Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Mi a relaxáció, és miért érdemes megtanulni relaxálni?


 

Az alvás és az ébrenlét mellett létezik egy harmadik fontos élettani állapot, az ellazult - idegen szóval relaxált - állapot. Vizsgálatok szerint ilyenkor csupa pozitív változás jelentkezik testünkben:

  • jelentősen javul a szervek -többek közt az agy- oxigénellátottsága, ráadásul nagyobb mértékben, mint akár mély alvás közben,
  • 18-20%-kal csökken az anyagcsere,
  • csökken vérünk tejsavtartalma,
  • kitágulnak az erek, így javul szerveink vérellátása,
  • csökken a vér koleszterinszintje, illetve előnyösen változik a hasznos és a káros hatású koleszterinfajta aránya,
  • megnő a vér endorfinszintje, ami magasabb fájdalomküszöbbel és kellemes közérzettel jár,
  • agyunk több alfa agyhullámot termel, ráadásul szinkronizált alfa hullámokat, ami vizsgálatok szerint elősegíti sejtjeink regenerációját.

 

A relaxáció a stressz egyetlen természetes ellenszere, márpedig a feszültség, a stressz egészségünk legfőbb ellensége. Mérések szerint 20 perc relaxálás körülbelül annyi stresszt vezet le szervezetünkből, mint 5 óra alvás!

Az önmegismerés egyik fontos eszköze a módosult tudatállapotok elérése és az azokban végrehajtott gyakorlatok. A test és a lelkivilágunk megfigyelése sokkal egyszerűbb, ha csak egy dologra koncentrálva tesszük azt. A koncentráltságot nem görcsösen akarva kell elérni, hanem úgy, hogy közben lazák is maradjunk. Ennek eszköze, ha elvonjuk a figyelmünket azokról a területekről, amire éppen nem akarunk figyelni. Ezt a legkönnyebben egy relaxációs gyakorlat segítségével tehetjük meg.

Bár ezeket a tudatmódosító gyakorlatokat már évezredek óta használja az emberiség, a hagyományosan civilizált életvitelünkben ennek semmi nyomát nem találjuk. Mintha a technikai forradalom a belsőnk megismerésének az igényét is felégette volna.

Így minden kezdő számára új élményt jelentenek a tudatállapot módosítással együttjáró testi-lelki hatások. A testben furcsa bizsergések, zsibbadások, ritkán tompa fájdalmak is megjelennek a teljes ellazultság előtt. A tudat miután kipörögte magát, elkezd lecsendesedni. Koncentrálódik a figyelem, megszűnik a feszültség érzet és jobban öszpontosítva tudjuk megfigyelni a jelen pillanatot, magunkat vagy bármi mást.

 

 

Az alkotó vizualizáció módszere


 

Az alkotó vizualizáció olyan módszer, amelyben képzeletedet használod fel arra, hogy létrehozd, amit szeretnél az életedben. Az alkotó vizualizációval kapcsolatban nincs semmi, ami új, különös vagy szokatlan lenne. Máris használod mindennapjaidban, tulajdonképpen életed minden pillanatában. Valójában ez képzeleted természetes ereje, amelyet állandóan használsz, akár tudatában vagy ennek, akár nem. Sokan éltünk teremtő képzeletünk erejével a múltban is, de egy kevéssé tudatos módon. Mivel az életről mélyen gyökerező negatív elgondolások alakultak ki bennünk, automatikusan arra számítottunk, és öntudatlanul is azt képzeltük el, hogy az életből osztályrészünk a hiány lesz, korlátozottság, nehézségek és problémák jutnak majd nekünk. Kisebb vagy nagyobb mértékig ezt meg is teremtettük saját magunknak.

Fantáziánk az a képességünk, hogy egy ötletet vagy mentális képet hozunk létre agyunkban. Az alkotó vizualizáció módszerével fantáziád segítségével pontos képet alkotsz arról, aminek megvalósulását szeretnéd. Ezután rendszeresen gondolsz erre az ötletre vagy képre, így adsz neki pozitív energiát egészen addig, amíg objektív valósággá nem válik... Más szavakkal: amíg ténylegesen el nem éred, amit elképzeltél.
Célod bármilyen lehet -lehet fizikai,érzelmi, mentális vagy szellemi szinteken. Elképzelheted magadat egy új otthonban vagy egy új munkahelyen, vagy egy csodálatos kapcsolat részeseként, vagy azt, hogy nyugodt és derűs vagy, vagy hogy javul a memóriád és jobban tudsz tanulni.
Bármilyen szinten dolgozhatsz, mindegyiken eredményre jutsz... Gyakorlás közben meg fogod találni azokat a képzeteket és módszereket, amelyek a legmegfelelőbbek neked.
Itt kell megjegyeznem, hogy ezt a módszert nem lehet arra használni, hogy irányítsam a többiek viselkedését, vagy bármi olyanra rávegyem őket, amely akaratuk ellen való.

Az alkotó vizualizáció használatához nem szükséges hinned bármilyen metafizikus vagy spiritiszta dologban, de lehetségesnek kell hogy tartsd olyan dolgok létezését, amelyekről eddig nem tudtunk. Egyáltalán nem fontos hinned bármilyen rajtad kívül lévő erőben.
Arra kell csak vágynod, hogy megtanulj és megtapasztalj valami újat, és elég nyitott legyél ahhoz is, hogy ezt pozitív hozzáállással kipróbáld.
Az alkotó vizualizáció módszere csoda a szó legigazibb és legmélyebb értelmében. Segíti, hogy megértsd az univerzum működését irányító természeti elveket, és nagyon tudatos és alkotó módon megtanuld használni ezeket.
Az, ami első pillantásra megdöbbentőnek vagy lehetetlennek tűnik a korlátozó okatási rendszerben felnőtt racionális gondolkodásunk számára, tökéletesen érthetővé fog válni, mihelyst elsajátítottuk a folyamat mögötti elveket és alkalmazzuk is azokat.

Ha így teszel, úgy tűnik majd, csodákat teremtesz az életedben... És meg is fognak történni ezek a csodák!


Részletek Shakti Gawain: A termető képzelet
című könyvéből. Édesvíz Kiadó, Budapest, 1992

Címkék:

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu