Kis türelmet...
A földieper több termesztett fajtáját különböztetjük meg. A rózsafélék családjába tartozik, vad rokona a szamóca erdőkben tisztásokon, bokros helyeken fordul elő. Finom gyümölcs. Az erdei szamóca sokkal értékesebb anyagokat tartalmaz, mint a kerti földieper. A vadon termő növénynek levelei is hasznosak, gyógynövényként használják teának, teakeverékekhez egyaránt. Teáját bélhurut ellen, teakeveréke pedig a cukorbaj gyógyításához járul hozzá. Izzasztóként is használják.
A földieper az egyik legelérhetőbb gyümölcs a bogyós gyümölcsök közül a tömegek számára. Termesztése nagyban is történik, így a nagyvárosi piacokra is eljuthat minden mennyiségben, amíg az idény tart.
Hasonlóan jó a felhozatal a szamócából is, amíg az idény tart. Bár sokan a tetszetősebb földieper vásárlása mellett döntenek, a szamóca vitamin, és ásvány tartalma nem egyszer többszörösen felülmúlja előkelő rokonáét.
Tápértéke:
A földieper és szamóca nagyon értékes gyümölcsünk. Értékét fokozza, hogy az elsők között jut hozzá a test a téli vitaminkoplalás után. Ha elegendő szamócához jutunk, testünk mint a szivacs megtelik vitaminokkal és ásványokkal, ellenállóvá válva a meghűléses és más betegségekkel szemben.
Gyógyító hatása:
Gyógyító hatása megfelel a többi bogyós gyümölcsnek, sőt amint említettük, erdei, vadon élő rokona, felülmúlja termesztett vagy a kiskerti földiepret. Vértisztító, baktériumölő.
Bőrzúzódás:
Vértisztító hatása lehetővé teszi azoknak a betegségeknek a gyógyítását, amelyek a kapilláris vérerekkel kapcsolatosak. A bőr alatti vérzékenység, bőrzúzódás, amikor ugyan nem nagy a sebesülés a bőrön, de elegendő arra, hogy utat nyisson a fertőző baktériumoknak a szervezetünkbe, illetve a bőr alatti vérzékenység lehet más, komoly betegség következménye, vagy velejárója, vagy elégtelen táplálkozás következménye. Bármely bogyós gyümölccsel gyógyítható ez a betegség, így a földieper szörppel is.
Fogápoló, szépítő:
Nemcsak fogtisztításra, de fogápolásra is kitűnő szer a földieper. Nyomkodjuk szét egy kis tálban, majd a pépesített földieperbe mártsuk bele a fogkefét és jól keféljük át a fogainkat. Fényesek és fehérek lesznek a földiepertől.
A kozmetikában is helyet kapott a földieper, mert kitűnő bőrápolónak bizonyult. A bedörzsölt bőr nemcsak az elhalt részektől szabadul meg, de a napégetett bőrt is hűsíti, gyógyítja.
Elhízás ellen:
A földieper kitűnő szer azoknak, akik fogyókúráznak. Nem csak azért, mert a folytonos étvágyat kielégíti, de rengeteg ásvány tartalma következtében első osztályú vértisztító. Különösen azoknak ajánlott, akik idős korban az elhízás következtében önpusztító betegségekben szenvednek, mint az arhtritisz, stb. Jó gyógyszer továbbá a cukorbajra, magas vérnyomásra, székrekedésre, vesékre stb.
Elkészítési mód:
A földieper az a gyümölcs, amit sokrétűen föl tudunk használni. Díszítésnek, vagy kiegészítőknek más gyümölcs társaságában. Jellegzetes íze javítja a gyümölcssalátát. Az epret a friss fogyasztáson kívül mélyhűtésre, szörp-, lekvár- és befőttkészítésre is használják. Különleges íze, zamata mégis leginkább nyersen érvényesül Törekedjünk arra, megszabaduljunk rossz szokásunktól, hogy cukrozzuk. Éppen a földieper az egyik jellegzetes gyümölcsünk, amely semmiféle ízesítésre nem szorul. Maradjunk meg a természetes íznél, sokkal élvezetesebb és megkíméljük a májunkat egy fölösleges vegyszertől.
Epres rebarbaralekvár
Tisztítsuk meg az epret és a rebarbarát, vágjuk össze kis darabokra. Tegyük egy nagy lábasba, keverjük össze lekvárzselésítővel és egy citrom levével. Főzzük öt percig, majd adjunk hozzá cukrot ízlés szerint, és még legalább három percig főzzük.
Steril, jól kimosott üvegekbe töltsük a forrásban levő lekvárt, jól zárjuk le, fordítsuk fejre öt percre, így tudjuk tartósítószer nélkül tartósítani, majd száraz, hűvös helyen évekig eltartható.
Epres túrókocka
Hozzávalók:
4 tojásból sütött piskóta ( vagy 1 db kész piskótalap)
A tökéletes piskóta:
Hozzávalók:
4 tojás
4evőkanál cukor
2/3 csomag vaníliás cukor
4 púpozott evőkanál liszt
2/3 csomag sütőpor
1 csipet só
Habosra keverem a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral egy nagy tálban. Átszitálom a lisztet tálba, és alaposan össze keverem a sütőporral. A tojások fehérjéből kemény habot készítek. A tojássárgájára rá szórom a liszt felét, ráteszem a tojásfehérjét, majd a tetejére rá hintem a maradék lisztet. Fakanállal óvatosan össze dolgozom, úgy, hogy a tojáshab ne törjön össze. A masszát sütőpapírral kibélelt sütőformába öntöm, és 200 fokra előmelegített sütőben aranysárgára sütöm. A megsült piskótát kis ideig a sütőben hűlni hagyom, majd rácsra borítva le húzom róla a sütőpapírt, meg fordítom, és hagyom teljesen kihűlni.
3 ekanál eperlekvár,
50 dkg túró,
10 dkg porcukor,
1 citrom,
1 vancukor,
2 ekanál zselatin,
2 dl tejszín
A tetejére:
60 dkg eper,
2 cs gyümölcszselépor,
0,5 dl eperszörp
A piskótalapot megfelelő méretű, zsírpapírral bélelt tepsibe fektetjük, majd zsíppapírból kb. 5 cm magas karimát hajtogatunk köré. Eperlekvárral megkenjük. A túrót szitán áttörjük, porcukorral, vancukorral és reszelt citromhéjjal ízesítjük. A zselatint kevés vízben feloldjuk, meglangyosítjuk és a túrós krémhez adjuk, végül a kemény habbá vert tejszínt is óvatosan beleforgatjuk. A túrós krémet a lekváros piskótára simítjuk és 1-2 óra alatt megdermesztjük. A megtisztított eperszemekkel szépen kirakjuk a tetejét. A gyümölcszseléport az előírásnak megfelelő arányban elkeverjük a felhígított eperszörppel, és felforralva és langyosra hűtve az eprekre csorgatjuk. Ha megdermedt, kockákra vágva, esetleg tejszínhabsapkával a tetején tálaljuk.
Eperkrémes kakaótorta
Hozzávalók. 12 szelethez
A tésztához:
5 db tojás,
14 dkg kristálycukor,
14 dkg réteskiszt,
2 dkg kakaópor,
4 ekanál olaj
A töltelékhez:
20 dkg eper,
20 dkg kristálycukor,
2 dkg zselatin,
25 dkg habtejszín,
25 dkg tehéntúró
A krémhez:
20 dkg vaj, 10 dkg főzőcsokoládé
A tojásokat válasszuk szét. A sárgájukat keverjük habosra a cukor felével. A fehérjékből verjünk kemény habot a többi cukorral. A kétféle krémet forgassuk össze a kakaóporral elkevert liszttel, az olajjal. A tésztát öntsük egy 26 cm átmérőjű formába. Előmelegített sütőben 160 fokon süssük 45 percig. Hagyjuk kissé hűlni és borítsuk ki. Ha kihűlt vízszintesen vágjuk 2 lapba.
A töltelékhez tisztítsuk le és daraboljuk fel az epret, majd a cukor felével pároljuk puhára. Nyomjuk át szitán és még forrón adjuk hozzá a zselatint. Keverjük amíg el nem olvad. A tejszínt verjük kemény habbá a többi cukorral, és a túróval együtt adjuk az eperpüréhez. Ha elkezd sűrűsödni, kenjük a krémet az alsó piskótalapra, rakjuk rá a másik lapot, és a hűtőben hagyjuk megszilárdulni.
A vajat daraboljuk fel. A felolvasztott főzőcsokival keverjük sima krémmé és kenjük meg vele a tortát. Az oldalát szórjuk meg a kókuszreszelékkel. Habzsákba töltve nyomjunk csokirózsákat az étcsokis krémből készült bevonóból a tortára. Végül díszítsük ki a megolvasztott fehércsokis tortabevonóba mártott és előzőleg félbevágott eperszemekkel.
Ha nincs kedvünk a díszítéssel bíbelődni, egyszerűen tegyünk félbevágott eperszemeket a tortára.
Mandulás epertorta
Hozzávalók (12 szelethez)
3 tojás,
10 dkg cukor,
1 kiskanál reszelt narancshéj,
10 dkg finomliszt,
2 dkg őrölt mandula,
zsíradék és liszt a sütőformához
A töltelékhez:
10 dkg eperlekvár,
1 citrom,
60 dkg cukor,
1 ekanál étkezési keményítő,
4 tojássárgája,
½ l habtejszín,
50 dkg eper,
6 dkg mandulapehely
A tojások sárgáját a cukor felével keverjük habosra, majd adjuk hozzá a narancshéjat, a mandulát és a lisztet. A fehérjéket és a többi cukrot verjük kemény habbá. A két krémet keverjük össze, és öntsük a kizsírozott, belisztezett tepsibe. Előmelegített sütőben 170 fokon süssük 30 percig a tésztát.
Ha kihűlt, vízszintesen vágjuk el 3 lappá, és az eperlekvárral megkenve rétegezzük egymásra azokat. A citrom héját reszeljük le majd préseljünk ki belőle 2 ekanálnyi levet.
Egy serpenyőben hevítsük fel a vajat és adjuk hozzá az étkezési keményítőt, valamint a cukrot. Kissé főzzük össze, keverjük hozzá az elhabart tojássárgákat is, és főzzük sűrűre. Adjuk hozzá a citrom héját és levét is és hagyjuk kihűlni. A ke,ény habbá vert tejszín 2/3-át keverjük a krémhez, és kenjük rá a torta tetejére és oldalára. Az utóbbit szórjuk meg mandulapehellyel. A torta tetejét a maradék tejszínhabbal és a félbevágott eperszemekkel díszítsük.
Epres piskótarolád
Hozzávalók:
a tésztához
3 tojás,
3 púpozott evőkanál liszt,
3 evőkanál porcukor,
csipetnyi só;
a töltelékhez
25 dkg eper,
2 dl kefir,
10 dkg krémsajt,
fél dl tej,
1 púpozott teáskanál zselatin,
kevés porcukor,
a sütőlemez kikenéséhez 1 evőkanál margarin és 1 evőkanál liszt.
A piskótához a tojások sárgáit fehéredésig keverjük a porcukor felével. A tojásfehérjékből a megmaradt cukorral kemény habot verünk. A habhoz felváltva adjuk a cukros tojást és a lisztet, majd óvatosan addig keverjük, amíg az egész massza egyneművé válik. Kisebb, lapos peremű sütőlemezt a margarinnal kikenünk és a liszttel behintjük, majd egyenletesen rásimítjuk a masszát. Előmelegített forró sütőbe toljuk.
A tüzet azonnal mérsékelve, 10-12 perc alatt világos sárgára sütjük. A megsült tésztát egy bevizezett, de jól kicsavart, nedves konyharuhára borítjuk. A konyharuha segítségével azonnal összetekerjük, és így hagyjuk kihűlni.
A töltelékhez a zselatint a tejjel folytonos keverés közben langyosra melegítjük. Hozzácsorgatjuk a kefirt, beletesszük a krémsajtot, és annyi cukorral ízesítjük, hogy kellemesen pikáns legyen.
Simára keverjük. A megmosott, kicsumázott és villával összetört epret is hozzáadjuk, és az alufóliára helyezett, kitekert piskótalapra a krémet felkenjük. Lazán felcsavarjuk, és a fóliába becsomagoljuk, két végét behajtjuk, a tetejét lenyomkodjuk, hűtőszekrényben megdermesztjük.
A megmaradt krémet a tetejére kenjük, és néhány szép, félbe vágott eperrel díszítjük.
Epres kocka
Hozzávalók:
12,5 dkg liszt
12,5 dkg margarin
12,5 dkg cukor
1/2 sütőpor
4 tojás
1 citrom reszelt héja
1 vaníliás cukor
50 dkg eper
8 dkg zsemlemorzsa
A tojásokat kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával. Belekeverjük az olvasztott margarint, és a sütőporral elkevert lisztet. Egy formát vajjal kikenünk, és beleszórjuk a zsemlemorzsát, majd a masszát belesimítjuk.
Az alaposan megmosott és leszárított epret lisztbe forgatjuk, majd a masszára tesszük.
Előmelegített sütőben 25 percig sütjük.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
A bodza
A gyógyító alma