Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Wellness blogja


Élelmiszerhigiéne
62505_199803_normal
 A várandós anyák bizonyos fertõzésekkel szemben sokkal fogékonyabbak. A biztonságos táplálék azt jelenti, hogy kevés az esélye annak, hogy az étel elfogyasztása révén valamilyen betegséget kapjunk.Az egészséges táplálkozás elengedhetetlen feltétele a baktériumoktól, vírusoktól és vegyi szennyezõanyagoktól mentes étel, élelmiszer. A termelõk, az élelmiszer ­feldolgozók, a piacok, az élelmiszerboltok kötelesek az élelmiszert a lehetõ legbiztonságosabb módon feldolgozni és tárolni.

Címkék: baktérium fertőzés listeriosis szennyezett toxoplazma élelmiszerhigiéne

Tovább 



Az édesítõszerekrõl

 

 

 62506_727221_normal

 


A mesterséges édesítõszerek két fõ csoportra oszthatók, vannak energiamentes fajták, és olyanok is, amelyek szolgáltatnak energiát, de kevesebbet, mint a cukor. Az egyes édesítõszerekkel kapcsolatban az alábbi információk állnak rendelkezésre, várandósság alatti fogyasztásukkal kapcsolatban.
 

?         Aszpartám (E951): A fenilalanin és az aszparaginsav nevû aminosavak alkotják, és kis mennyiségben tartalmaz még metanolt is.

Címkék: aceszulfám-k aszpartám fruktóz laktóz mannit szacharin szorbit édesítőszer

Tovább 


Az energia-
és tápanyagigény jellemzõi a várandósság folyamán

 62507_467154_normal

 


A fogamzás elõttihez képest több energiára van szüksége a várandós anyukának a magzat, a méh, a méhlepény (placenta) és az emlõ szöveteinek növekedéséhez, az új szövetek alapanyagcseréjéhez és az anyai zsírraktározáshoz. Az energia-és tápanyagigény minden esetben egyéni, amelyet a fogamzást közvetlenül megelõzõ tápláltsági állapot, az életkor, éghajlati viszonyok és a korábbi, illetve erre az idõszakra jellemzõ fizikai aktivitásmértéke határoz meg.

Címkék: energiaigény tápanyagigény

Tovább 


Élettani változások és a súlygyarapodás mértéke a várandósság folyamán

61859_278648_normal 


A várandósság folyamán bizonyos élettani változások zajlanak le, amelyekkel összefüggésben megváltozik az anya szervezetének mûködése, közérzete, energia-és tápanyagigénye, táplálkozása.

Belsõ szervek

Több szervrendszer mûködését érinthetik ezek a változások. Így pl. az emésztõrendszert, a keringési rendszert, a hormonális-, légzõ-, kiválasztó-, vérképzõ-, csontrendszert illetve az anyagcserét, amely változások a várandósság alatt fellépõ panaszok, kísérõ jelenségek okai lehetnek.

Címkék: anyagcsere belső szervek fogak gyomorégés hányinger szapora szívműködés székrekedés súlygyarapodás terhességi csíkok élettani változások

Tovább 



Gyakorlati tippek várandósoknak

 

61861_382796_normal 

 


Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendõ mennyiségek

Az egészséges táplálkozás egyetlen étel, vagy élelmiszer tilalmát sem jelenti. Bármilyen táplálék része lehet a helyes étrendnek, ha a mértékletességet betartva, azokat megfelelõ mennyiségben, gyakorisággal és arányban fogyasztjuk.


Változatosság az élelmiszerek kiválasztása és az ételek elkészítése terén

Minél többféle élelmiszerbõl állítsuk össze az étrendünket.

Címkék:

Tovább 



Táplálkozási tanácsok várandós anyáknak

 

61860_477008_normal

 

 


Egy új élet útnak indítása nagy felelõsség. A gyermeket tervezõ anyának mind lelkileg, mind testileg fel kell készülnie a terhességre. Ideális esetben a várandósságot megelõzi a fogamzásra való felkészülés, mely a tervezett terhességet elõtt legkésõbb három hónappal kezdõdik.


Ezen idõszak alatt, ha szükséges, és eddig még nem tették meg, a szülõknek változtatniuk kell életmódjukon, el kell hagyni a káros szenvedélyeket, olyan étrendet ajánlott kialakítani, amely a születendõ gyermek számára az optimális feltételeket biztosítja.   Az életmódbeli és étrendi változtatások nem kizárólag az édesanyát érinthetik, bár kétségtelen, hogy az õ állapota befolyásolja döntõen a magzat fejlõdését.

Címkék: terhes terhességi cukorbetegség terhességi toxémia testtömeg testömeg index várandós életmód étrend

Tovább 

Mit tehetünk az étrend kisebb sótartalma érdekében?

61838_517670_normal

  • A megszokott fûszereken kívül a különbözõ fûszernövények széleskörû felhasználásával, változatosabbá tehetjük ételeinket, és a különféle ízesítési eljárások alkalmazásával csökkenthetõ az ételkészítéshez felhasznált só mennyisége.
  • A készételek után sózását, és a friss zöldségfélék sózását tanácsos elhagyni.
  • Ételkészítés közben óvatosan, kóstolás mellett ajánlatos sózni.
  • Törekedjünk a zöldségek valódi ízének megismerésére!

Címkék:

Tovább 



Gyakorlati tanácsok a kíméletes és zsírszegény ételkészítéshez
 

61832_042156_normal 


Az ajánlott konyhatechnológia jellemzõi:
 

  • kíméletes a táplálékokban lévõ értékes vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz
  • nem igényel túlzott mennyiségû hozzáadott zsiradékot
  • egészségre ártalmas anyagok nem keletkeznek
  • a megszokottnál kevesebb konyhasó kerül felhasználásra
  • kifogástalan élvezeti értéket biztosít  

 


Gyakorlati tanácsok

  • A kíméletes ételkészítési eljárások közül ajánlatos a párolás, ami egyesíti a fõzés és a sütés elõnyös tulajdonságait, gazdagabb ízhatás, magasabb tápérték érhetõ el alkalmazásával.

Címkék: diétás rántás habarás párolás sűrítés zsírszegény

Tovább 

A vitaminok szerepe, és forrásai 

61753_352547_normal

  • A-vitamin (retinol): növekedésben, csont,-fog-, hám-, kötõszövet fejlõdésében, bõr és nyálkahártya-, immunrendszer-és retina (szem ideghártya) mûködésében, Forrásai: tej, tejtermékek, vaj, margarin, hús, máj, vese, halmáj, tojássárgája
  • Karotin (A-vitamin elõanyaga): antioxidáns hatás, Forrásai: sötétzöld, mélysárga, piros zöldségek és gyümölcsök (pl.: paradicsom, pritaminpaprika, endíviasaláta, mángold, paraj, zöldpetrezselyem, rebarbara, sóska, sütõtök, feketegyökér, kajszibarack, sárgadinnye) 
  • D-vitamin (kalciferol): csontképzõdésben, fogak épségének megõrzésében, segíti a Ca és a P beépülését a csontba, Forrásai: halak, halmáj olaj, kaviár, tej, tejtermékek, máj, tojás, margarin
  • E-vitamin: antioxidáns hatás, növekedésben, sebgyógyulásban, a sejtmembrán-, izomzat-, szív ­és érrendszer-, bõr egészségének védelmében, termékenységben, Forrásaiolajos magvak, hüvelyesek, növényi olajok, búzacsíra 
  • K-vitamin (fillokinon): csontképzésben, véralvadásban (az anyatejbe nem választódik ki, így a kizárólag anyatejjel táplált csecsemõ számára bevitellel kell biztosítani az újszülöttkori vérzéses betegségek megelõzése céljából), Forrásai: paraj, paradicsom, borsó, brokkoli, káposzta, fejes saláta, tejtermékek, máj  
  • C-vitamin: (aszkorbinsav): antioxidáns hatás, immunrendszer mûködésében, növekedésben, szöveti regenerációban, sejtvédõ hatás, sebgyógyulásban, hormonképzõ- désben, segíti a vas-, cink ? és réz felszívódását, Forrásai: citrusfélék, kivi, fekete ribizli, piros ribizli, csipkebogyó, szamóca, málna, eper, egres, cukordinnye, zöldpetrezselyem, zöldpaprika, paradicsom, burgonya, káposzta, karalábé, kelbimbó, karfiol, sóska, brokkoli  
  • Folsav: vérképzésben, emésztõrendszer és szájnyálkahártya épségének megõrzésében, enzimmûködés serkentése, sejtosztódás elõsegítése, magzatvédõ hatás, fejlõdési rendellenességek kivédése, Forrásai: máj, élesztõ, tojássárgája, teljes õrlésû gabonafélék, sárgarépa, paraj, brokkoli, zöldborsó, avokádó, olajos magvak, narancs, banán, sárgabarack  
  • B1-vitamin (tiamin): szénhidrátok lebontásában, idegrendszer energiaellátásában, Forrásai: Teljes kiõrlésû gabonafélék, élesztõ, hántolatlan rizs, olajos magvak, száraz hüvelyesek, brokkoli, kelbimbó, sóska, tej és tejtermékek, sertéshús, belsõség
  • B2-vitamin (riboflavin): szénhidrát-, fehérje-és zsíranyagcserében, nyálkahártya épségének biztosításában, Forrásai: fehérje-és tej, tejtermékek, tojás, hús, hal, máj,  gabonafélék, hüvelyes, élesztõ, olajos magvak, zöldségek és gyümölcsök nagy része 
  • B6-vitamin (piridoxin): Enzimek mûködésében, fehérje-és zsíranyagcserében, vérképzésben, idegrendszeri mûködésben Forrásai: belsõség, hal, marhahús, tej, tejtermékek, tojás, élesztõ, teljes õrlésû gabonafélék, búzacsíra, száraz hüvelyesek, szója, brokkoli, káposzta, olajos magvak, földimogyoró, csonthéjasok, dinnyefélék
  • Niacin: szénhidrát-, zsír-és fehérje anyagcserében, Forrásai: hús, hal, máj, tojás, teljes õrlésû gabonafélék, élesztõ, hüvelyesek, olajos magvak, avokádó, datolya, füge, szilva
  • B12-vitamin (kobalamin): szénhidrát anyagcserében, ideg- és emésztõrendszer mûködésének biztosításásban, vörösvértestképzésben, Forrásai:  tej, sajt, hús, hal, tojás, belsõség
  • Biotin (H-vitamin): enzimalkotó, a fehérje-, zsír- és szénhidrátanyagcserében , haj- és szõrzetnövekedésben fontos, Forrásai: ­hús, tojássárga, belsõség, teljes õrlésû gabonafélék, élesztõ, dió  
  • Pantoténsav: enzimalkotó a szénhidrát és zsíranyagcserében, sebgyógyulásban, bõr és haj épségének biztosításában, szteroid hormonok-, koleszterin és vérfestékek elõállításában, Forrásai: máj, vese, hús, élesztõ, tojás,teljes õrlésû gabonafélék, száraz hüvelyesek   Forrás: www.oeti.hu

Címkék: vitamin

Tovább 



Fõbb tápanyagok - Mi is az a koleszterin, fehérje, szénhidrát...??

61802_119303_normal


Fehérjék

Nagy molekulájú, nitrogéntartalmú vegyületek, amelyek aminosavakból épülnek fel. A fehérjék eltérõ biológiai értékûek lehetnek, amelyet az esszenciális aminosavak mennyisége, és a szervezeten belüli hasznosulás határoz meg.

A sejtek fontos építõanyagai, enzimek, hormonok, immunanyagok alkotó elemei, kolloid tulajdonságaik miatt jelentõsek a víz megkötésében, szállításában, és más tápanyagok szállításában, valamint energiaforrásként is hasznosulhatnak.

Címkék: fehérje koleszterin szénhidrát zsírok élelmi rost

Tovább 

 Frissebb bejegyzések

Régebbi bejegyzések 

Régebbi bejegyzések

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu