Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Tea

16 éve | 0 hozzászólás

Image Teázónkban és boltunkban a többször leönthető, kínai és japán minőségi teákon van a hangsúly. Tartunk persze néhány érzéssel ízesített és herbateát (köztük a ma még szinte ismeretlen malotirát), török és arab, masala és yogi teát, pár kiemelkedő ceylonit, indiait (Darjeeling First Flush!!!), tajvanit és vietnámit is, összesen mintegy 90-100 félét (a szezonális teák miatt ingadozik a szám). Nem kívánunk csalódást okozni senkinek, tehát előre szólunk: semmilyen ún. gyümölcsteát nem tartunk. Közösségünk a tradícióba helyezte bizalmát, nem pedig a vegyipar vívmányaiba.

 
Image Jól felfogott érdekünk, úgyhogy mindenki szíves figyelmét felhívjuk a tényre: újra van – szerintünk – megszépült teraszunk, ahol vízipipázni is lehet. Nyári kínálatunkhoz öt féle jegestea is tartozik: sörtea, ázsiai citromfű tea, arab tea, japán porított-tea tea (Bifunmatsucha), mézes gyömbér-hibiszkusz tea.
 

Image Egy hely hangulatát - sok egyéb mellett - a zene különösen is befolyásolja. Tehát zenéinkről pár szót. Az ún. világzene dominál, abból is a nyersebb, kreatívabb, karakteresebb darabok. Kerüljük a pancsolt, szakmai alapon fogyasztóbaráttá herélt, ízléses produceri zenét, a járt utakat ötvenedszer végigjáró előadókat.

 

Image …Rimitti, Chavela Vargas, Carlos Parédés, Mercédes Sosa, Khadda Cherif Hadria, Oidupaa, Onipa Nua, Izrael Kamakawiwo'Ole, Tata Dindin, baka pigmeus vízizene, kambodzsai beat, batak, hakasz, albán, epiruszi, tuvai, etióp, kurd stb. zene, Fred Frith, Joe Frusciente, Johnny Cash, Cserepes Károly, Karády Katalin, Bob Brozman, Khaled, Kuusumun Profetta, Kosmikud, Akvarium, Mahmoud Fadl, Martin Hall, Maximilian Hecker, Stereototal, Stereolab, Lalipuna, Dragibus, Tigrics, Zappa, Marek Grechuta, Tinariwen, Temo, Dimokrat Taha, Dilon Djindji, Vicente Fernandez, Montain Silence, Psoy Korolenko…

 
Image Hála Erik Aalnak és Buzády Zoltánnak, akik elindították a teázót, valamint Alesnek, Jirkának, Shen Nongnak és Wu Li Zhennek.
  Az egyes tea szállítmányok eltérhetnek egymástól, mivel minőségük a származási helytől, valamint a begyűjtési és feldolgozási eljárásoktól is függ. A fogyasztó azonban mindig ugyanazt az ízt várja el a teájától. A keverőmesterek a beérkező teafajtákat kiválogatják, hogy a fogyasztók által igényelt ízeket és illatokat előállíthassák a cég szigorú szabályai szerint. A keverőmesterek néha húsz-harminc különböző teát is használnak egy teakeverékhez.

 

Country of heritage

A világ legfontosabb teatermelő országai illetve vidékei a következők:


AssamAz észak-indiai Assam 2000 teacserjével a világ egyik legnemesebb teatermelő vidéke. Az innen származó tea erős, jellegzetes zamatú és sötét színű ital.


Darjeeling Darjeeling hegyvidéke a havas Himalája-hegység lábánál terül el 2000 méterrel a tengerszint felett. A kiváló darjeelingi tea a hűvös és nedves éghajlatnak, a magas fekvésnek, kiváló minőségű levegőnek és talajnak köszönhető. Ezt a teát gyakran a teák királyának is nevezik. Mivel az ültetvények a hegyvidéken terülnek el, a szüreti időszak rövid, csupán áprilistól októberig tat. A Darjeeling tea kevésbe erős, mint az Assam. 


NilgiriA Nilgiri-hegység India legdélibb részén ideális teatermelő vidék. A betakarítás egész évben zavartalanul folyik. A Nilgiri-hegységből származó teák finomak, üdítőek, enyhe-zamatúak.  


Kína Nagy teaválasztékból  szüretelnek a tizennyolc teatermelő vidéken. A kínai teaválasztékba tartozik a zöld tea, a félig fermentált (erjesztett) tea (a „tiszta” vagyis oolong tea), valamint a hagyományos fekete tea. Mindegyik tea különböző, a virágillatú (jázmin) teától kezdve egészen az erős, testesebb teákig. 


Sri Lanka (Ceylon)Ebben a teljesen sík vidéken elterülő országban a legjobb teafajtákat a keleti országrészben szüretelik késő júniustól kora szeptemberig, míg a sziget nyugati vidékein februártól március közepéig tart a betakarítás. Az ország keleti részében található Uva. A júniustól szeptemberig áramló száraz levegő különösen kellemes zamatúvá teszi az Uvából származó teát. A nyugati vidéken fekvő Dimbulának augusztusban és szeptemberben a monszunnal kell szembenéznie. A legjobb teákat a száraz hónapok alatt, januárban és februárban gyűjtik be. Ezen a területen 1870-ben tértek át a kávétermelésről a teatermelésre. A ceyloni teáknak különösen szép színük, csodálatos illatuk és zamatuk van.  


Indonézia A két fő teatermelő sziget Jáva és Szumátra. Jáván színes, illatos, finom teák teremnek. A Szumátráról származó teáknak gyakran fémes ízük van és rosszabb a minőségük.


Japán Japánban fermentálás nélkül készült zöld teát, valamint fekete teát is termesztenek. A japán teákat szinte kizárólag az országon belül fogyasztják, mivel az ország egészen napjainkig megőrizte teázási szokásait.


Afrika A teatermesztés Afrikában a kora huszadik századig nyúlik vissza. A legfontosabb termelőországok közé tartozik Kenya, Tanzánia és Malawi. Kenyában erős színű és zamatú teát termesztenek, amelynek hasonló az íze az assami teához. A másik két ország teatermelése kevésbe sajátos és gyengébb minőségű.


Dél-AmerikaA két legfontosabb teatermelő ország Brazília és Argentína. A legtöbb dél-amerikai tea semleges jellegű és különösen világos színű.
A vizet felforraljuk, hozzáadjuk a fűszereket és lassú tűzön további 10 percig forraljuk. A teát egy teáskannába szórjuk, ráöntjük a fűszeres vizet, 4-5 percig állni hagyjuk, végül forrón a csészékbe szűrjük. 2 ek assami tea 5 dl víz 2 darab fahéj (egész) 3 db szegfűszeg cukor..
 
Hozzávalók 4 csészéhez
  • 2 ek assami tea
  • 5 dl víz
  • 2 darab fahéj (egész)
  • 3 db szegfűszeg
  • cukor
Elkészítés
A vizet felforraljuk, hozzáadjuk a fűszereket és lassú tűzön további 10 percig forraljuk.

A teát egy teáskannába szórjuk, ráöntjük a fűszeres vizet, 4-5 percig állni hagyjuk, végül forrón a csészékbe szűrjük.
.
A teát, a vizet és a cukrot alaposan kevrjük össze, majd egy hagyjuk állni fél órát. Ezután szűrjük le a teát és mielőtt felszolgálnánk legalább egy órára - lefedve - állítsuk hűtőszekrénybe. Szervírozásnál a pohrakat töltsük félig darált jeget és erre öntsük rá a teát. 2 ek cseresznyevirágos tea 5 dl hideg víz 5 dkg cukor darált jég...
Hozzávalók 2 pohárhoz
  • 2 ek cseresznyevirágos tea
  • 5 dl hideg víz
  • 5 dkg cukor
  • darált jég
Elkészítés
A teát, a vizet és a cukrot alaposan kevrjük össze, majd egy hagyjuk állni fél órát. Ezután szűrjük le a teát és mielőtt felszolgálnánk legalább egy órára - lefedve - állítsuk hűtőszekrénybe.

Szervírozásnál a pohrakat töltsük félig darált jeget és erre öntsük rá a teát.
Forraljuk fel a vizet, majd adjuk hozzá a fahéját, a gyömbért és a teát. Az edényt húzzul le a tűzről és hagyjuk 15 percig állni, majd szűrjük le és állítsuk hűtőszekrénybe. Szervírozáskor a poharakba rakjunk pár szám jégkockát, öntsük rá a narancslevet és a mézet, majd erre szűrjük rá a teát. 1 ek indiai feketetea 2 dl narancslé (frissen csavart) 5 dl víz 2 ek akácméz kis darab fahéj (egészben), gyömbér (őrölt) az ízesítéshez jégkocka... 
 
Hozzávalók 4 pohárhoz
  • 1 ek indiai feketetea
  • 2 dl narancslé (frissen csavart)
  • 5 dl víz
  • 2 ek akácméz
  • kis darab fahéj (egészben), gyömbér (őrölt) az ízesítéshez
  • jégkocka
Elkészítés
Forraljuk fel a vizet, majd adjuk hozzá a fahéját, a gyömbért és a teát. Az edényt húzzul le a tűzről és hagyjuk 15 percig állni, majd szűrjük le és állítsuk hűtőszekrénybe.

Szervírozáskor a poharakba rakjunk pár szám jégkockát, öntsük rá a narancslevet és a mézet, majd erre szűrjük rá a teát
A gyömbért meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk és a forrásban lévő vízhez adjuk, majd öt percig forraljuk. A vaníliarudat hosszában ketté vágjuk, és a teával együtt egy teáskanna aljára helyezzük, majd ráöntjük a forró gyömbéres vizet és állni hagyjuk 5 percig, végül a csészékbe szűrjük a teát és pár csepp mézzel édesítjük. 1 ek Ceylon-i tea 4 dl víz 2 dkg gyömbér (friss) 1 ek méz 1 rúd vanília...
 
Hozzávalók 2 csészéhez
  • 1 ek Ceylon-i tea
  • 4 dl víz
  • 2 dkg gyömbér (friss)
  • 1 ek méz
  • 1 rúd vanília
Elkészítés
A gyömbért meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk és a forrásban lévő vízhez adjuk, majd öt percig forraljuk.

A vaníliarudat hosszában ketté vágjuk, és a teával együtt egy teáskanna aljára helyezzük, majd ráöntjük a forró gyömbéres vizet és állni hagyjuk 5 percig, végül a csészékbe szűrjük a teát és pár csepp mézzel édesítjük
A vizet közvetlenül forrásig melegítjük, majd beletesszük a teát és öt percig hagyjuk ázni. A vaníliarudat hosszában ketté vágjuk és egy kancsóba tesszük. A teát a vaníliarudakra szűrjük és hozzáadjuk a cukrot, alaposan összekeverjük, majd hagyjuk lassan kihűlni. Az italt jégkockával teli longdrinkes pohárban szervírozzuk. 2 ek Ceylon-i tea 5 dl víz 1 rúd vanília 2 ek cukor jégkocka...
Hozzávalók 2 pohárhoz
  • 2 ek Ceylon-i tea
  • 5 dl víz
  • 1 rúd vanília
  • 2 ek cukor
  • jégkocka
Elkészítés
A vizet közvetlenül forrásig melegítjük, majd beletesszük a teát és öt percig hagyjuk ázni.

A vaníliarudat hosszában ketté vágjuk és egy kancsóba tesszük.

A teát a vaníliarudakra szűrjük és hozzáadjuk a cukrot, alaposan összekeverjük, majd hagyjuk lassan kihűlni.

Az italt jégkockával teli longdrinkes pohárban szervírozzuk.
Egy teáskannába beletesszük az ágakról leszedett mentaleveleket és a teát, majd leforrázzuk a vízzel és hagyjuk állni 5-6 percig. Ezután leszűrjük az italt és azonnal, még forrón szervírozzuk. Legegészségesebb - és kifejezetten fogyasztó hatású - ha minden édesítőszer nélkül fogyasztjuk, de ízlés szerint cukorral, vagy mézzel is ízesíthetjük. 1 ek gunpowder tea 6 friss mentaág 5 dl víz...
 
Hozzávalók 4 csészéhez
  • 1 ek gunpowder tea
  • 6 friss mentaág
  • 5 dl víz
Elkészítés
Egy teáskannába beletesszük az ágakról leszedett mentaleveleket és a teát, majd leforrázzuk a vízzel és hagyjuk állni 5-6 percig.

Ezután leszűrjük az italt és azonnal, még forrón szervírozzuk. Legegészségesebb - és kifejezetten fogyasztó hatású - ha minden édesítőszer nélkül fogyasztjuk, de ízlés szerint cukorral, vagy mézzel is ízesíthetjük.
A forrásban lévő vízhez adjuk a fűszereket, 4 percig forraljuk, majd hozzáadjuk az egyik narancs kifacsart levét és a mézet. Egy teáskannába szórjuk a teát, rászűrjük a fűszeres vizet és öt percig állni hagyjuk. A másik narancsot - héjastul - vékonyra szeleteljük és szétosztjuk a csészékben, majd erre a narancságyra öntjük a forró teát. 2 kk Ceylon-i tea 5 dl víz 2 db narancs 2 ek méz 4 szem szegfűszeg 1 darab fahéj...
 
Hozzávalók 4 csészéhez
  • 2 kk Ceylon-i tea
  • 5 dl víz
  • 2 db narancs
  • 2 ek méz
  • 4 szem szegfűszeg
  • 1 darab fahéj
Elkészítés
A forrásban lévő vízhez adjuk a fűszereket, 4 percig forraljuk, majd hozzáadjuk az egyik narancs kifacsart levét és a mézet.

Egy teáskannába szórjuk a teát, rászűrjük a fűszeres vizet és öt percig állni hagyjuk.

A másik narancsot - héjastul - vékonyra szeleteljük és szétosztjuk a csészékben, majd erre a narancságyra öntjük a forró teát.
A vizet forrásig melegítjük, majd beleszórjuk a teát és - a tűzről levéve - öt percig állni hagyjuk. Egy másik edénybe leszűrjük a teát, hozzáadjuk a cukorot és alaposan összekeverjük, majd hagyjuk lassan kihűlni. Az őszibarackot meghámozzuk, kivesszük a magját és feldaraboljuk, majd turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a citromlevet és alaposan összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a teát és a jeget is és rövid ideig tovább turmixoljuk, majd közvetlenül poharakba töltjük és szervírozzuk. 1 ek Ceylon-i...
Hozzávalók 2 pohárhoz
  • 1 ek Ceylon-i tea
  • 2,5 dl víz
  • 2 db őszibarack
  • 1 ek citromlé
  • cukor
  • jégkocka
Elkészítés
A vizet forrásig melegítjük, majd beleszórjuk a teát és - a tűzről levéve - öt percig állni hagyjuk.

Egy másik edénybe leszűrjük a teát, hozzáadjuk a cukorot és alaposan összekeverjük, majd hagyjuk lassan kihűlni.

Az őszibarackot meghámozzuk, kivesszük a magját és feldaraboljuk, majd turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a citromlevet és alaposan összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a teát és a jeget is és rövid ideig tovább turmixoljuk, majd közvetlenül poharakba töltjük és szervírozzuk.

Címkék: tea

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu