Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elfelejtettem a jelszavam 

Nem vagy belépve

Ez a funkció csak regisztrált tagoknak elérhető. Csatlakozz most a Networkhöz vagy ha már tag vagy, lépj be itt:

Holnap záró kiállításaink a Mai Manó Házban

 

André Kertész terem

Folyamatos Jelen I-IV.

Bővebben: http://www.maimano.hu/andrekerteszterem/20080915_folyamatosjelen/index.html

 

George Eastman kiállítótér

Cornell Capa

Bővebben: http://www.maimano.hu/georgeeastmanterem/20080911_capa/index.html

 

KisManó Galéria - Mai Manó Könyvesbolt

Gáldi Vinkó Andrea – Barátok közt 

Bővebben: http://www.maimano.hu/kismano/20080915_galdivinko/index.html

 

„Feltételes Megálló” Galéria

Fényképek a Mai Manó Ház gyűjteményéből I.

Bővebben: http://www.maimano.hu/feltetelesmegallo/20080920_gyujtemeny/index.html

 

 

 

Kedves Olvasónk!

A Mai Manó Ház 2008. október 16. és október 26. közötti működési rendjét megtalálhatják weboldalunkon.

http://www.maimano.hu/2008X_nyitva_tartas.html

 

 

ÚJ KIÁLLÍTÁSUNK  -   Camera Obscura – kortárs sötét szobák     

(Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház, I. emeleti kiállítótér, Mai Manó Galéria, Feltételes Megálló Galéria, Napfényműterem)

 

A Magyar Fotográfusok Háza a Reneszánsz Év - 2008 keretében országos Camera Obscura fotópályázatot írt ki. A pályázat zsűrizett és díjazott anyagaiból „Camera Obscura – kortárs sötét szobák” címmel 2008. október 20-án nagyszabású kiállítás nyílik a Mai Manó Házban. A kiállítás kurátora Telek Balázs, Balogh Rudolf - díjas fotográfus. A kiállítás megnyitója egyben a közelmúltban meghirdetett és rendkívül sikeresen lezajlott Camera Obscura fotópályázat eredményhirdetése is.

A pályázatra 3 kategóriában jelentkezhettek az érdeklődők. Az I. kategóriára a magyarországi általános és középiskolák tanulói pályázhattak, a II. kategóriára minden 18. évét betöltött személy jelentkezhetett, és a III. kategóriára meghívott, a Camera Obscura technika területén már bizonyított fotográfus-alkotók nyújthatták be pályaműveiket.

A fotópályázat I. és II. kategóriájára majd 200 szerző, 1000 feletti számú pályamunkával jelentkezett. A szakmai zsűri (Kincses Károly elnök, Hudra Klára, Kardos Sándor, Maurer Dóra) nagyon elégedett volt a beérkezett pályamunkák mennyiségét és színvonalát illetően, kiváltképp a II. kategória esetében, melyre a legnagyobb számban érkeztek pályaművek.

A pályázat alkotásaiból nyíló kiállításnak a Mai Manó Ház I. emelete és a Mai Manó Galéria ad helyet, míg az újonnan nyílt galériában, a Feltételes Megállóban az augusztusi cserhátszentiváni Fotográfiai Alkotótáborban résztvevő mesterek és tanítványok lyuk- és réskamerás fotográfiáiból látható válogatás, a Napfényműteremben pedig Elisabeth Brühlmann képei tekinthetők meg.

A kiállítás igazi kuriózum, hiszen maga a technikai, a képeket létrehozó eszközök és eljárások különleges képalkotói hozzáállást, felkészültséget igényelnek az alkotóktól. A falakon lógó képek a technika adottságaiból következően kivétel nélkül egy jól átgondolt alkotói folyamat végeredményeként születtek meg, ezért rendkívül összetett, sokszor filozofikus mélységű és kiemelkedően látványos tárlatot garantálnak. Külön érdekessége a kiállításnak, hogy a  fotográfiák mellett a képeket létrehozó instrumentumokat vagy azok fényképét is  megmutatjuk, az eszköz és a fotográfiák készítésének részletes  leírásával.

 

A kiállítás-megnyitó és eredményhirdetés időpontja:

2008. október 20., hétfő,  18.00,   

A kiállítás megtekinthető: 2009. január 4-ig.

 

A vendégeket köszönti:

Kőrösi Orsolya, a Magyar Fotográfusok Háza ügyvezető igazgatója,

majd az Oktatási és Kulturális Minisztérium képviselője mond beszédet,

ezt követően Telek Balázs, fotográfus, képzőművész, a kiállítás kurátora üdvözli a pályázókat.

A kiállítást megnyitja: Kerekes Gábor fotográfus

 

 

Camera obscura programok a Mai Manó Házban

A Reneszánsz Év - 2008 keretében, a Magyar Fotográfusok Háza (Mai Manó Ház) szervezésében egyedülállóan sok rendezvény témája a camera obscura. Elmondhatjuk, hogy még soha ennyi camera obscurával kapcsolatos program, kiállítás, előadás, kurzus, tábor nem valósult meg hazánkban, mint most 2008-ban.  Augusztusban és szeptemberben Cserhátszentivánon és Sopronban szerveztünk alkotótáborokat.

Szeptember közepétől a Millenárison (2008. november 10-ig)  látogatható a „Kortárs sötét szobák, avagy a camera obscura újrafelfedezése” című szabadtéri kiállítás, mely rövid, de lényegre törő áttekintést ad a közelmúlt és a jelen kortárs alkotóinak camera obscurás munkáiból. Látványos, szabadba kihelyezett, látogatókat befogadó camera obscurák (Millenáris Park, Nagymező u. – Andrássy u. sarok, tervező: Laczkó Péter) valamint beltéri kiállítótérben működő lyukkamerák (ArtBázis Összművészeti Műhely) is láthatóak a város különböző pontjain, és egy camera obscurává átalakított busz is járja majd Budapest utcáit (Keserue Zsolt és Enyingi Tamás jóvoltából), melyben a feje tetejére állított város forgatagát szemlélhetjük meg „tű-éles” képeken.

A Camera Obscura – kortárs sötét szobák és a később, november 10-én nyíló Képmutogatók 2.A fotográfiai látás kultúrtörténete  ’Kolta Magdolna emlékére (1958-2005)’ című kiállításokhoz kapcsolódóan számtalan további rendezvényre kerül sor a Mai Manó Házban.

A Szerdai FotóSzabadegyetemen a nagyközönségnek szóló fotószakmai előadásokkal, a Camera Obscura és a Képmutogatók Hétvégéken rendszeres hétvégi családi programokkal, a reneszánsz jegyében szervezett múzeumpedagógiai és egyéb interaktív foglalkozásokkal, tárlatvezetésekkel, filmvetítésekkel, előadásokkal és koncertekkel, látványos fény-képezési attrakciókkal, a legkisebbeknek bábosokkal és egyéb látványosságokkal várjuk a látogatókat. Karácsony előtt FotóKarácsony címmel szakmai vásárt szervezünk a Mai Manó Házban.

(Részletes program a honlapunkon található!)

 

  •  

ÚJ KIÁLLÍTÁSUNK  -   Hermann András (1970-2005) fotóművész retrospektív kiállítása

(Magyar Fotográfusok Háza, II. emelet)

 

A Camera obscura kiállítással egyidejűleg, október 20-án nyílik a fiatalon elhunyt Hermann András munkáit bemutató tárlatunk is.

„Kortársnak, mi több, magadnál egy generációval fiatalabbnak emlékkiállítást rendezni, szörnyű kötelesség. És mindkét utolsó szót megismételném: szörnyű és kötelesség. Ilyen érzésekkel válogatta a kurátor a 35 éves korában meghalt Hermann András képeit, aki az orvosi egyetem elvégzése után még be tudja fejezni a Magyar Iparművészeti Egyetem fotó vizuális kommuikáció szakát, rendezett néhány kiállítást műveiből, aztán vége. Az életmű legjobb darabjait mutatjuk meg azoknak, akik ismerték, s azoknak, akik még hírét sem hallották. Eddig.” Kincses Károly, fotómuzeológus, fotótörténész, kurátor 

Megnyitó: 2008. október 20. (hétfő) 17.00 óra

A kiállítást megnyitja: Miltényi Tibor

 

  •  

Az OSIRIS KIADÓ, a MAGYAR TÁVIRATI IRODA, az ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR, és a MAGYAR FOTOGRÁFUSOK HÁZA tisztelettel meghívja Gyurgyák János MAGYARORSZÁG TÖRTÉNETE KÉPEKBEN I-III. című könyvének bemutatójára

 

Moderátor   Kőrösi Zoltán

A könyvet bemutatja Komoróczy Géza; Romsics Ignác és  Vince Mátyás

A bemutató után Ungváry Krisztián történészkolléga tokaji borait kóstolgatjuk. A borokat bemutatja a termelő.

Időpont: 2008. október 27. (hétfő) 17.00 óra

Helyszín: Mai Manó Ház – Napfényműterem

A kötet a helyszínen nagy és egyszeri kedvezménnyel vásárolható meg.

 

 

Programjaink, rendezvényeink

 

Camera Obscura Hétvége 

Október 25-26. (szombat-vasárnap) 

 

Mindkét napon 11 és 16 óra között utazás a camera obscurává alakított busszal és a fordított világ nézegetése az Andrássy út - Nagymező utca sarkán, illetve a Millenáris parkjában álló camera obscura szerkezetben.

Október 25. (szombat)

14.00 Mai Manó túra képzett vezetővel

15.00 Camera obscura performansz a Hólyagcirkusz Társulat művészeinek közreműködésével

17.00 Camera obscura – kortárs sötét szobák. Tárlatvezetés Telek Balázzsal, a kiállítás kurátorával

18.00 Képes beszámoló - beszélgetés és filmvetítés. Beszélgetés a cserhátszentiváni Fotográfiai Alkotótábor résztvevőivel,  a Camera obscura fotópályázat díjazottjaival és pályázóival, valamint  Zelki János Camera obscura c. oktatófilmjének bemutatása.

Október 26. (vasárnap)

11.00-17.00 Interaktív foglalkozások - reneszánsz és fotográfiai eszközök, valamint camera obscura készítés képzőművészek, iparművészek, múzeumpedagógusok közreműködésével

11.00-17.00 Camera obscura performansz Bölcskey Miklóssal   Egész napos fotográfiai kísérlet. A nagyméretű képalkotó tér létrehozásához a résztvevők aktív közreműködése szükséges. Fekete mezőgazdasági fóliát használva nem ritkán 20-80 emberrel közösen alakul ki az a sötét tér, a fényképezőkép, mely a körülöttünk lévő világ változatos képeit teszi megörökíthetővé. 

14.00 Mai Manó túra képzett vezetővel

 

 

NOVEMBERBEN ÚJRA Képíró-képolvasó hétvége, ezúttal Telek Balázzsal!

 

XXI. Képíró-képolvasó hétvége 

November 15-16. (szombat-vasárnap)

 

(A képzés fizetős! A résztvevők száma limitált! Jelentkezés és bővebb információ: laszlo.baki@maimano.hu)

A Magyar Fotográfusok Háza Hétvégéjén ezúttal Telek Balázs, Balogh Rudolf-díjas fotográfus, képzőművész 2 napos képzésen mutatja be a camera obscurát, mint fotográfiai eszközt.  A két napos tanfolyamon  a résztvevők elméleti és gyakorlati oktatásban részesülnek, egyéni érdeklődésnek megfelelően az előadó segítségével kamerát építenek, és fotografálnak.

 

  •  

 

 

Dear visitors and friends, We are pleased to announce that an English language summary of our Newsletter is going to be launched from next issues.

 

Kedves látogatók, érdeklődők, barátaink! Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy Hírlevelünk következő számától angol nyelven is olvashatják közleményeink rövid összefoglalóját.

 

 

 

 

További információ:
Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház

1065 Budapest Nagymező utca 20.
Telefon: +36 1 473-2666 Fax: +36 1 473-2662
www.maimano.hu

Címkék: fotó fotózás fénykép fényképezés kiállítás mai manó

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu