Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Istvánné blogja

A sör készítése

dr. Vásony Lajos

(A kémia és vívmányai, II. rész, Kir. Magy. Természettudományi Társulat, Budapest, 1940, 196-199. o.)

A sör ôsrégi eredet? ital. Vannak rá adatok, hogy már az ó-egyiptomiak is fôztek sört. Az ô sörük mai embernek aligha ízlenék, mert az egyrészrôl bizonyára savanykás volt, másfelôl pedig nem tartalmazott komlót, mi a sör mai fogalmához, illetôleg a mai sör zamatához, szorosan hozzátartozik. Komlót a sörfôzéshez csak a XII.

Címkék: sör

Tovább 

Tej

17 éve | 0 hozzászólás

  Tej: élet, erõ, egészség?"Vannak bizonyos tradíciók, amelyek oly mélyen beivódtak a társadalom tudatába, hogy felülvizsgálatuk közel azonos a szentségtöréssel. Ezeknek a szent és sérthetetlen dolgoknak egyike a tej, melyet olyan féltõ gonddal óvnak, hogy vele szemben bármilyen állítást kétkedve fogadnak."
dr. A. M. Thrash

Számos helyrõl kapunk jelzéseket, melyek egy irányba mutatnak: A tej nem az a tökéletes táplálék, amit eddig annak hittünk; sem a felnõttek, sem a gyerekek számára.

Címkék: tej

Tovább 

Tea

17 éve | 0 hozzászólás

Image Teázónkban és boltunkban a többször leönthetõ, kínai és japán minõségi teákon van a hangsúly. Tartunk persze néhány érzéssel ízesített és herbateát (köztük a ma még szinte ismeretlen malotirát), török és arab, masala és yogi teát, pár kiemelkedõ ceylonit, indiait (Darjeeling First Flush!!!), tajvanit és vietnámit is, összesen mintegy 90-100 félét (a szezonális teák miatt ingadozik a szám). Nem kívánunk csalódást okozni senkinek, tehát elõre szólunk: semmilyen ún.

Címkék: tea

Tovább 

A kávé

 

   Mint üdítõ, frissítõ hatású ital Európában a XVII. század óta ismeretes. Kezdettõl fogva kedvelt ital volt, és ezért a kávécserje termesztése éppen úgy, mint a kávé ivása, gyorsan elterjedt a Föld különbözõ országaiban. A kávéból készült ital igen kedvelt, nemcsak remek zamata, hanem élénkítõ serkentõ hatása miatt is, amely a koffeintartalomtól ered. Fogyasztása csökkenti a fáradtság, a kimerültség és az álmosság érzését. Mértéktelen fogyasztása azonban kedvezõdtlenül befolyásolja a szívmûködést, az egészséget.

Címkék: kávé

Tovább 

 

 

Kólaháború2007.10.31. 08:06 Forecast Research - www.forecast.hu
Évtizedek óta folyik a harc a kólapiac két óriása, a Coca-Cola és a Pepsi-Cola között. A váltakozó sikerû küzdelemben jelenleg a Pepsi áll nyerésre, köszönhetõen a jobban megválasztott piaci stratégiának.

PiackutatásA Coca-Cola piaci kapitalizációja jelenleg 100.4 milliárd dollár, míg a folyamatos felértékelõdésnek köszönhetõen a Pepsi már 98.3 milliárdnál tart. A portfolio.hu által ismertetett International Herald Tribune-összeállítás szerint a két cég stratégiája közötti lényeges különbség van, és úgy tûnik, hogy a Pepsi döntött jól.

Címkék: colák

Tovább 

 

 Gyümölcslevek és üdítõitalok
2003.09.21. 20:26

Egy kis történelem
A korábbi idõkben többször tettek kísérletet üdítõitalok készítésére; a leírások szerint a forrásvíz és a frissen préselt gyümölcslevek elegyítése során kapott kellemes ízû, frissítõ hatású italok voltak a legnépszerûbbek. A korszerû italgyártás elterjedését három fõ tényezõ segítette elõ: a gyümölcslé erjedésmentes eltarthatóságának lehetõsége (Appert, 1811), a szörpgyártás elterjedése (kezdetben 1/3 rész gyümölcslé, 2/3 rész kristálycukor felhasználásával), valamint a szikvíz elõállítása (Jedlik Ányos, 1860-as évek).

Címkék: üditő italok

Tovább 


A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum egy idõszaki kiállítására készített ajánlója szerint Joseph Priestley az elsõ, aki a széndioxidot vízzel elegyített 1767-ben. Kelemen Gyula Tudomány és technikatörténet címû könyve szerint Priestley sokoldalú és ellentmondásos egyéniség volt, aki természettudományos kutatásai mellett prédikátori tevékenységet folytatott. Royston M. Roberts Véletlen felfedezések a tudományban címû könyvében leírja: Pristley kísérletezõkedve jó megfigyelõkészséggel párosult ugyan, de mivel tudományos képzettsége nem volt, eredményeibõl gyakran helytelen következtetésekre jutott.

Címkék: Szóda

Tovább 

Kevesen tudják, hogy az anyatej mind összetételében, mind mennyiségében folyamatosan alkalmazkodik a csecsemõ igényeihez. Emiatt fontos, hogy a gyermek az édesanyja tején nõjön fel.

A koraszülött babák számtalan veszélynek vannak kitéve, mivel idegrendszerük és immunrendszerük alkalmatlan arra, hogy megbirkózzanak a kedvezõtlen környezeti hatásokkal. Az, hogy egy idõ elõtt született gyermeket már az elsõ napoktól kezdve saját édesanyja tejével táplálnak, jelentõsen növeli az esélyét a kritikus elsõ hetek átvészelésének.

Címkék: anyatej

Tovább 

 

Huszonöt éve, 1981. júniusában, a dél-afrikai Nelspruit-ban kiállították a földkerekség legnagyobb narancsát. Két és fél kilót nyomott, több mint tízszeresét egy közönséges narancs súlyának.

Milyen nagy egy átlagos narancs? Gyakorló és gyakorlott háziasszonyok "saccra" sok mindent tudnak. 2 gerezd fokhagyma = 20 g, 1 db paradicsom = 8 dkg, 2 fej hagyma = 10 dkg, 2 pár virsli = 30 dkg, 8 szem paradicsom = 40-50 dkg, egy fej kelkáposzta = 70 dkg és a többi.

Címkék: narancslé

Tovább 

 

 

   Franciául és angolul Liqueur, Usában Cordial az írásmódja. Intenzív ízesítésû, színû italcsalád, melynek rengeteg típusa, fajtája és szintén rengeteg - márkanevekhez kötõdõ - egyedi tagja van. EU-elõíarásként a minimális cukortartalmuk 100 g/l.

Teljes likõrsorozatot készítõ cégek/márkák: de Kuyper (holland), Bols (holland), Marie Brizard (francia), Hiram Walker (USA)

Érdekesség: a Marie Brizard cég története
A gyárat állítólag a XIX. században egy ápolónõvér alapította, akire egyik haldokló betege hagyta az Anisette receptjét.

Címkék: likörök

Tovább 

 Frissebb bejegyzések

Régebbi bejegyzések 

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu