Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Béla blogja - 2013. november

 

 

 

 

MINDENT AZ ERKÖLCSÉRT

 

 

 

     A tanácskozást a Polgármesteri Hivatal kis gyűléstermében tartották. Nem volt szükséges a nagyterem betöltésére, mert lényegében szabályokat, javaslatokat beszéltek meg a kis város egyre alacsonyodó erkölcsi életéből. A tanácstagokon kívül a polgármester meghívottai a rendőrfőnök és a két iskola igazgatói erkölcscsősz minőségben. Ideje volt már az ilyen tanácskozásnak, mert nap, mint nap egyebet sem hallani, mint hogy féktelen a fiatalok viselkedése.

Címkék:

Tovább 

 

 

               FOGJAD   KEZEM

 

 

 

 

                                                           Mottó:  Azért,hogy a láng lelohad,még nem alszik ki a

                                                                         Tűz,egy szélroham és fellobban a láng.....

                                                                                                                    (  Petőfi )

 

 

 

            Az állomáson, amikor megérkezett és leszállt a vonatról, néhány percig még várt.

Címkék:

Utolsó hozzászólás

Kozma Norbert üzente 9 éve

Elolvastam, nagyon tetszett! Hiteles képet adsz a bányászéletről. Nem lehetett könnyű mesterség.

Tovább 

 

 

                  Tájak, emberek és vélemények

 

 

 

                   Sokszor eltűnődtem azon,hogy  én bizonyára Isten mosolygós pillanatában születhettem,mert megígézett az utazás örömével.És rögtön születésem után,a háború zajában megkezdődtek utazásaim. Első nagy út a menekülés volt tehén vontatta szekérrel.Aztán a háború utáni közvetlen időben megkezdődtek a beoltások,különösen gyermekeket oltottak minden nyavalya ellen.Első oltáskor egy fiolát két gyermeknek adtak be.Hogyan került romlott szérum a készletbe,senki sem vizsgálta és ki sem derült,de a fiola melynek tartalmát nekem és egy egyidős kislánynak adtak be vészes volt.A kislány két nap után belehalt,én befeketedtem és a nagyanyám orvosi összeköttetései révén menekűltem meg a Tündérvilágtól,  ahová ártatlan gyermekek lelkei jútnak.Utóhatása az lett,hogy nagyon csenevészesen fejlődtem.De abban az időben kit érdekelt ?

Címkék:

Tovább 

 

 

                       T É L I   Ö R Ö M Ö K

 

 

 

                        A gyermekvilág legszebb és legigazibb téli hónapja a december.Az ajándékozások hónapja.Ebben a hónapban van a Mikulás-nap és erdélyi viszonylatban az angyaljárás is.Mert Erdélyben megfontoltan a Karácsony az angyaljárás ideje és nem Jézuska hozza a karácsonyfát,mert ha nő a gyermek,eszesedik és rájön a turpisságra,mégis a hite az angyalban inog meg és nem a Jézus létezésében, kell csalatkoznia.

Címkék:

Tovább 

 

 

               AZ ADOTT SZÓ, avagy EGY BETÖRÉS TÖRTÉNETE

 

 

 

 

 

A  mi utcánk a falu szélénvolt,hiába volt főútvonal szakasz,azért eseménytelen volt.Itt nem halt meg senki,lakodalom sem volt és gyermek is csak ritkán született.Esemény számba esetleg az számíthatott amikor tőlönk kissé messzébb a Soványok hidja árkából előkerült a háború idejében el nem robbant bomba.És akkor mozgósították a falut,különösen minket a környékről,hogy tűzszerészek fel fogják robbantani a bombát és arra az időre mindenki nyissa ki az összes ablakokat,mindenki hasaljon le és tátsa ki a száját.

Címkék:

Tovább 

 

 

FELTÁMADUNK!

 

 

      Az újonnan szabadalmazott vallásszabadság következtében és igyekszik teret hódítani a valamikori tiltott szekták újjáéledése. Sokan vannak, akik a történelmi egyházaktól eltérően, igyekeznek Isten palástja alá nyomulni. Minden formájuknak egyetlen vezérfonala a félremagyarázás .A katolikus egyház régente részben okosan tette, hogy a közembert eltiltotta    a Bibliaolvasástól, azt csak papok és arra hívatottak tehették, mert a Szentírás annyira mély és nehéz filozófia, hogy aki nem ismeri a vezérfonalat, akarva-akaratlan félremagyarázza.

Címkék:

Tovább 

 

 

 

 

Az igazmondó  plánéta

 

 

 

 

Magányomban elgondolkozva gyakran elmerendtem azon, hogy milyen furcsa az ellenségeskedés, már-már gyógyíthatatlan betegségként kezelhető, melyet valamennyire enyhít a békítési szándék,de a csiráját kiirtani lehetetlen.Mikor már krónikussá fajul sok esetben gyílkoló kimenetelü.Ha példaként vesszük Kain és Ábel esetét,a szofoklészi tragédiákat esetleg a Shakespeare-i király-drámákat csirájukban igazolják feltevésemet.

Címkék:

Tovább 

 

 

                  Kaland a Baraganon

 

 

 

 

               Vili elővette a térképét, és figyelmesen tanulmányozta az útirányt: Konstanca – Murfatlar- Adamclisi – Ostrov. Itt kell majd átkelnie a Dunán. Számítgatta, hogy hány kilóméter, mert ezen az útszakaszon még nem járt. Ő mindig a Vadu – Oii hídon szokott átjönni Dobrodzsába.Most viszont a kiváncsiság is vonzotta erre az útra,,szerette volna előbb látni a többi társai előtt a híres romokat,ha messziről is de kielégítené kiváncsiságát és fölényt érezne társaival szemben,hogy ő már látta.Jövetele célja ugyanis az volt,hogy a századost kellett behoznia Konstancára  a Katonai Parancsnokságra,hogy elintézzen egy kirándulás engedélyezését.A százados elismert történész volt és egy olténiai sikeres hadgyakorlat után,ahonnan dicsérettel jöttek haza és a bakák nagyrészét is előléptették,megigérte,hogy elviszi a csapatát Adamclisibe és feltárja nekik az ősi történelmet,amelyről ő is tanulmányokat készit.Adamclisi egy hatalmas emlékoszlop volt a római nagy háboru után,amikor Trajánusz az első dák – romai csatában porig verte a dákokat 101 –ben és az azt követő háboruban a dákok Vezére Decebál öngyilkos lett.Traján 109-ben emeltette az emlékművet,ami kibirta az idő vasfogait is ,első ízben a gótok probálták tönkre tenni sikertelenűl.Dobrodzsa hosszú idők során török fennhatóság alatt volt,mindössze 1870-ben került román uralom alá.Adamclisi,már a nevéből is származtatni lehet,hogy török elnevezés és az ember házát jelenti,Adam= ember és Klissi= ház,de az idők folyamán értelemszerűen az Ember Temploma-ként maradt a köztudatban.

Címkék:

Tovább 

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu