Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

A vitaminok szerepe, és forrásai 

61753_352547_normal

  • A-vitamin (retinol): növekedésben, csont,-fog-, hám-, kötőszövet fejlődésében, bőr és nyálkahártya-, immunrendszer-és retina (szem ideghártya) működésében, Forrásai: tej, tejtermékek, vaj, margarin, hús, máj, vese, halmáj, tojássárgája
  • Karotin (A-vitamin előanyaga): antioxidáns hatás, Forrásai: sötétzöld, mélysárga, piros zöldségek és gyümölcsök (pl.: paradicsom, pritaminpaprika, endíviasaláta, mángold, paraj, zöldpetrezselyem, rebarbara, sóska, sütőtök, feketegyökér, kajszibarack, sárgadinnye) 
  • D-vitamin (kalciferol): csontképződésben, fogak épségének megőrzésében, segíti a Ca és a P beépülését a csontba, Forrásai: halak, halmáj olaj, kaviár, tej, tejtermékek, máj, tojás, margarin
  • E-vitamin: antioxidáns hatás, növekedésben, sebgyógyulásban, a sejtmembrán-, izomzat-, szív ­és érrendszer-, bőr egészségének védelmében, termékenységben, Forrásaiolajos magvak, hüvelyesek, növényi olajok, búzacsíra 
  • K-vitamin (fillokinon): csontképzésben, véralvadásban (az anyatejbe nem választódik ki, így a kizárólag anyatejjel táplált csecsemő számára bevitellel kell biztosítani az újszülöttkori vérzéses betegségek megelőzése céljából), Forrásai: paraj, paradicsom, borsó, brokkoli, káposzta, fejes saláta, tejtermékek, máj  
  • C-vitamin: (aszkorbinsav): antioxidáns hatás, immunrendszer működésében, növekedésben, szöveti regenerációban, sejtvédő hatás, sebgyógyulásban, hormonképző- désben, segíti a vas-, cink – és réz felszívódását, Forrásai: citrusfélék, kivi, fekete ribizli, piros ribizli, csipkebogyó, szamóca, málna, eper, egres, cukordinnye, zöldpetrezselyem, zöldpaprika, paradicsom, burgonya, káposzta, karalábé, kelbimbó, karfiol, sóska, brokkoli  
  • Folsav: vérképzésben, emésztőrendszer és szájnyálkahártya épségének megőrzésében, enzimműködés serkentése, sejtosztódás elősegítése, magzatvédő hatás, fejlődési rendellenességek kivédése, Forrásai: máj, élesztő, tojássárgája, teljes őrlésű gabonafélék, sárgarépa, paraj, brokkoli, zöldborsó, avokádó, olajos magvak, narancs, banán, sárgabarack  
  • B1-vitamin (tiamin): szénhidrátok lebontásában, idegrendszer energiaellátásában, Forrásai: Teljes kiőrlésű gabonafélék, élesztő, hántolatlan rizs, olajos magvak, száraz hüvelyesek, brokkoli, kelbimbó, sóska, tej és tejtermékek, sertéshús, belsőség
  • B2-vitamin (riboflavin): szénhidrát-, fehérje-és zsíranyagcserében, nyálkahártya épségének biztosításában, Forrásai: fehérje-és tej, tejtermékek, tojás, hús, hal, máj,  gabonafélék, hüvelyes, élesztő, olajos magvak, zöldségek és gyümölcsök nagy része 
  • B6-vitamin (piridoxin): Enzimek működésében, fehérje-és zsíranyagcserében, vérképzésben, idegrendszeri működésben Forrásai: belsőség, hal, marhahús, tej, tejtermékek, tojás, élesztő, teljes őrlésű gabonafélék, búzacsíra, száraz hüvelyesek, szója, brokkoli, káposzta, olajos magvak, földimogyoró, csonthéjasok, dinnyefélék
  • Niacin: szénhidrát-, zsír-és fehérje anyagcserében, Forrásai: hús, hal, máj, tojás, teljes őrlésű gabonafélék, élesztő, hüvelyesek, olajos magvak, avokádó, datolya, füge, szilva
  • B12-vitamin (kobalamin): szénhidrát anyagcserében, ideg- és emésztőrendszer működésének biztosításásban, vörösvértestképzésben, Forrásai:  tej, sajt, hús, hal, tojás, belsőség
  • Biotin (H-vitamin): enzimalkotó, a fehérje-, zsír- és szénhidrátanyagcserében , haj- és szőrzetnövekedésben fontos, Forrásai: ­hús, tojássárga, belsőség, teljes őrlésű gabonafélék, élesztő, dió  
  • Pantoténsav: enzimalkotó a szénhidrát és zsíranyagcserében, sebgyógyulásban, bőr és haj épségének biztosításában, szteroid hormonok-, koleszterin és vérfestékek előállításában, Forrásai: máj, vese, hús, élesztő, tojás,teljes őrlésű gabonafélék, száraz hüvelyesek   Forrás: www.oeti.hu

Címkék: vitamin

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Régebbi bejegyzések

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu