Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

 

 

 network.hu

 

 

 Bálint - /Valentin- nap február 14.

 

Hazánkban Bálint napját manapság egyre többen csak Valentin napként emlegetik. Ezen a napon - amelyet még a szerelmesek napjának is neveznek világszerte - megajándékozzák szeretteiket az emberek. Magyarországi népszerüsége alig 15 esztendőre tekint vissza. Természetesen a Valentin napnak is mint minden ilyen jellegű ünnepnek megvannak a követői és az ellenzői is.

 

network.hu

 

Valentin kultusza a II. századra vezethető vissza, ekkor élt Valentin.

 

A legelterjedtebb történet szerint Valentin keresztény hite miatt II. Claudius börtönében sínylődött, s a börtönőr vak leányának hite erejével adta vissza a látását. Az ifjú 270. év február 14-i kivégzése napján a kedves leánynak küldött üzenete végén ez állt: “A Te Valentinod”. Ez az utolsó üzenet szolgált példaként, és elterjedt az üdvözlet küldés szokása a szerelmesek között.

 

Egy másik variáció szerint ez a lány teljesen éplátású volt, viszont szerelembe esett Valentinnal. Amikor a férfit vitték a vesztőhelyre, akkor odakiáltott a lánynak, hogy "a Te Valentinod", illetve egy másik változat szerint levélkét dobott a (vakságból felgyógyult) lány felé a fenti szöveggel.

 

Egy harmadik variáció szerint nincs semmilyen leány, csak annyi történt, hogy - miközben a vesztőhelyre vitték - azt kiáltotta a tömegnek, hogy "Ne felejtsétek Valentint!", és "Szeretlek benneteket!"

 

network.hu

 

Egy másik legenda szerint, mikor Claudius császár nem tudott elég katonát toborozni a hadseregébe, betiltotta az esküvőket és az eljegyzéseket Rómában. Azt gondolta ugyanis, hogy a férfiak azért nem akarnak katonaruhába bújni, mert nem szívesen hagyják magukra kedvesüket. Ám élt a városban egy Valentin nevű pap, aki titokban összeadta a nála jelentkező párokat. Mikor a császár ezt megtudta, börtönbe záratta Valentint, aki a rácsok mögött halt meg, "természetesen" február 14-én. Az utókor számára a szeretet és a szerelem jelképeként maradt fenn az emléke.

 

network.hu

 

A néphit szerint ez a nap a "madarak mennyegzőjének" a napja, ezen a napon szólal meg először a madarak szerelmi éneke.

 

A szeretet motívuma mindegyik esetben meghatározó erővel van jelen, s ennyiben mintegy előkészíti napjaink megemlékezéssorozatát.

 

Az ünnep egy régi történetre vezethető vissza: a római birodalomban február 15.-ét Júnó istenasszony tiszteletére ünnepelték, és ott is a tavasz hírnökének, a fiatal szerelmesek ünnepének ismerték. Kr. u. 496-ban Gelasius pápa elrendelte, hogy az addigi Lupercalia ünnep helyett egy nappal korábban, február 14.-én Szent Valentinre emlékezzenek. A középkorban más országokba is elterjedt a Valentin-nap, így például az angolok már 1446-ban ünnepelték. A leányok szív alakú lapra írták kedvesük nevét és a fiúk kabátjukra tüzték. Az 1700-as években divatossá váltak a Valentin-verseskötetek. A XIX. században már üdvözlőkártyákat is küldtek egymásnak az emberek ezen a napon. Ebben az idöben egy durva változata is elterjedt ennek a szép hagyománynak: megjelentek karikatúrákat és sértö verseket tartalmazó Valentin-napi kártyák. Szerencsére a köszöntésnek eme, vadabb változata gyorsan feledésbe merűlt. Érdekesség, hogy a legdrágább Valentin-napi ajándékkal egy indiai uralkodó lepte meg kedvesét 1891-ben: a gyémántokkal kirakott elefántcsont készlet ára 520 ezer dollár volt. A Valentin napi ünnep és köszöntés Magyarországon az 1990-ben éledt fel. Napjainkban számos országban a köszöntés nem csak a szerelmesek szokása: a gyermekek megajándékozzák szüleiket, tanáraikat, de az egymást szerető emberek is köszöntik egymást. Valentin nap "jelvénye" a piros szív, ami a virágcsokrokba, de az apró ajándékdobozokba is bekerül.

 

network.hu

 

 

Valentin virágai:


Ezen a napon ajándékozzák szerte a világon a legtöbb virágot. A legkedveltebb Valentin napi virág a piros vagy bordó rózsa, de más színű rózsát is szívesen adnak ezen a napon az emberek egymásnak. A tavasz közeledtével a hajtatott hagymás virágok is igen népszerűek. Különösen a tálban összeültetett, mécsesekkel díszített hagymás virágok szolgálnak kedves ajándékként. A virágdivatot Hollandiában "csinálják". A Valentin remek alkalom a trendek, a különféle irányzatok bemutatására. Természetesen malomkerék nagyságú csokrokra csak kevés szerelmes férfinak telik. network.hu

A Valentin nap üzenete

Valentin nap a szív belső titkos rekeszében, romantikusan és a rejtőzködő vágyódásban és vágyakozásokban is kielégülést találó érzelmek kifejezésének napja. Nem a testi, inkább a test, mint gát leküzdésének ünnepe, a szívek összeérésének, összeolvadásának igényét és lehetőségét jeleníti meg. Azt próbálja kifejezni, ami kifejezhetetlen, szavakban alig, inkább csak a szimbolikus nyelv képes megjeleníteni: a szívnek szívvel való találkozását, "egybeolvadását". Micsoda, mindenki számára kedves giccseket választunk (boldogan), mert kifejezi azt, melyre nincs, vagy alig van szavunk. És ha van is, nem biztos, hogy ki tudjuk mondani, és ha kimondjuk, ugyanazt jelenti, amit érzünk. Mert ahhoz szituáció is kell, és egyáltalán nem biztos, hogy tudunk olyan szituációt teremteni, melyben ezek a szavak kimondhatók, és igazak maradnak.

 

network.hu

 

Népi babonák:


Bálint napjához  rengeteg babona kapcsolódik.
Azok a lányok, akik a Bálint nap előtti éjfélkor a temetőbe mennek, megláthatják leendő férjüket, mert a szellemek megjelenítik. Ehhez egy dalocskát kell énekelni és tizenkétszer kell elmenni a templomig.
A szerelmesek ünnepén több taktikát alkalmaztak elődeink azért, hogy megszerezzék és megőrizzék szerelmeiket. Így pl.: olyan almát kell enni, amelyiknek kilenc magva van. Azt a kilenc magot bele kell tenni egy óvatlan pillanatban a kiválasztott fiú zsebébe, akkor biztos, hogy bele fog szeretni ezen ügyeskedést végző lányba.
Akik pedig nagyon szerelmesek, és azt akarják, hogy szerelmük örökös legyen, egymás hajának szálait süssék tésztába, és közösen egyék meg.

network.hu

 


Bálint napi időjóslás:

ha ezen a napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz az évi termés. S ha ezen a napon a vadgalambok visszatérnek, az a közelgő tavaszt jelzi. Debrecenben és vidéken még ma is úgy tartják, hogy e napon választanak párt a verebek.

 

 

Valentin napon nem szabad megsértődni, megharagudni. A régi vagy az aktuális kapcsolat fényét, emlékét ugyanis nem homályosíthatja el egy-egy keményebb szó, egy őszintébb mondat. Még az sem, ha a másik fél "túllép" a szerelmesek napja hagyományain és az illető munkájáról, karrierjéről, esetleg közszerepléséről mond nem éppen hízelgő véleményt

 

network.hu

 

Idézetek a szeretetről, a szerelemről

 

 

Váci Mihály: Két szárny

 

 

Még alig emelkedő gondolatnak
vagyunk mi egy-egy szárnya.
Lehullna ez az égreszálló madár,
ha a két szárny elválna.

 

Két szárny vagyunk, de fenn a fellegekben
nem szállhatunk, csak mind a ketten
szívverésnyire pontos
együtemben.

 

Szállj hát velem
egy rezdülésű szárnycsapással.
Hullongó tollak voltunk egyedül,
szárnyak lettünk egymással.

 

network.hu

 

Add a kezed

Add a kezed mert beborúlt,
Add a kezed mert fú a szél,
Add a kezed mert este lesz.

 

Add a kezed mert reszketek,
Add a kezed mert szédülök,
Add a kezed összerogyok.

 

Add a kezed mert álmodok,
Add a kezed mert itt vagyok,
Add a kezed mert meghalok

Szép Ernő

 

 

"A szerelem nem egy, hanem az egyetlen lehetőség, hogy boldogok legyünk."
(Francoise Sagan)

 

"Az az ember, akit bennem szeretsz, természetesen jobb nálam: én nem olyan vagyok.
De te szeress, és én majd igyekszem, hogy jobb legyek önmagamnál."
(Prisrin)

 

Csak mert valaki nem úgy szeret téged, ahogy te szeretnéd, az még nem jelenti, hogy nem szeret téged szíve minden szeretetével."
(Gabriel Garcia Márquez)

 

"Az igazi szeretet próbája egyedül az, hogy nem fél a másik ember szeretetétől, hogy elegendő benne a szelídség, a türelem és az alázat ahhoz, hogy elfogadja azt."
(Pilinszky János)

 

"Nem abban van az élet mértéke, hogy mekkorát tud kérdezni az ész, hanem abban, hogy milyen nagyot tud felelni a szív."
(Ch. Dupoint)

 

network.hu

 

Bálint-nap előtt

 

A szerelem a világ legtermészetesebb érzése. Megérinti a szegényt és gazdagot, a szépet és csúnyát egyaránt.
Boldog az, aki megismerheti.
Boldog lehet, még akkor is, ha szerelme reménytelen és lehetetlen a beteljesülése. Mert ez az érzés gazdaggá és más emberré tesz, általa képessé válunk lehetetlen helyzetek elviselésére, és a másik ember elfogadására és befogadására is. Ennélfogva a szerelem csodákra képes, mérhetetlen emberi energiát felszínre hozva nagy tettekre sarkall.
De nem igaz, hogy minden akadályt és minden gonoszt legyõz. A szerelmes ember is csak ember, és a szerelem ereje is korlátozott: bár az élet eseményeit befolyásolni tudja, ereje mégis véges, és a beteljesülés gyeplõit mégsem a szerelmes ember tartja a kezében. A végkifejletre a pontot valahol máshol teszik...
Ezért: most legyen boldog, aki most szerelmes! Aki meg nem ismeri ezt az érzést, váljon nyitottá elõtte, és ismerje meg (újra)!
Így hát Bálint-nap, a szerelmesek napja elõtt nem árt tudni, hogy ember az életben gazdagabb nem lehet, mint akkor, amikor ezt az érzést birtokolni tudja: a szerelem varázslatát pénz, vagyon, hírnév nem helyettesítheti.
Most legyen boldog hát, aki most szerelmes!

 

network.hu


Szíveket gyűjtök

 Szeretem azt, aki gyűjt. Naponta van öröme. Megnézi gyűjteményét, gyarapítja, ápolja, gondozza, megmutatja barátainak. Közben örül, hogy neki van az, amit szeret.Tisztelem a bélyeggyűjtőket, a rovargyűjtőket és azokat, akik címkéket, képeslapokat, érméket gyűjtenek. Bármit.
Te mit gyűjtesz?
Amit én gyűjtök, ahhoz nem kell pénz. Amit gyűjtök, annak nincs ára, mégis mindennél többet ér.Szíveket gyűjtök.A szív jelkép. Az embert jelenti.Úgy járom útjaimat, élem napjaimat, hogy szíveket keresek. Talán bolondnak hinnének, ha tudnák, miért nézek kutatón mások szemébe. Bolondnak hinnének, mint a görög bölcset, aki nappal lámpásával embert keresett a piacon.
Szíveket gyűjtök. Nekem nem valami kell, hanem valaki. Ember.Ember, aki rám mosolyog; aki megért; aki tisztességes; aki hűséges; akiben szeretet él; aki örül, hogy észreveszik; akiben a tehetség egy szóra kinyílik; ember, aki egyszerűen érték, mert ember.Ha van olyan nap, hogy nem találok, az én hibám.Nem néztem eléggé szét, nem néztem a látszat mögé, az előítéletek alá.Szerencsétlensége az embernek, hogy a jót szégyelli. Rejti, mint kagyló a gyöngyét. Hát én feltöröm a kagylót figyelemmel, érdeklődéssel és a gyöngyhalászoknál boldogabb vagyok. Mert az emberek között több az ember, aki méltó, hogy annak lássák, mint az, aki összetörte magában az emberséget.Elfogult vagyok? Téged nem ismerlek. Embernek tartod magad. Hányan vesznek észre? Hányan kérik a szíved? Hányan látják, hogy jó vagy?

Szíveket gyűjtök.

Őrzöm arcukat. A szemük tüzére emlékszem. Ha azt felejtem, énjük bennem marad, amely belém égett egy pillanat alatt.Nincsenek érméim, bélyegjeim, címkéim, sem galambgyűjteményem.

Szíveket gyűjtök.

Szívem tele van.Velük és az örömmel, amelyet csak ők adhatnak.Nézd el nekem, hogy végig magamról írtam. Eszelősen hiszem, hogy nincs nagyobb, fontosabb, mint az ember. Embertelen korban élünk? Ne hidd el. Csak nézz önmagadba, nézz a mások belső világába s meglátod az Embert. Csak annyi időt fordíts embertársaidra, mint a gyűjtők gyűjteményeikre. Kincseid lesznek. Nem olyan, mit pénzzel kifejezni lehet, nem valamik, hanem sok-sok szív benned, valakik, akiknek értéke semmivel ki nem fejezhető és mind személyes öröm életedben

 

Mácz István

 

 network.hu

Címkék: megemlékezés szerelem szeretet vers

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Bernáth Ilona üzente 11 éve

...köszönöm...

Válasz

Tóth Zoltánné Erika üzente 11 éve

http://www.indavideo.hu/video/Szecsi_Pal__Ket_osszeillo_ember
ennél többet nem tudok hozzá szólni

Válasz

Nagy Anna üzente 11 éve

Nagyon ügyes vagy!

Válasz

Nagy Ági üzente 11 éve

Nagyon jó az összeállításod. Most megelőztél:-)))), de azért én is írok ma róla, bár lehet újat már én sem fogok tudni mondani.Köszönöm.

Válasz

Varróné Juhász Judit üzente 11 éve

Csodálatos gondolatokat, képeket és verseket olvashattam a blogodban. Szépen megszerkesztetted és állítottad össze. Gratulálok! Nagyon ügyes vagy. Egyébként mi a lányommal - aki 12 éves tartjuk a Valentin napot, és még egy két olyan kedves baráttal, aki kedves a szívünknek. Sütök saját készítésű sütit, illatgyertya, ezek a kedves apró meglepetések... Úgy érzem szükség van a Valentin napra, mert szerintem ez a nap nemcsak a szerelmeseké, hanem azoké is akik szeretik egymást. Sokszor puszillak, Judit :):)

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Ez igen! Nagyon jó összeállítás! Én is akartam írni erről, de ezek után már nem tudok olyat írni, ami ebben ne szerepelne...
Ha lehetne ide képet - legalább bemásolni -, akkor azzal egészíteném ki a te képeidet.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Köszönöm ezt a szép Valentin napi összeállitást. Megint sok újat tanultam tőled, Bálint napi virágok, hagyományok, babonák, a Sziveket gyüjtök is nagyon tetszik.

Válasz

Kováts Lajosné üzente 11 éve

Köszönöm a értékes, ragyogó, összeállítást. Gratulálok!!!
Nagyon változatosan szedted össze.
Sok szép idézetet is hoztál.Köszönöm!!!
Én a Valentin napon a férjem szülinapját ünneplem, már 49 éve...Ő azon a napon született.
Nekem inkább azért nagy nap.
Bocsánat a magánügy miatt.
Szép estét mindenkinek.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

köszönöm szépen nagyon szépek,de az én szívem már elkelt!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Nagyon szép összeállitás köszönöm!

Válasz

További hozzászólások 

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu