Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

network.hu

A kapor ismert kerti zöldfűszer, de talán nem tudunk róla annyit, amennyit megérdemelne, és a kelleténél ritkábban is használjuk, pedig különleges, finom íze mellett jótékonyan hat szervezetünkre is.

A kapor őshazáját valahová a Földközi-tenger környékére, talán a Közel-Keletre teszik, innen terjedt el az egész világon. Az biztos, hogy már az ókorban ismert volt Európában, hiszen a görögök és a rómaiak egyik kedvenc fűszere volt, ráadásul fejfájás és gyomorpanaszok ellen is használták gyógynövényként. Hazánkba a római katonák hozták, mára azonban szinte minden konyhakertben megtalálható, de ipari célokra mezőgazdasági területeken is termesztik.

Népies nevét, az uborkafüvet azért kapta, mert a savanyúságok elengedhetetlen hozzávalója, hiszen nemcsak jellegzetes íze van, de tartósító hatása is ismert. Egyes népek (például az oroszok vagy az olaszok) ma is sok kaprot fogyasztanak levesekhez, töltelékekhez.

Az ernyősvirágzatúak családjába tartozó közismert lágy szárú növény. A növény egy-másfél méter magasra is megnő, a kiskertekben elszóródó magokból ültetés nélkül is sok kapor kel ki. Karógyökere van, gyengén fejlett gyökérrendszerrel. Szára barázdált, váltakozva fehér-zöld csíkozottság figyelhető meg rajta. Levele szórt hatású, sallangos vagy szárnyasan szeldelt. Virágzata sok összetett ernyőből áll. A sziromlevelek sárga színűek. Májustól júniusig virágzik. Termése 2-4 mm hosszú sárgásbarna, csupasz, erősen bordázott ikerkaszat, éretten két résztermésre esik szét.

A drogot a növény föld feletti szára és széteső ikerkasza termése szolgálja. A nyár folyamán gyűjtik. Frissen vagy szárítva szétdörzsölve jellegzetes illatú.

 

Kémiai alkotórészek: A növényben: illóolaj (főleg karvon), kumarinszármazékok, A-, C- vitamin. A termésben: illóolaj, zsírosolaj, proteinek, β-szitoszterol, krolofill.

Hatása: szélhajtó, vízhajtó, a növény vizes kivonata nyugtató, görcsoldó (kumarintartalma miatt), étvágyfokozó, a termés illóolaja fájdalomcsökkentő, antiszeptikus hatású.

 

Alkalmazás: rossz emésztés, felfúvódás, csuklás esetén 1 kávéskanál magot 150 ml vízzel leforrázzuk, lassan kortyonként iszogassuk. étvágyfokozó hatású,fejfájás ellen kitűnő gyógymód

 

A magyar konyha régi kedvelt fűszere, főleg a leveleket használjuk frissen vagy szárítva fűszerezési célra, mártások, saláták, főzelékek (tökfőzelék), levesek, sajtok ízesítésére. Tehetjük süteményekbe, nagyon finom a kapros-túrós lepény. Savanyúságok, savanyú uborka, kovászos uborka elmaradhatatlan fűszere, tartósítószere. Néhol a húsokat – marhahúst, tyúkhúst- húsgombócot és halételeket is fűszereznek a termésével. Igen jó pecsenyék, sültek pácolásához.

 

A kaprot mindig utoljára érdemes az ételbe tenni, mert így nem főnek ki belőle az értékes ásványi anyagok! Fűszerezzünk bátran kaporral, mert nagyon egészséges! A növény leveleit, ritkábban a magjait használjuk, melyek az édesköményhez hasonló ízűek. A friss kaporlevél csodálatos aromát kölcsönöz ételeinknek.

A népi gyógyászatban különböző emésztőszervi problémákat orvosolnak vele. Érdemes gyakrabban használni, hiszen jó hatással van emésztésünkre, továbbá étvágygerjesztő hatása is van – kisgyerekeknek különösen jót tesz. Illóolaját felhasználja a kozmetikai ipar.

A növényt lassan, kendőre terítve szárítsuk meg, a lehulló magvakat fogjuk fel. A levelek elvesztik aromájukat a szárítás során, ezért, ha van rá lehetőségünk, inkább felaprítva fagyasszuk le őket. Két-három vajasdoboznyi kapor egész télen elég lehet a családnak.

 

network.hu

 

Kapros-túrós pite

Hozzávalók: a kelt tésztához:
½ kg liszt,
4 dl tej,

2 dkg élesztő,
2 tojás,
5 dkg margarin,
citromhéj

A töltelékhez:
2 csokor kapor,
1 kg tehéntúró,
csipet só,
5 dkg cukor,
4 tojás,
1 ekanál búzadara,
2 dl tejföl,
1 ekanál olaj

A langyos, csipet sóval ízesített tejben felfuttatott élesztőt beledolgozzuk a lisztbe, és a margarint, tojást meg a reszelt citromhéjat hozzáadva jól bedagasztjuk. Mikor a tészta már „pufog” konyharuhával letakarva, langyos helyen megkelesztjük. Ujjnyi vastagra nyújtjuk és vékonyan olajozott tepsibe terítjük. Az áttört túrót 2 dkg cukorral, csipet sóval, búzadarával, finomra vágott kaporral, 2 tojás sárgájával meg a kemény habbá vert 4 tojásfehérjével keverjük össze, a tésztára simítjuk és közepesen meleg sütőben szép pirosra sütjük. A tejfölt simára keverjük a maradék cukorral meg a tojássárgájával és a sütőből kivett még forró lepényre locsoljuk. Mikor ráolvadt 5 percig állni hagyjuk, majd kockákra vágva tálaljuk.

 

 

network.hu

 

Kapros csirkeraguleves

 


Hozzávalók:
20 dkg csirkemellfilé
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 db zeller
10 dkg zöldborsó
1 fej vöröshagyma
1 kis csokor friss kapor apróra vágva
ételízesítő
fehérbors
2 dl tejföl
2 dl tejszín
5 dkg liszt
olaj
10 dkg csiperkegomba
1 tyúkhúsleves kocka



Egy kevés olajon megpirítjuk a finomra vágott hagymát, és hozzátesszük a kapor felét. Kicsit pirítjuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott zöldségeket, a felkockázott csirkemellfilét, a felszeletelt gombát és a zöldborsót. Ételízesítővel, fehérborssal és a maradék kaporral ízesítjük, 1 liter leveskockából készült alaplével felengedjük, megfőzzük. Tejfölös-tejszínes habarással besűrítjük, majd jól kiforraljuk.

 

 

Tejszínes-kapros harcsa

Hozzávalók:
1 kiló krumpli
5 dkg vaj
4dkg liszt
3.3 dl tejszín
1,2 dl fehérbor
1/3 citrom leve

bors
kapor (2 csomag)

1 kg harcsafilé
12 dkg füstölt lazac
5 evőkanál ketchup

(ez az adag 1db. 30 cm x 20 cm-es sütőtálra elegendő,)

Felteszek főni enyhén sós, hideg vízben egy kiló, fél centi vastag szeletekre vágott, megpucolt krumplit. Miután felforrt, várok tíz percet, és lekapom a tűzről. A félpuha szeleteket leszűröm, majd lecsöpögtetem. Közben megolvasztok egy lábosban öt deka vajat, beleszórok 4 deka lisztet, kicsit elkeverem, és lehúzva a tűzről, kézi habverővel folyamatosan kavargatva hozzáöntök bő egyharmad liter tejszint, meg három és másfél deciliter fehérbort. Ekkor visszateszem a tűzre, és kevergetve addig főzöm, amíg mártás sűrűségű lesz. Megsózom, megborsozom, és ahogy kihűlt, akkor hozzáfacsarom egyharmad citrom levét, meg belekeverek 2 csokor apróra vágott kaprot. Egy tálban összekeverek egy kiló két és fél centis kockákra vágott harcsafilét tizenkét deka csíkokra vágott füstölt lazaccal, meg öt evőkanál ketchuppal. Picit megsózom, megborsozom,

majd belezuttyintom a halmixet egy kivajazott, 30 cm x 20 cm nagyságú sütőtálba. Tetejükre kanalazom a tejszínes mártást, és halpikkelyszerűen a krumpliszeletekkel, kevés vajat morzsolok még az egészre. 200 fokra előmelegített sütőben (gázsütő 6-os fokozat) negyvenöt-ötven perc kell ahhoz, hogy aranybarna tetejű, mártásos halvacsorát ehessünk. A kanállal is lazán ehető tejszínes harcsán nemcsak jól mutat, de nagyon finom is a sütés után rászórt sok-sok kaporpötty.

 

 

Kapormártás

 

Hozzávalók: 5 dkg vaj, 1 kanál liszt, 3-4 dl víz, só, cukor, citromlé, 1 csokor friss kapor, 2 dl tejszín

 

A vajon megpirítjuk a lisztet, szép arany barnára és felengedjük vízzel. Pár percig forraljuk, a tejszínt ízesítjük a fűszerekkel és elkeverjük benne a finomra vágott kaprot. A levest levesszük a tűzről, és óvatosan belekeverjük a fűszerekkel elkevert tejszínt. Tálalás előtt citrom karikával díszítjük, és néhány szál kaprot is tehetünk a tetejére. Főtt húsok kitűnő kísérője.

 

network.hu

 

Kapros patisszonsaláta

 

: 5-6 db patisszon (fiatalt válasszunk!), só, 4dl tejfel, 2 dl kefir, kis csokor friss, fiatal kapor, citromlé, őrölt rozmaring, őrölt bors, pici szerecsen dió

 

Cikkekre hámozzuk, szeleteljük, sózzuk és egy órán át hagyjuk a sóban érlelődni a patisszonokat. Közben a kefirt, a tejfelt és a fűszereket összedolgozzuk. A patisszonról leöntjük a felesleges levet, amit az érlelődés során engedett, és ráöntjük az öntetet. Végül gazdagon meghintjük az apróra vágott kaporral. Tálalásig hűtőbe tesszük.

 

 

 

Francia sajt házilag

 

Hozzávalók:

20 dkg juhtúró,

20 dkg krémtúró,

10 dkg vaj vagy margarin,

5 gerezd fokhagyma,

1 csokor snidling,

1 csokor kapor,

tengeri só

 

A fokhagymát, a kaprot, a snidlinget felaprítjuk. A hozzávalókat alaposan kikeverjük a hozzávalókkal együtt, 1-2 órát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Friss vagy pirított kenyérre kenve egyaránt nagyon finom. A franciák hasábokat formázva kifagyasztják, így szeletelik, és durván őrölt borsba forgatják. Sovány húsokra is kitűnő.

 

 

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 15 éve

Kedves Zsóka!Nagyon tetszett az írásod.Magam is nagy kedvelője vagyok a kapornak,rendszeresen fogyasztom és élvezem jótékony hatását.Nagyon finom zölbabfőzelékben is.Sűrün használom tárkonnyal együtt.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 15 éve

Nyami-nyami... Tényleg sokoldalú növény.

Válasz

Nagy Anna üzente 15 éve

Köszönöm a finom recepteket,kedvencem a kapros-túrós

Válasz

Dancsovszki Anna üzente 15 éve

Köszönöm a finom recepteket Nusko

Válasz

Tóth Zoltánné Erika üzente 15 éve

köszönöm,:) egy pillanatra eszembe jutott milyen finom a kapros-túrós lepény

Válasz

Varróné Juhász Judit üzente 15 éve

Köszönöm szépen Zsókám! Kedvencem a joghurtos kapros készen kapható öntet... :):) Nagyon jó ez a blogjegyzeted!
LEGYEN NAGYON SZÉP ESTÉD! Puszillak, Judit

Válasz

Bernáth Mihályné üzente 15 éve

Nagyon szeretem a kaporszószt és a kapros turós lepény! Köszönöm szépen .A jó tanácsokat is.!! Leirom majd meg is sütöm talán hétvégén!! Puszi kai

Válasz

Ené Bakos Irén üzente 15 éve

Köszönöm a hasznos információt és a recepteket. Imádom a kapor illatát és ízét.

Válasz

id.Csik József üzente 15 éve

Köszönöm szépen,éppen a mai napon készítettünk finomat ebből a lehetőségből.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 15 éve

Nagyon jó az öszeállítás amit küldtél !Szeretem én is a kaprot használlni ,és a kaporszószt is szeretem,de a kapros túrós pitét azt ki próbálom olyan guszta !El is mentem magamnak e blogot ,köszönöm,hogy elküldted !

Válasz

További hozzászólások 

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu