Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

 

 network.hu

 

 

Alan Alexander Milne angol költő, regényíró, drámaíró és publicista. Alan Alexander Milne 1882. január 18-án született Londonban. Apjának magániskolája volt, melynek tanára volt egy ideig H. G. Wells is, aki Milne atyai jóbarátja lett. Milne matematikát tanult a cambridge-i Trinity College-ben. Miután 1903-ban diplomázott, úgy döntött, hogy író lesz. Esszéi és versei a híres angol élclapnál, a Punchnál és a Jame's Gazette-ben jelentek meg. 1906-tól a Punch segédszerkesztőjeként dolgozott. Első regénye, a Lovers in London (Londoni szerelmesek), melyet H. G. Wells tanácsára írt, 1905-ben jelent meg. Következő kötetében a Punchba írt írásait gyűjtötte egybe. Az 1910-es években elsősorban mint drámaíró vált ismertté. Legnagyobb sikerét az 1919-ben bemutatott Mr. Pym továbbmegy című vígjátékával aratta.

1913-ban feleségül vette Dorothy de Selincourtot. Egyetlen fiuk, Christopher Robin 1920-ban született.

 

Milne az első világháborúban a híradósoknál szolgált. 1916-ban Franciaországba küldték, ahol a titkosszolgálat számára írt propagandaanyagokat.



A háború után, az 1921-ben írt, a Kaland a nászúton című vígjátékával robbant be újra a köztudatba. Drámáit egyaránt játszották a londoni West End és a New York-i Broadway színházai. Az anyagi siker sem maradt el, Milne 1925-ben megvásárolta a sussexi Cotchford Farmot.



1922-ben jelent meg A Vörös Ház rejtélye című detektívregény-paródiája. Később írt még több krimit, ilyen az 1933-ban megjelent Micsoda négy nap! című regénye és A negyedik fal című drámája. Ez utóbbiból Tökéletes alibi címen 1992-ben film is készült.

 

network.hu



Érdeklődése a háborúban átélt szörnyűségek és a cseperedő fia miatt is egyre inkább a gyermekkor ártatlan világa felé fordult. 1924-ben Amikor még kicsik voltunk címen egy gyermekeknek szóló verseskötettel jelentkezett. 1926-ban jelent meg leghíresebb műve, a Micimackó, melyet eredetileg fia számára írt, a történetben fia játékállatai elevenednek meg. 1928-ban megjelentette a történet folytatását, a Micimackó kuckóját..

Micimackó egy mesebeli medve, magyarul csak Micimackóként (angolul Winnie-the-Pooh) ismert regény két önálló művet takar: a Micimackót (1926. október 14.) és a Micimackó kuckóját (1928), melyeket Karinthy Frigyes fordított és dolgozott át magyarra (1936). A Micimackó elképesztő sikert aratott Milne két további könyvet is írt gyerekversekkel: Amikor még kicsik voltunk és Hatévesek lettünk.A Hatévesek lettünk (1927) című kötetét a hatéves Christopher számára írta. amelyek közt számos vers akad Micimackóról. Mind a négy kötetet E. H. Shepard illusztrálta. A történetek színhelye az angliai Kelet-Sussex megyében lévő Ashdown-erdőn alapul.

 

network.hu

 

Micimackó, aki Medveczky Medve, M. B. (Malacka Barátja), Ny. B. (Nyuszi Barátja), É. S. F. (Északi-sark Felfedezője), F. F. F. (Füles Farkának Felfedezője) és ugyanennek megvigasztalója néven is ismert, egy szerény “csekélyértelmű medvebocs”, aki igen szeret verseket költeni és mézet enni. Legjobb barátja egy Malacka nevű malacka, aki nem különösebben bátor. A Százholdas Pagonyban élnek sok más szereplővel együtt

 

network.hu

Az eredeti szereplők, középen Micimackó

 

 

Micimackó Milne fiának, Christopher Robin Milne-nek egy kitömött medvéjéről kapta a nevét. Ezt a játékmackót pedig Christopher egy igazi, Winnipeg nevű medvéről nevezte el, akit Kanadából hoztak Nagy-Britanniába, és akit Milne gyakran látott fiával az állatkertben. Egy Christopher Robin nevű szereplő a Micimackó-történetekben is felbukkant, magyar nevén Róbert Gidaként ismerjük. A medve egyébként a Királyi Winnipeg Gyalogezred (innen a név), az első világháborúban részt vevő egyik kanadai zászlóalj kabalaállataként került Nagy-Britanniába.

 

 

 network.hu

 

A legendát Milne fiának volt a legnehezebb feldolgoznia. Christopher az 1975-ben megjelent, A Róbert Gida emlékei: a Milne-ház és lakói című önéletrajzi regényében próbálta feltárni apjával való kapcsolatát. Visszaemlékezéséből megtudhatjuk, hogy az apa, aki ezeket a csodálatos történeteket írta, fia számára egész életében megközelíthetetlen volt.



1952-ben Milne agyműtéten esett át, aminek következtében hátralevő négy évét mozgásképtelenül élte le. 1956. január 31-én halt meg a sussexi Hartfieldben.

 

         

 

Micimackó dala


 

 

 

Nátha

A kis Gidának
náthája lett,
tüszkölt és
prüszkölt a
párna felett.
Bebugyolálták
borogatásba,
forgatták erre meg
arra sokat,
fejfájás ellen,
hátfájás ellen
tömtek a
szájába
labdacsokat.
Töprengtek: hátha
terjed a nátha,
kiütés, kanyaró
jöhet vele,
ûzték a náthát,
nézték a hátát,
hogy pörsenéssel
nincs-e tele.
Elhívták hozzá
tanácsot adni
a trüsszögés, prüsszögés
doktorait.



Jött a sok híres és
nagy orvos futván,
végig az utcán
táskát és hallgatót
rohanva vitt.
Fölírták sorba,
milyen a torka,
kérdezték, szomjas –e, és
elôször prüsszögött, azután köhögött,
vagy elôbb jött a köhögés.
Mondták, hogy nem szabad
izegni-mozogni,
krákogni, morogni,
forogni sem,
trüsszögés, prüsszögés.
hogy mikor múlik el,
azt bizony várni kell
türelmesen.



Fölfedték azután
a nátha, pörsenés,
trüsszögés, prüsszögés
okát-fokát
"Megmondjuk elôre,
vigyázz a szellôre,
a huzat megdagaszt
csuklót-bokát."



Gidácska fölébredt,
elmúlt a náthája.
Kitekint az ablakon.
Homloka felhôs lett:
“Hát a sok felnôttet
ma mivel mulattatom?"

Devecseri Gábor fotdítása

 

 network.hu

 

 A SZÉL


Senki meg nem mondja, mit senkise tud
Hogy a szél honnan indul és hova fut

Szárnyal valahonnan, nagyon sebesen
Utol nem érem rohanva sem

De, ha sárkányomat elereszteném
Napokig repülne az ég peremén

Aztán megtalálnám ahol leesett
S tudnám hogy a szél is odaérkezett

Akkor megmondhatnám,hogy a szél hova fut
De hogy honnan indul, arról senkise tud

(Devecseri Gábor fordítása)
network.hu

"A rendetlenség egyik nagy előnye, hogy izgalmas leletekre bukkan az ember."

 

Milne gondolatai


 

Címkék: megémlékezés

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu