Kis türelmet...
Húsok, húskészítmények, halak, tojás
Mit kell tudnunk a húsokról, a halakról és a tojásról?
Táplálkozásunkban a húsféléknek jelentős szerepük van, értékes fehérje-és egyes vitamin és ásványi anyag tartalmuk miatt. Fehérjéből 100 g húsféle átlagosan 20 grammot tartalmaz. A különböző húsoknak fajtától és húsrésztől függően eltérő lehet a zsírtartalmuk(1-40 g/ 100 g).
Egészséges, vegyes táplálkozás esetén a napi B12 -vitamin szükséglet mintegy 70%-át húsokkal és húskészítményekkel tudjuk fedezni. Jelentős szerepe van ennek a táplálékcsoportnak a B6-vitamin és a vas, cink szükséglet biztosításában. A húsfélékből a vas sokkal jobban szívódik fel, mint a növényi eredetű táplálékokból.
A tojás egyik legértékesebb fehérjeforrás és egyes vitaminokból – köztük az A-, D-, és a legtöbb B-vitaminból –jelentős mennyiséget tartalmaz.
Az egészséges táplálkozás fontos eleme a halak, különösen a tengeri halak rendszeres fogyasztása. A halak fehérjetartalma hasonló a húsokéhoz. Zsírtartalom szempontjából vannak zsírosak (pl. makréla, hering, tonhal, lazac, ponty, harcsa, angolna) és soványabbak (tőkehal, hekk, lepényhal, amúr, fehérbusa, süllő). Vitamin-, és ásványi anyag tartalmuk kiemelkedő, elsősorban D-, E-, B-vitaminok és kalcium, vas, cink, magnézium tekintetében. A várandós és szoptató anyák táplálkozásában kiemelkedően fontos szerepük van a tengeri halaknak, jelentős omega-3 zsírsavtartalmuk miatt is.
Tanácsok a mindennapi étrendbe való beillesztéshez:
• Vásárláskor vegyük figyelembe, hogy a húskészítmények közül a szalámi-és kolbászfélék zsír-és energiatartalma lényegesen magasabb, akár többszöröse is lehet a sovány felvágottakénak, sonkafélékének.
• Válasszunk soványabb húsokat és húskészítményeket! Ilyen a csirke-, pulyka-, sovány sertés-, marha-és vadhúsok, illetve a sonkafélék, sonka szalámi, baromfi és-pulykafelvágott, baromfi virsli, tavaszi-, zöldséges-, sajtos felvágott.
• Tengeri halból készült étel, vagy halkonzerv minden héten 1-2 alkalommal szerepeljen az étrendünkben.
• Sonkafélét, halkonzervet (pl. tonhaldarabok natúr lében) szendvicskrémekhez, pástétomokhoz és salátákhoz is felhasználhatunk.
• Tojásból hetente 3-5 db fogyasztása ajánlott.
• Szója granulátumot használhatunk a hús egy részének kiváltására. Tofuból készült étellel is változatosabbá tehető az étrend.
Naponta 2-3 egység fogyasztása ajánlott.
1 egység hús, húskészítmény, hal, tojás:
• 10 dkg sovány baromfi-, sertés-, marha-, borjúhús (nyers)
• 5-10 dkg sovány felvágott
• 15 dkg hal, 10 dkg halkonzerv
• 1 db virsli
• 2 db tojás
Forrás: www.oeti.hu
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!