Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:


Karácsony ünnepe ma már annyira elvilágiasodott, hogy szinte elfelejtjük az ünnep alapgondolatát. Ezért nem árt, ha  elgondolkodunk rajta, mit is jelent ez az ünnep eredeti értelmében.

Karácsony ünnepi evangéliuma azt mondja: övéi közé jött Jézus.

Mi pedig kérdezzük meg magunktól: övéi vagyunk-e még?

Jézusé az én életem, gondolatom, szavam, cselekedetem?

Mond még nekem valamit a karácsony?

Fölszítja még bennem a hitet, a szeretetet?
Amikor Jézus születéséről beszélünk, nemcsak arra a történelmi pillanatra gondolunk, amikor Jézus mint ember is megszületett, hanem három születés bontakozik ki lelki szemeink előtt:
1. Jézus öröktől fogva születik az Atyától. Ez Jézus születése az örökkévalóságban. 2. Jézus emberré lesz, és megszületik Szűz Máriától. Ez Jézus születése a      történelemben.

3. Jézus megszületik az ember lelkében is.

Ez a lélek karácsonya. Karácsony szent ünnepén ezt a három igazságot elmélkedjük át.

 

1. Hitünk alapvető igazsága, hogy a Fiúisten öröktől fogva születik az Atyától. Ez a hittitok az örök karácsonyt tárja elénk.

Ha ugyanis Jézus élete csak 2011 évvel ezelőtt kezdődött volna, akkor Jézus csak ember lenne: jó ember, szent ember, de mégis csak ember, aki minden jósága és életszentsége mellett magán viseli emberi fajunk korlátait.

Így nem lehetne az alfa és ómega, nem lehetne a történelem központja, legfeljebb a történelem egyik kimagasló alakja.

Ezért mikor Jézus születéséről beszélünk, mindig hangsúlyoznunk kell, hogy Jézus élete nem karácsonykor kezdődött.

A karácsony csak Jézus közénk jövetelének, emberi életének a kezdete. Jézus mint Isten öröktől fogva van, egylényegű az Atyával, és őáltala lett minden.

 

2. Karácsony második igazságát, Jézus időbeli születését már sokkal közelebb állónak érezzük eszünkhöz is, szívünkhöz is.

Az Ember-Krisztus születése ugyanis olyan, mint a mi születésünk. A Gyermek-Jézus olyan, mint a földi gyermekek. Az Ember-Jézus egy közülünk, akinek emberarca, emberajka, szerető tekintete és emberszíve van. Vele került karácsonykor emberközelségbe az Isten. Így kapcsolódott össze az ég és föld, az isteni és emberi szeretet.
Körülbelül három évtizede kezdte meg az orvostudomány a legmerészebb vállalkozását, a szívátültetést. Olyan betegek testébe, akik a biztos halálnak néznek elébe, beoperálnak egy élő szívet. Az új szív új erőt ad a betegnek, és gyógyultan hagyhatja el a kórházat. Egyetlen probléma marad csak: vajon a beteg szervezete átveszi-e az új szívet, magáévá teszi-e, vagy mint idegen elemet, testet kiveti magából. Ha a páciens szervezete nem fogadja be, nem építi magába az új szívet, a biztos halál vár rá. 2000 évvel ezelőtt az Isten páratlan zsenialitással beleoperálta az emberiség történelmébe Jézus Krisztust. Ő kész arra, hogy újjáélessze lelkileg az emberiséget, erkölcsét megújítsa.

Számunkra két lehetőség van. Vagy kivetjük magunkból Jézust mint idegen testet, és akkor a lelki halál vár ránk, vagy befogadjuk, magunkévá tesszük az ő tanítását és szeretetét.

3. Itt jutottunk el a karácsony harmadik igazságához: a karácsony Jézus megszületése bennünk.

Jézus akkor születik meg bennünk, ha elfogadjuk Jézust egészen, tanításával és parancsaival együtt, szeretetével és jóságával, erkölcseivel és erényeivel, sőt ha kell, szegénységével és szenvedésével együtt, s ha felismerjük Krisztust, mindig és mindenhol, akármilyen alakban közelít is hozzánk.

Fölismerni Őt mint Teremtőt és Megváltót.

Fölismerni Őt, a mennyei dicsőségben úgy, mint az istálló jászolában. Fölismerni Őt az Oltáriszentségben.

Fölismerni Őt az Egyházban, a pápa, a püspökök, papok személyében.
Megismerni Őt akkor is, ha ünneplik, akkor is, ha keresztre feszítik.

Fölismerni Őt barátainkban, és ellenségeinkben is. Fölismerni Őt úgy, mint a pásztorok és a napkeleti bölcsek az egyszerű jászolban.

 

ÁLDOTT,  BÉKÉS  SZENT  ÜNNEPET  Kívánok minden kedves olvasómnak!!!

 

TESTVÉRI  SZERETETTEL: Mária.

Címkék: leírás

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu