Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

 

 

 

 

"Naponta egy alma távol tartja az orvost."
"Mielőtt ágyba bújsz, egy alma, s az orvos koldulni megy ma."

 

 

Az ókori egyiptomiak után a görögök és a rómaiak az étkezést így jelezték: ab ovo usque ad mala, a tojástól az almáig. Tehát az étkezést almával fejezzük be. Vajon miért?

 

Az alma kémiai alkotórészei:

 

Gyümölcscukrok, pektin, növényi savak (citromsav, almasav), vitaminok –főleg aszkorbinsav (C-vitamin), ásványi anyagok (foszfor), nyomelemek

 

Gyógyhatása:

 

Az alma az egyik legnépszerûbb gyümölcs, Amit fõleg gyógyhatásának köszönhet. S bár alacsonyabb a C vitamin tartalma mint a citromé, vagy a narancsé, gyógyhatását a benne levõ ásványoknak köszönheti, amelyek az emésztési rendszerre hatnak gyógyítólag. Magas a pektin tartalma, aminek szintén gyógyhatását köszönheti. A pektin az az anyag, amely a gyümölcs sejtfalának alkotó része, s amely vízben oldódva kocsonyás zselét alkot. Fontos továbbá a héja, a cellulóz része, amely segít kisöpörni a beleket. Általánosságban véve, az alma tisztító hatású.

Jó tulajdonsága még az, hogy az íz leplezése végett olyan zöldséglékhez is keverhetjük, aminek fogyasztásához egyébként nemigen lenne étvágyunk. Fogyasztása elõsegíti a más táplálékkal elfogyasztott ásványok, vitaminok enzimek felszívódását, érvényesülését szervezetünkben.

 

Alacsony vércukor

 

Az alacsony vércukor esetén, amikor az agy nem kap elegendõ glukózt, rosszullét környékez, ájulás is bekövetkezhet. Valamikor cukorkát ajánlottak ilyen sürgõsségi esetekben. Annál azonban sokkal jobban megfelel a beteg szervezetnek a nyers alma. Abban az esetben is ajánlatos az alma fogyasztása, amikor föllép a depresszió.

 

Hashajtó:

 

Ha az almalét összekeverjük olyan növény levével, amelyben sok az ásványi só, olyan gyógyszer hatású anyag keletkezik, amely elsõ osztályú hashajtónak felel meg. Ezt a pektin tartalmának köszönheti. A legjobb ha spenót-lével, vagy sóska-lével keverjük össze fele-fele arányban. Ebben a két zöldségfélében ugyanis nagymennyiségû oxálsavat találhatunk. Az oxálsav szerves sav, a tulajdonsága, hogy rendkívül jótékonyan hat a belek mozgására nyers állapotban. Amikor a pektin és a nyers oxálsav összekeveredik, a belek faláról képes leolvasztani a megrökönyödött székrekedés maradványait is. Mindez fájdalommentesen történik, görcsök nélkül. A bélben ugyanis olyan baktériumok működnek, amelyek az almapektint a hurutos bélnyálkahártyák felületét védő réteggé alakítják. Továbbá a pektin salakképző anyagokat juttat a székletbe, amivel egyaránt segít a hasmenés és a székrekedés enyhítésében Súlyosabb esetekben csupán kevés spenótlét keverjünk az alma-léhez, mert a benne levõ oxál-sav meggyorsítja a belek mozgását..

 

Serkenti az emésztést:

 

Az alma savas tartalmával hozzásegít a gyomor és a belek mozgásának meggyorsításához, pektin tartalma pedig segíti az anyagcserét, amihez hozzájárulnak a B vitaminok is. A salakképző anyag serkenti az összehúzódást és ezzel enyhíti a székrekedést

 

 

Izületi gyulladás :

Az almának rendkívül magas a savtartalma. Almabor is készíthetõ belõle, de sokkal inkább ismert egy másik terméke az almaecet. Az almaecet nemcsak saláták, vagy más étel ízesítésére használatos, de jó szolgálatot tesz azoknak is akik érrendszeribetegségekkel küzdenek. Az izületi gyulladásbántalmak csökkenthetõk, ha naponta kétszer fogyasztunk vízzel almaecetet. Egy pohár vízhez két evõkanál almaecetet adunk. Hasonló szolgálatot tesz az izületi gyulladásbetegeknek a kissé erjedt alma lé. A savas gyümölcs, mint tudjuk, elfogyasztva lúgos termékké válik, bejutva a vérbe kioldja a csuklókból az apró kristályokat, amelyek a fájdalmat okozzák.

 

 

Magas koleszterin:

 

Az egyik legalattomosabb betegségnek tartják a koleszterin lerakódást. Csendben húzódik meg a vérerekben a zsírlerakódás, ami idõvel alaposan leszûkíti az ereket. Ha nem végezünk gyakran nagytakarítást testünkben, elõbb, vagy utóbb meglepetés érhet bennünket. De ahogyan táplálékkal okozhatjuk a bajt, ugyancsak táplálékkal segíthetünk magunkon. Az alma pektinje azt bizonyította a kísérletezések során, hogy képes feloldani azokat a zsírokat - triglycerideket, amelyek a lerakódást okozzák. Egy alma elfogyasztása főétkezés vagy tejtermék elfogyasztása után, egyfajta védettséget nyújt a koleszterin ellen A pektin csökkentheti a vér koleszterinszintjét is, ami a szívbetegségek és a szívrohamok fő rizikófaktora

 

Vértisztító:

 

Az alma nemcsak az emésztési rendszer alapos tisztítója, de a vérsavtalanításába is alaposan belesegít. Ezt a tulajdonságát a magas ásványtartalmának köszönheti.

 

Májtisztító:

 

Ha baj van az emésztéssel, azt a májhoz is visszavezethetjük. A renyhe emésztésen az émelygésen könnyítünk, alma lé fogyasztásával.

 

Vesetisztító:

 

A veseleterhelése már megtörtént, amikor megkaptuk az önpusztító betegségeket. A csuklók fájdalma akkor következik be, amikor már a vese is le van terhelve. A vese tisztítására legjobb ha kissé szeszes almalét fogyasztunk, vagy almaecetet, amely kioldja a disznóhús fogyasztás által keletkezett kristályszilánkokat a vesékbõl.


Az alma a legnagyszerűbb gyümölcs: ízletes, zamatos és szinte minden bajra jó. Ráadásul télire is elrakható, bár mindenképpen csak a teljesen épeket tároljuk. A benne található vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, ballasztanyagok igen jótékonyan hatnak a szervezetre. Bélfertőtlenítő: elpusztítja a baktériumokat, csökkenti a gyulladást. Hasmenés elleni szer: a reszelt almát kicsit állni hagyjuk, hogy megbarnuljon, és úgy fogyasztjuk. Immunerősítő: erősíti a szervezet ellenálló képességét. Általános erősítő: sok benne a C-vitamin és a vas. Koleszterinszabályozó: segít leépíteni a "rossz" koleszterint, és javítja a "jó" termelődését. Mindennap együnk meg 1-2 almát, csomagoljuk iskolás gyermekeink tízóraijához is! A többiből pedig receptjeink alapján süssünk-főzzünk finomakat. A siker nem marad el.

 

Almás falatok

 

Rendezzünk tányérra néhány szelet sajtot (rokfort, camambert, chedar). Tegyünk közé néhány szem szőlőt, dióbelet és almaszeletet. Nemcsak egészséges csipegetnivaló, hanem így együtt, fenséges eledel! Gyors nyalánkság

Vágjunk félbe néhány almát, magházukat vájjuk ki. A mélyedésbe szórjunk fahéjat, kevés mézet, és takarjuk be durvára vágott dióval. Süssük át a mikróban. Gyors és nagyon finom édesség.

 

 

Aszalt alma télire

 

A szárítás vagy aszalás a gyümölcstartósítás egyik legősibb módja. Almaaszalásra a nem teljesen hibátlan, hullott gyümölcsöt is felhasználhatjuk. A lényeg, hogy azonos fajtájú és érettségű almákat használjunk az egy alkalommal való feldolgozásra, hogy egyszerre száradjanak.

Az almát először mossuk meg. Érdemesebb hámozottan készíteni. Vágjuk ki a magházat, és minden darabot vágjunk 8-12 szeletre. Az alma gyorsan barnul, ezért máris tegyük 2%-os (2 dkg/liter) citrom- vagy borkősavas oldatba. Ebben 15 percig áztassuk, majd terítsük szét az aszalólemezen. Kezdjük az aszalást kb. 45 C-os hőmérsékleten, majd fokozatosan felvihetjük 70 C-ig. Az alma 3-4 nap alatt aszalódik meg, ezután papírzacskóban tarthatjuk. A héját is megszáríthatjuk, télen kitűnő ízű teát főzhetünk belőle. Az időskori bélrenyheségre különösen jó hatású.

 

 

 

Almasaláta

 

Hozzávalók:

személyenként 1-2 alma,

3-4 evőkanál tejfölös joghurt,

márványsajt.

Elkészítése:

Az almát megtisztítjuk, egyforma kockákra vágjuk. A márványsajtot a tejfölös joghurttal simára turmixoljuk, és ráöntjük az almára

 

 

 

Káposztasaláta almával

 

Hozzávalók 6 személyre:

1 kg fejes káposzta, 3 közepes alma,

só, 1 fej hagyma, kb. 2,5 dl víz,

3 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt,

1 teáskanál köménymag (egészben)

egy kevés cukor vagy helyette pár

csepp folyékony édesítőszer.

 

Az almát meghámozzuk, kimagozzuk és vékony gerezdekre vágjuk; a hagymát megtisztítjuk és vékony karikákra szeljük, a káposztát megtisztítjuk, megmossuk legyaluljuk, egy nagy lábasba tesszük és megsózzuk; hozzáadjuk a hagymaszeleteket és a vizet, majd fedő nélkül, nagy lángon kb. 7 percig, kevergetve pároljuk. Egy kis lábasban olajat forrósítunk, hozzáadjuk a lisztet, és állandó keverés mellett világos rántást készítünk; a rántást és a köménymagot a káposztához keverjük, s további 5 percig pároljuk. Ha a káposzta megpuhult, lehúzzuk az edényt a tűzről, és hozzákeverjük az almagerezdeket; végül sóval és cukorral ízesítjük, majd forrón tálaljuk. Remek köret mindenféle sertéshúshoz.

 

 

Almaecet

 

 

Természetes fogyasztószer: zsíroldó, emésztést segítő, méregtelenítő, tisztítja a belső szerveket, köleszterinszint-csökkentő, segít megőrizni a sejtek fiatalságát, tartós fogyasztása megelőzi az érelmeszesedést.

 

Hozzávalók:

5 kg éretlen alma, 1 l fehérbor, ½ kg cukor

Az almákat ledaráljuk, és olyan edénybe tesszük, hogy nagy felületen érintkezzen a levegővel. Annyi fehérborral tesszük fel, hogy éppen ellepje, és hozzákeverjük a cukrot. A napra tesszük, 5-6 hétig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Jól záródó üvegekbe tároljuk.

 

 

 

Almabor

 

Rendszeres fogyasztásával javul az ízületek mozgásképessége, tisztul a bélrendszer (féregűző hatása is van).

 

Hozzávalók:

10 nem túl érett alma,1 kg cukor, 1 dkg citromsav

Az almát ledaráljuk, hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat, 3 napig jól lefedve meleg helyen állni hagyjuk, majd leszűrjük. A szűrt levet keskeny szájú üvegekbe töltjük (kis felületen érintkezzen a levegővel). 2 hónap után lefejtjük, és kis, teletöltött üvegekbe tároljuk.

 

 

 

Alma-trükkök

 

Ha almakompótot készítünk, csigavonalban vágjuk le a héját, lehetőleg úgy, hogy egyben maradjon, majd szárítsuk meg - remek alapanyag almateához, amely illatával is üdít.

Az almacikkek fehér színűek maradnak - akár kompótnak, akár gyümölcssalátába, akár bundázáshoz készítjük elő -, ha borkősavas vagy citromsavas vízbe áztatjuk.

 

 

Almakrémleves

 

Hozzávalók:

5 alma, darabka fahéj,

5 szem szegfűszeg, 3 dl tej,

2 dl tejszín, 1 citrom héja,

0,2 dl citromlé, cukor.

 

A meghámozott almák magházát eltávolítjuk, s cukorral, valamint a fűszerekkel ízesített 2 dl vízben felrakjuk főni. Ha az alma megpuhult, levesszük a tűzről, a fűszereket eltávolítjuk, hozzáadjuk a tejet és a tejszínt, kézi mixerrel turmixoljuk össze. Citromlével ízesítjük. Hidegen tálaljuk.

 

 

Mese almás

 

Hozzávalók:

½ kg liszt, 1 sütőpor, kevés só, 20 dkg porcukor, 1 egész tojás, 15 dkg zsír, 2 dl tejföl.

 

Töltelék:
1,5-2 kg alma, őrölt fahéj, cukor ízlés szerint

 

A hozzávalókat összegyúrjuk. Egyik felét tepsibe tesszük, ráterítjük a kinyomkodott almatölteléket, majd rátesszük a kinyújtott tészta másik felét.
Rányomkodjuk és villával megszurkáljuk.
Tojássárgájával megkenjük, villával megszurkáljuk és világosbarnára sütjük.

 Porcukorral meghintve tálaljuk

 

 

Címkék: alma gyógynövények receptek

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Tikviczkiné Gabriella üzente 10 éve

szuperek az ötletek !!

Válasz

Kapuvari Éva üzente 12 éve

tetszik, elmentettem, fogom használni a recepteket!

Válasz

István Halhóber üzente 15 éve

Köszönöm.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 15 éve

Zsóka Köszönöm ezt a hasznos összeállitást, a lirások, receptek, képek - nagyon-nagyon jó. Puszi érte

Válasz

Balogh Józsefné üzente 15 éve

Köszönöm ,szeretem az almát!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 15 éve

Nagyon sok almát megszoktam enni.Köszönöm ezt a jó kis összeállítást! Tényleg nagyon jók a receptek!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 15 éve

Nyami-nyami... Ezt elmentem magamnak, jók a receptek.

Válasz

Becsei Ferencné üzente 15 éve

Mesés összállítás, jó volt olvasni.

Válasz

Szalai Tamásné üzente 15 éve

Bözsike ! Jól ismersz Nem mondtad már hamarabb hogy ne a dokihoz menjek . Ott vagy melletttem ,És.....? Na köszi asok jó tanácsot Naggyából én is tudtam de nagyon jól összeszetted Gratula Kati

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 15 éve

Zsóka ez nagyon remek öszeállítás !Köszönöm,hogy elküldted .El is mentem magamnak .

Válasz

További hozzászólások 

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu