Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:



Mire figyeljünk oda vásárláskor?

61801_219591_normal 

 


Elsődleges szempont, hogy jó minőségű, biztonsággal elfogyasztható élelmiszereket vásároljunk.


Ennek érdekében tanácsos az alábbi szempontokat figyelembe venni az áru kiválasztásakor.


  • A termék minőségét részben a külseje alapján, ránézésre ítélhetjük meg. Mindig friss, ép zöldségfélét, gyümölcsöt válasszunk, csomagolt termékek esetén győződjünk meg a csomagolás épségéről.
  • Fontos szempont, hogy a terméket az üzletben megfelelő körülmények között legyen tárolva. Csak megbízható, tiszta, rendezett üzletben, hivatalos piacon vásároljunk. Ne vegyünk utcán (bizonytalan eredete miatt), forgalmas út mellett árusított zöldségfélét, gyümölcsöt (kipufogógázok, por általi szennyeződés miatt).
  • Az élelmiszerek címkéjéről sok hasznos információt tudunk meg, melyek segítségünkre lehetnek a helyes étrend kialakításában.
  • Minden élelmiszeren feltüntetik az összetételt, amelyből szintén következtetni lehet a termék minőségére, mivel a felhasznált nyersanyagok, adalékanyagok mennyiségük szerint csökkenő sorrendben követik egymást.
  • A termék lejárati, fogyaszthatósági idejét is minden esetben fel kell tüntetni, ezt vásárlás előtt ne felejtsük el, ellenőrizni. Lejárt szavatosságú terméket ne vásároljunk, közeli lejáratú terméket csak abban az esetben vegyünk meg, ha a lejáratig el tudjuk azt fogyasztani.
  • A címkén feltüntetik a termék tárolásával kapcsolatos előírásokat, melyek betartása lényeges, a minőség megőrzés szempontjából.
  • Ha van a csomagoláson az élelmiszer tápértékére vonatkozó információ, amely leggyakrabban 100 g, esetleg egy adagnyi mennyiségre vonatkozóan kerül feltüntetésre, tanulmányozzuk azt is. Bizonyos élelmiszereken az energián-és a főbb tápanyagokon (fehérje, zsír, szénhidrát) kívül, a vitamin-, ásványi anyag tartalmat is feltünteti a gyártó. Ennek ismeretében dönthetünk, hogy a kiválasztott termék tápanyagtartalma alapján valóban megfelel-e igényeinknek.
  • A címke az élelmiszer különleges tulajdonságairól is (ha vannak) hordoz információt. Ilyen lehet például, ha az élelmiszer csökkentett energia-, vagy zsírtartalmú, kevesebb koleszterint tartalmaz, esetleg valamilyen tápanyaggal dúsított, vagy egy meghatározott fogyasztói csoport igényeinek kielégítésére állították elő (pl.: diabetikus, gluténmentes). A „light” felirat utalhat arra, hogy a termék csökkentett zsírtartalmú, illetve arra is, hogy kevesebb cukorral, vagy anélkül, mesterséges édesítőszerrel készült.
  • Biztosan megtalálható a terméken a nettó tömeg, térfogat, a gyártó vagy a forgalmazó neve.

 


Forrás: www.oeti.hu             

Címkék: fogyaszthatóság vásárlás élelmiszer összetétel

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Régebbi bejegyzések

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu