Az élelmiszer adalékanyagokról
A termékek címkéjén az összetevők között megtaláljuk az E-számokkal is jelzett, az előállítás során felhasznált adalékanyagokat.
Az „E-számok” Európa országaiban egységes jelöléssel rendelkező adalékanyagok, amelyek azért is kapták ezt a jelölést, hogy az arra érzékeny, allergiás fogyasztók a címkéről minden körülmények között leolvashassák, ha számukra veszélyes anyagot tartalmaz az élelmiszer. Az adalékanyagokat az élelmiszer tulajdonságainak kedvező irányba történő befolyásolására alkalmazzák. Az adalékanyagok alkalmazásának célja lehet az élelmiszer romlásának késleltetése, a kívánt állag, szín-és ízhatások elérése.
Az adalékanyagok legfontosabb csoportjai az alábbiak:
E 100-180 Színezékek
E 200-299 Tartósítószerek, antioxidánsok, savregulátorok
E 300-399 Antioxidánsok, ízmódosítók
E 400-499 Zselésítő, sűrítő, emulgeáló anyagok
E 500-599 Savasság szabályozók, csomósodásgátlók, fényezőanyagok, vegyes adalékok
E 600-699 Ízfokozók és módosítók
E 900-999 Édesítőszerek, vegyesadalékok, egyéb anyagok
E 1000-1500 Egyéb kiegészítő-és segédanyagok
Egy élelmiszer-adalékanyag csak akkor használható fel, ha a rendelkezésre álló tudományos kutatási eredmények alapján ártalmatlan, tehát a fogyasztók egészségét nem veszélyezteti. Az adalékanyagok az élelmiszerekben csak engedélyezett mennyiségben lehetnek jelen, ami rendszerint nagyon kis mennyiség. Vannak olyan fogyasztók azonban, akik érzékenyebben reagálnak a különféle adalékanyagokra, náluk allergiás tünetek, esetenként súlyosabb megbetegedések is kialakulhatnak.
Néhány példa az adalékanyagok különböző csoportjaiból azokra, amelyek leggyakrabban okozhatnak problémát.
A tartósítószerek (pl.: benzoesav E210, szulfitok E221-228, kéndioxid E220) viszkető kiütéseket, érgyulladást, bőrgyulladást, rohamokban jelentkező nehézlégzést okozhatnak.
A mesterséges színezékek közül főleg az azofestékek (pl.: tartrazin E102, kurkuminok E100, kinolinsárga E104, narancssárga E110, kárminsav E120, amarant E123, eritrozin E127) válthatnak ki túlérzékenységi reakciót.
A szulfittartalmú ételek súlyos asztmás rohamot, erős fejfájást és ödémát válthatnak ki, az arra érzékeny személyeknél.
Az állagjavító anyagok közül lehetséges allergiát okozók (pl.: agar-agar E406, alginsav E400, szentjánoskenyérmag-liszt E410, xantán E415).
Az aromaanyagok közül a mesterséges etil-vanillin allergiát kiváltó hatása ismert.
Az ízfokozó nátrium-glutamát (E621) nagyobb mennyiségben történő fogyasztása bőrpírt, fejfájást, bőr-és nyálkahártya ödémát, hányingert válthat ki.
Allergiás tüneteket okozhat a perubalzsam*, ami édességekben, csokoládéban található.
Az egyéb adalékanyagok közül az üdítőitalokban lévő kininnel* és koffeinnel* szemben is kialakulhat egyéni érzékenység. * A címként, teljes névvel kell jelölni.
Forrás: www.oeti.hu
Kommentáld!