Kis türelmet...
15 éve | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
Fehér csík: 8 tojásfehérje, csipet só, 18 dkg kristálycukor.
Sárga csík: 3 tojássárgája, 2 egész tojás, 5 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg liszt.
Ragasztás: Valamilyen pikáns lekvár: én házi sárgabarackot és epert is próbáltam,mindkettővel nagyon finom.
A sütőt előmelegítjük 180 C-ra (légkeveréses 160 C). Sütőlemezt kibéleljük sütőpapírral.
Fehér csík: A 8 tojásfehérjét csipet sóval félkeményre verjük,majd evőkanalanként hozzádolgozzuk a kristálycukrot, és addig verjük, amíg kemény, fényes habot nem kapunk.
15 éve | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
l db tojás
l kávéskanál szódabikarbóna
3 evőkanál méz
2,5 evőkanál tej
15 dkg.cukor
3 dkg vaj
Ezeket gőz felett 5 percig jól kikeverjük. A langyosra hűlt masszába 40 dkg sima lisztet
teszünk.Ezután gyúrólapon jól összegyúrjuk. Négy részre osztjuk és 3/4 órát pihentetjük.
Kinyújtjuk közepes méretű tepsi méretűre, és vajjal, vagy zsirral megkent tepsi hátlapján megsütjük. Hamar sül.
Töltelékhez a krém:
18 dkg porcukor
2 db vaníliás cukor
20 dkg vaj vagy margarin
Ezeket jól kikeverjük
Főzött krém:
2,5 dl tejben egy púpozott evőkanál réteslisztet felfőzünk 2 db vaníliás cukorral, kihűlésig kevergetjük, hogy ne legyen csomós.
15 éve | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
- a tésztához: 50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 25 dkg vaj, 20 dkg cukor, 2 tojássárgája, 4,5 dl tej
- a krémhez: 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 3-3 evőkanál rum, baracklekvár és kakaópor
- a tetejére: 4 tojásfehérje, 20 dkg cukor, 10 dkg étcsokoládé.
A tésztához a lisztet és a sütőport a vajjal elmorzsoljuk, majd a cukorral, a tojások sárgájával, és 1,5 dl tejjel összegyúrjuk. Lisztezett deszkán 3 darab, kb. 30 x 30 cm-es lapokká nyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben, egyenként kb.
Weöres Sándor: Újévi köszöntő
liba lába, csőre –
Mit kívánjak mindnyájunknak
az új esztendőre?
Tiszta ötös bizonyítványt,
tiszta nyakat, mancsot
nyárra labdát, fürdőruhát,
télre jó bakancsot.
Tavaszra sok rigófüttyöt,
hóvirág harangját,
őszre fehér új kenyeret,
diót, szőlőt, almát.
A fiúknak pléh harisnyát,
ördögbőr nadrágot,
a lányoknak tűt és cérnát,
ha mégis kivásott.
Hétköznapra erőt, munkát,
ünnepre parádét,
kéményfüstben disznósonkát,
zsebbe csokoládét.
Vörösmarty Mihály: Ártatlanság köntösében...
Ártatlanság köntösében
A szép új esztendő
Eljött, s kínáló kezében
Van kupája kettő.
Egyik a baj, aggodalom
Fanyar ürmösével,
Másik teljes a boldogság
Édes örömével.
E kettőből úgy keverjen,
Az új év, magának,
Édes Bácsi, hogy örüljön
Legjobb italának.
Az üröm az örömek közt
Csak annyi lehessen,
Hogy az édes a kesertől
Még jobb ízt vehessen.
15 éve | 0 hozzászólás
Tompa Mihály:Új évkor
Isten házába gyűl
A hívő nép új évnek ünnepén;
Holott forró imát
A buzgó néppel híven mondok én.
És a fohász imígy
Száll ég felé: ajándokozz nekünk
Az új év kezdetén
Új szívet, új lelket, jó Istenünk!
S mig érzeménye így
Felbuzdult lelkemnek mennyben mulat:
Ki nem feledhetem
Imámbul a lányt, imádottamat;
S imé nyilt ajkamon
Véletlenűl ez új fohászt lelem:
Maradjon, oh leány,
Kebledben a régi szív s érzelem!
(1847)
15 éve | 0 hozzászólás
Nagy László: Adjon az Isten…
Adjon az Isten
szerencsét,
szerelmet, forró
kemencét,
üres vékámba
gabonát,
árva kezembe
parolát,
lámpámba lángot,
ne kelljen
korán az ágyra
hevernem,
kérdésre választ
ő küldjön,
hogy hitem széjjel
ne düljön,
adjon az Isten
fényeket,
temetők helyett
életet –
nekem a kérés
nagy szégyen,
adjon úgyis, ha
nem kérem.
…
Adjon az Isten
szerencsét,
szerelmet, forró
kemencét,
üres vékámba
gabonát,
árva kezembe
parolát,
lámpámba lángot,
ne kelljen
korán az ágyra
hevernem,
kérdésre választ
ő küldjön,
hogy hitem széjjel
ne düljön,
adjon az Isten
fényeket,
temetők helyett
életet –
nekem a kérés
nagy szégyen,
adjon úgyis, ha
nem kérem.
15 éve | 0 hozzászólás
)
15 éve | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
3 db egész tojás
25 dkg kristálycukor
2,5 dl tej
20 dkg darált mák
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
kevés porcukor a szóráshoz
kevés zsiradék (olaj,vaj) a tepsi kenéshez.
Az egész tojásokat a cukorral és tej felével habosra keverem, majd szép apránként hozzáadom a darált mákot és a sütőporral elkevert lisztet, belereszelem a citromhéjat, hozzáadom a maradék tejet és a kavart tésztáknak megfelelően kikavarjuk.
Zsírozott, lisztezett tepsiben, előmelegített sütőben sütjük.
15 éve | 0 hozzászólás
Elment a kedved a piskóta sütéstől? Na akkor „piskótázz” ide! Nagyon gyors és nagyon finom!
Pár hasznos jó tanács anyáink, nagyanyáink praktikájából!
Úgy kezdem, hogy begyújtom a sütőt, előkészítem a tepsit, /zsírozás, lisztezés esetleg sütőpapír/ mert 5 percen belül kész a massza, és már sülhet is.
Egy műanyag edénybe kimérek 24 dkg lisztet, hogy meddig ér, azt megjelölöm az edényt kívülről alkoholos filc-tollal, /évekig nem kopik le/, majd 24 dkg cukrot, azt is bejelölöm.
15 éve | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
10 dkg porcukor
1 tojás
4 dkg margarin
2 evőkanál méz
2 evőkanál tej
1 kávéskanál szódabikarbóna
25 dkg liszt
8 tojásos piskóta
Krém:
20 dkg margarin
1 vaníliás puding
3 dl tej
15 dkg cukor
1 vanília
A tetejére:
Porcukor vagy csokoládémáz.
A porcukrot a tojással elkeverjük. Hozzáadjuk a tejet, a kissé megolvasztott margarint és a mézet, végül a szódabikarbónával elkevert lisztet. Jól összegyúrjuk, majd kettéosztva 2 vékony lapot sütünk belőle.
15 éve | 0 hozzászólás
Hozzávalók a mézes laphoz: 1 tojás, 5 dkg vaj, 15 dkg kristálycukor, 2 evőkanál méz, 5 evőkanál tej.
Ezeket 2 percig főzzük, tűzről levéve beleteszünk 1 evőkanál kakaóport, 40 dkg lisztet, melyhez egy zacskó sütőport keverünk. Tésztává dolgozzuk, két lapot (kb. 30*25 cm-es) formálunk belőle és sütőpapíros tepsin világosra, sütjük. Légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 15 perc a sütési idő.
Töltelék: 0. 5 L tej, 5 dkg vaníliás pudingpor. Ezt a szokásos módon összefőzzük.
15 éve | 0 hozzászólás
Hozzávalók a tésztához: 6 tojás, 6 ek. cukor, 6 ek. meleg víz, 6 ek. liszt, 2 ek. keserű kakaó, 1 cs. sütőpor.
Tejszínes krém: 5 dl Hulala, 1 cs. étkezési zselatin, 1 ek. folyékony méz, 1/2 kávéskanál vaníliaaroma /én kihagytam/.
Csokoládés krém: 15 dkg csokoládé, 10 dkg margarin, 1 ek. víz, 2 ek. olaj.
Bevonathoz: 20 dkg étcsokoládé, 10 dkg margarin, 3 ek. olaj, 1 ek. porcukor.
1. A tésztához a tojások sárgáját fehéredésig keverjük a a cukorral, apránként adjuk hozzá a vizet, és keverjük bele a sütőporos lisztet.
15 éve | 0 hozzászólás
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 20 dkg margarin, fél citrom leve,1-1dl tej és tejföl,1 tojás,só.
A krémhez: 12 dkg vaj, 3 kockasajt, 2 evőkanál tejföl,só.
A díszítéshez: 15 dkg trappista vagy más kemény reszelhető sajt.
A tésztához a tejben az élesztőt felfuttatjuk, és a többi alapanyaggal összegyúrjuk, hogy könnyen nyújtható legyen. 30 percig pihentetjük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk. Kiszaggatjuk úgy, hogy mindig 1 sima, 1 pedig a közepén kilyukasztott pogácsa legyen.
15 éve | 0 hozzászólás
Hozzávalók :
tészta :
2 evőkanál méz
50 dkg liszt
20 dkg porcukor
8 dkg Rama margarin
2 tojás
2 evőkanál kakaópor
1 kiskanál szódabikarbóna
kevés tej.
A liszt kivételével a többi hozzávalót gőz felett felolvasszuk, és a liszttel összedolgozzuk.
4 lapot sütünk belőle (én 3-at szoktam).
Krém :
fél liter tej
5 evőkanál liszt
Ezt felfőzzük, és kihűtjük.
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
Ezt habosra kavarjuk,és a másikkal összedolgozzuk.
A lapokat megtöltjük,és a tetejére csokimázat teszünk.
Ezt is fel kell jegyeznem, ezt is találtam!
A hússzeleteket befűszerezve megsütjük pici olajon és egy tálra félretesszük. A maradék olajban egy kiskanál mézet 2 evőkanál mustárral összekeverünk, egy percig pirítjuk, só, bors, kerül rá, majd 2 dl tejszínnel felöntjük és összeforraljuk. A szeleteket belerakjuk és még egy percig főzzük...és kész!
Mazsolás rizs, ahogy én csinálom: Egy edénybe kevés olajat teszek és egy kevéske vöröshagymát apróra vágva kevés ideig pirítom, majd ízlés szerint kevés őrölt borsot teszek bele, összekeverem.
15 éve | 0 hozzászólás
Ezt a receptet is találtam!
Hozzávalók: 1 kg liszt, kb. 6 dl tej, 2 tojássárgája, 1 csomag élesztő, 1 dl olaj, 1 evőkanál só, pici cukor.
A hozzávalókból kissé lágyabb kelt tésztát készítünk, duplájára kelesztjük, majd ketté osztjuk.
Egyenként jó vékonyra kinyújtjuk, és megkenjük a következő krémmel: 1 cs. Rama margarint 1 kk. sóval, 1 tojással, 15-20 dkg reszelt sajttal jól kikeverünk.
A tésztát ezután feltekerjük mint a bejglit. Ferdén vágjuk / I / I / I, a tetejét lekenjük tojással, megszórjuk sajttal, szezámmaggal, tökmaggal, hántolt napraforgó maggal, mindenki saját ízlése szerint.
15 éve | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 zacskó sütőpor
1 zacskó vaníliás cukor
1 db tojássárgája
reszelt citromhéj
A hozzávalókból linzertésztát készítünk. Vékonyra, kb. 3 mm-esre, nyújtjuk.
Karikákat szaggatunk belőle, sütőpapíros tepsire tesszük és kisütjük.
A hab készítése: Hozzávalók: 4 tojásfehérje, 36 dkg kristálycukor
24 dkg cukrot kevés vízzel (éppen, hogy ellepje a cukrot) sűrűre főzzük. Közben a tojásfehérjét a maradék 12 dkg cukorral kemény habbá verjük.
Hozzávalók: A tésztához: 6 db tojás, 2 cs. vaníliás pudingpor, 2 cs. csokis pudingpor, 16 dkg fruktóz, 2 kk. sütőpor.
A krémhez: 5-6 db alma, 9 dl tej, 4 cs. vaníliás pudingpor, 16 dkg fruktóz, 20 dkg margarin, reszelt citromhéj, ízlés szerint lehet még 1-2 kk. citromlé.
A mázhoz: 5 dkg margarin, 5 dkg kakaópor, 2 dkg fruktóz, 4 cl víz.
Nem tudom látjátok-e, de a tésztában semmi liszt nincs!!!
3 tojásfehérjét keményre felverünk apránként adagolva 8 dkg fruktózzal.
15 éve | 0 hozzászólás
Hozzávalók:
Tésztához: 50 dkg liszt
25 dkg margarin
3/4 pohár tejföl /kicsi/
2 tojás sárgája
1 evőkanál só
A tésztát összegyúrjuk, és a következő krémmel töltjük meg: 2 dl tejben 3 evőkanál lisztet felfőzünk. Ha kihűlt 2 tojás sárgáját, és 15 dkg rámát, 15 dkg reszeletsajtot keverünk bele. A tésztát kettéosztjuk, lapot nyújtunk belőle, és rásimítjuk a krém felét. Feltekerjük, mint a csigát.
1 éjszakára hűtőbe rakjuk. sütés előtt 1 cm vastagra szeljük.
15 éve | 0 hozzászólás
Konyakmeggyes szelet
Hozzávalók:
A tésztához:
5 dkg cukor
kevés tej
1 evőkanál kakaópor
5 dkg margarin v. zsír
1/2 sütőpor
2 db tojássárgája
25 dkg liszt
Piskótához:
6 kanál liszt
6 kanál cukor
6 tojás
Krémhez:
magozott meggy
konyakmeggy aroma
20 dkg porcukor
4 evőkanál liszt
1/2 liter tej
1 Rama
Csokimázhoz: 1-2 evőkanál kakaópor, 5 dkg margarin, 12 dkg porcukor, 2 tojásfehérje.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Croissant
15 éve | 0 hozzászólás
Hozzávalók: Fél kiló liszt, fél csomag (2,5 dkg) élesztő, 2,5 dl langyos tej, 1 tojás, 20 dkg vaj, 1 kiskanál cukor, 1 kiskanál só. A tetejére: villával felvert tojássárgája.
Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk (az élesztőt a tejbe morzsoljuk, és megvárjuk, amíg a tej tetején halványbarna hab képződik). A lisztet egy edénybe szitáljuk, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, beleütjük a tojást, beleszórjuk a sót, és addig gyúrjuk, amíg az edény falától elválik.
Címkék: sütemyény
Tovább