Kis türelmet...
Márton Savaria külvárosában született 316-ban vagy 317-ben A
legenda szerint besorozták a római hadseregbe. Nemcsak vitézségével
tűnt ki, hanem jóságával, a betegek és a szegények iránti részvétével
is.
A legenda szerint egyszer Amiens városkapujánál télen
megpillantott egy didergő koldust, s annyira megszánta, hogy köpönyegét
levéve kettéhasította, s felét odavetette a szűkölködőnek. Ezután éjjel
álmában megjelent neki Jézus, és tudomására hozta, hogy koldus
alakjában vele tett jót.
A látomás hatására tizennyolc éves korában
megkeresztelkedett, s húszévesen elhagyta a katonai pályát. Poitiers
püspökéhez, Szent Hilariushoz csatlakozott, aki rövidesen kisebb
egyházi méltósággá nevezte ki. Ezután hazatért, hogy a keresztény hitet
terjessze. Később visszatért a franciaországi Poitiers-be, ahol
kolostort alapított. 371 körül a nép és a papság Tours püspökévé
választotta.
Márton nem vágyott a püspöki rangra. Inkább elbújt rajongói
elől, remete szeretett volna lenni. A polgárok azonban mindenfelé
keresték. Végül a libák közé menekült az istállóba. Ahogyan azonban a
libák meghallották az emberek közeledését, gágogni kezdtek. Erre az
emberek kinyitották az istállóajtót, a libák pedig elárulták Márton
rejtekhelyét. Így ő is belenyugodott a közakaratba, s a libák
közbenjárásával elfogadta a püspöki széket.
Mint püspök továbbra is szigorú, önmegtartóztató életet élt,
ő építette a város első keresztény kápolnáit, s a hagyományok szerint
emberszeretete, jósága, irgalmassága, egyszerűsége, igazságossága, és
kiváló szónoki képességei nagyon népszerűvé tették. Tours-hoz közel,
Candes-ban halt meg 397 és 401 között.
November 11-én, Márton napján szokták a hizlalt ludakat levágni
és megsütni. Szent Márton napja valaha az óév utolsó ünnepe volt.
Ekkorra már hordókba került az újbor, bezsákolták a kamrákba a lisztet,
a betakarított terményt. Véget értek a mezőgazdasági munkák,
elszámoltak uraiknak a jobbágyok, megfogadták az új pásztorokat. A
házasemberek a disznótorokra, a kisgyermekek pedig a tél örömeire
készülődtek, mert a népi hagyomány úgy tartja, rendszerint ilyenkor
esik le az első hó.
Régen ezt a napot tartották az emberek a télkezdetnek. A 6.
században ettől a naptól kezdődött a karácsonyig tartó ádvent. Ma már
csak egy kis fényecske az ádvent előtt a nagy téli sötétségben. Az
ünnepi étel a sült liba volt.
Márton-napon országszerte lakomákat rendeztek, hogy egész
esztendőben bőven ehessenek, ihassanak. Úgy tartották, minél többet
isznak, annál több erőt és egészséget isznak magukba. Ilyenkor már le
lehet vágni a tömött libát. “Aki Márton napon libát nem eszik, egész
éven át éhezik” – tartották. A liba csontjából az időjárásra jósoltak:
ha a liba csontja fehér és hosszú, akkor havas lesz a tél, ha viszont
barna és rövid, akkor sáros. Az aznapi időből is jósoltak: “Ha Márton
fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.” Egy
kalendáriumi regula szerint: “Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor
karácsonykor vízben poroszkál.” “A bornak szent Márton a bírája” –
tartja a mondás, azaz ilyenkor iható az újbor, más jelentése szerint az
őszi időjárás dönti el, hogy milyen lesz a bor.
A tipikus Márton napi ételek tehát a libafogások, így például
libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy
burgonyagombóccal. Ma már elterjedt, hogy az éttermek november hónapban
külön Márton napi étlappal várják a libafinomságok kedvelőit. Ha nem
étteremben, hanem otthon kívánunk Márton napi hangulatba kerülni, nem
valószínű, hogy egy egész libát meg fogunk sütni. Lehetséges
alternatíva, ha a libát a kisebb testű kacsával helyettesítjük, vagy a
libának csak bizonyos részeit készítjük el, természetesen a megfelelő
köretekkel. Köret lehet például gombóc, burgonya, párolt káposzta,
káposztasaláta, káposztás rétes, zsemletöltelék, sült alma, töltött
zöldségek, saláták. Ha mégis egész szárnyast készítünk, használjuk fel
az esetleges maradékot változatosan, például salátához, rizottóhoz.
Egyszerű vacsorazáró csemege lehet az őszi hangulatot idéző sült alma
vagy sült gesztenye, birsalmasajt, de készíthetünk házi süteményt is.
Íme néhány márton napi étel, amellyel otthonunkban is Márton napi
hangulatot teremthetünk. Ízlés szerint készíthetünk tradícionális, de
újszerű, modernebb recepteket is. Bontsunk hozzá egy üveg újbort és a
tökéletes hangulathoz gyertyát is gyújthatunk.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Mementó
Borbála-nap, december 4.
Kezemben virág...
Földünkért világnap, október 21