Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

network.hu

 

 

 

  

A körömvirág kiemelkedő helyet foglal el a gyógynövények között.

Azok közé a növények közé tartozik, amelyek a rák és a rákszerű daganatok esetén segítenek. Vidéken mint kerti növényt termesztik, de vadon is előfordul.

 

 

A növény leírása:

A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik, egyéves kerti növény. Dél- és Kelet-Európából származik

Gyökere karószerű: elágazó, a talajban mélyre hatol.

 

Szára: 40-60 cm magas elágazó.

 

Levelei: szórt állásúak, felületeket szőrök borítják. 10-15 cm hosszúak, húsosak, tojásdad alakúak. A levélszél ép, tapintásuk ragacsos.

 

A virágok átmérője elérheti a 6-8 cm-t, a szárak csúcsán magányosan állnak. A leveles virágok hármasan fogazottak, a citromsárgától a narancssárgáig minden árnyalatban előfordulnak. Több sorban állnak. A fészek közepén a csöves virágok színe hasonló a nyelves virágokéhoz. Nyár elejétől a fagyokig nyílik, sokszor még karácsonykor is virágzik.

 

Termése: korong alakú kaszattermés, benne találhatóak a körömszerűen görbült 1,5 cm hosszú (változó hosszúságú egy termésen belül is), apró merev tüskékkel borított magok.

 

 

network.hu

 

A teljesen kinyílt fészkek nyelves karima vagy sugárvirágait – néha az egész virágzatot – gyűjtik május végétől egészen addig, amíg a lisztharmat be nem lepi. A gyűjtést azonban érdemes ragyogó napsütésben végezni, mert akkor a legnagyobb a gyógyhatása. A virágok gyakran összetapadnak, ezért gyűjtés után azonnal szárítják. Annál értékesebbek a virágok, minél sötétebb árnyalatúak.

 

Néha a magvak kipréselt olaját is használják, amely telítetlen zsírsavakban gazdag.

 

 

Kémiai alkotórészek:

 

A körömvirág illóolajat (mentont, izomentont, karvont, terpinént), karotinoidokat, flavonoidokat, szaponinokat, szabad triterpéneket (faradiolt, taraxaszterolt), poliszacharidokat E-vitamint, A-vitamint, P-vitamint tartalmaz.


 

Hatás:

 

Gyulladáscsökkentő, antibakteriális, hámregeneráló, sebgyógyulást elősegítő, görcsoldó, antioxidáns( sejtvédő).

A körömvirágról tudományosan bebizonyították, hogy kiválóan alkalmazható epehólyag-gyulladás ellen, jó görcsoldó és fertőtlenítőszer. Belsőleg gyomor- és hólyaghurut kezelésére használják.

 


 

Hogyan használjuk?


A tea, ha rendszeresen fogyasztjuk, vértisztító hatású. Fertőzéses sárgaság esetén eredményesnek mutatkozik, kitűnően alkalmazható májmegbetegedéseknél is. Virágjából, leveléből és szárából forrázással készítjük a teát, amit nem édesítünk.

A körömvirágot belsőleg - teaként - a gyomor és bélrendszer betegségei, gyomorgörcsök és fekélyek, valamint vastagbélgyulladás esetén is alkalmazzák.

Már napi egy-két csésze tea elfogyasztása csodát tesz.



Tea: Tegyünk 1 csészébe 1 teáskanálnyi szárított körömvirágot, forrázzuk le, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Naponta 3 csésze tea fogyasztása ajánlott. Lehűtve gargarizálásra is alkalmas..


Külsőleg használják visszérgyulladás, (főleg aranyér gyulladásos formáira van jó hatással)felfekvés, lábszárfekély, nyálkahártya gyulladások, ekcémák, sebek, egyéb bőrproblémák, méhcsípések esetén. E jótékony tulajdonságát használja ki a kozmetikai ipar, mely előszeretettel hasznosítja krémek, kenőcsök alapanyagaként.


Bőrkiütések és napégés okozta fájdalmak enyhítésére szintén ajánlják.

A homeopátiás orvosi gyakorlatban sebgyógyításra, fertőtlenítésre, zúzódások kezelésére alkalmazzák

 

 

network.hu

 


Borogatás: Forrázzunk le 1 csésze forró vízzel 2 teáskanálnyi szárított körömvirágot, majd 10 perc után szűrjük le. Borogassuk vele a sérült felületet. Naponta 2-3 kezelés ajánlott.

 

Kenőcs: Két maréknyi friss körömvirágot dörzsöljünk szét, és vízfürdő felett keverjük el 50 gramm vajjal, hagyjuk állni negyedórán át, majd mullkendőn nyomjuk át. Ha kihűlt, tegyük tiszta üvegbe, és hűtőszekrényben tároljuk. Bőrkiütésekre és napégés okozta fájdalmakra ajánlott.

 


Napolajat is készíthetünk a körömvirágszirmokból. Olivaolajban áztatunk 1:9 arányban körömvirágszirmot 2-3 napig. Amikor aranysárga lesz akkor van készen. Leszűrjük és jól záródó, sötét üvegbe töltjük. Ez a legnagyobb védőfaktorú természetes védelem. Napozáskor vékonyan kenjük be vele a bőrünket, egyenletesen barnít, a bőr rugalmas marad, nem ráncosodik.

 


Fűszerként: Az ételeknek sárgás színt és enyhén csípős ízt ad. Virágszirmait használhatjuk rizs, hal, húsleves ízesítéséhez

 

 

 

network.hu

Címkék: gyógynövények körömvirág

Kapcsolódó cikkek:

  A gyógyító alma

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

István Halhóber üzente 15 éve

Köszönöm.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 15 éve

Köszi a hasznos tanácsokat, ismertetőt.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 15 éve

Zsóka

Köszi, hogy irtál erről a hasznos gyógynövényről.



A körömvirág kiemelkedő helyet foglal el a gyógynövények között.

Válasz

Polgárné Éva üzente 15 éve

Köszönöm a hasznos információt, én is szoktam krémet készíteni, de a többi leírást is kipróbálom.

Válasz

Varróné Juhász Judit üzente 15 éve

Köszönöm szépen Zsókám a hasznos infókat!

Szép délutánt kívánok!
Puszillak, Judit :):)

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 15 éve

Köszönöm a hasznos tanácsokat, elmentettem.

Válasz

Ené Bakos Irén üzente 15 éve

Köszönöm a hasznos információt. Ismererem a körömvirág jó tulajdonságait, valóban sok mindenre használható.

Válasz

Balogh Józsefné üzente 15 éve

köszönöm mi is használjuk ,a körm virág krémet.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 15 éve

Kedves Barátaim!Csak jókat tudok írni a körömvirágról,ugymint teként,valamint kenőcs,illetve balzsmként,illetve mindenféle formája gyógyíró hatásu.Használjátok,fogyaszátok,egészséges.Szép napot kivánok Mindenkinek!Péterné-Marika

Válasz

Nagy Anna üzente 15 éve

Köszönöm,én is sokszor használom.

Válasz

További hozzászólások 

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu