Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Gyönyörű a változatos shampagne-i táj. A tartomány nevét én úgy fordítanám: Mezőségek. A pezsgőről nevezetes. A franciák ezen a néven emlegetik az ismert ünnepi italt. Változik a táj, szemben Reims. Ragyogó a reggel, parkoló helyünkről látszik a székesegyház. Drága párom szendvicset készít reggelire, kocsiban falatozunk. Fiatalember szólít meg. Háromszor járt Magyarországon. A H-betűre lett figyelmes, de magyarul egy szót se tud. Megtudjuk tőle, hogy ma ünnep van. A pezsgő ünnepe. Valami olyasmi, mint Münchenben a sör ünnep (Oktober Fest). A részvevők korlátlanul ingyen pezsgőzhetnek. Minket ez nem vonz, de élvezzük az ünnepi hangulatot. Zászlódísz, népviseletes csoportok, térzene. Ismerkedés a várossal. Séta kocsin és gyalog. A fő látványosság a székesegyház. Valóságos csoda. Szobrok tömege, kő csipkék, gótikus ívek, színes ablakok. Önkéntelenül hasonlítom gondolatban a már látott építményeket. Notre Dame, Stefan dom, Hagia Sophia, Kölni Dom, Escorial. A londoni Szent Pál katedrálisból kétszer visszazavartak mondván a misét turisták nem zavarhatják. Gépemet elrejtve egy család csoportja közé furakodva jutottam be. A bagdadi és a damaszkuszi aranykupolás moszk-ok is méltó partnerek, ahol kis híján ráfizettem a kíváncsiskodásomra. Nem becsülöm le a sivatag közepén látott, valamikori sumér-akkád ősök hitéből épült, ma már ugyancsak lepusztult, de méretében a reimsihez is méltó Aquar-quf zikkuratot. De itt van Luxor, Karnak, na és a maja mexikói lépcsős piramis, amit csak kívülről láttunk. Miláno, Velence, a palmyrai Baal templom, nem lehet befejezni. Az emberi kultúrák legnagyszerűbb alkotásai és eredményei a templomokon mérhető le.

68084_223304_normal

 

 

<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]-->

 

A templomlátogatás szokását Édesanyámtól örököltem. B. Szent György vasútállomáson csatlakozásra vártunk. Volt két óránk. Tíz éves lehettem, szívesen mentem, mert anyámtól úgy tudtam: ha új templomot látogatok, az imádság utáni kérés teljesül. Messze volt az állomástól a város (és a templom), délután 1 óra volt, rekkenő szeptemberi meleg, de megérte. A következő hétre beígért német dolgozatírás kérésemre elmaradt.

<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]-->

Diákjeggyel középiskolás koromban, Operában láttam az Orleans-i Szűz-et. Most az egész az eszembe jutott. Még a katedrális díszletére is emlékeztem. Sokkal később TV-ben láttam Domján Editet Jean d”Arc szerepében. Gyermekes, bájos együgyűséggel válaszolgatott a vérszomjas inkvizítorok kereszt kérdéseire. Sohse felejtem el. Most a szent lába nyomában járunk, nagy történelmi események helyén.

<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]-->

Plakátokból megtudjuk, hogy este a székesegyháznál „Song et Lumiere” program lesz. Izgalommal készültünk az eseményre. Kocsink közel egy mellékutcában parkol. Főhelyen, a park egyik padján helyezkedünk el, szemben a székesegyházzal. Estére megtelik a tér. Gombostűt sem lehet leejteni. A műsor a székesegyház építését, Jean D”Arc legendáját dolgozza fel. A kisérő zene fortisszimói döbbenetesek. A fényhatásokkal mesterien hangolták össze. A rejtett fényszórók hol a katedrálison belül, hol kívül, a legkülönbözőbb irányból villannak fel. A Szivárvány minden színe képviselve van. A közönség egy-egy fordulat kapcsán hangosan hördül fel, mi csak némán egymás kezét szorongatjuk. A cselekményt csak nagyjából értem. Elkapok egy-egy szavat, támaszkodunk a történelmi ismereteinkre, meg a magunkkal hozott bőséges útikönyvtárunkra. Reims a legszebb oldaláról mutatta meg magát.

 

 

 

De térjünk csak vissza Franciaországba. Loire völgye, Saché. Ebben a gyönyörű kastélyban Honore 'd Balzac vendégeskedett sokat.

 

És íme, egy másik csodálatos kastély a Loire völgyéből, Chinon!

 

Mielőtt bárki biztosa állítaná, hogy mit lát, nos ne vágja rá egyből. Ugyanis a híres Notre Dame-nak létezik egy hasonmása Franciaországban, Reims városában.

 

A Loire völgy egyik legnagyobb városa, Tours. A képen csodálatos katedrálisa látható.

 

És ha már Franciaország, akkor nem maradhat el az álmok városa, Párizs sem. Bevallom, ezért a fotóért meg kellett küzdenem...

 

és szerintem a Szajna Európa egyik legszebb folyója...

 

...nem beszélve az Eiffel-toronyról. Azt hiszem, ehhez a képhez nincs mit hozzáfűzni! Sajnos a legtetejére még egyszer sem jutottam fel...

 

és Franciaország igazi gyöngyszeme, Biarritz.

 

Gannat, Maison du Folklore.

A hely Franciaországban van, és egy igen aktív nemzetközi életet élő folklór-központ, amely külföldi csoportok francia turnéit ill. nemzetközi fesztiválokat szervez

Címkék: Franciaország

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu