Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Béla blogja - 2013. február

 

 

Álljunk görbén és beszéljünk egyenesen

 

                                                           

                                                              (Makra Sándornénak a legnagyobb tisztelettel)

 

 

 

 

   Imádtam a nagyanyámat. Tőle sokat lehetett tanulni, mert az élet sok bölcsességre tanította. Hiába érdeklődtem, kérdeztem égbekiáltó dolgok iránt, szűkszavú volt, csak legyintett és azt mondta, majd rájössz magadtól.

Címkék:

Tovább 

 

 

Az öregedés morfológiája

 

 

 

        A morfológia az egyes szervek és szervezetek alakjával és felépítésével foglalkozó tudományág. Egyszerű szóhasználatban „alaktan”. De hát az öregedésnek lenne alaktana? Ha felsorolok a megfigyelésekből néhányat megállapítható. Egyetlen megtévesztő helyzet, amint a közmondás is aláhúzza, hogy mindenki magából indul ki. Vagyis a viszonyító alak „én” vagyok. Az öregedés folyamatában az ember minden téren lelassul, de hadd foglalkozzon ezzel a fejlődéstan, az orvostudomány, bizonyítson, én csak a saját megfigyeléseimre alapozok És ki áll a legközelebb, akiről viszonyított képeket láthatok, mint a párom.

Címkék:

Tovább 

 

 

KÍGYÓK KEBLÉN DIDEREGNI…

 

 

Minden országban, minden időkben a területi-adminisztratív felosztás elsősorban a lakosság minél jobb megfigyelését hívatott. Ez különösen érvényesül a szocialista tábor berkeiben. Romániában a háború utáni békebeli felosztás ezerkilencszázötvenben volt. Nem azt verték dobra, hogy szovjet modellre kell átállni és nyalni a Szovjetuniótól, úgy magyarázták, hogy a monarchia a nagybirtokosok elvét vallotta és a területi felosztás is azt hivatott követni.

Címkék:

Tovább 

 

 

KÍGYÓK KEBLÉN DIDEREGNI… 2

 

 

Én őszintén bevallottam, hogy eszperantista levelező társam és a nyelven kívül jelentéktelen dolgok kerültek terítékre. Például az, hogy miért hosszú a gólya lába? A parancsnok furcsállva nézett rám, de belőlem kitört a röhögés, akár a vendéglőben, azért, hogy a béka ne tudja tökön rúgni. Erre ő is elmosolyodott. Amikor aztán említettem,hogy szegény cseh, azt fogadta, hogy ezt a mulatságát böjtben meg kell gyónja az esperesnek, rá kérdezett,hogy ki az?

Címkék:

Tovább 

 

 

Kígyók keblén dideregni 3

 

 

 

Azt sejtettem, hogy hasonló bevezető után kezdődik az ismerősök kihallgatása, házkutatás, és alapos dosszié összeállítás, ha mindenként vádolni akarnak. Délután a vállalattól felhívtam telefonon a nővérem, és tudattam vele, hogy az elkövetkezőkben az otthoni telefonon ne keressen. Majd értesíteni fogom meddig, és rövidesen megmagyarázom az okokat is. Hiába, már csak ilyen a kíváncsi nő, hosszú haj, rövid ész!

Címkék:

Tovább 

 

 

KÍGYÓK KEBLÉN DIDEREGNI 4

 

 

Az idő teltével lassan közeledett a Karácsony. Értesítést kaptunk, hogy Karácsony hetében mehetünk Andrea után. Három hónap telt el és szívszorongva vártuk az újratalálkozást. Bevezettek egy helyiségbe, hogy átöltöztessük és leadjuk a szanatórium egyenruháit. Az ölembe kaptam és a magasba emeltem, aztán szorítottam magamhoz, hogy örömömet fejezzem ki, és ömlengett belőlem a becéző szó. Csak nézett és mosolygott, aztán a fülemhez hajolt és súgta, hogy beszéljek románul, mert nem ért semmit.

Címkék:

Tovább 

 

 

Kígyók keblén dideregni 5   

 

 

Romániában, a diktatúra éveiben annyira erős volt a morgás szabadság korlátozása, hogy például az útleveleket senki nem tarthatta magánál, csakis a szekuritáté útlevél osztálya hivatott őrizni és időként kiadni Langyosabb időszakban évente egyszer volt esedékes a kiutazás,csakis baráti szocialista országokba a Szovjetunió kivételével , mert oda csakis csoportos kirándulással lehetet menni. .Később ezt a Belügyminisztérium valószínűleg felsőbb párt utasításra úgy korlátozta, hogy csupán kétévenként egyszer lehet kiutazni, korlátolt harminc napra.

Címkék:

Tovább 

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu