Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:




Só és sózás



 61775_789771_normal


A sóra szüksége van a szervezetnek, de túlzott bevitele növeli bizonyos megbetegedések kialakulásának kockázatát, fokozhatja a csontokból a kalciumvesztést, így növelve a csontritkulás kialakulásának kockázatát, illetve hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához. Túlzott bevitele különösen kedvezőtlen – főleg a vizenyő kialakulására hajlamos kismamák esetében –, ha hiányos kálium és magnézium bevitellel társul.

 


Az egészség megőrzése szempontjából naponta 2-3 g nátrium bevitelére lenne szükség, amelyet 5-6 g konyhasó fogyasztásával tudunk fedezni. Kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás esetén az étrendünk sózás nélkül is tartalmaz ennyit, de egyes vizsgálatok azt mutatják, hogy ennél jóval többet fogyasztunk.

 


A magas sóbevitel kb. ¾ része a nagy sótartalmú élelmiszerek fogyasztásából származik, mint pl. a kenyér-péksütemények, sajtok, húskészítmények, konzervek, egyes ételporok-ételalapok, sózott olajos magvak, sózott rágcsálnivalók, chipsek.
   


Tanácsok a mindennapi étrendbe való beillesztéshez:
 

  • Az ételek ízesítésére kevesebb só felhasználása mellett alkalmazzunk változatosan többféle friss és szárított fűszernövényt.
  • Ajánlott a jódozott só használata
  • Mellőzzük a készételek és a nyers zöldségfélék (zöldpaprika, paradicsom, uborka stb.) sózását!
  • Konzerv zöldségek, savanyúságok helyett ajánlott friss vagy mirelit termékeket választani.
  • A sós péksütemények helyett az olajos magvakkal – mákkal, szezám-és lenmaggal, napraforgóval – megszórt fajtákat fogyasszuk.
  • A tejtermékeknek is igen eltérő lehet a sótartalma és vannak köztük ilyen szempontból kerülendőek, pl. a juhtúró, egyes ömlesztett sajtok, magas sótartalmú penészes sajtok.
  • A gyermekkorban kialakult ízlés a későbbi táplálkozási szokásokra is kihat, így ha már most tudatosan figyelünk a sózásra, gyermekeinknél is könnyebb lesz a mértékletes só fogyasztást betartani. 

 



 Forrás: www.oeti.hu 

Címkék: jódozott nátrium

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Régebbi bejegyzések

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu