Gáspár, Menyhért, Boldizsár néven emlegetett napkeleti királyok az utasok, útonjárók, vendégfogadósok védõszentjei voltak.

 

 

A római egyház Epiphania Domini azaz Az Úr megjelenése elnevezésû ünnepe. A nyugati egyházakban e naphoz kötik a háromkirályok vagy keleti bölcsek (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) látogatását a kis Jézusnál.

Címkék:

Utolsó hozzászólás

Nagy Ági üzente 16 éve

Azt hiszem, most már mindannyian tudjuk e nap történetét, szokásait, hisz többen is írtunk róla, csak midahányan más-más megközelítésben. Így teljessé vált mindaz, amit jó, ha tudunk róla.

Tovább 

      

 

Egy különös történet a Boldog hercegrõl (aki valójában keresi a boldogságot) és a kis fecskérõl, aki Boldog herceg személyében talál igaz barátra.

 

 

SCAR WILDE: A BOLDOG HERCEG
- mese

 

 

Egy oszlop tetején, magasan a város tetején állt a boldog herceg szobra. Tetõtõl talpig arany borította vékony finom levelekben, két ragyogó zafír volt a szeme, s hatalmas rubint piroslott a kardja markolatán. Nem hiába csodálta mindenki.

Címkék:

Utolsó hozzászólás

Nagy Ági üzente 16 éve

Szép mese volt. Nem ismertem eddig. Örülök, hogy olvashattam:-))

Tovább 

 

 network.hu

 

 1785. Január 4-én - megszületett Jacob Grimm

 

 

 

A Grimm fivérek, Jacob Grimm és Wilhelm Grimm mesegyûjtõként és nyelvtudósként ismertek.

 

 

 

A Grimm család Hessenbõl származik. A szülõknek, Philipp Wilhelm és Dorothea Grimmnek hat gyerekük volt. Szülõházuk a hanaui Parádé-téren van.

Jacob Grimm 1785. január 4-én született, Wilhelm Grimm 1786 február 24-én. 1791-ben az apát Steinauba nevezték ki hivatalnoknak, így oda költöztek.

Címkék:

Utolsó hozzászólás

Prohászka Béláné üzente 16 éve

Szép volt ez is.Sok horror és kegyetlen meséik is voltak.

Tovább 

 

 network.hu

 

 NEMES NAGY ÁGNES (Bp., 1922. január 3. ? Bp., 1991. augusztus 23.)

 



Költõ, mûfordító, esszéíró.



Az Újhold címû folyóirat köréhez tartozott. Az objektív lírai irányzat képviselõje. Költészetében az elhagyott, látomásokkal szembesülõ ember kapaszkodik abba, amit megfoghatónak tart. Ezt már elsõ kötete (Kettõs világban, 1946) is jelzi. Az öröklét és földi élet abszolút egységeit mutatja be Napforduló (1967) kötete Ekhnáton-ciklusában.

Címkék:

Utolsó hozzászólás

Darázs Ilona üzente 16 éve

Köszönöm.
Nem nagyon ismertem a verseit, de itt olvasva nagyon szépek.

Tovább 

 

 network.hu 

 Petõfi (Petrovics) Sándor(1823. január 1. - 1849. július 31.)

 

A márciusi ifjak vezéreként és március 15-e egyik hõseként, majd az 1848?49-es szabadságküzdelem mártírjaként a nemzeti legendárium egyik központi alakja lett; a múlt század ötvenes-hatvanas éveitõl õ jelentette a magyarság számára a nagybetûs Költõ fogalmát. Élete legalább annyira kultusz tárgya lett, mint a költészete.

 

Külföldön Petõfi a legismertebb költõ máig. Õ az istenek magyar kedvence.

Címkék:

Utolsó hozzászólás

Rné Magdi üzente 16 éve

Szia!
Az első köny akakban megjelent műve a, a
Helység kalapácsa.
1845ősze és 1846 tavasza között írta a Felhőkciklus darabjait.
1846 őszén ismerkedett meg Szendrey Júliával, a következő év szeptemberében össze házasodtak.
1847 ben jelent meg az Összed költeményei c kötete, mottójául a Szabadság Szerelem....című költeményt választotta a költő.
1848-as márciusi forradalom egyik vezér alakja.
A Nemzeti dal c. költeménye az események jelképévé vált.
Köszönjük Ilike.

Tovább 

 

 

 network.hu

 

 

 Kányádi Sándor:
Csendes pohárköszöntõ újév reggelén

 



Nem kívánok senkinek se
különösebben nagy dolgot.
Mindenki, amennyire tud,
legyen boldog.
Érje el, ki mit szeretne,
s ha elérte, többre vágyjon,
s megint többre. Tiszta szívbõl
ezt kívánom.
Szaporodjon ez az ország
Emberségbe?, hitbe?, kedvbe?,
s ki honnan jött, soha soha
ne feledje.
Mert míg tudod, ki vagy, mért vagy,
vissza nem fognak a kátyúk?
A többit majd apródonként
megcsináljuk.

Címkék:

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

BORT,BÚZÁT,BÉKESSÉGET,NO MEG EGY KIS EMBERSÉGET! :)

Tovább 

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu