Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Mindenszentek és a halottak napja november 1-2-a,

70989_360687_normal

a halottakra való emlékezés ünnepe. Az egyház az I századtól november elejét szentelte a halottak ünnepére.
Minden olyan szentnek az ünnepe akikről a naptár nem emlékezik meg. Ezen a napon az egyház tanítása szerint az élő és az elhalt hívek titokzatos közösséget alkotnak. Ilyenkor szokás a sírok megtisztítása, virággal díszítése, gyertyák gyújtása. A virágborította sírok mellett rokonok, ismerősök, barátok gyertyát gyújtanak és emlékeznek. E napon távolbaszakadt családtagok is hazatérnek, emlékeznek.

 

70733_767388_normal

A

z elmúlás, a halál gondolata beleillik a novemberi növényvilág, természet nyújtotta keretbe, a pihenni térő növényzet hangulatába. Ilyenkor főképpen a krizantém az, amely az estleges korai fagyoktól jól védett kertekből – mint a múló év utolsó virága – szeretteink sírjára költözik.

 

Sírjaikon gyertyát gyújtunk, hogy a hiedelem szerint a szegény fázós lelkek ennek fényénél melengessék magukat, másrészt, hogy fényeiknél visszataláljanak sírjaikba, s ne háborgassák tovább az élőket. Gyertyát gyújt mindenki – felekezeti hovatartozás nélkül – , hogy az emlékláng pislákoló fénye, az elhunyt kedves alakja köré vonja gondolatainkat.

70990_425343_normal

Mindkét napot a néphagyományban számos hiedelem övezi. A néphit szerint ilyenkor hazalátogatnak a halottak.


 

A harang szól
Sokfelé úgy tartották, hogy mindenszentek és halottak napja közti éjszakán a halottak miséznek a templomban, és amíg a harang szól, hazalátogatnak szétnézni. Ezért minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy az elhunytak eligazodjanak a házban. Erre a hétre munkatilalom is vonatkozott. Nem volt szabad mosni, meszelni, a földeken dolgozni, mert mindez bajt hozhat a ház népére. E hiedelmek ma már kiveszőben vannak, de mindkét nap városon és falun ma is egyaránt a halottakra való emlékezés ünnepe. Ilyenkor benépesülnek a temetők, s a virággal borított hantokat körülállják a távolra szakadt hozzátartozók is. Hazahívja őket a szülőföld, az ősök, a családtagok sírja, s a sápadt kis gyertyafények körül ima és énekfoszlányok szállnak.

70735_641657_normal
A gyertyagyújtás
A gyertyák a halottakért égtek, a tűz megtisztulást hoz. Mindenszentek ünnepén, a halottak napja előestéjén a sírok néhány órára fénybe öltöznek. A katolikus hit az üdvözültek, a szentek emlékének szenteli november 1-jét, s a mai napot mindazoknak, akik már eltávoztak a földi világból. A gyertyaláng Krisztus jelképe, aki meghalt az emberekért, hogy elhozza a megváltás fényét.A mindenszentek napja az összes szent ünnepe
A tél rámutató napja november elseje. Délután megtisztítják, estére pedig gyertyákkal kivilágítják a sírokat. Odahaza annyi gyertyát gyújtanak, ahány halottja van a családnak. A szokás szerint éjjelre kenyeret és bort, vagy más, jelképes ennivalót tettek az asztalra, mert ilyenkor a hagyomány szerint a holtak hazalátogatnak. A halottak napja, vagyis másodika a tisztítótűzben szenvedő lelkek ünnepe. Ez a nap a “lelkek emlékezete”. A két napra vonatkozó szokások az idők során összekeveredtek. A napra vonatkozó tiltások egész hétre érvényesek.

70734_663505_normal

Előrehaladva életünk útján egyre több emberrel találkozunk. Az útitársak különböző, időnként talán változó összetételű csoportokban haladnak előre. Egyszercsak eltűnik mellőlem valaki, aki hosszú ideje, talán születésem óta életem része volt, mélységes szeretetben. A világom szinte összeomlik, értelmét veszíti nélküle, egész bensőm feljajdul a veszteség fájdalmában. Ha nincs többé az, akit szeretek, hiánya pótolhatatlan. Az igazi szeretet a személynek abban a mélységében gyökerezik, amelyben mindenki csak ő maga, egyetlen és pótolhatatlan.

70736_475148_normal

Szeretteim halálával szívemnek egy-egy darabja (vagy egésze) is elhal - vagy inkább átkerül a holtak világába.

Életünk során egyre inkább együtt élünk a halottainkkal. A Halottak napja ennek a halálon átívelő szeretetnek az ünnepe. A Mindenszentek ünnepe ezt alapozza meg a feltámadásba vetett hitben. Hisszük, hogy a megholtak is élnek, csak másként: istenibben és teljesebben, mint mi, halandók.

Az ünneplés és a gyász napjai ezek, amikor a néma könnyektől a hangos zokogásig utat törhet magának az emlékezés, a fájdalom. A novemberi hideg csendben mintha csak megelevenednének Ady Endre fájóan szép sorai:

Ady Endre:

 

HALOTTAK NAPJÁN

Halottja van mindannyiunknak,
Hisz percről-percre temetünk,
Vesztett remény mindenik percünk
És gyászmenet az életünk.
Sírhantolunk, gyászolunk mindig,
Temetkező szolgák vagyunk!
-- Dobjuk el a tettető álcát:
Ma gyásznap van, ma sírhatunk!

Annyi nyomor, annyi szenny, vétek
Undorít meg e sárgolyón...
Hulló levélt hányszor feledtet
A megváltó, a gyilkos ón!...
Óh, hányszor kell a sírra néznünk,
Hogy vigasztaljuk önmagunk --
-- Dobjuk el a tettető álcát:
Ma ünnep van, ma sírhatunk!...

1899 november 1

Címkék: megemlékezés

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Rné Magdi üzente 11 éve

Szép megemlékezés!

Válasz

Mohácsiné Zsóka üzente 11 éve

Mohácsiné Zsóka üzente 11 éve

Faludy György: Halottak napjaElnéztem régen, ahogy nagy sorokbanindult a temetőbe a menet,őszirózsával, könnyekkel, szatyorral,hogy a holtakkal beszélgessenek.Volt, aki apró széket vitt magával,a másik ásót vagy kis gyermeket,- az enyimek széthulltak a világban -most nézem őket s elkeseredek.Mert évről évre kevesebben mennek,fiatal ritkán; csak az öregebbek.A sírokon gyertyák is alig égnek,nincs sóhajtás, nem mondanak imát -feladták a holttal a közösséget,és feladja önmagát a világ?(Budapest, 1993)

Válasz

Mohácsiné Zsóka üzente 11 éve

Prohászka Béláné üzente 11 éve

Szia!Gyönyörű!!!!!!"Kell még egy szó, mielőtt elmennél,Kell még egy ölelés, ami végig elkísér.Az úton, majhd néha gondolj reám,Ez a föld a tiéd, ha elmész, visszavár.Szállj, szállj sólyom szárnyán,Három hegyen túl,Száll, szállj, én várok Rád,Ahol véget ér az út."Honfoglalás: DemjéncsodásElőzmény: Kopciherci, 2007-11-01 08:53Mester és Tanítványai : Ne sírj hátSírtál minden éjjel,Könnyeid tengerével,Visszahozni nem tudod már, ki messze jár...Próbáld gondolatban,Lassan láthatatlan leszel,És követed az ég felé, hív egy új világTávolból, hozzád szól,Amíg a földön élsz oda tartozol!Várj még, s ha jó leszelHidd el Te is ide érkezel!Ne sírj hát, hiszen hálát ad az ég,Azokért Ki útra kel a fénnyel,Ne félj a lelke él,Csak elbújt egy felhő mögé...Újból átölelnéd,Lennél aki megvédenéd,Mindentől, mindenkitől...Némán elkísérnéd, felhőkön át,De az ég kapuját nem lépheted át...Engedd el, mennie kell,Hiszen Ő a földnél jobbat érdemel!Így jó, nem éred el,De átölel majd ha jó leszel.Ne sírj hát, hiszen hálát ad az ég,Azokért Ki útra kel a fénnyel,Ne félj a lelke él,Csak elbújt egy felhő mögé...Hidd el nincs vége még ha meghalunk,Egy új világba indulunk...A Földről elszökünk, de az ég kapuját,Csak lelkünk lépi át...

Válasz

Mohácsiné Zsóka üzente 11 éve

Mester és Tanítványai : Ne sírj hátSírtál minden éjjel,Könnyeid tengerével,Visszahozni nem tudod már, ki messze jár...Próbáld gondolatban,Lassan láthatatlan leszel,És követed az ég felé, hív egy új világTávolból, hozzád szól,Amíg a földön élsz oda tartozol!Várj még, s ha jó leszelHidd el Te is ide érkezel!Ne sírj hát, hiszen hálát ad az ég,Azokért Ki útra kel a fénnyel,Ne félj a lelke él,Csak elbújt egy felhő mögé...Újból átölelnéd,Lennél aki megvédenéd,Mindentől, mindenkitől...Némán elkísérnéd, felhőkön át,De az ég kapuját nem lépheted át...Engedd el, mennie kell,Hiszen Ő a földnél jobbat érdemel!Így jó, nem éred el,De átölel majd ha jó leszel.Ne sírj hát, hiszen hálát ad az ég,Azokért Ki útra kel a fénnyel,Ne félj a lelke él,Csak elbújt egy felhő mögé...Hidd el nincs vége még ha meghalunk,Egy új világba indulunk...A Földről elszökünk, de az ég kapuját,Csak lelkünk lépi át...

Válasz

Mohácsiné Zsóka üzente 11 éve

Október vége Lassan bizony októbernek vége,és az évszak halad tél felé.Még hörpintünk a bágyadt napsütébe.s minden korty a szomjas emberé.Látod ma már ajándék a napfény,a melengető langyos levegő.Hol szélcsend ül rá fáradt vállaimra,s már feldíszítve vár a temető.Kimegyek a halottak napjára,mécsest, gyertyát, virágot viszek.Megtisztelni, akik eltávoztak,mert él a lelkük, én ebben hiszek!  Gyertyafények pislognak az éjben,mint égnek tükre, sírkertünk olyan.Csillagként világít sok fény lenn,az égi otthon, s földi egyben van.Emlékezem, míg a mécsest nézem,élőn táncol most a kicsi láng.Bár eltávoztak rokonaim régen,az emlékük bennem él tovább!Tovább él a lelkük fenn a mennyben,ahonnan a sorsunk figyelik.Talán ők lesznek a jövő nemzedéke,sok közülük újra születik...  A fáradt test megpihen a földbenhús a földhöz, csont a kőhöz tart.Visszaadjuk maradványunk rögnek,testünket, mely kiállt sok vihart.Ősz virága, elmúlás virága,díszíti a kedves hantokat.Anyaföldünk e fájó szegletjén,feltámasztunk régi arcokat.Még egy napra ismét köztünk élnek,úgy feléled az emlékezet.Szinte érzem, sok elhunyt családtag,mellettem áll, ím megérkezett...  És e napon megnyílnak a kapukaz idők síkján visszaléphetünk.Úgy éreztük, elfeledtük őket,de rájövünk, örökké szeretünk!Örökké szeretünk, sorsnak vándorai,nem halunk meg, mert az élet él.Csak fáradt tesünk, földnek ajándéka,egyedül az, ami elalél...!  Delhusa Gjon - Gyertyák a síron Link

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

...jól tetted,hogy közre adtad!KOPCIHERCI!"Könnyű életet kértem az Istentől,könnyű halált kellett volna inkább..."

Válasz

Nagy Ági üzente 11 éve

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

További hozzászólások 

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu