Kis türelmet...
A tészta
Általában ez az a rész, amit nem szeretünk süteménykészítésben, mivel itt a legnagyobb az esély a rontásra, miközben pedig ezen múlik minden. Ha a tészta nem jó (túl száraz, túl vizes, nem jött fel, összeesett), akkor már "megette a fene az egészet".
A somlói tésztája ugyan nem bonyolult, de a teljesen amatőröknek meggyűlhet a baja vele.
Hozzávalók: 8 tojás, 20 dkg kristálycukor, 20 dkg finomliszt, 4 dkg darált dió, 2 dkg keserű kakaópor.
A tojások sárgáját a cukor kétharmadával krémesre, fehéredésig keverjük. (Célszerű kézimixerrel, így kevésbé fárasztó.) A tojásfehérjét is keményhabbá verjük, és a vége felé a maradék cukrot hozzáadjuk.
A lisztet és a krémet, habot két részletben keverjük össze, hogy ne csomósodjon. Először a tojássárgájára rátesszük a hab egy részét, és rászitáljuk a liszt felét. Óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk (nem keverjük), majd jöhet a maradék hab a liszttel ugyanígy.
Bonyolíthatjuk a helyzetet azzal, hogy az így kapott masszát háromfelé osztjuk, az egyik részbe a diót, a másikba a kakaót keverjük bele, a harmadikat pedig nem ízesítjük. Így külön-külön, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezve 180 fokon sütjük a tésztákat 15-18 percig, és három különböző ízű tésztánk lesz.
A szirup
A legegyszerűbb rész. Hozzávalók: 3 dl víz, 5 dkg cukor, 10 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, 0,5 dl rum.
A vizet a cukorral együtt felforraljuk, a mazsolát beleszórjuk, majd a tűzről levéve a citromhéjat is hozzáadjuk. Letakarva hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.
A krém
Hozzávalók: 4 tojás, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg vanília ízű pudingpor, 1 l tej.
A tojásokat megint szétválasztjuk. A sárgáját összekeverjük az összes cukorral, a pudingporral, és 1 deciliter hideg tejjel. A többi tejet felforraljuk, és közben habverővel kevergetve, hogy ne csomósodjon, összeöntjük az imént készített krémalappal. Ha kész, a tojások fehérjét habbá verjük ismételten, és beleforgatjuk a sűrű krémbe, amit kaptunk.
A krémet háromfelé osztjuk, és jöhet a három különböző tésztánk. A tésztát az elkészített sziruppal és rummal locsoljuk meg, majd rákenjük a krém egyik harmadát. Ízlés szerint szitálhatunk rá egy kis diódarát is. Ugyanígy teszünk a másik két tésztával is, és hűlni hagyjuk őket.
Hiányzik még a csokis öntet.
Hozzávalók: 10 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 1 csapott kiskanál finomliszt, 1 dl főzőtejszín, 3dl tej, 15 dkg étcsoki, 0,3 dl rum.
A cukrot a tojássárgájával, liszttel, tejszínnel összekeverjük. Felforraljuk a tejet, és megolvasztjuk benne a csokit. Az előbb készített keverékkel pár percig forraljuk, majd rummal ízesítjük és hagyjuk kihűlni.
Tálalásnál csak kanállal harapásnyi falatokat szaggatunk, meglocsoljuk az öntettel, és ízlésesen tejszínhabbal díszítjük. Ha szereti a család, tetszés szerint megszórhatjuk a tetejét mandulával, egész dióval.
Fontos tanács: Nagyon figyeljünk oda, mert a 0,3, illetve 0,5 deciliter könnyen megtéveszthet!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Hókifli
Babapiskótás mézes
Habos linzer
Dobostorta