Kis türelmet...
Mire figyeljünk oda vásárláskor?
Elsõdleges szempont, hogy jó minõségû, biztonsággal elfogyasztható élelmiszereket vásároljunk.
Ennek érdekében tanácsos az alábbi szempontokat figyelembe venni az áru kiválasztásakor.
A bio-, illetve organikus élelmiszer ellenõrzött ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelõen elõállított termék, amely rendelkezik az ellenõrzõ-tanúsító szervezet tanúsítványával és a termékcímkéjén megtalálható az ellenõrzõ szervezettõl származó jelölés.
A jelölésben megtalálható:
17 éve | 0 hozzászólás
A szervezet zavartalan mûködéséhez a folyadékfelvétel (ételek, italok útján) és a folyadékleadás (vizelet-, székletürítés, párolgás, légzés) egyensúlyára van szükség.
Ezt az egyensúlyi állapotot egyéb tényezõk is befolyásolják, például a fizikai aktivitás, éghajlat, külsõ hõmérséklet, szaunázás, láz, hasmenés és a hányás. Ha felborul a folyadékháztartás egyensúlya, csökken mind a fizikai, mind a szellemi teljesítõképesség.
Édességek és cukor
Az édes ízt szinte mindenki szereti, azonban a sütemények, édességek közös jellemzõje a magas szénhidrát tartalom, de többségük magas zsírtartalommal is rendelkezik.
Az édességekben lévõ cukor azon kívül, hogy energiát szolgáltat, semmilyen más értékes tápanyagot nem tartalmaz, ezért a cukrot ?üres? energiának is szoktuk nevezni. A megfelelõ tápanyag ellátottság érdekében fokozottan ügyelni kell a mértékletességre a cukortartalmú ételek, italok fogyasztásában.
Tanácsok a mindennapi étrendbe való beillesztéshez:
? Ételeket, italokat kismértékben édesítsük cukorral vagy mézzel, de számos közülük édesítés nélkül, natúr formában is élvezhetõ (pl.
17 éve | 0 hozzászólás
A sóra szüksége van a szervezetnek, de túlzott bevitele növeli bizonyos megbetegedések kialakulásának kockázatát, fokozhatja a csontokból a kalciumvesztést, így növelve a csontritkulás kialakulásának kockázatát, illetve hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához. Túlzott bevitele különösen kedvezõtlen ? fõleg a vizenyõ kialakulására hajlamos kismamák esetében ?, ha hiányos kálium és magnézium bevitellel társul.
Az egészség megõrzése szempontjából naponta 2-3 g nátrium bevitelére lenne szükség, amelyet 5-6 g konyhasó fogyasztásával tudunk fedezni.
Mit kell tudnunk a zsiradékokról?
Megfelelõ mennyiségû, és minõségû zsiradékra a szervezetnek szüksége van, hiszen többek között nélkülözhetetlen a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához, a hormonok képzéséhez, hozzájárul a testhõmérséklet állandó szinten tartásához, és energiát biztosít a szervezet számára.
A zsiradékhoz egyrészt a fõzéshez, szendvicskészítéshez használatos, illetve az élelmiszerekben lévõ ?látható? és ?rejtett? zsiradékok formájában jutunk hozzá.
Mit kell tudnunk a zöldség- és gyümölcsfogyasztásról?
A zöldségfélék, gyümölcsök bõséges fogyasztása az egészséges táplálkozás gerincét képezik. A zöldség-és fõzelékfélék, valamint a gyümölcsök többsége a hüvelyesek kivételével, energiaszegény és magas víztartalommal rendelkezik. A zöldségféléknek és gyümölcsöknek elenyészõ a zsiradék és fehérje tartalma. Többségüknek a szénhidrát tartalma is alacsony, a burgonya, kukorica, zöldborsó, banán és a szõlõ kivételével.
Húsok, húskészítmények, halak, tojás
Mit kell tudnunk a húsokról, a halakról és a tojásról?
Táplálkozásunkban a húsféléknek jelentõs szerepük van, értékes fehérje-és egyes vitamin és ásványi anyag tartalmuk miatt. Fehérjébõl 100 g húsféle átlagosan 20 grammot tartalmaz. A különbözõ húsoknak fajtától és húsrésztõl függõen eltérõ lehet a zsírtartalmuk(1-40 g/ 100 g).
Egészséges, vegyes táplálkozás esetén a napi B12 -vitamin szükséglet mintegy 70%-át húsokkal és húskészítményekkel tudjuk fedezni.
A tej és a tejtermékek alapvetõ fontosságúak az egészséges táplálkozásban, különösen a fejlõdésben lévõ gyermekek, várandós-szoptató anyukák számára.
Jelentõs forrásai a magas biológiai értékû, könnyen emészthetõ fehérjéknek, amelyeknek közel felét táplálkozás élettanilag nélkülözhetetlen, ún. esszenciális aminosavak alkotják. Ezekhez az aminosavakhoz csak a táplálékaink útján tudunk hozzájutni.
Megfelelõ mennyiségû fogyasztása hozzájárul a szervezet napi B2-, B6-, B12-, A-vitamin, cink, magnézium, kalcium igényének fedezéséhez.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Az élelmiszer adalékanyagokról
17 éve | 0 hozzászólás
Az élelmiszer adalékanyagokról
A termékek címkéjén az összetevõk között megtaláljuk az E-számokkal is jelzett, az elõállítás során felhasznált adalékanyagokat.
Az ?E-számok? Európa országaiban egységes jelöléssel rendelkezõ adalékanyagok, amelyek azért is kapták ezt a jelölést, hogy az arra érzékeny, allergiás fogyasztók a címkérõl minden körülmények között leolvashassák, ha számukra veszélyes anyagot tartalmaz az élelmiszer. Az adalékanyagokat az élelmiszer tulajdonságainak kedvezõ irányba történõ befolyásolására alkalmazzák.
Címkék: E-számok
Tovább