Kis türelmet...
Mit kell tudnunk a zsiradékokról?
Megfelelő mennyiségű, és minőségű zsiradékra a szervezetnek szüksége van, hiszen többek között nélkülözhetetlen a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához, a hormonok képzéséhez, hozzájárul a testhőmérséklet állandó szinten tartásához, és energiát biztosít a szervezet számára.
A zsiradékhoz egyrészt a főzéshez, szendvicskészítéshez használatos, illetve az élelmiszerekben lévő „látható” és „rejtett” zsiradékok formájában jutunk hozzá.
A zsiradékokat csoportosíthatjuk eredetük és összetételük alapján. A növényi eredetű zsiradékok élettani szempontból kedvezőbbek, ezért fontos, hogy nagyobb arányt képviseljenek az étrendben, az állatival szemben. A zsírokat különböző zsírsavak alkotják, amelyeknek más-más élettani szerepe van. Vannak telített, illetve egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak. A telített zsírsavak főként állati eredetű hús-és húskészítményekben, tej-és tejtermékekben, míg a telítetlen zsírsavak inkább a növényi olajokban, margarinokban és tengeri halakban találhatók. A telítetlen zsírsavak a napi zsírszükséglet kétharmadát kell, hogy biztosítsák. Táplálkozás-élettani szempontból a többszörösen telítetlen zsírsavak közül kiemelt figyelmet kell szentelni az omega-3 (n-3) és az omega-6 (n-6) zsírsavaknak, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet működéséhez. Ezeket a zsírsavakat a növényi olajok, margarin változatos felhasználásával, és heti 1-2-szeri tengeri halfogyasztással lehet fedezni.
A zsiradékok, különösen a növényi olajok, margarinok fontos forrásai az E –vitaminnak, és egyes zsiradékoknak számottevő a D-és A-vitamin tartalma is. Koleszterint kizárólag az állati eredetű élelmiszerek tartalmaznak.
Tanácsok a mindennapi étrendbe való beillesztéshez:
Forrás: www.oeti.hu
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!