Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

network.hu

 

 

 Egész Európában elterjedt, 3-10 m magasra megnövő terebélyes növény, fűszer- és gyógynövényként egyaránt felhasználható.

Gyakorisága annak köszönhető, hogy kitűnően alkalmazkodott az emberi beavatkozások peremein kialakuló másodlagos élőhelyek feltételeihez. Ma már csak találgathatjuk, mi is lehetett az eredeti élőhelye: a Kárpát-medencében nyirkos erdők, parlagok, útszélek, cserjések növénye. Kedveli a tápanyagban gazdag, főleg a nitrogénben dús talajokat, de gyengébb talajokon is megél a nyirkostól a mérsékelten száraz, a napfényestől a félárnyékosig változó viszonyok közt. Rendszeresen megtalálhatjuk az árokpartokon, útszéleken, az akácosokban, a bolygatott “romtalajokon”, az erdőszéleken és – mivel a szennyezett levegőt jól tűri — a városokban is.

Fontos ökológiai szerepe, hogy gyorsítja a szukcessziót: gyorsan bomló avarja és árnyaló hatása segíti a vegetáció felújulását.

 

 

A növény leírása:

Bokorrá vagy kis fává növő, évelő növény. Őshonos. Szára és hajtása belül üreges. Az üreget fehér bél tölti ki (szárából a gyerekek kócpuskát készítenek). A fiatal hajtások kérge zöld, később szürkésbarna, papírszerű, alatta zöld, rostos réteg található. Levelei az ágakon egymással szemben helyezkednek el, szélük fogazott. Szárnyasan összetett, általában 5-7 páratlan számú levélkéből állnak elérheti a 40 cm-es hosszúságot is. Virágzata sárgásfehér, 10-20 cm átmérőjű, lapos tányérra emlékeztető bogernyő. A virágok sugarasan szimmetrikusak, ötszirmúak, illatuk jellemzően édes. Május végétől júliusig virágzik. Termése 5-8 mm átmérőjű csonthéjas bogyó. Éretten feketeibolya színű, húsos, vörös levű. Szeptemberben érik, íze savanykás.

 

 

Tápértéke:


A bodzának a népi gyógyászatban és az étkezésben a termése mellett a virágját nemcsak gyógyteának, de frissen, a nyári melegben frissítő italnak is felhasználhatjuk. A virágja tartalmaz izzasztó glikozidát, rutént, illóolajat, nyálkát, cukrot, cseranyagot, kéksav glikozidát, C-vitamint stb.

Termése tartalmaz gyümölcssavat, C- és A-vitamint, cukrot, cseranyagot, nyomelemeket, illóolajokat stb. A bogyókból lekvár készül, de frissen is használhatjuk szörpnek készítve vízzel, vagy más gyümölccsel együtt.

 

 

 

Gyógyhatása:


Egész évben használatos, mint tea keveréknek, frissítőnek, vagy gyógyteának. Hat a légutakra, vértisztító és vesetisztító.
A bodzateát meghűléses megbetegedések, hurut esetén, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják. A bogyókból készített savanyú lekvár kiváló hashajtó, vizelethajtó. Használják még vértisztításra, köhögéscsillapításra. A leveléből készült tea pedig reumás bántalmakra nagyszerű gyógyír, de lázcsillapításra is ajánlják

Virágját frissen szintén szörpként fogyasztjuk, kellemes ízéért, gyógyhatásáért. A bodzavirág a borban áztatva annak muskotályszerű ízt kölcsönöz. Az egyik legbecsesebb tulajdonsága a szerves sav tartalma, rendkívül jó hatású a szervezetre. Vértisztító, és a flavonoidokat tartalmazó tulajdonsága következtében antioxidánsnak számít.

 

A bodza hasznosságát egyrészt a virága, másrészt a gyümölcse nyújtja. Virágát május vagy június hónap elején gyűjtik. A gyűjtésre legalkalmasabb az a szakasz, amikor a virág még nem teljesen nyílt ki, de bimbói már megpattantak. A bodzavirág gyűjtésére legalkalmasabb a reggeli vagy az esti időszak, amikor a virág nem teljesen száraz, de már nem is nyirkos. A virágokat szármentesen, ollóval vágjuk, és úgy rakjuk, hogy azok egymást ne nyomják össze, mert a megsérült virág szárítás következtében nem lesz teljes értékű. A levágott virágokat vékonyan leterítve, árnyékos helyen szárítjuk, de a napon történő szárítás sem sokat ront a szárított virág értékén. A virágot akkor minősíthetjük kellően száraznak, ha tapintásra összetörik, szétmorzsolódik. A megszáradt virágot vászonzacskóba csomagoljuk, és száraz, hűvös helyen tároljuk. A bodzavirág teája meghűlés esetén izzasztó hatású. Már a múlt században felfedezték a bodzavirág köhögéscsillapító hatását, s Erdélyben ma is gyógyszerként használják. A bodza bogyóiból tartósító eljárással értékes készítményeket állíthatunk elő.

 

network.hu


 

Bodzavirágszörp

 

8-10 szép, rovaroktól mentes bodzavirágot gyűjtünk. Csap alatt megmossuk. 10 l-es rozsdamentes fazékba 7 liter vizet öntünk, 1 citromot szeletekre vágunk, hozzáadjuk. 800 g cukorral édesítjük, 1 dl borecettel savanyítjuk, majd feltesszük melegedni. Közben 200 g cukrot szép barnára pirítunk, felengedjük 1 l vízzel, és simára forralva beöntjük a fazékba. Felforraljuk, beletesszük a bodzát, majd a tűzről levéve 1 napig állni hagyjuk. Másnap leszűrjük, üvegbe töltjük, és jól bedugaszolva hűvös helyen (lehetőleg hűtőgépben) 6 hétig állni hagyjuk. Az érlelés után hígítva fogyasztjuk.

 

 

Bodzalé

4 kg bodzabogyót megmosunk, leszemezzük, majd 2 kg cukrot adunk hozzá. Felöntjük vízzel és addig főzzük, amíg a bodza meg nem puhul. Ezt követően szitán leszűrjük és üvegekbe helyezzük. Hidegen tároljuk. Az így készített bodzalé csak néhány napig áll el.

 

 

Bodzaüdítő


Hozzávalók: 6-7 szép bodzavirág, 4 citrom, 50 dkg cukor, 80-100 szem citrompótló, 5 liter víz

A hozzávalókat beletesszük egy nagy fazékba és 24 órát állni hagyjuk. Néhányszor megkeverjük, hogy a cukor is elolvadjon. Másnap leszűrjük és hűtőbe tesszük. Kb egy hétig eláll, de ha egy kis szalicilt is teszünk bele és hűvös, sötét helyre tesszük, akkor 1-2 hónapig is. Hidegen fogyasszuk.

 


network.hu

 

 

Bodzabogyószörp.

 

3 kg szemezett bodzabogyót porcelán vagy kőedénybe téve néhány napig állni hagyunk. Utána megtörjük, és a levét átszűrjük. Minden literhez 1 kg cukrot adunk, addig főzzük, míg sűrűsödni nem kezd. Forrón üvegbe töltjük, és lekötve száraz gőzbe tesszük. Vízzel hígítva kiváló üdítőital, de a fél liter tejjel összemixelt 1 dl bodzaszörp is kitűnő italnak számít.

 

 

Bodzadzsem

 

Hozzávalók: 2 kg érett bodzabogyó, 0,5 kg cukor, 3 db citrom, 2 dl fehérbor, 1 késhegynyi szalicil

A megmosott bogyókat 20 percig főzzük a 2 dl borban majd szitán átpasszírozzuk. A citromokat kicsavarjuk, a citromlével a cukorból szirupot főzünk, és hozzáadjuk az átpasszírozott gyümölcsöt. Az egészet még 5 percig forraljuk, forró üvegekbe töltjük, 2 db celofánnal szorosan lekötjük, a késhegynyi szalicilt a két celofánréteg közé szórjuk. A forró üvegeket szárazgőzbe tesszük.

 

 

Bodzaíz

 

Hozzávalók: 2 kg érett bodzabogyó, 0,5 kg cukor, 1 citrom, 1 késhegynyi szakidcil

Az alaposan megmosott bogyókat a citromkarikákkal sűrűre főzzük, majd a cukrot hozzáadva még 15 percig forraljuk (kavargassuk, vigyázzunk le ne égjen). Forrón üvegekbe töltjük. Két réteg celofánnal lezárjuk. A késhegynyi szalicilt a két celofánréteg közé szórjuk. A forró üvegeket szárazgőzbe tesszük.

 

 

Bodzalikőr

Hozzávalók: 1 kg bodzabogyó, 1 liter 96%-os alkohol, 1,5 liter víz, 0,5 kg cukor, szegfűszeg, fahéj, 1 citrom héja

 A megmosott bodzabogyót leszedjük a kocsányáról és az 1 liter 96%-os alkoholban két hétig pihentetjük, de közben naponta megkeverjük. A vízben felfőzzük a cukrot a szegfűszeggel és fahéjjal, majd hozzáadjuk a reszelt citrom héját. Ezt követően az alkoholos részt hozzáöntjük a cukros részhez, két-három napig pihentetjük, majd leszűrjük és légmentesen üvegbe zárjuk. Az érési ideje 3-4 hónap.

 

Címkék: bodza leírás receptek

Kapcsolódó cikkek:

  A földieper

  A gyógyító alma

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Lofaszics Pinafasz üzente 15 éve

A bodza gyümölcse mergezö. Keksavat tartalmaz, mas neven kaliumcianidot, amelyik hö hatasara artalmatlan vegyszerekre esik szet. Ezert bodzagyümölcsöt nyersen fogyasztani nem szabad (jo asszony, azert mielött közveszelyes dolgokat publikal a neten informalodjon! az elejen azt irja hogy a gyümölcs szörpkent fogyaszthato, csak kesöbb kerül emlitesre a fözes). Minimum egy oran keresztül, magas hömersekleten, kell a gyümölcsöt illetve annak a levet fözni hogy biztonsagosan fogyaszthato legyen.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Köszönöm ,ezt a sok ötletet,mi szörpöt szoktunk készíteni de a töbit is kípróbálom,amit küldtél ,el is mentem ezt magamnak .

Válasz

Varróné Juhász Judit üzente 16 éve

Köszönöm szépen Zsókám, nagyon jó kis összeállítás. :):)
Szép délutánt kívánok! :):)

Válasz

Polgárné Éva üzente 16 éve

Köszönöm szépen.

Válasz

Rné Magdi üzente 16 éve

Köszönöm jó ötlet és finom a szörp.

Válasz

Nagy Anna üzente 16 éve

Szia Zsóka! A nagy rohanásban meg is feledkezünk, hogy itt a bodza. Én is majdnem megfeledkeztem róla. Lehet belőle készíteni szörpikét, dzsemet, likőrt meg hasonlókat. A gyerekek ilyenkor már alíg várják a szörpikét. Üde, kellemes frissitő ital készül belőle. Likőrt még nem ittam, de feltétlenűl el fogom készíteni. Méghozzá a nagymamáknam, mármint a két anyukának. Majd jelentem, hogyan sikerült. Köszönöm az összeállitást meg a figyelmességet.

Válasz

Nagy Anna üzente 16 éve

Köszönöm szépen.
Kár,hogy nagyony szennyezett a levegő,régen mi is csináltunk
szörpöt.

Válasz

Bernáth Mihályné üzente 16 éve

Szia! Nagyon szépen köszönöm! A recepteket is . A házunk közelében van is egy nagy bodza bokor.Majd kiprobálom! Egyébként már ittam bodza szörpöt, Valóban nagyon finom!

Válasz

Tóth Zoltánné Erika üzente 16 éve

köszönöm az összeállításod

Válasz

id.Csik József üzente 16 éve

Szervusz...!
Igen igazad van tökéletes a Bodza szörp nagyon szereti a családom,minden évben jelentős mennyiséget készítünk.Egészséges és nincsen benne a rengeteg különböző vegyi adalékok.
Baráti üdvözlettel!
id.Csík József

Válasz

További hozzászólások 

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu