Kis türelmet...
A sóra szüksége van a szervezetnek, de túlzott bevitele növeli bizonyos megbetegedések kialakulásának kockázatát, fokozhatja a csontokból a kalciumvesztést, így növelve a csontritkulás kialakulásának kockázatát, illetve hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához. Túlzott bevitele különösen kedvezőtlen – főleg a vizenyő kialakulására hajlamos kismamák esetében –, ha hiányos kálium és magnézium bevitellel társul.
Az egészség megőrzése szempontjából naponta 2-3 g nátrium bevitelére lenne szükség, amelyet 5-6 g konyhasó fogyasztásával tudunk fedezni. Kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás esetén az étrendünk sózás nélkül is tartalmaz ennyit, de egyes vizsgálatok azt mutatják, hogy ennél jóval többet fogyasztunk.
A magas sóbevitel kb. ¾ része a nagy sótartalmú élelmiszerek fogyasztásából származik, mint pl. a kenyér-péksütemények, sajtok, húskészítmények, konzervek, egyes ételporok-ételalapok, sózott olajos magvak, sózott rágcsálnivalók, chipsek.
Tanácsok a mindennapi étrendbe való beillesztéshez:
Forrás: www.oeti.hu
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Mit tehetünk az étrend kisebb sótartalma érdekében?