Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Húsok, húskészítmények, halak, tojás

 

 61736_549454_normal

Mit kell tudnunk a húsokról, a halakról és a tojásról?


Táplálkozásunkban a húsféléknek jelentős szerepük van, értékes fehérje-és egyes vitamin és ásványi anyag tartalmuk miatt. Fehérjéből 100 g húsféle átlagosan 20 grammot tartalmaz. A különböző húsoknak fajtától és húsrésztől függően eltérő lehet a zsírtartalmuk(1-40 g/ 100 g).

 

 

 Egészséges, vegyes táplálkozás esetén a napi B12 -vitamin szükséglet mintegy 70%-át húsokkal és húskészítményekkel tudjuk fedezni. Jelentős szerepe van ennek a táplálékcsoportnak a B6-vitamin és a vas, cink szükséglet biztosításában. A húsfélékből a vas sokkal jobban szívódik fel, mint a növényi eredetű táplálékokból.

A tojás egyik legértékesebb fehérjeforrás és egyes vitaminokból – köztük az A-, D-, és a legtöbb B-vitaminból –jelentős mennyiséget tartalmaz. 

Az egészséges táplálkozás fontos eleme a halak, különösen a tengeri halak rendszeres fogyasztása. A halak fehérjetartalma hasonló a húsokéhoz. Zsírtartalom szempontjából vannak zsírosak (pl. makréla, hering, tonhal, lazac, ponty, harcsa, angolna) és soványabbak (tőkehal, hekk, lepényhal, amúr, fehérbusa, süllő). Vitamin-, és ásványi anyag tartalmuk kiemelkedő, elsősorban D-, E-, B-vitaminok és kalcium, vas, cink, magnézium tekintetében. A várandós és szoptató anyák táplálkozásában kiemelkedően fontos szerepük van a tengeri halaknak, jelentős omega-3 zsírsavtartalmuk miatt is.
 

Tanácsok a mindennapi étrendbe való beillesztéshez: 


•        Vásárláskor vegyük figyelembe, hogy a húskészítmények közül a szalámi-és kolbászfélék zsír-és energiatartalma lényegesen magasabb, akár többszöröse is lehet a sovány felvágottakénak, sonkafélékének.

 •       Válasszunk soványabb húsokat és húskészítményeket! Ilyen a csirke-, pulyka-, sovány sertés-, marha-és vadhúsok, illetve a sonkafélék, sonka szalámi, baromfi és-pulykafelvágott, baromfi virsli, tavaszi-, zöldséges-, sajtos felvágott.

•        Tengeri halból készült étel, vagy halkonzerv minden héten 1-2 alkalommal szerepeljen az étrendünkben.

•        Sonkafélét, halkonzervet (pl. tonhaldarabok natúr lében) szendvicskrémekhez, pástétomokhoz és salátákhoz is felhasználhatunk.

•        Tojásból hetente 3-5 db fogyasztása ajánlott.

•        Szója granulátumot használhatunk a hús egy részének kiváltására. Tofuból készült étellel is  változatosabbá tehető az étrend.

 

Naponta 2-3 egység fogyasztása ajánlott.


1 egység hús, húskészítmény, hal, tojás:

•   10 dkg sovány baromfi-, sertés-, marha-, borjúhús (nyers)

•   5-10 dkg sovány felvágott

•   15 dkg hal, 10 dkg halkonzerv

•   1 db virsli

•   2 db tojás 
 

 

Forrás: www.oeti.hu  

Címkék: hal hús tojás

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Régebbi bejegyzések

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu