A-vitamin (retinol): növekedésben, csont,-fog-, hám-, kötőszövet fejlődésében, bőr és nyálkahártya-, immunrendszer-és retina (szem ideghártya) működésében, Forrásai: tej, tejtermékek, vaj, margarin, hús, máj, vese, halmáj, tojássárgája
Karotin (A-vitamin előanyaga): antioxidáns hatás, Forrásai: sötétzöld, mélysárga, piros zöldségek és gyümölcsök (pl.: paradicsom, pritaminpaprika, endíviasaláta, mángold, paraj, zöldpetrezselyem, rebarbara, sóska, sütőtök, feketegyökér, kajszibarack, sárgadinnye)
D-vitamin (kalciferol): csontképződésben, fogak épségének megőrzésében, segíti a Ca és a P beépülését a csontba, Forrásai: halak, halmáj olaj, kaviár, tej, tejtermékek, máj, tojás, margarin
E-vitamin: antioxidáns hatás, növekedésben, sebgyógyulásban, a sejtmembrán-, izomzat-, szív és érrendszer-, bőr egészségének védelmében, termékenységben, Forrásai: olajos magvak, hüvelyesek, növényi olajok, búzacsíra
K-vitamin (fillokinon): csontképzésben, véralvadásban (az anyatejbe nem választódik ki, így a kizárólag anyatejjel táplált csecsemő számára bevitellel kell biztosítani az újszülöttkori vérzéses betegségek megelőzése céljából), Forrásai: paraj, paradicsom, borsó, brokkoli, káposzta, fejes saláta, tejtermékek, máj
C-vitamin: (aszkorbinsav): antioxidáns hatás, immunrendszer működésében, növekedésben, szöveti regenerációban, sejtvédő hatás, sebgyógyulásban, hormonképző- désben, segíti a vas-, cink – és réz felszívódását, Forrásai: citrusfélék, kivi, fekete ribizli, piros ribizli, csipkebogyó, szamóca, málna, eper, egres, cukordinnye, zöldpetrezselyem, zöldpaprika, paradicsom, burgonya, káposzta, karalábé, kelbimbó, karfiol, sóska, brokkoli
Folsav: vérképzésben, emésztőrendszer és szájnyálkahártya épségének megőrzésében, enzimműködés serkentése, sejtosztódás elősegítése, magzatvédő hatás, fejlődési rendellenességek kivédése, Forrásai: máj, élesztő, tojássárgája, teljes őrlésű gabonafélék, sárgarépa, paraj, brokkoli, zöldborsó, avokádó, olajos magvak, narancs, banán, sárgabarack
B1-vitamin (tiamin): szénhidrátok lebontásában, idegrendszer energiaellátásában, Forrásai: Teljes kiőrlésű gabonafélék, élesztő, hántolatlan rizs, olajos magvak, száraz hüvelyesek, brokkoli, kelbimbó, sóska, tej és tejtermékek, sertéshús, belsőség
B2-vitamin (riboflavin): szénhidrát-, fehérje-és zsíranyagcserében, nyálkahártya épségének biztosításában, Forrásai: fehérje-és tej, tejtermékek, tojás, hús, hal, máj, gabonafélék, hüvelyes, élesztő, olajos magvak, zöldségek és gyümölcsök nagy része
B6-vitamin (piridoxin): Enzimek működésében, fehérje-és zsíranyagcserében, vérképzésben, idegrendszeri működésben Forrásai: belsőség, hal, marhahús, tej, tejtermékek, tojás, élesztő, teljes őrlésű gabonafélék, búzacsíra, száraz hüvelyesek, szója, brokkoli, káposzta, olajos magvak, földimogyoró, csonthéjasok, dinnyefélék
Niacin: szénhidrát-, zsír-és fehérje anyagcserében, Forrásai: hús, hal, máj, tojás, teljes őrlésű gabonafélék, élesztő, hüvelyesek, olajos magvak, avokádó, datolya, füge, szilva
B12-vitamin (kobalamin): szénhidrát anyagcserében, ideg- és emésztőrendszer működésének biztosításásban, vörösvértestképzésben, Forrásai: tej, sajt, hús, hal, tojás, belsőség
Biotin (H-vitamin): enzimalkotó, a fehérje-, zsír- és szénhidrátanyagcserében , haj- és szőrzetnövekedésben fontos, Forrásai: hús, tojássárga, belsőség, teljes őrlésű gabonafélék, élesztő, dió
Pantoténsav: enzimalkotó a szénhidrát és zsíranyagcserében, sebgyógyulásban, bőr és haj épségének biztosításában, szteroid hormonok-, koleszterin és vérfestékek előállításában, Forrásai: máj, vese, hús, élesztő, tojás,teljes őrlésű gabonafélék, száraz hüvelyesek Forrás: www.oeti.hu
Kommentáld!