Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

 

network.hu


A földieper több termesztett fajtáját különböztetjük meg. A rózsafélék családjába tartozik, vad rokona a szamóca erdőkben tisztásokon, bokros helyeken fordul elő. Finom gyümölcs. Az erdei szamóca sokkal értékesebb anyagokat tartalmaz, mint a kerti földieper. A vadon termő növénynek levelei is hasznosak, gyógynövényként használják teának, teakeverékekhez egyaránt. Teáját bélhurut ellen, teakeveréke pedig a cukorbaj gyógyításához járul hozzá. Izzasztóként is használják.

A földieper az egyik legelérhetőbb gyümölcs a bogyós gyümölcsök közül a tömegek számára. Termesztése nagyban is történik, így a nagyvárosi piacokra is eljuthat minden mennyiségben, amíg az idény tart.

Hasonlóan jó a felhozatal a szamócából is, amíg az idény tart. Bár sokan a tetszetősebb földieper vásárlása mellett döntenek, a szamóca vitamin, és ásvány tartalma nem egyszer többszörösen felülmúlja előkelő rokonáét.

 

 

Tápértéke:

 

A földieper és szamóca nagyon értékes gyümölcsünk. Értékét fokozza, hogy az elsők között jut hozzá a test a téli vitaminkoplalás után. Ha elegendő szamócához jutunk, testünk mint a szivacs megtelik vitaminokkal és ásványokkal, ellenállóvá válva a meghűléses és más betegségekkel szemben.

 

Gyógyító hatása:

 

Gyógyító hatása megfelel a többi bogyós gyümölcsnek, sőt amint említettük, erdei, vadon élő rokona, felülmúlja termesztett vagy a kiskerti földiepret. Vértisztító, baktériumölő.

 

Bőrzúzódás:

 

Vértisztító hatása lehetővé teszi azoknak a betegségeknek a gyógyítását, amelyek a kapilláris vérerekkel kapcsolatosak. A bőr alatti vérzékenység, bőrzúzódás, amikor ugyan nem nagy a sebesülés a bőrön, de elegendő arra, hogy utat nyisson a fertőző baktériumoknak a szervezetünkbe, illetve a bőr alatti vérzékenység lehet más, komoly betegség következménye, vagy velejárója, vagy elégtelen táplálkozás következménye. Bármely bogyós gyümölccsel gyógyítható ez a betegség, így a földieper szörppel is.

 

Fogápoló, szépítő:

 

Nemcsak fogtisztításra, de fogápolásra is kitűnő szer a földieper. Nyomkodjuk szét egy kis tálban, majd a pépesített földieperbe mártsuk bele a fogkefét és jól keféljük át a fogainkat. Fényesek és fehérek lesznek a földiepertől.

A kozmetikában is helyet kapott a földieper, mert kitűnő bőrápolónak bizonyult. A bedörzsölt bőr nemcsak az elhalt részektől szabadul meg, de a napégetett bőrt is hűsíti, gyógyítja.

 

Elhízás ellen:

 

A földieper kitűnő szer azoknak, akik fogyókúráznak. Nem csak azért, mert a folytonos étvágyat kielégíti, de rengeteg ásvány tartalma következtében első osztályú vértisztító. Különösen azoknak ajánlott, akik idős korban az elhízás következtében önpusztító betegségekben szenvednek, mint az arhtritisz, stb. Jó gyógyszer továbbá a cukorbajra, magas vérnyomásra, székrekedésre, vesékre stb.

 

Elkészítési mód:

 

A földieper az a gyümölcs, amit sokrétűen föl tudunk használni. Díszítésnek, vagy kiegészítőknek más gyümölcs társaságában. Jellegzetes íze javítja a gyümölcssalátát. Az epret a friss fogyasztáson kívül mélyhűtésre, szörp-, lekvár- és befőttkészítésre is használják. Különleges íze, zamata mégis leginkább nyersen érvényesül Törekedjünk arra, megszabaduljunk rossz szokásunktól, hogy cukrozzuk. Éppen a földieper az egyik jellegzetes gyümölcsünk, amely semmiféle ízesítésre nem szorul. Maradjunk meg a természetes íznél, sokkal élvezetesebb és megkíméljük a májunkat egy fölösleges vegyszertől.

 

 

Epres rebarbaralekvár

 

Tisztítsuk meg az epret és a rebarbarát, vágjuk össze kis darabokra. Tegyük egy nagy lábasba, keverjük össze lekvárzselésítővel és egy citrom levével. Főzzük öt percig, majd adjunk hozzá cukrot ízlés szerint, és még legalább három percig főzzük.

Steril, jól kimosott üvegekbe töltsük a forrásban levő lekvárt, jól zárjuk le, fordítsuk fejre öt percre, így tudjuk tartósítószer nélkül tartósítani, majd száraz, hűvös helyen évekig eltartható.

 

 

network.hu

 

 

Epres túrókocka

 

Hozzávalók:

4 tojásból sütött piskóta ( vagy 1 db kész piskótalap)

 

A tökéletes piskóta:

 

Hozzávalók:
4 tojás
4evőkanál cukor
2/3 csomag vaníliás cukor
4 púpozott evőkanál liszt
2/3 csomag sütőpor
1 csipet só

 

Habosra keverem a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral egy nagy tálban. Átszitálom a lisztet tálba, és alaposan össze keverem a sütőporral. A tojások fehérjéből kemény habot készítek. A tojássárgájára rá szórom a liszt felét, ráteszem a tojásfehérjét, majd a tetejére rá hintem a maradék lisztet. Fakanállal óvatosan össze dolgozom, úgy, hogy a tojáshab ne törjön össze. A masszát sütőpapírral kibélelt sütőformába öntöm, és 200 fokra előmelegített sütőben aranysárgára sütöm. A megsült piskótát kis ideig a sütőben hűlni hagyom, majd rácsra borítva le húzom róla a sütőpapírt, meg fordítom, és hagyom teljesen kihűlni.

 

3 ekanál eperlekvár,

50 dkg túró,

10 dkg porcukor,

1 citrom,

1 vancukor,

2 ekanál zselatin,

2 dl tejszín

 

A tetejére:

60 dkg eper,

2 cs gyümölcszselépor,

0,5 dl eperszörp

 

A piskótalapot megfelelő méretű, zsírpapírral bélelt tepsibe fektetjük, majd zsíppapírból kb. 5 cm magas karimát hajtogatunk köré. Eperlekvárral megkenjük. A túrót szitán áttörjük, porcukorral, vancukorral és reszelt citromhéjjal ízesítjük. A zselatint kevés vízben feloldjuk, meglangyosítjuk és a túrós krémhez adjuk, végül a kemény habbá vert tejszínt is óvatosan beleforgatjuk. A túrós krémet a lekváros piskótára simítjuk és 1-2 óra alatt megdermesztjük. A megtisztított eperszemekkel szépen kirakjuk a tetejét. A gyümölcszseléport az előírásnak megfelelő arányban elkeverjük a felhígított eperszörppel, és felforralva és langyosra hűtve az eprekre csorgatjuk. Ha megdermedt, kockákra vágva, esetleg tejszínhabsapkával a tetején tálaljuk.

 

 

network.hu

 

Eperkrémes kakaótorta

 

Hozzávalók. 12 szelethez

A tésztához:

5 db tojás,
14 dkg kristálycukor,
14 dkg réteskiszt,
2 dkg kakaópor,
4 ekanál olaj

 

A töltelékhez:

20 dkg eper,
20 dkg kristálycukor,
2 dkg zselatin,
25 dkg habtejszín,
25 dkg tehéntúró

 

A krémhez:

20 dkg vaj, 10 dkg főzőcsokoládé

 

   A tojásokat válasszuk szét. A sárgájukat keverjük habosra a cukor felével. A fehérjékből verjünk kemény habot a többi cukorral. A kétféle krémet forgassuk össze a kakaóporral elkevert liszttel, az olajjal. A tésztát öntsük egy 26 cm átmérőjű formába. Előmelegített sütőben 160 fokon süssük 45 percig. Hagyjuk kissé hűlni és borítsuk ki. Ha kihűlt vízszintesen vágjuk 2 lapba.

   A töltelékhez tisztítsuk le és daraboljuk fel az epret, majd a cukor felével pároljuk puhára. Nyomjuk át szitán és még forrón adjuk hozzá a zselatint. Keverjük amíg el nem olvad. A tejszínt verjük kemény habbá a többi cukorral, és a túróval együtt adjuk az eperpüréhez. Ha elkezd sűrűsödni, kenjük a krémet az alsó piskótalapra, rakjuk rá a másik lapot, és a hűtőben hagyjuk megszilárdulni.

   A vajat daraboljuk fel. A felolvasztott főzőcsokival keverjük sima krémmé és kenjük meg vele a tortát. Az oldalát szórjuk meg a kókuszreszelékkel. Habzsákba töltve nyomjunk csokirózsákat az étcsokis krémből készült bevonóból a tortára. Végül díszítsük ki a megolvasztott fehércsokis tortabevonóba mártott és előzőleg félbevágott eperszemekkel.

Ha nincs kedvünk a díszítéssel bíbelődni, egyszerűen tegyünk félbevágott eperszemeket a tortára.

 

network.hu

 

 

 

Mandulás epertorta

 

Hozzávalók (12 szelethez)

3 tojás,

10 dkg cukor,

1 kiskanál reszelt narancshéj,

10 dkg finomliszt,

2 dkg őrölt mandula,

 zsíradék és liszt a sütőformához

 

A töltelékhez:

10 dkg eperlekvár,

1 citrom,

60 dkg cukor,

1 ekanál étkezési keményítő,

 4 tojássárgája,

½ l habtejszín,

50 dkg eper,

6 dkg mandulapehely

 

   A tojások sárgáját a cukor felével keverjük habosra, majd adjuk hozzá a narancshéjat, a mandulát és a lisztet. A fehérjéket és a többi cukrot verjük kemény habbá. A két krémet keverjük össze, és öntsük a kizsírozott, belisztezett tepsibe. Előmelegített sütőben 170 fokon süssük 30 percig a tésztát.

   Ha kihűlt, vízszintesen vágjuk el 3 lappá, és az eperlekvárral megkenve rétegezzük egymásra azokat. A citrom héját reszeljük le majd préseljünk ki belőle 2 ekanálnyi levet.

   Egy serpenyőben hevítsük fel a vajat és adjuk hozzá az étkezési keményítőt, valamint a cukrot. Kissé főzzük össze, keverjük hozzá az elhabart tojássárgákat is, és főzzük sűrűre. Adjuk hozzá a citrom héját és levét is és hagyjuk kihűlni. A ke,ény habbá vert tejszín 2/3-át keverjük a krémhez, és kenjük rá a torta tetejére és oldalára. Az utóbbit szórjuk meg mandulapehellyel. A torta tetejét a maradék tejszínhabbal és a félbevágott eperszemekkel díszítsük.

 

 

network.hu

 


Epres piskótarolád


Hozzávalók:

a tésztához

3 tojás,

3 púpozott evőkanál liszt,

3 evőkanál porcukor,

csipetnyi só;

 

a töltelékhez

25 dkg eper,

2 dl kefir,

10 dkg krémsajt,

fél dl tej,
1 púpozott teáskanál zselatin,

kevés porcukor,

a sütőlemez kikenéséhez 1 evőkanál margarin és 1 evőkanál liszt.


A piskótához a tojások sárgáit fehéredésig keverjük a porcukor felével. A tojásfehérjékből a megmaradt cukorral kemény habot verünk. A habhoz felváltva adjuk a cukros tojást és a lisztet, majd óvatosan addig keverjük, amíg az egész massza egyneművé válik. Kisebb, lapos peremű sütőlemezt a margarinnal kikenünk és a liszttel behintjük, majd egyenletesen rásimítjuk a masszát. Előmelegített forró sütőbe toljuk.

A tüzet azonnal mérsékelve, 10-12 perc alatt világos sárgára sütjük. A megsült tésztát egy bevizezett, de jól kicsavart, nedves konyharuhára borítjuk. A konyharuha segítségével azonnal összetekerjük, és így hagyjuk kihűlni.
A töltelékhez a zselatint a tejjel folytonos keverés közben langyosra melegítjük. Hozzácsorgatjuk a kefirt, beletesszük a krémsajtot, és annyi cukorral ízesítjük, hogy kellemesen pikáns legyen.
Simára keverjük. A megmosott, kicsumázott és villával összetört epret is hozzáadjuk, és az alufóliára helyezett, kitekert piskótalapra a krémet felkenjük. Lazán felcsavarjuk, és a fóliába becsomagoljuk, két végét behajtjuk, a tetejét lenyomkodjuk, hűtőszekrényben megdermesztjük.

A megmaradt krémet a tetejére kenjük, és néhány szép, félbe vágott eperrel díszítjük.

 

 

network.hu

 


Epres kocka

Hozzávalók:


 12,5 dkg liszt
12,5 dkg margarin
 12,5 dkg cukor
 1/2 sütőpor
 4 tojás
1 citrom reszelt héja
1 vaníliás cukor
50 dkg eper
8 dkg zsemlemorzsa

 

A tojásokat kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával. Belekeverjük az olvasztott margarint, és a sütőporral elkevert lisztet. Egy formát vajjal kikenünk, és beleszórjuk a zsemlemorzsát, majd a masszát belesimítjuk.
Az alaposan megmosott és leszárított epret lisztbe forgatjuk, majd a masszára tesszük.
Előmelegített sütőben 25 percig sütjük.

 

network.hu

 

 

Címkék: leírás receptek

Kapcsolódó cikkek:

  A bodza

  A gyógyító alma

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

István Halhóber üzente 15 éve

Köszönöm.

Válasz

Varróné Juhász Judit üzente 15 éve

Köszönöm szépen Zsóka, nagyon klassz ez a kis ismertető az eperről! :):) Én is nagyon szeretem! :):) Puszillak, Judit

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 15 éve

Köszönöm a finom recepteket.
Én is elmentettem magamnak!
Puszillak
Ágnes

Válasz

Ené Bakos Irén üzente 15 éve

Nekem most kezd érni a kertemben. Kipróbálom a receptjeidet köszönöm, hogy elküldted.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 15 éve

Nagyon szeretem az epret, de sajna túl drága (1.000 Ft/kg).Köszi a jó recepteket.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 15 éve

Köszönöm. Imádom az epret, de sajnos már nincs a kertünkben. A receptek nagyon jók.

Válasz

Nagy Anna üzente 15 éve

Köszönöm a finom recepteket.Nagyon szeretem az epret.
Úgy az igazi,ha magam szedhetem a kertben,ma részem volt benne.Sajna nem a sajátom,vendég voltam.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 15 éve

Azért nem olyan drága már!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 15 éve

Köszi ezt a remek ismertetőt! Nagyon szeretem az epret...

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 15 éve

Köszönöm ezt a jó infót és a recepteket is !El is mentem magamnak olyan guszták a leirás és a képek alapján a sütik !Köszönöm!

Válasz

További hozzászólások 

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu