Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:


Zsiradékok
(állati eredetű zsírok és növényi olajok)


61754_776924_normal 

Mit kell tudnunk a zsiradékokról?


Megfelelő mennyiségű, és minőségű zsiradékra a szervezetnek szüksége van, hiszen többek között nélkülözhetetlen a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához, a hormonok képzéséhez, hozzájárul a testhőmérséklet állandó szinten tartásához, és energiát biztosít a szervezet számára.

 


A zsiradékhoz egyrészt a főzéshez, szendvicskészítéshez használatos, illetve az élelmiszerekben lévő „látható” és „rejtett” zsiradékok formájában jutunk hozzá.

 


A zsiradékokat csoportosíthatjuk eredetük és összetételük alapján. A növényi eredetű zsiradékok élettani szempontból kedvezőbbek, ezért fontos, hogy nagyobb arányt képviseljenek az étrendben, az állatival szemben. A zsírokat különböző zsírsavak alkotják, amelyeknek más-más élettani szerepe van. Vannak telített, illetve egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak. A telített zsírsavak főként állati eredetű hús-és húskészítményekben, tej-és tejtermékekben, míg a telítetlen zsírsavak inkább a növényi olajokban, margarinokban és tengeri halakban találhatók. A telítetlen zsírsavak a napi zsírszükséglet kétharmadát kell, hogy biztosítsák. Táplálkozás-élettani szempontból a többszörösen telítetlen zsírsavak közül kiemelt figyelmet kell szentelni az omega-3 (n-3) és az omega-6 (n-6) zsírsavaknak, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet működéséhez. Ezeket a zsírsavakat a növényi olajok, margarin változatos felhasználásával, és heti 1-2-szeri tengeri halfogyasztással lehet fedezni.


A zsiradékok, különösen a növényi olajok, margarinok fontos forrásai az E –vitaminnak, és egyes zsiradékoknak számottevő a D-és A-vitamin tartalma is. Koleszterint kizárólag az állati eredetű élelmiszerek tartalmaznak.

 


Tanácsok a mindennapi étrendbe való beillesztéshez:
 

  • Az állati zsírok helyett növényi olajat – napraforgó-, olíva-, repce-, szójaolajat, hidegen sajtolt olajokat, margarinokat – használjunk az ételkészítéshez, kenyérkenéshez!
  • Felhasználásuknál figyelembe kell venni, hogy a növényi olaj és állati eredetű zsiradék energiatartalma megegyezik.
  • Ajánlott kerülni a bő zsiradékban sült ételek-bundázott húsok, rántott zöldségek, fánk, hasábburgonya – fogyasztását, de legalábbis nagyon ritkán szerepeljenek az étrendünkben.
  • Részesítsük előnyben a kíméletes és zsírszegény ételkészítési módokat.
  • Tengeri halat (makrélát, heringet, szardíniát, lazacot, tonhalat) kedvező összetétele miatt, zsírszegényen elkészítve hetente 1-2 alkalommal ajánlott beiktatni az étrendbe.
  • Ritkán és keveset fogyasszunk a zsírban dús élelmiszerekből, ételekből.
  • Vásárláskor keressük a sovány húsokat és tejtermékeket!
  • Elkészítés előtt a húsokról ajánlatos eltávolítani a látható zsiradékot és a szárnyasok bőrét!
  • Az elkészült leves, húsétel felszínéről leszedhető az összegyűlt és megdermedt zsiradék.
  • Egyes vajkrémes cukrászsütemények, desszertek, tejszínes édességek jelentős mennyiségű zsírt és energiát tartalmaznak.
  • Ne feledjük, hogy az előzőeken kívül még több olyan élelmi anyag van, ami tartalmaz rejtett zsiradékot. Ide tartoznak pl. a csokoládéfélék, a jégkrém, chipsek, egyes rágcsálnivalók, olajos magvak.
      


Forrás: www.oeti.hu 

Címkék: növényi olaj zsiradék zsírban oldódó vitamin

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Régebbi bejegyzések

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu