Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Franciaország és a romantika
A franciák megírták a la vie en rose-t (a rózsák életét), gazdagabbá tették a világot a creme brulée-val és a camembert-el, de Beauvoirral és Debussyvel, a Tour de France-szal, a Tour Eiffel-el és még számtalan dologgal. Ha eltölt egy hétvégét Párizsban, Ön is rájön miért álmodozik a fél világ Cyrano utcáinak bekóborolásáról, vagy egy Manet stílusban, a "zöldben" elköltött piknikrõl. Franciaország, szinonimája a romantikának!

Jó tudni!

Franciaországban drága az élet, egyes iparcikkeket leszámítva, majdnem minden drágább , mint nálunk. Ezzel számot kell vetni a turistának, kevés dolog van a boltokban, ami hozzáférhető a lapos erszényű utas számára. Ajánlatos az itthon szivott cigarettából a magyar és francia vámszabályoknak megengedett mennyiséget elvinni, mert a Caporalok árai magasak., a legkedvezőbb átszámítással is 15 forinttal többet kell fizetni darabjáért, a jobb cigaretták még ennél is drágábbak.

A posta dijszabás is elég magas tételek szab  a hazaküldendő levelek, üdvözlőlapok feladásához, érdemes szűkre szabni azok körét  akiket franciaországi  anzixszal akarunk megörvendeztetni, vagy iriggyé tenni.

A tervezett ajándékok sorából kiiktathatjuk a francia parfümöt is, hiszen ez Budapesten olcsóbban kapható.

El kell tanácsolni az utasokat a souvenir árusoktól is, az általában giccses Ejfeltornyok, Notredamok, Diadalivek és az ezeket ábrázoló jelvények kis áruházakban  sokkal olcsóbban vásárolhatók meg.

Figyelem! A kapitalista világban természetes jelenség, hogy semminek sincs szabott ára,  ugyanaz a cikk néhány lépéssel távolabb  feleáron lehet a mienk.

Alkudni nem lehet, legfeljebb csak a kis üzletekben, meg a híres  párizsi ócskapiacon, a bolhapiac sátraiban, standjain.

Hétfőn igen sok üzlet zárva van., vasárnap csak az élelmiszerüzletek nyitnak ki.


Az 5 dolláros tejeskávé földje nem a legolcsóbb európai úticél. Az igazán takarékosak kijönnek napi 40 dollárból, ez azonban a parkokban való rengeteg sajt és baquett evéssel jár. Egy kicsit összetettebb konyhamûvészeti élményért, puha ágyért legalább napi 80 USD-t kell számolni. Persze, a Dom Perignon-t megcélzó tömegeknek a fenti összegek még egy nap borravalóját (pourboires) sem fedeznék, ha tényleg élvezni akarjuk Frankhont, legalább napi 200 USD-ral, vagy még többel számoljunk.

S z á l l o d á k   nagy számban állnak az idegenforgalom rendelkezésére, bármikor bárhol lehet találni éjszakai szállást.

 

 

 

 

8202 - PárizsEurópai városok Szálloda Párizs









Szálloda 10x1, 14x2
10626 HUF/szoba­/éjszaka 1x1

 13584 - PárizsEurópai városok Szálloda Párizs









Szálloda 11x2, 6x2+1
13054 HUF/szoba­+reggeli­/éjszaka 1x2, fürdőszoba a folyosón
16397 HUF/szoba­+reggeli­/éjszaka 1x2, zuhany
17911 HUF/szoba­+reggeli­/éjszaka 1-2 személy in 1x2+1, fürdőkád

 8178 - PárizsEurópai városok Szálloda Párizs









Szálloda 1x1, 8x2, 1x3
20567 HUF/szoba­/éjszaka 1x1
23995 HUF/szoba­/éjszaka 1x2
27423 HUF/szoba­/éjszaka 1x3

 8181 - PárizsEurópai városok Szálloda Párizs









Szálloda 24x2+1
13369 HUF/szoba­/éjszaka 1 személy az 1x2 ágyas szobában, socálne berendezettség on chodbe
18510 HUF/szoba­/éjszaka 1x2, zuhany
20910 HUF/szoba­/éjszaka 1x2, fürdőkád

 7904 - PárizsEurópai városok Szálloda Párizs









Szálloda 8x2+1
28823 HUF/szoba­/éjszaka 1x2 Capitaine
37935 HUF/szoba­/éjszaka 1x2 Aladin
47019 HUF/szoba­/éjszaka 1x2 Victor Hugo

 14627 - PárizsEurópai városok Szálloda Párizs









Szálloda 6x1, 12x2, 4x3
18853 HUF/szoba­/éjszaka 1x1
22281 HUF/szoba­/éjszaka 1x1
25709 HUF/szoba­/éjszaka 1x2

 7943 - PárizsEurópai városok Szálloda Párizs









Szálloda 7x stúdió: 1x
19882 HUF/stúdió­/éjszaka 1x1
21596 HUF/stúdió­/éjszaka 1x2, Sztenderd, hitvesi ágy
22624 HUF/stúdió­/éjszaka 1x2, Twin

 8208 - PárizsEurópai városok Szálloda Párizs









Szálloda 8x2, 2x3, 7x4,
25480 HUF/szoba­/éjszaka 1x2
31251 HUF/szoba­/éjszaka 1x3
36421 HUF/szoba­/éjszaka 1x4

 8173 - PárizsEurópai városok Szálloda Párizs









Szálloda 10x1, 22x2, 5x3
22938 HUF/szoba­/éjszaka 1x1
29480 HUF/szoba­/éjszaka 1x2
33050 HUF/szoba­/éjszaka 1x3

 7795 - PárizsEurópai városok Szálloda Párizs









Szálloda 5x1, 10x2, 10x2
23452 HUF/szoba­/éjszaka 1x1
28394 HUF/szoba­/éjszaka 1x2, hitvesi ágy
29937 HUF/szoba­/éjszaka 1x2, különálló ágyak

 7865 - PárizsEurópai városok Szálloda Párizs









Szálloda 8x1, 12x2, 4x3
21596 HUF/szoba­/éjszaka 1x1
29137 HUF/szoba­/éjszaka 1x2
35993 HUF/szoba­/éjszaka 1x3

 7908 - PárizsEurópai városok Szálloda Párizs









Szálloda 45x2+1, 7x4
21910 HUF/ágy­/éjszaka 1x1, 1 - 2 éjszakát
32565 HUF/ágy­/éjszaka in 1x2+1, 3 A több éjszakát
33707 HUF/ágy­/éjszaka in APT 1x2, 3 A több éjszakát

 

A visszafogott vélemények szerint is a világ legszebb városának számító Párizs mindenkit magába bolondít - az utazók 97 százaléka szeretne visszatérni felejthetetlen utazása után e számos látnivalóval rendelkező, leírhatatlan hangulatú városba

 

Párizsi utazásoknál figyelembe kell venni a husvét, pünkösd, autókiállitások  idejét. ilyenkor lehetőleg el kell kerülni Párizst, mert ilyenkor elhalmozzák szobafoglalással  Párizs hoteljait.

A fővárosban és környékén közel kétezer szálloda és hotel van.

 Az osztályba sorolás jelzésére a csillagokat használják. Hatósági előirás, hogy a szobákban az árakat fel kell tüntetni.

Ne lepődjünk meg, ha nem találunk párnát, vagy a szekrényben van, vagy kérni kell.

Jó mekérdezni a megállapodáskor, hogy az ár tout compris - azaz minden benne foglaltatik e. 

Földrajz
A Kaliforniánál hajszállal nagyobb Franciaország, Oroszország és Ukrajna után a legnagyobb Európában. Észak-nyugatról a La Manche, nyugatról az Atlanti óceán határolja. Dél felé a Pireneusok másik oldalán Spanyolországot süti a nap, délkeleten a Földközi tenger, kelet felé a Jura hegység és a nyugati Alpok választja el Svájctól és Olaszországtól.
Franciaország viszonylag sík az észak-keleti határvonalnál, ahol Németországgal, Luxemburggal és Belgiummal szomszédos.
A tengerentúli területet départements d'outre-mer-nek hívják, ide tartozik a Karib szigetek közül Guadeloupe és Martinique szigetei, a Csendes Óceáni szigetcsoportból Új Kaledónia, Tahiti, és Francia Polinézia, Dél-Amerikában Francia Guiana, az Indiai Óceánon Madagaszkártól keletre Réunion szigete, Új Foundlandtól délre az Atlanti Óceánban Saint Pierre- és Miquelon- szigetek.
A francia Alpokban találjuk a maga 4800 m-ével Európa legmagasabb csúcsát, a Mont Blanc-t.

Éghajlat
Az ország nagy részén, a hegyi területek és észak-keleti rész kivételével, mérsékelt az éghajlat, enyhe telekkel. Az Atlanti Óceán erõteljes hatása érvényesül észak-nyugaton, ahol az idõjárást magas páratartalom, gyakran tomboló nyugati szelek és bõséges esõ jellemzi. Észak-keleten klasszikus kontinentális az éghajlat, viszonylag meleg nyarakkal és hideg telekkel. A kettõ között fekszik a párizsi medence, itt a legalacsonyabb az éves csapadék mennyisége. Párizs éves átlaghõmérséklete 12 °C, de a hõmérõ higanyszála januárban gyakran esik 0°C fok alá, augusztusban pedig 35°C fölé is kúszhat. A déli tengerparti síkságokon enyhe mediterrán éghajlat uralkodik: a fagy ritka, az õszi és tavaszi felhõszakadások rövidek és gyorsak, nyáron gyakorlatilag nem esik az esõ. A déli rész egyben a 'mistral,' a hideg száraz szél területe is, amelyik minden évben kb. 100 napig fúj a Rhone-völgyében. Gyakran ennek a könyörtelen tavaszi szélnek tulajdonítják az emberek sértõdékenységét.

Konyha

A francia konyha világhírű. Még a legkisebb is gondot fordít konyhájára, a legjobbat igyekszik nyújtani, viszonylag  olcsó áron. A menürendszer csak a  külföldi turisták becsalogatásával próbálkozó éttermekben ismeretes, azokon a helyeken, ahol nagy az idegenforgalom.


Az ételek végtelen töprengésre nyújtanak lehetõséget. Vegyünk figyelembe csak néhányat az ország ínycsiklandozó finomságaiból - libamáj, szarvasgomba, Roquefort sajt, kagylók és rákok, zamatos csigák és borok, pikáns gyümölcstorták - és rögtön értékelni kezdjük a frank konyhamûvészet buzgalmát. De senki sem él csupán escargot-on (csiga), vin de table-val. A fazékhoz hozzájárult Franciaország afrikai és ázsiai népessége is, új fûszereket és ízeket adva sok ételhez.
Egy tipikus nap reggele nagy csésze tejeskávéval (cafe au lait) croissant-tal vagy lekvárral és vajjal megkent cipócskával kezdõdik. Az ebéd és a vacsora között gyakorlatilag nincs különbség, állhat elsõ fogásként fromage de tete páté-ból (kocsonya sertéshússal) vagy bouillabaisse -bõl (halleves) követheti borjú vagy bárány ragu fehér szószban (blanquette de veau d' agneau) befejezésképp vegyes sajttállal (plateau de fromage) vagy almatortával (tarte aux pommes). Az ételek elõtt gyakran kínálnak egy étvágygerjesztõ apéritif-et, mint pl. a Kir-t (sziruppal édesített fehérbor), miközben az emésztést segítõ digestif-t (konyak vagy armagnac brandy) az étkezés után szolgálják fel. Más, az emésztést serkentõ és a társalgás felélénkítésére italok közé tartozik az eszpresszó kávé, a sör, a likõrök közül a pastis (90 fokos ánizs ízesítésû rokonai a régóta betiltott abszintnak) és pár a világ legjobb borai közül.

A francia sajtolat meg nem kóstolnia annak aki francia földön jár végzetes mulasztás.

Ünnepek
A franciák bulizós társaság, sok város ad otthont minden évben különféle zenei, tánc, színházi filmmûvészeti vagy mûvészeti eseménynek. A vidéki falvak minden alkalomból vásárokat és ünnepségeket (fetes) tartanak a helyi szentek névnapjától kezdve az éves fokhagymatermés megünneplésének tiszteletére. Provence-ban május végén Saintes-Maries-de-la-Mer -ben van a cigányok védõ szentjének, Sárának a tiszteletére rendezett színpompás ünnepség találkozó helye. Dübörgõ éneklés és táncok jellemzik ezt a szertelen eseményt. A jelentõsebb állami ünnepek közé tartozik Május Napja (május 1-e) amikor sok ember völgyi liliomot (muguet) ajándékoz barátainak - úgy tartják ez jó szerencsét hoz - és a Bastille Napja (július 14-e) amit barátokra dobott petárdákkal ünnepelnek.
A helyi rendezvények közé tartozik a sok cicomával és tollászkodással járó pret-r-porter divat bemutató Párizsban (február elején) a csillogó és gyakran gépies Cannes-i Film Fesztivál (május közepe) a Nemzetközi Zenei Fesztivál Strasbourg-ban(3 hét júniusban), az Avignoni Fesztivál tömeg és az alternatív színházakkal (július közepétõl augusztus közepéig) és a Nancy Jazz Fesztivál (október 9-24)

Mikor utazzunk?
Az idõjáráshoz alkalmazkodva tavasszal a legjobb Franciaországban, a tengerparti nyaralók májusban csatlakoznak. Az õsz is kellemes, bár a napok elég rövidek és az éjszakák is egyre csípõsebbé válnak a végére, még a Cote d'Azuron is. A tél nagyszerû a téli sportokhoz, az Alpokban, a Pireneusokban és más hegyi területeken is.
Július közepétõl augusztus végéig tart az az idõszak, amikor a legtöbb városlakó kiveszi a szokásos 5 hetes szabadságát és a hegyekbe, vagy a tenger mellé vonul. A félig elhagyatott városok ilyenkor hajlamosak egy kicsit lehúzni a rolót. Hasonló a helyzet februárban és márciusban is.

 

 

Címkék: Franciaország

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu