Kis türelmet...
Édességek és cukor
Az édes ízt szinte mindenki szereti, azonban a sütemények, édességek közös jellemzője a magas szénhidrát tartalom, de többségük magas zsírtartalommal is rendelkezik.
Az édességekben lévő cukor azon kívül, hogy energiát szolgáltat, semmilyen más értékes tápanyagot nem tartalmaz, ezért a cukrot „üres” energiának is szoktuk nevezni. A megfelelő tápanyag ellátottság érdekében fokozottan ügyelni kell a mértékletességre a cukortartalmú ételek, italok fogyasztásában.
Tanácsok a mindennapi étrendbe való beillesztéshez:
• Ételeket, italokat kismértékben édesítsük cukorral vagy mézzel, de számos közülük édesítés nélkül, natúr formában is élvezhető (pl. gyümölcstea).
• Kerüljük a cukros üdítőitalokat, szörpöket és az alacsony gyümölcstartalmú cukrozott gyümölcsleveket.
• A befőttek helyett inkább friss, vagy mirelit gyümölcsöket válasszunk!
• Étkezések befejező fogásaként desszert hetente legfeljebb kétszer-háromszor szerepeljen az étrendben.
• A desszerteket, édességeket gyümölccsel, müzli szelettel, aszalt gyümölcsökkel, gyümölcsjoghurttal, tejdesszertekkel is helyettesíthetjük.
• Olvassuk el a címkén lévő összetételt. Ha lehet, olyan terméket válasszon, amelynek kisebb a cukortartalma.
• A magas zsírtartalmú linzertészták, vajkrémes, cukros sütemények helyett készítsünk könnyű, gyümölcs, illetve tejtermékalapú desszerteket (pl. túróspalacsinta, gyümölcsös puding, gyümölcsrizs).
Forrás: www.oeti.hu
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Mi is az a koleszterin, fehérje, szénhidrát...?