Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

 

Huszonöt éve, 1981. júniusában, a dél-afrikai Nelspruit-ban kiállították a földkerekség legnagyobb narancsát. Két és fél kilót nyomott, több mint tízszeresét egy közönséges narancs súlyának.

Milyen nagy egy átlagos narancs? Gyakorló és gyakorlott háziasszonyok "saccra" sok mindent tudnak. 2 gerezd fokhagyma = 20 g, 1 db paradicsom = 8 dkg, 2 fej hagyma = 10 dkg, 2 pár virsli = 30 dkg, 8 szem paradicsom = 40-50 dkg, egy fej kelkáposzta = 70 dkg és a többi. Egy kiló narancs azonban állhat 2-3 nagyobb gyümölcsből éppúgy, mint 5-6 kisebből.

Hogyan került az eredetileg távol-keleti, afrikai gyümölcs kontinensünkre?

Európába kétszer is eljutott újdonságként a narancs. Először - Nagy Sándor hódító hadjáratainak köszönhetően - a görögök élvezhették a zamatos gyümölcs ízét. Ők próbálkoztak a gyümölcs meghonosításával is, de széles körben csak később, a római kortól terjedt el. Másodszor genovai hajósok révén került kontinensünkre a XV. században a kínaiak által már tovább nemesített, kiváló minőségű új fajta, kínai alma néven. Az ínyeket meghódító gyümölcs a tengerentúlra is hamar eljutott: a floridai telepesek a feljegyzések szerint az 1500-as évek közepén már lelkesen ültették. A remek konyhát vezető Teleki Blanka narancsfelfújtja (és számos más csemegéje) méltán kapott oldalakat az Ízek Magyarországon lapjain. A narancsbólé karácsonyi asztalainkon is helyet talált magának; egyéb ünnepeinken kitűnő ital a pezsgő narancsdzsússzal. A narancs ismertebb fajtái: a sevillai, a bergamott- és a vérnarancs.

A narancs nagy becsben áll az egészséges táplálkozás hívei között, hiszen kiváló C-vitamin forrás: egyetlen közepes méretű gyümölcsben megtalálható a felnőttek napi szükségletének megfelelő mennyiség. Ez a gyümölcs, amellett, hogy immunerősítőként sem elhanyagolható, közrejátszik az egészséges bőr számára nélkülözhetetlen kollagén előállításában is. Táplálkozás-élettani szempontból a gerezdek közötti hártya is értékes, mert sok pektin található benne. Ez a vízoldékony rost szerepet játszik a vér koleszterinszintjének csökkentésében, és segíti az emésztést. Ezért egészségesebb, ha nem csupán a narancs kifacsart levét, hanem magát a gyümölcsöt fogyasztjuk.

 

 

Narancsos Italok
Narancsos limonádé

Hozzávalók: 5 cl narancslé, 2 cl citromlé, cukor, szódavíz

Elkészítés: Jégkockával, cukorral keverjük össze a gyümölcsleveket. Öntsük üvegpohárba, szódavízzel hígítsuk.

Cool Orange

Hozzávalók: 3 cl cointreau, 1 cl citromlé, 2 cl Red Orange, Blue Curacao vagy triple sec, 1 cl narancslé, narancshéj

Elkészítés: A narancsokat kettészeljük, kifacsarjuk, és ezt követően az üres héjakat a fagyasztóba tesszük. Az összetevőket egész jéggel shakerben összerázzuk, majd az elkészült italt a fagyasztott narancshéjakba szűrjük. Ennek az italnak az alkoholos változatát étkezés után ajánlom, mert nagyon jól segíti az emésztést.

Virgin Cool Orange

Hozzávalók: 1 cl citromlé, 4 cl narancslé, 2 cl eperszirup vagy Tropical Blue vagy passion fruit

Elkészítés: A hozzávalókat shakerbe összerázzuk.

Narancs kávé - Caffe all'Arancia

Hozzávalók: 100% arabika kávé, két teáskanálnyi konyak, 1/3 teáskanálnyi frissen reszelt narancshéj, 1 teáskanálnyi csokoládé szirup, csokireszelék, étcsoki, tejszínhab

Elkészítés: 100% arabika kávéból espresso-t főzünk, majd ízlés szerint édesítjük. Hozzáadunk két teáskanálnyi jó minőségű konyakot és 1/3 teáskanálnyi frissen reszelt narancshéjat. Hozzáadunk továbbá kb. 1 teáskanálnyi csokoládé szirupot. Egy szelet narancsból egy cikkelyt kivágunk és a háromszöget csúcsával lefelé a tejszínhabkorona tetejére illesztjük. Étcsokival, szívószál nélkül szolgáljuk fel.

Mandarin-narancs mix

Hozzávalók: 3 mandarinkonzerv, 1 csillaggyümölcs (karambolé), 1 narancs, 1 evőkanál méz, 4 cl narancslikőr, 2 üveg könnyű, száraz rozé bor, 1 üveg száraz pezsgő

Elkészítés: A mandarinkonzervet leszűrjük, a gyümölcsöt bólés tálba tesszük. A csillaggyümölcsöt megmossuk, a narancsot meghámozzuk. Mindkettőt vékony karikákra vágjuk, és a mandarinhoz keverjük. A gyümölcsökre öntjük a mézet, a narancslikőrt és az egyik üveg bort. Lefedve, legalább 4-5 órára behűtjük a maradék borral és a pezsgővel együtt. Tálalás előtt felöntjük a borral és a pezsgővel. Hidegen kínáljuk.

Naplemente koktél

Hozzávalók: 1 pohár narancslé, piros szörp (málna, eper, ribizli ízlés szerint)

Elkészítés: 2-3 ujjnyi piros szörpöt beöntünk a pohárba . Erre óvatosan és lassan rátöltjük a narancslevet. Azért kell lassan, mert különben összekeveredik.

Narancsos forró csoki

Hozzávalók: 1 liter tej, 0,5 liter víz, 1 db narancs, 250 g keserű csoki

Elkészítés: Öntsük a tejet és a vizet egy lábasba, majd adjuk hozzá a narancs vékonyan lehámozott héját. Lassú tűzön forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk állni 10 percig. Vegyük ki a tejből a narancs héját, tegyük bele az összetört csokoládét. Állandó kevergetés mellett forraljuk fel újra, majd vegyük le ismét a tűzről és várjunk még egy kicsit. Még melegen töltsük poharakba, tetejét tejszínhabbal és frissen reszelt narancshéjjal díszítsük.

Narancsos eperkoktél

Hozzávalók:40 dkg eper, 6 dl 100 %-os rostos narancslé, 2 evőkanál szőlőcukor vagy méz

Elkészítés: A megmosott, kicsumázott epret fölaprítjuk, azután turmixoljuk a narancslével és a cukorral. Jól behűtve töltjük poharakba. Vitamindús turmix, télen mirelit eperből is elkészíthetjük

 

Címkék: narancslé

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu