Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

A tészta

Általában ez az a rész, amit nem szeretünk süteménykészítésben, mivel itt a legnagyobb az esély a rontásra, miközben pedig ezen múlik minden. Ha a tészta nem jó (túl száraz, túl vizes, nem jött fel, összeesett), akkor már "megette a fene az egészet".

A somlói tésztája ugyan nem bonyolult, de a teljesen amatőröknek meggyűlhet a baja vele.

Hozzávalók: 8 tojás, 20 dkg kristálycukor, 20 dkg finomliszt, 4 dkg darált dió, 2 dkg keserű kakaópor.

A tojások sárgáját a cukor kétharmadával krémesre, fehéredésig keverjük. (Célszerű kézimixerrel, így kevésbé fárasztó.) A tojásfehérjét is keményhabbá verjük, és a vége felé a maradék cukrot hozzáadjuk.

A lisztet és a krémet, habot két részletben keverjük össze, hogy ne csomósodjon. Először a tojássárgájára rátesszük a hab egy részét, és rászitáljuk a liszt felét. Óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk (nem keverjük), majd jöhet a maradék hab a liszttel ugyanígy.

Bonyolíthatjuk a helyzetet azzal, hogy az így kapott masszát háromfelé osztjuk, az egyik részbe a diót, a másikba a kakaót keverjük bele, a harmadikat pedig nem ízesítjük. Így külön-külön, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezve 180 fokon sütjük a tésztákat 15-18 percig, és három különböző ízű tésztánk lesz.

A szirup

A legegyszerűbb rész. Hozzávalók: 3 dl víz, 5 dkg cukor, 10 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, 0,5 dl rum.

A vizet a cukorral együtt felforraljuk, a mazsolát beleszórjuk, majd a tűzről levéve a citromhéjat is hozzáadjuk. Letakarva hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.

A krém

Hozzávalók: 4 tojás, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg vanília ízű pudingpor, 1 l tej.

A tojásokat megint szétválasztjuk. A sárgáját összekeverjük az összes cukorral, a pudingporral, és 1 deciliter hideg tejjel. A többi tejet felforraljuk, és közben habverővel kevergetve, hogy ne csomósodjon, összeöntjük az imént készített krémalappal. Ha kész, a tojások fehérjét habbá verjük ismételten, és beleforgatjuk a sűrű krémbe, amit kaptunk.

A krémet háromfelé osztjuk, és jöhet a három különböző tésztánk. A tésztát az elkészített sziruppal és rummal locsoljuk meg, majd rákenjük a krém egyik harmadát. Ízlés szerint szitálhatunk rá egy kis diódarát is. Ugyanígy teszünk a másik két tésztával is, és hűlni hagyjuk őket.

Hiányzik még a csokis öntet.

Hozzávalók: 10 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 1 csapott kiskanál finomliszt, 1 dl főzőtejszín, 3dl tej, 15 dkg étcsoki, 0,3 dl rum.

A cukrot a tojássárgájával, liszttel, tejszínnel összekeverjük. Felforraljuk a tejet, és megolvasztjuk benne a csokit. Az előbb készített keverékkel pár percig forraljuk, majd rummal ízesítjük és hagyjuk kihűlni.

Tálalásnál csak kanállal harapásnyi falatokat szaggatunk, meglocsoljuk az öntettel, és ízlésesen tejszínhabbal díszítjük. Ha szereti a család, tetszés szerint megszórhatjuk a tetejét mandulával, egész dióval.

Fontos tanács: Nagyon figyeljünk oda, mert a 0,3, illetve 0,5 deciliter könnyen megtéveszthet!

 

Címkék: sütemény recept

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Nagyon ügyes vagy ,hálásan köszönöm csodálatos blogodat!Máskor is jövök!Ha tisztelettel kérhetem amikor ráérsz tegyél fel belőlük a BOLHAPIAC-ban is! puszi

Válasz

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu