Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:


Élettani változások és a súlygyarapodás mértéke a várandósság folyamán

61859_278648_normal 


A várandósság folyamán bizonyos élettani változások zajlanak le, amelyekkel összefüggésben megváltozik az anya szervezetének működése, közérzete, energia-és tápanyagigénye, táplálkozása.

Belső szervek

Több szervrendszer működését érinthetik ezek a változások. Így pl. az emésztőrendszert, a keringési rendszert, a hormonális-, légző-, kiválasztó-, vérképző-, csontrendszert illetve az anyagcserét, amely változások a várandósság alatt fellépő panaszok, kísérő jelenségek okai lehetnek. Gyakran lép fel hányinger, hányás az első harmadban és a gyomorban a sósav termelődés fokozódása gyomorégést válthat ki. Csökken a vékonybelek perisztaltikája, a vastagbélben fokozódik a víz visszaszívása, amely székrekedéshez és aranyeres csomók képződéséhez vezethet. Epepangás jöhet létre, amelynek következtében fokozódhat a kőképződés lehetősége. 


Fogak
 

Tévhit, hogy a várandósság és szoptatás időszaka alatt a fogak fokozott romlása alakulhat ki az alacsony vegyhatás, a nyál összetételének megváltozása és a megnövekedett kalcium igény miatt. A hormonális változások miatt az íny duzzadttá válhat, azonban helyes, alapos szájápolással az ínygyulladás visszaszorítható, és megelőzhető, a fogak romlása pedig nem a várandósságra, hanem az elégtelen szájhigiéniára vezethető vissza. (a várandósság és szoptatás alatti száj és fogápolásról, bővebben olvashatsz a szájápolás rovatban


Anyagcsere


Az anyagcserében bekövetkező legfőbb változások az alapanyagcsere növekedése, a szénhidrát anyagcserét illetően egészséges esetben is megfigyelhető az éhgyomri vércukorszint kisebb fokú csökkenése és étkezés után a normálisnál valamivel magasabb vércukorszint és inzulinszint jellemző. Nő a vérben a koleszterin és a triglicerid szintje. A szervezet víztartalma fokozatosan nő, ásványi anyagok igénye növekszik, kalcium, magnézium, vas és réz tartalom a szérumban csökken. A vérnyomás értékei is szokatlanul változhatnak. Különböző bőrelváltozások is megjelenhetnek a hormonális változásokkal összefüggésben. Terhességi csíkok alakulhatnak ki a fokozott feszülésnek kitett bőrfelületeken.  


Testtömeg
 

Várandósság alatt fokozatosan gyarapszik a testtömeg. Normál testtömegű anyuka esetében megfelelő táplálkozás mellett a 4. hónaptól kezdődően hetente 300-­500 g gyarapodás következik be. A várandósság előre haladtával a gyarapodás egyre nagyobb mértékű, de ideálisan nem haladja meg a heti 500 g-ot. A súlygyarapodás ideálisan a terhesség folyamán összesen 10-12 kg-ot ér el. A gyarapodást a magzat (3,4 kg), az anyaméh (0,9 kg), a méhlepény (0,7 kg), a magzatburok, a magzatvíz (0,8 kg), az anya vérmennyiségének növekedése (1,2 kg), a folyadék visszatartás (1,4 kg), a zsírlerakódás(3 kg) és az emlők mirigy-állományának növekedése (0,45 kg) alkotja. Ha a leendő anyuka súlyfelesleggel kezdi a várandósságot, akkor gyarapodása lehetőleg ne haladja meg a 9-10 kg-ot, nagyobb mértékű túlsúly esetén a 7-8 kg-ot, mert ellenkező esetben nagyobb a terhesség alatti komplikációk veszélye és nehezebb a szülést követően az eredeti súlyt elérni. Ha nem megfelelő tápláltsági állapotban kezdi az anya a terhességet, akkor törekedjen arra, hogy az első harmadban testsúlya érje el a kívánatos értéket. A várandós anya alultápláltsága esetén gyakrabban fordul elő koraszülés és alacsony születési súly. Később ezeknél a babáknál a szervek fejlődési, felépítési és működési zavara miatt az alacsony születési súlynak szerepe lehet egyes anyagcsere­ betegségek, idült légúti megbetegedések, illetve véralvadási zavarok előidézésében. Elhízott anyák esetén nagyobb a veszélye a szülészeti komplikációk, a vesegyulladás, a magas vérnyomás és vérrögösödés kialakulására.  


A várandóság alatt fellépő jelenségek



Reggeli rosszullét (hányinger, étvágytalanság)


A hányinger, amely főként reggel jelentkezik, általában a 12-16. hét után megszűnik.



Mi segíthet?

  •  Ilyenkor válasszunk olyan ételféleségeket, amelyek nem fokozzák a hányingert, de éhezni semmiképp nem szabad, mert az veszélyes és káros.
  •  A gyakori hányás könnyen kiszáradáshoz vezethet, ezért ügyeljünk a kiegyensúlyozott folyadékbevitelre, főleg meleg, nyári időszakban, illetve az elvesztett folyadék pótlására. Kortyonként igyunk, ne egyszerre nagyobb mennyiséget.
  •  Kerüljük az erős illatú, túlságosan jellegzetes ízű, intenzív fűszerezésű ételeket, italokat.
  •  A felkelés előtti gyenge, koffeinmentes tea, kétszersült vagy pár szem keksz segíthet, de egy pohár tej illetve joghurt elfogyasztása is enyhítheti a tüneteket.
  •  Tanácsos ilyenkor gyakran enni, de egyszerre keveset. 


Gyomorégés
 

A gyomorban termelődő túl sok sav nemcsak kellemetlen érzést okoz, hanem visszaáramolhat a nyelőcsőbe is, gyomorégést és kellemetlen mellkasi érzést keltve. Akkor jelentkezhet ez a panasz, amikor a magzat növekedésével a méh felfelé nyomja a gyomrot.


Mi segíthet?
 

  • Egészséges, élelmi rostokban gazdag táplálkozással, étkezések előtti pihenéssel, lassú evéssel és rendszeres testmozgással csökkenthetjük a gyomorégést.
  • Étkezés után közvetlenül soha ne feküdjünk le, egy kis séta vagy könnyű torna az emésztést is serkenti, és a gyomorégést is csökkenti.
  •  Kerüljük a savtermelést fokozó ételek és italok fogyasztását. Ilyen az ecet, a savanyú ételek és italok, savanyúságok, szénsavas italok.
  •  Nem tanácsos közvetlenül lefekvés előtt enni, nem jó kapkodva, rendszertelenül táplálkozni.  


Székrekedés
 

A székrekedés és a következményes aranyeres csomók is a terhesség kellemetlen velejárói. A bélműködés a hormonszint változásának hatására lelassul, és a táplálék lassabban halad végig a bélrendszeren.    


Mi segíthet?
 

  • Kivédése érdekében rostban gazdag táplálkozás ajánlott.
  • Rostban gazdag élelmiszerek pl. a gyümölcsök, zöldség-és főzelékfélék, szárított gyümölcsök, teljes őrlésű gabonákból készült kenyerek, korpafélék, gabonapelyhek, müzli.
  • A rostdús diéta eredményes kiegészítője lehet az éhgyomorra langyosan elfogyasztott kevés gyógy-és ásványvíz, mint pl. Mira, Mohai Ágnes, Parádi, Hunyadi víz.
  • A savanyított tejtermékek – kefir, joghurt, aludttej, író -fogyasztása mindenképpen javasolt, mivel a tejsav, valamint a szénsav ingerfokozó hatása befolyásolja a székletürítést.
  • Az elégtelen folyadékbevitel is okozhat székrekedést, ezért is fontosa megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel.
  • A magas rosttartalmú ételek fogyasztása mindig párosuljon bőséges folyadékbevitellel. •   A székrekedés kezelésében igen lényeges a bélizomzat ingerlése és a bélfal mozgásának biztosítása. Erre alkalmas lehet, például a natúr kamilla-vagy hársfatea, a hideg vagy langyos víz, a rostos gyümölcs-és zöldséglé, például szilva-, ribizli-, egres-, sárgabarack-, őszibarack-, paradicsom-és sárgarépalé, a savanyú káposzta vagy kovászos uborka leve, amelyet közvetlen lefekvés előtt, vagy felkelés után ajánlott meginni. 


Szapora szívműködés


Oka, hogy a terhes méh – különösen a terhesség utolsó harmadában felnyomja a rekeszt, s a szív helyzete is megváltozik.  


Mi segíthet?
 

  • Ilyen esetben a terhes anya egyen gyakran de keveset, és kerülje a nehezen emészthető, puffasztó ételeket.  


Kívánósság
 

A hátterében állhat valamilyen élettani tényező, például a hormonháztartás megváltozása, de hogy tápanyaghiányt jelezne, azt nem sikerült bizonyítani. A terhes nők gyakran kívánják meg élelmiszerek bizarr kombinációját is.  

Mi segíthet?

Nem szükséges lemondani a vágyott élelmiszerről, csak a mértékletességre ügyelve, ésszerű határok között maradva kell azokat fogyasztani, hogy mindez ne vezessen egyoldalú táplálkozáshoz.
  
Ételek elutasítása
 

Gyakori jelenség várandós mamák esetében bizonyos ételektől és italoktól való undorodás, ételek és italok elutasítása, ami rossz közérzettel, fejfájással stb. jár együtt. 

Mi segíthet?


A kellemetlen érzés elkerülése érdekében kívánatos ezeket az ételeket és italokat kiiktatni, és azokat más ételfélékkel pótolni, a tápanyaghiány elkerülése érdekében.  

Terhességi ödéma
 

A terhességi ödéma fiziológiai következménye a fokozott ösztrogén (női nemi hormon) termelésnek.  

Mi segíthet?


A konyhasó megszorítására van szükség ebben az esetben.


Terhességi csíkok
 

A bőr nem tud olyan gyorsan és olyan mértékben tágulni, mint ahogy nő a várandós mama hasa, illetve a melle, ezért a bőr alatti kötőszövetben a rugalmas rostokelszakadnak, az elvékonyodó területeken átütnek az erek – kékesvörös csíkozat – , mely a szülést követően elhalványul, gyöngyház fényűvé válik.  

Mi segíthet?


Egyes megfigyelések szerint a különböző testgyakorlatok, helyi masszázskezelések mellett a magas E-vitamin tartalmú élelmiszerek – gabonafélék, gabonacsírák, növényi olajok, csonthéjasok, zöld leveles növények – bőséges fogyasztásával is lehet csökkenteni a terhességi csíkok kialakulását.
   

 Forrás: www.oeti.hu

Címkék: anyagcsere belső szervek fogak gyomorégés hányinger szapora szívműködés székrekedés súlygyarapodás terhességi csíkok élettani változások

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Régebbi bejegyzések

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu