Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Mit kell tudnunk a tejtermékekről?

61702_073854_normal 

A tej és a tejtermékek alapvető fontosságúak az egészséges táplálkozásban, különösen a fejlődésben lévő gyermekek, várandós-szoptató anyukák számára.


Jelentős forrásai a magas biológiai értékű, könnyen emészthető fehérjéknek, amelyeknek közel felét táplálkozás élettanilag nélkülözhetetlen, ún. esszenciális aminosavak alkotják. Ezekhez az aminosavakhoz csak a táplálékaink útján tudunk hozzájutni.

 

 

Megfelelő mennyiségű fogyasztása hozzájárul a szervezet napi B2-, B6-, B12-, A-vitamin, cink, magnézium, kalcium igényének fedezéséhez. Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén a kalcium szükséglet ¾ részét a tej és tejtermékek biztosítják. A kalcium hasznosulását a tejtermékekben lévő egyéb alkotórészek is segítik, mint pl. a tejsav, tejcukor és a D-vitamin valamint egyes aminosavak (lizin, arginin). Kutatások szerint jótékony hatású lehet a probiotikumot tartalmazó készítmények fogyasztása. Ezek alatt olyan élelmiszereket értünk, amelyek az emberi szervezetre kedvező hatású baktériumtörzseket tartalmaznak (erősítik az immunrendszert, csökkentik a koleszterinszintet, részt vesznek a B-vitamin képzésben, előnyösen befolyásolják a gyomor-bélrendszer működését, csökkentik a születendő gyermek allergiára való hajlamát), ilyenek például egyes savanyított tejtermékek.  

 

 

 

Tanácsok a mindennapi étrendbe való beillesztéshez: 

 

•        Naponta igyunk legalább fél liter tejet, vagy ezzel egyenértékű tejterméket.

•        Változatosan fogyasszunk tejet, savanyított tejtermékeket (aludttej, kefír, joghurt,  gyümölcsjoghurt) és sovány sajtot, túrót. 

•        Tejből ajánlatos az 1,5% zsírtartalmút, a sajtok közül pedig inkább a sovány, illetve félzsírosakat választani. Így pl. a Tolnai, Tenkes, Anikó, Óvári, Köményes, Fokhagymás sajtot. A csökkentett zsírtartalmú „light” sajtok (egyes kocka, lapsajtok) is ide tartoznak.

•        Ételkészítéshez használjuk inkább az alacsonyabb zsírtartalmú 12%-os tejfölt, vagy kefírt, joghurtot.

•        A túró-és sajtkrémek közül keressük a kisebb zsírtartalmúakat!

•        Szendvicskrémet otthon is készíthetünk ízlés szerint sajtból vagy túróból.                           


Naponta 3-4 egység fogyasztása ajánlott


1 egység tej, tejtermék:


• 2 dl tej, tejes ital, aludttej

• 1 pohár (1,5-2 dl) kefír, joghurt, gyümölcsjoghurt

• 5 dkg félzsíros tehéntúró, 1 pohár túrókrém

• 3-5 dkg lehetőleg sovány sajt

• 1-2 db kocka sajt  

 

Forrás: www.oeti.hu  

Címkék: kefír probiotikus sajt tej tejtermék

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Régebbi bejegyzések

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu