Mit tehetünk az étrend kisebb sótartalma érdekében?
A megszokott fűszereken kívül a különböző fűszernövények széleskörű felhasználásával, változatosabbá tehetjük ételeinket, és a különféle ízesítési eljárások alkalmazásával csökkenthető az ételkészítéshez felhasznált só mennyisége.
A készételek után sózását, és a friss zöldségfélék sózását tanácsos elhagyni.
Ételkészítés közben óvatosan, kóstolás mellett ajánlatos sózni.
Törekedjünk a zöldségek valódi ízének megismerésére! Együnk minél többször friss zöldséget, só nélküli páclével készített salátát, párolt, friss zöldfűszerekkel ízesített, sajátságos ízét megőrző zöldséget, főzeléket!
A készen kapható ízesítő porok, krémek, fűszerkeverékek, leveskockák, ketchup helyett, zöld- és szárazfűszereket, otthon is elkészíthető zöldséglevet, paradicsomsűrítményt használjunk.
Kerüljük a salátának, főzeléknek szánt zöldségek elősózását!
A húsfélék pácolásához a só helyettesítésére - vagy kevesebb só mellett használjunk többféle zöld –és száraz fűszert, illetve saját magunk által készített fűszerolajat!
A húsokat tűzdeljük időnként fokhagymával, vöröshagymával, gombával!
Rendszeresen készítsünk más ízvilágú - savanykás, édeskés jellegű - ételeket is!
Alkalmazzunk olyan módszereket, melyek segítenek kiemelni a nyersanyagok természetes ízét! Ilyen a pirítás, amikor húsok, zöldségek párolása előtt, vagy egy leves készítése előtt alapanyagait kevés olajon átpirítjuk, grillezés pl. grillzacskóban, kontakt grillben, grillsütőben, aromás párolás, melynek során fűszernövényekkel, zöldségfélékkel, esetleg gyümölcsökkel pároljuk együtt az alapanyagot pl. egy hússzeletet, gőzben főzés (zöldségfélék, halak) rétegezés, ahogyan a hagyományos rakott ételek készülnek, de a különböző zöldségfélék kiváló ízesítő hatását bármilyen variációban kihasználhatjuk.
További tippek:
Legyünk nyitottak és bátran próbáljunk ki új, eddig nem használt fűszernövényeket, fűszerkombinációkat, eljárásokat!
Saláták pácleveinek készítéséhez próbáljunk ki többféle ecetet (almaecet, borecet, balzsamecet)!
Sószegény ételek esetén a fűszerek közül a vasfű jól használható a hiányzó só helyettesítésére.
Ha lassan, fokozatosan csökkentjük az ételkészítésben felhasznált só mennyiségét, akkor idővel hozzá lehet szokni a kevésbé sós ízhez.
Termeszthetünk otthon általunk kedvelt fűszernövényeket, amelyek így mindig elérhetők frissen, akár télen is, ha a lakásban cserepekben tartjuk.
A felhasználói élmény fokozása érdekében már mi is használunk cookie-kat a Network.hu oldalon.
Az oldal használatával beleegyezel a cookie-k alkalmazásába. További információ: itt.
Kapcsolódó cikkek:
A sófogyasztásról..